Megható tisztelgés a müncheni katasztrófa huszonhárom áldozata előtt

Vágólapra másolva!
2008.02.06. 17:27
Pontban tizenhat óra 4 perckor megállt az élet az Old Traffordon: a Manchester United labdarúgócsapatának stadionjánál több ezren tisztelegtek az 1958. február 6-án történt müncheni légikatasztrófa huszonhárom halálos áldozatának emléke előtt. A klub dísztermében közel ezer meghívott vett részt az ünnepségen, a stadion környékén pedig rengeteg szurkoló gyűlt össze.
Szurkolói emlékezés
Reuters
Szurkolói emlékezés
Szurkolói emlékezés
Reuters
Szurkolói emlékezés

Sir Alex Ferguson vezetésével a jelenlegi csapat többsége is jelen volt, valamint a túlélők, Sir Bobby Charlton, Harry Gregg, Albert Scanlon, Bill Foulkes és Kenny Morgans. A ceremóniát John Boyers, a klub lelkésze vezette, az emlékbeszédeket zenei betétek kísérték.

Az emlékműsorban megszólalt Charlton és Ferguson is és felolvasták Károly herceg üzenetét. Néhány perccel 16:04 óra előtt John Boyers felsorolta a halálos áldozatok nevét, eközben Gary Neville, a mostani csapatkapitány sorban meggyújtotta az elhunytak nevét viselő gyertyákat.

Az MU vasárnap a Manchester City elleni bajnoki derbin is megemlékezik a katasztrófáról: a csapat tagjai az ötvenes éveket idéző mezben, szponzori és névfelirat nélküli, 1-től 11-ig számozott mezekben lépnek pályára. A kezdés előtt gyászszünetet tartanak.

A borzalmas balesetben huszonhárman veszítették életüket, köztük az MU nyolc játékosa. Heten a helyszínen hunytak el, míg a korszak legtehetségesebb futballistái közé tartozó, mindmáig a manchesteri drukkerek egyik legkedvesebb játékosának számít Duncan Edwards szervezete tizenöt nappal később adta fel a harcot.

A halálos áldozatok között volt a Manchester City egykori kapusa, az akkor már újságíróként tevékenykedő Frank Swift és a magyar származású Miklós Béla utazási ügynök is.

A később lovaggá ütött menedzser, Matt Busby csodával határos módon túlélte a tragédiát, hetvenkét napig küzdött az életéért az orvosokkal együtt, kétszer is feladták neki az utolsó kenetet. Szintén a túlélők közé tartozott Bobby Charlton is, aki napjainkban a klub tiszteletbeli nagyköveteként járja a világot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik