NFL: nem szűnik a vita Trump és a játékos-szakszervezet között

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.06.05. 23:16
Nem szűnik a vita Donald Trump és a profi amerikaifutball-liga (NFL) között, mivel az amerikai elnök hétfőn visszamondta a bajnok Philadelphia Eagles meghívását a Fehér Házban rendezett szokásos évi ünnepségre.

Kedden a játékosok érdekvédelmi szervezete (NFLPA) közleményt tett közzé, amelyben csalódottságának adott hangot az elnök döntése miatt.

„Az NFL játékosai szeretik a hazájukat, támogatják katonáinkat, támogatják közösségeiket, és azon dolgoznak, hogy Amerika jobb hely legyen” – olvasható a közleményben.

„Az NFL játékosai szeretik a hazájukat, támogatják katonáinkat, támogatják közösségeiket, és azon dolgoznak, hogy Amerika jobb hely legyen” – olvasható a közleményben.

Nyilatkozatot tett közzé a Super Bowlt megnyerő Philadelphia Eagles is. A kommünikében, amely nem szólította meg közvetlenül sem a Fehér Házat, sem Donald Trump elnököt, a klub kiemeli: „Hihetetlenül jó érzés volt az első Super Bowl-győzelmünk megünneplése. Lelkesítő nézni az Eagles egész közösségének összejövetelét. Igazán hálásak vagyunk minden biztatásért és alig várjuk, hogy folytassuk a felkészülést a 2018-as idényre”.

Donald Trump hétfő este jelentette be, hogy lemondja a Super Bowl-győztes philadelphiai csapat meghívását a Fehér Házba, mert néhány játékosa „nem ért egyet az elnökkel, aki kitart amellett, hogy büszkén állva maradjanak a nemzeti himnusz alatt”.

Az elnök közölte azt is, hogy a szurkolók „többet érdemelnek”, mint a játékosok kis létszámú küldöttsége. Hozzátette: kedden a Super Bowl-győztes tiszteletére rendezett ünnepség helyett a Fehér Házban az amerikai haditengerészet zenekara és a hadsereg kórusa előadja a nemzeti himnuszt, így fejezve ki tiszteletét a szurkolóknak.

Trump elnök kedden három Twitter-bejegyzést is szentelt az ügynek. Bírálta a Philadelphia Eagles csapatát, amelynek néhány tagja – a Philadelphia Inquirer című lap információi szerint – nem is akart részt venni az ünnepségen.

„Az öltözőben maradni a himnusz elhangzásakor legalább olyan tiszteletlenség országunk iránt, mint letérdelni” – írta az egyik mikroblogbejegyzésben az elnök.

A térdelés két szezonnal ezelőtt kezdett elterjedni a ligában, az első ilyen tiltakozó a San Franciscó-i Colin Kaepernick volt. Az afroamerikai játékosok egy része így próbálta kifejezni azt a véleményét, hogy az országban erős rasszizmus tapasztalható. Később Donald Trump is felszólalt a tiltakozók ellen, szerinte a csapattulajdonosoknak szerződést kellene bontaniuk azokkal a sportolókkal, akik a meccsek előtt a himnusz alatt letérdelnek, és nem tisztelik az amerikai himnuszt, illetve a nemzeti zászlót.

A profi liga klubtulajdonosai május végén határoztak arról, hogy a himnusz alatt állniuk kell a játékosoknak, illetve a liga alkalmazottjainak, vagy pedig választhatják azt is, hogy az öltözőben maradnak – de nem térdelhetnek le.

Roger Goodell, az NFL első számú vezetője bejelentette, hogy a klubtulajdonosok elfogadták a himnusz alatti viselkedésre vonatkozó kódexet. Ezek alapján most már minden mérkőzés előtt a himnusz alatt állniuk kell a játékosoknak, a klub- és ligaalkalmazottaknak, vagy pedig bennmaradhatnak az öltözőben illetve más, a pályától félre eső helyen tartózkodhatnak.

Amennyiben játékos vagy klubalkalmazott megsérti a szabályt, akkor a klub bírságot kap. Ha ligaképviselő vét a himnuszra vonatkozó rendelkezés ellen, akkor az NFL fegyelmi eljárást indít vele szemben.

Az NFLPA elöljárói szerint a mostani döntés előtt nem konzultáltak velük, pedig ezt a kollektív szerződés értelmében meg kellett volna tenni. Így aztán azon az állásponton vannak, hogy további egyeztetések szükségesek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik