A Nuggetsé a hetedik meccs, 3–1-ről esett ki a Jazz

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.09.02. 08:40
null
3–1-ről esett ki a Utah Jazz (Fotó: Getty Images)
A korábbiakhoz képest egészen más mérkőzést hozott a Denver–Utah párharc vége – a Boston egylabdás végjátékban másodszor is legyűrte a Torontót, így 2–0-s előnybe került. 

Toronto Raptors–Boston Celtics 99–102

Ezt is behúzta a Boston. Az előző meccsen a parádés első negyede után csak menedzselnie kellett az előnyét a Celticsnek, most viszont végig kapaszkodnia kellett a Raptors után – már az első negyedben volt nyolc pontos hátrányban a gárda, majd bár utána nagyon sokáig egál körüli meccset láthattunk, de a harmadik negyedben ismét szétnyílt az olló, 12 lett közte. Addig Jayson Tatum próbálta a hátán vinni a Bostont, itt viszont már szükség volt a társak fellépésére is:Marcus Smart elképesztő szériát futott és sorozatban öt (!) triplát bombázott a gyűrűbe a negyedik játékrész kezdetén, az utolsót faulttal együtt, úgyhogy ő egymaga eltüntette a hátrányt, majd megérkezett az addig csendes Kemba Walker és 11 pontot szerzett a hátralévő időszakban. A végén két clutch játékot is megoldott, előbb bevert egy nagy hármast, majd már az utolsó percben, egypontos előnynél egy az egyben megverte az emberét és dobott egy középtávolit, igazi vezérhez méltó megmozdulás volt. Itt még azért lehetett volna esélye a Raptorsnak, de előbb Smart betakarta Siakamot, majd a Toronto erőcsatára ki is lépett és eladta a labdát, az utolsó játékra pedig nem nagyon maradt idő, VanVleet még futtából elengedett egy hármast, ám ez már nem hozott eredményt. A Boston így másodjára is remekül védekezett, a 34 pontos Tatum kiemelkedőt nyújtott és a negyedik negyedben ketten is felnőttek mellé, így 12 pontos hátrányból felállva nyert Brad Stevens alakulata – 2–0-ra vezet a párharcban, eddig minden úgy alakult, ahogy a tréner eltervezte.

Most már nyomás lesz a Torontón. Ezúttal sokkal jobban kezdett a Raptors az első meccshez képest és tulajdonképpen három negyeden keresztül kontrollálta is az eseményeket Nick Nurse legénysége – sokszor volt egál az állás, néha a Boston is vezetett, de azért nagyobb részt a Toronto diktálta a tempót. A kanadaiak vezettek nagyobb előnnyel is és úgy tűnt, hogy ezt az estét most megoldhatják, de a harmadik negyed végétől jött a lefagyás, tíz és fél perc alatt összesen kilenc pontot sikerült szerezniük, az utolsó 28 mezőnydobásukból 23-at elrontottak, miközben jött a Smart-show (3 perc, 16 pont), majd Walker clutch teljesítménye – a rengeteg hiba és az ellenfél feljavulása azt eredményezte, hogy 1–1 helyett 2–0-s hátrányba kerültek a párharcban. Az ismét harmatos támadójáték (40% mezőnyből, 27.5% tripla) mellett a gyenge egyéni (dobó)teljesítmények is aggasztóak lehetnek náluk, de ha kicsit koncentráltabbak elöl, akkor ennek ellenére is nyerhettek volna most – nem jött össze, 0–2-ről pedig már nagyon kevés hibalehetőségük van, innentől a Boston kezében van a párharc.

A Raptors legjobb dobói:Anunoby 20/12, VanVleet 19/9, Siakam 17/3, Ibaka 17/9
A Celtics legjobb dobói:Tatum 34/12, Smart 19/18, Walker 17/3

A párharc állása: 2–0 a Celtics javára.

Denver Nuggets–Utah Jazz 80–78

A Denveré a továbbjutás. Az első félidőben a Nuggets még sokkal jobban játszott ellenfelénél és nagyon hamar jelentős előnybe került, vezetett 19 ponttal is a második negyedben és arra számíthattunk, hogy szépen megoldja a fordulás utáni időszakot. Nem így történt, a tetemes előny könnyedén elfogyott akkor, amikor a denveri támadójáték is atomjaira hullott, a gárda a komplett második félidőben összesen 30 pontot tudott kiszenvedni magából és a különbség túlnyomó része már a harmadik negyedben el is tűnt, a záró etap abszolút szorosan alakult. Olyannyira, hogy a Jazz egy 8–0-val már a vezetést is átvette, égett a ház denveri szempontból, de ezen az estén Nikola Jokics volt a mezőny legjobbja, ezt pedig clutch játékokkal bizonyította is – plusz a hajrában az egyébként rengeteget hibázó Jamal Murray is hozzászólt egy gólpasszal, majd két nagyon fontos kosárral. A végén aztán jött a dráma, bő másfél perccel az órán négy ponttal vezetett a Nuggets, de Mike Conley előbb Royce O'Nealt találta meg, majd a Jazz jól védekezett és lejárt a denveri támadóidő, hogy aztán Conley újabb passzából Rudy Gobert kiegyenlítsen. 47 másodperc maradt, Jokics kapta a labdát és megoldotta pozícióban Gobert-rel szemben, így 80–78, maradt még 22 másodperce a Jazznek az időkérés után – viszontGary Harris elvette a labdát a betörő Donovan Mitchelltől, ám a Nuggets mégsem tudta ezzel lezárni, mert a lerohanást Torrey Craig elrontotta. Még mindig volt négy másodperc átszaladni a pályán, Conley el is engedhetett egy triplát a győzelemért és a szériáért, de az már kimaradt – igazából Mitchell kezében maradt az egyenlítés, ott ment el a mérkőzés a Utah számára. Így elképesztő csatában, vérrel/verejtékkel, de kiizzadta a győzelmet és ezzel a továbbjutást a Nuggets, úgyhogy 3–1-ről felállva mehet tovább a második körbe, ahol a Clippersszel kell találkoznia.

Ez most nem a Murray, Mitchell párosról szólt.Ez a mérkőzés nyomokban sem emlékeztetett a párharc korábbi részére, ha valaki csak ezt a találkozót látta, akkor valószínűleg nem hiszi el, hogy itt 50 pontos egyéni teljesítmények záporoztak oda-vissza, hiszen most a komplett csapatok küzdöttek azért, hogy valahogy elérjék a 80 pontot. Donovan Mitchell 22-ig jutott 9/22-es mezőnymutatóval és egyetlen gólpasszára 9 eladott labda jutott, míg a túloldalon Jamal Murray 17 pontot erőlködött össze 7/21-es mezőnymutatóval, igaz, ő legalább a hajrában bemutatott néhány clutch játékot – senki nem mondta volna meg róluk, hogy mit műveltek a párharc eddigi részében. A Denvernél viszont volt egy Jokics (30 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz), aki átvállalta a vezérszerepet és beverte a győztesnek bizonyuló dobást is, míg a Utah oldalán Gobert (19 pont, 18 lepattanó) ezt ilyen szinten nem tudta megtenni – beszédes, hogy egyik csapatnál sem volt más, aki tíz pont fölé jutott volna, ennyire levédekezték egymást a felek. A Nuggets végül 37%-os mezőnymutatóval és 26%-os triplázással „élte túl” az estét, de a Jazz is ilyen számokat hozott – a pontpárbajok után egy igazi szenvedős, védekezős, drámai végkifejletet hozó derbivel dőlt el a párharc.

A Nuggets legjobb dobói:Jokics 30/6, Murray 17/3, Porter Jr. 10/3
A Jazz legjobb dobói:Mitchell 22/6, Gobert 19, Clarkson 10

A párharc végeredménye: 4–3 a Nuggets javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik