Megint lenyomta a Phillyt a Blazers, győzött a Boston

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.02.12. 10:00
null
Carmelo Anthony remek utolsó negyedével tudott a keleti éllovas fölé nőni a Blazers (Fotó: Getty Images)
Carmelo Anthony remek utolsó negyedével tudott a keleti éllovas fölé nőni a Blazers, két váratlan extra segítette győzelemhez a Bostont a Raptors ellen, javított a Pacers, megint nyert a Heat és a GSW.

 

Houston Rockets–Miami Heat 94–101

Ezt is kibrusztolta a Miami. Sorozatban negyedik győzelmét szerezte meg a Heat, amely foggal-körömmel kapaszkodik felfelé akkor is, ha játékban továbbra sem az igazi – az utóbbi három találkozó mindegyike nyolc ponton belüli eredménnyel ért véget, de Erik Spoelstra szerint ez jó jel, erre szükségük van. Ezúttal lassan kezdtek és voltak már 13 pontos hátrányban is az első félidőben, de a nagyszünetre visszajöttek hat egységig, majd a fordulás után szenzációs védekezést bemutatva 28–10-re nyerték a harmadik negyedet – innentől az ő kezükben volt a meccs és bár a vége izgalmasan alakult, de nem rontották el. Az utolsó percben visszajött egyetlen labdára a Rockets, de aztán itt két támadópattanót is megkaparintott a Miami, a nagyot játszó Jimmy Butler büntetői pedig lezárták a küzdelmet – Butler 27 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla duplázott, erről Bam Adebayo is csak két gólpasszal maradt le, Max Strus (21 pont, 5/8 tripla) és Duncan Robinson (15 pont, 5/11 tripla) pedig a kinti tűzerőt jelentette. Szépen lassan halad előre a gárda, most viszont a Jazz vendége lesz, ott reálisan nézve megszakad a győzelmi sorozat.

Nem javult a Houston. Ezúttal sem tudott előrébb lépni Stephen Silas legénysége, védekezésben összességében nem volt rossz a gárda, de támadásban továbbra is mindenféle átütőerőt nélkülözött. Victor Oladipo hat pontot és 2/6-os mezőnymutatót tett hozzá, a Wall, Gordon páros 10/26-ot dobott mezőnyből 34 pontért és bár DeMarcus Cousinsban most volt fantázia, de így egyszerűen nem működött a játék – 38.6%-kal dobtak mezőnyből, 30%-kal tripláztak, csak a védekezésüknek, a labdaszerzéseiknek köszönhetik, hogy ilyen szoros lett a vége. Mondjuk voltak már ők is 15 pontos hátrányban, mielőtt visszaerőszakolták magukat, de az utolsó percben engedett két támadópattanó és egy eladott labda megpecsételte a sorsukat – zsinórban negyedszer kaptak ki, úgyhogy már csak az OKC-t és a Minnesotát előzik meg Nyugaton.

A Rockets legjobb dobói: Wall 17/12, Gordon 17/9, Cousins 16/9, Tate 16
A Heat legjobb dobói: Butler 27/3, Strus 21/15, Nunn 16/6

Boston Celtics–Toronto Raptors 120–106

Két váratlan karriercsúccsal nyert a Boston. Alapvetően nem a megszokott két fő fegyver szállította a Celtics győzelmét, ugyanis Jayson Tatum 17, Jaylen Brown pedig csak 12 pontig jutott, az ő dobásaikat jól limitálta a Raptors, viszont a kiosztásaikat extra hatékonysággal lövöldözték be a társak – a két vezér összesen 19 gólpasszig jutott, ez is jelzi, hogy hogyan nézett ki a játék. Az, hogy Kemba Walker 21 ponttal és 5/8 triplával segített be, még nem is meglepetés (sőt, szinte minimum elvárás lenne tőle), azonban az már extra, hogy Semi Ojeleye 24 pontos karriercsúccsal és 6/8 triplával zárt, ahogy az is, hogy a padról beszálló újonc Payton Pritchard 20 pontot és szintén karriercsúcsot jelentő 6/8 hármast küldött a gyűrűbe. A hazai csapat rájuk építve 51%-os hatékonysággal süllyesztett el 20 darab triplát, ami kulcsfontosságú volt a sikeréhez, emellett persze a 14–3-ra megnyert támadópattanózás is legalább ilyen fontos volt, ebben az ötig jutó Tristan Thompson vitte a prímet. Brad Stevens alakulata egyszer sem volt hátrányban és vezetett már 19 ponttal is, összességében egyértelmű győzelmet aratott, úgyhogy magabiztosabban várhatja a back-to-back második felét a Detroit ellen.

Megint a kinti védekezés. A Raptors legutóbbi vereségénél is az volt a fő ok, hogy távolról lőtte szét az együttes védekezését az ellenfél, akkor az Atlanta triplázott 50% felett, most pedig a Boston dobásaira nem értek oda VanVleeték – igaz, ebben minden bizonnyal benne volt az is, hogy a back-to-back második felén léptek pályára. A festékben ugyan nyertek 58–32-re, de ez most csak arra volt elég, hogy látótávolságon belül maradjanak, a negyedik negyedben egyszer vészesen meg is közelítették a Celticset, de igazán nagy nyomást nem tudtak helyezni a hazaiakra – elöl Kyle Lowry (24 pont, 6 gólpassz) és Pascal Siakam (23 pont, 8/14 mezőnyből) vezetésével próbáltak elérni valamit, de 11-gyel kevesebb triplájuk esett be, azt nem lehetett ellensúlyozni. Nick Nurse vezetőedző ennek ellenére összességében elégedett, 4–2-vel zárták a túrájukat, voltak remek meccseik és játékban, fejben mindenképpen előrébb tartanak már – most jön egy Timberwolves elleni hazai kötelező, aztán két rangadó a Bucksszal.

A Celtics legjobb dobói: Ojeleye 24/18, Walker 21/15, Pritchard 20/18
A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/3, Siakam 23/6, Powell 15

Detroit Pistons–Indiana Pacers 95–111

A harmadik negyedben döntött a Pacers. A back-to-backet játszó vendégek nagyon felszívták magukat erre a mérkőzésre és védekezésben rendkívül agresszíven rontottak ki a Detroit dobóira, amellyel el is vették ellenfelük helyzeteit – más kérdés, hogy amint a Pistons erre kicsit ráérzett, a festékből már eredményes tudott lenni. A jól kezdő Indy így a nagyszünetben még csak egálra állt, ám a harmadik negyedben bevitt egy döntő ütést, addigra kiigazította a gondokat és a Brogdon, Turner páros 19 pontjára építve 30–18-ra megnyerte a játékrészt – innentől nem volt több bukkanó, a vendég gárda szépen lemenedzselte a találkozót. A korábbiakhoz képest Domantas Sabonis (26 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is feljavult, összességében pedig az egész csapat összekapta magát támadásban – négy vereség után nyertek újra, stabilizálták a keleti ötödik helyüket, legközelebb pedig Atlantában játszanak ki-ki meccset.

Gyengén dobott a Detroit. Hiába szerzett 62 pontot a festékből a hazai csapat, most valahogy mégsem találta a ritmust, nem tudott mit kezdeni a Pacers agresszív periméterével, így mindössze öt triplát tudott bedobni 17.9%-kal, amivel nem nagyon lehetett nyerni. A második negyedben még sikerült egyszer visszajönnie az együttesnek, de most Jerami Grant 9, Delon Wright pedig 6 pontnál állt meg, mindkettejüket leradírozta az Indiana, így ez a lendület nem tarthatott sokáig – voltak 19 pontos hátrányban is, igazából a harmadik negyed után már nem tudtak komolyabb veszélyt jelenteni ellenfelükre. A társaság ezzel 6–19-es mérleget tud felmutatni, ami a Minnesotával holtversenyben a liga legrosszabbjának számít.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 18, Stewart 17, Griffin 16/3
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 26/6, Brogdon 18/6, Lamb 17/9

Golden State Warriors–Orlando Magic 111–105

Curry újabb remeklése győzelmet ért. A gyenge formában lévő Magic ellen kötelező volt nyernie a Warriorsnak, de ez elég nehezen jött össze, a hazaiaknak óriási szükségük volt Steph Curry újabb nagyszerű estéjére: a kétszeres MVP végül kereken 40 ponttal és 10/19 triplával zárt 4 labdaszerzés mellett, megint egy személyben működtette a rendszert. Mellette azért a Wiggins, Oubre páros is igyekezett, Draymond Green megint kiosztott 11 gólpasszt, de a különbséget Curry jelentette, aki sorra süllyesztette el a nagy dobásokat – vele a pályán +16-ban voltak és akkor estek össze, amikor a második negyedben leült. Az itt beszedett 11 pontos hátrányt azonban sikerült eltüntetniük, a záró etapban 86–91 után futottak egy 16–0-t, amellyel a maguk javára döntötték el a mérkőzést - nem volt könnyű estéjük, de ezzel a futással megoldották, úgyhogy tartják magukat a nyugati nyolcadik helyen.

Ennyi tudott a Magic. A vendégcsapat ismét erősen tartalékosan állt ki, ráadásul meccs közben elveszítette Frank Masont is, úgyhogy tovább szűkült a rotáció, így nagy csodákat azért nem lehetett várni. Igazából Nik Vucsevics próbálta kiaknázni, hogy a GSW-nek nincs érdemi centere (25 pont, 13 lepattanó), de védekezésben ő sem nagyon találta a helyét, míg mellette a Bacon, Ross, Ennis trió próbált kinti támogatást adni – ez igazából csak a második negyedben jött be, ott kifejezetten eredményesek voltak, egyébként azért akadtak gondjaik. Végül 40% alatti mezőnymutatóval zártak és bár a negyedik negyedben is vezettek még, de végül kikaptak – jelenleg nagyjából ennyire képesek, meglátjuk, hogy mikorra tud kicsit kiegyenesedni a keret és hogy akkor lesz-e még esélyük a playoffra.

A Warriors legjobb dobói: Curry 40/30, Wiggins 21/6, Oubre Jr. 17/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25/9, Bacon 20/12, Ross 20/6

Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 118–114

Újabb nagy portlandi győzelem. A McCollum, Nurkic duó nélkül azért kicsit fél lábon álló Blazersnek voltak már komoly bravúrjai mostanában és igazából ez a meccs is ebbe a kategóriába sorolandó, bár most a többiek bevethetőek voltak és hazai pályán játszhattak. Ezzel együtt a keleti éllovas legyőzése mindig nagy szó, ráadásul most igazából végig egyenrangú ellenfelek tudtak lenni Terry Stotts fiai, nyolc pontnál nagyobb hátrányban egyszer sem voltak, a szoros negyedik negyedben pedig ezúttal ők kerekedtek felül. A záró etap elején Carmelo Anthony megőrülésével vették át az irányítást (két és fél perc alatt egymaga 11 pontot dobott), innentől pedig már végig ők jártak előrébb, ugyan a Sixers visszajött egyetlen egységre, de vagy egy jó védekezéssel, vagy egy jó dobással mindig tudtak válaszolni – a hajrában Trent Jr. süllyesztett el egy fontos hármast, aztán Lillardnek volt clutch dobása, úgy tűnt, hogy már meg is van a meccsük. A Sixers viszont nem adta fel és 114–114-nél egyenlített, ám Anthony most nem tudott hibázni: kiharcolt két büntetőt, be is dobta mindkettőt három másodperccel az órán, majd Ben Simmons eladott labdája után Lillard állította be a végeredményt. A három említett játékos egyébként is remek meccset hozott, rájuk építve pedig továbbra is nagyszerű formában van a tartalékos Portland, következőleg a Cavs ellen abszolút favoritnak is számít a gárda.

Megint a Portland ellen. Az utóbbi nyolc meccsből csak kettőt veszített el a Sixers, de mindkettőt a Blazers ellen, oda-vissza kikapott a gárda Lillardéktől, bár ez most kevésbé volt meglepő, mint a legutóbb, hazai pofon. Persze minden esélyük megvolt a vendégeknek a sikerre, Joel Embiid most is hozta a klasszisteljesítményt (35 pont 50% felett, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk), Ben Simmons is remekelt (23 pont, 10/12 mezőnyből, 11 lepattanó, 9 gólpassz, 1 eladott labda) és a Harris, Curry páros is hozzátett azért 32 pontot. Dominálni viszont nem tudtak, a kispad nagyon rosszul nézett ki, védekezésben nem igazán értek oda a Blazers tüzéreire, majd a záró etapban konkrétan Anthony szedte szét őket – egymaga 16 pontot szórt ekkor, ami már soknak bizonyult a Phlly számára. Curry triplájával így is egyenlítettek 22 másodpercnél, de nem tudták kivédekezni az utolsó portlandi támadást (megint Anthony...), aztán bár maradt még idejük egy gyors dobásra, de Simmons eladta a labdát, így kikaptak – igaz, így is vezetik Keletet és örülhetnek, hogy a Blazersszel idén többet nem kell játszani...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/12, Anthony 24/12, Trent Jr. 19/15
A 76ers legjobb dobói: Embiid 35/3, Simmons 23, Harris 17

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics–Toronto Raptors 120–106
Houston Rockets–Miami Heat 94–101
Detroit Pistons–Indiana Pacers 95–111
Golden State Warriors–Orlando Magic 111–105
Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 118–114

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik