Extra védekezéssel győzött a Hawks és a Spurs is

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.04.20. 08:45
null
A Spurs tökéletes védekezésére nem volt ellenszere a Grizzliesnek (Fotó: nba.com/grizzlies)
A védekezésről szólt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának ma hajnali játéknapja, hiszen a Boston Celtics és a Memphis Grizzlies is negatív franchise-rekordot döntött szerzett pontok tekintetében – ennek megfelelően az Atlanta Hawks és a San Antonio Spurs is győzni tudott, így mindketten 2–0-ra vezetnek a párharcban.


Atlanta Hawks–Boston Celtics 89–72

Ez a playoff-védekezés. A hazai alakulat gyakorlatilag megsemmisítette a Bostont az első negyedben és 24–7-re (!) nyerte ezt a játékrészt – ez negatív franchise-rekord a Celtics részéről. Teljesen elszívták a levegőt Teague-ék Thomasék elől, nem voltak meg a dobóhelyzetek és később sem voltak sokkal engedékenyebbek – ugyan ekkor már „normális" mennyiségben szerezték a pontokat a vendégek, összesen tizenöt (playoff franchise-rekord) blokkot osztottak ki Millsapék. Bár elöl ők sem sziporkáztak, az első meccshez képest nagyot javuló Kyle Korver (5/7 tripla) és Al Horford vezérletével volt akkora tűzerejük, hogy megtartsák a megszerzett előnyt – ezzel 2–0-ra vezetnek a párharcban.

Lenullázott Boston. Az első találkozón látszottak a hibák, de az is, hogy hol és hogyan lehet őket kijavítani, ehhez képest ezen az estén gyakorlatilag semmit nem csinált jól Brad Stevens csapata. Nagyon hiányzott Avery Bradley, a helyén kezdő Marcus Smart nagyon nem találta a helyét, 5/28 triplájuk akadt be, a gyűrű alatt is bizonytalanok voltak és bár leszedtek tíz támadópattanót, összességében itt sem tudtak dominálni. Hozzá kell tenni, hogy Paul Millsapet tökéletesen levették a pályáról és a védekezésük nekik is rendben volt, de ez egyelőre kevés – 0–2-ről folytatják otthon, ahol már rajtuk lesz a nyomás.

A Hawks legjobb dobói: Horford 17/9, Korver 17/15, Teague 13/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 16/3, Johnson 14, Turner 12

A párharc állása: 2–0 a Hawks javára.



San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 94–68

Lehet még fokozni. Az első meccs is a Spurs védekezéséről és a Memphis szenvedéséről szólt, ezen az estén pedig még szigorított a helyzeten a hazai alakulat. Az első negyedben dobott 11 és az összesen szerzett 68 pont is negatív franchise-rekord a vendégek részéről, akiknek egy másodpercig sem volt esélyük és kis túlzással nem vezettek érdemi támadást – a 32,6%-os mezőnymutató, Zach Randolph 5/17 dobása és az, hogy Tony Allen a legeredményesebb Memphis-játékos, mind-mind elég beszédes. Semmiben nem tudtak előrelépni az első találkozóhoz képest és nem látni, hogy milyen megoldásuk lehetne majd hazai pályán – egyelőre ez tűnik a legsimább párharcnak.

Ha pihenni lehet, akkor pihenni kell. A Spurs már az első negyedben tíz pont feletti előnyt épített ki és jól látszott, hogy nem tud mit kezdeni ezzel a védekezéssel a Memphis, így Gregg Popovich erősen limitálta kezdőjátékosai perceit – a negyedik negyedben már mindegyikük a padról szemlélte a meccset. Végül mindenki 27 percnél kevesebbet töltött pályán és egyénileg senkit nem lehet kiemelni, ha csak Tim Duncant nem (negatív értelemben), aki nem szerzett kosarat ezen a találkozón – ez sem számított, azt csinált a Spurs, amit akart.

A Spurs legjobb dobói: Mills 16/12, Leonard 13, Aldridge 10, Martin 10/6
A Grizzlies legjobb dobói: Allen 12, Randolph 11, Barnes 9/3

A párharc állása: 2–0 a Spurs javára.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik