A GSW a Houstont is legyőzte, buzzerrel nyert a Wizards

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.12.11. 08:58
null
Pau Gasol (balra) és Kevin Garnett csatája a Chicago–Brooklyn meccsen (Fotó: Reuters)
James Harden 34 pontos estéje is kevés volt Curryék ellen, Bradley Bealnek és a Washingtonnak viszont 0.8 másodperc is elégnek bizonyult a győztes kosárhoz az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) szerdai játéknapján. Gond nélkül nyert a címvédő Spurs és a Chicago, a Portland megégett Minnesotában, a mélyebb Dallas túldobta a Pelicanst, továbbá könnyedén verte meg a Miamit a Denver – íme,  a részletek!

 

 

Charlotte Hornets–Boston Celtics 96–87

Jefferson most csak kosarazott. A center saját bevallása szerint túl sokat gondolkodott az utóbbi időben azon, hogy mihez is kezdjen a labdával – ma a záró negyedben egyszerűen csak pontokat szerzett. Szám szerint 11-et, összesen 23-mal zárt (9/15 mezőnyből, 14 lepattanó) és bár az ebben a periódusban szintén remeklő Thornton vezetésével előnyben volt a Celtics, Walker 2+1-es játéka elindította a 9–2-es hazai futást – Big Al fontos kosarakkal vette ki ebből a részét, a Boston pedig már nem tudott válaszolni.

Büntetők és eladott labdák. A Celtics-játékosok mindössze tíz alkalommal állhattak a vonalra, miközben a Charlotte 29-szer, így hiába dobtak gyengén a hazaiak, a vonalról bőven kompenzálták ezt. Emellett 14 eladott labdát is vétett a Boston, amiből 15 pontot szerezhetett a Hornets, vendégoldalon gyakorlatilag a megint tripla duplázó (12 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz) Rondót leszámítva senkit nem lehet kiemelni – talán még Thornton negyedik negyedben szerzett 13 pontját.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 23, Walker 18/3, Stephenson 13
A Celtics legjobb dobói: Thornton 16/9, Green 16, T. Zeller 13

Indiana Pacers–Los Angeles Clippers 96–103

Miles extrája és a kispad majdnem elég lett. A Clippers már az első félidőben meglógott 15 ponttal, majd a hazaiak második sora ezt egyetlen egységre csökkentette – hogy a visszatérő kezdők megint lemaradjanak. A második félidőben is vezettek már hússzal Paulék, de a parádésan játszó Miles (30 pont, 11/22 mezőnyből, 7/14 tripla) vezérletével a második sor 12–4-es futást produkált a negyedik negyed elején, majd Scola és Allen kosaraival 98–96-ra zárkózott. Ekkor jött Crawford egy nehéz kettessel és itt megtört az Indiana, nem szereztek több pontot, így megmenekült Doc Rivers csapata.

A koncentráció hiányzott. A Clippers trénere szerint nagyon sokat kell dolgozniuk a védekezésükön, mert nem engedhetnek vissza csapatokat húszpontos előnyből. Ma egyébként így is 40 százalék alatt tartották a Pacerst mezőnyből, de Milesszal nem tudtak mit kezdeni, ráadásul a padról Lavoy Allen (14 pont, 13 pattanó) és Scola (12 pont, 14 pattanó) is rendkívül hatékony volt, ha már a West, Hibbert páros együtt csupán hat pontot szerzett. A vendégeknél mindenki azt csinálta, amihez a legjobban ért, Griffin (17 pont, 10 pattanó), Jordan (12 pont, 19 pattanó, 3 blokk) és Paul (17 pont, 8 pattanó, 15 gólpassz, 3 labdaszerzés) is dupla duplázott, Crawford és Redick pedig szimplán dobott – végül ez is elég lett, de a koncentrációval akadtak gondok.

A Pacers legjobb dobói: Miles 30/21, Allen 14, Scola 12
A Clippers legjobb dobói: Crawford 18/6, Paul 17, Griffin 17

Orlando Magic–Washington Wizards 89–91

Nyolc tized is elég volt a Wizardsnak. Már úgy tűnt, hogy megnyeri az Orlando, de John Wall két extra kosarával az utolsó pillanatokban kiegyenlítettek a fővárosiak, majd az utolsónak hitt dobást Oladipo elrontotta. 0.8 másodperc maradt az órán, a Magic pedig el tudta rontani: kiürítették a festéket, Andre Miller oldalról belöbbölte a gyűrű alá, Bradley Beal pedig belesegítette, így az Orlando teljesen lenullázva hagyhatta el a parkettet.

Hiányoztak az extrák. Csak John Wall jutott húsz pont fölé (21 pont, 11 gólpassz), egyébként a két csapat eléggé kioltotta egymást. A két Magic-irányító, Oladipo és Payton is gyengén dobott és a csapatszinten kiosztott 13 assziszt sem túl erős, bár az újonc jól mozgatta társait. Hiába hiányzott Vucsevics, O'Quinn leszedte Gortatot, így fontos láncszem hiányzott a fővárosi támadójátékból – egyik csapat sem tudott dominálni, a hajrában némi rutin és koncentráció hiányzott az Orlandóból.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 17/3, Harris 15/3, Payton 12
A Wizards legjobb dobói: Wall 21/3, Nené 12, Humphries 11

Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 95–79

Ma ennyi is elég volt. Nem szaggatta az istrángot az Atlanta, a védekezésre odafigyeltek, szépen megfogták a Sixerst, elöl viszont nem csináltak extra dolgokat. 52–39-re hozták a lepattanózást és a támadókat pontokra váltották, összességében csupán 41 százalékkal dobtak, de így is tartották végig a 9-10 pontos előnyt. A záró etapban aztán Korver (17 pont, 5/7 tripla) rákapcsolt, a különbség hamar elérte a húszat, ezzel a meccs érdemi része lezárult.

Az eladott labdákat csökkenteni kell. Michael Carter-Williams nagyon aktív volt és nem pumpált (8 pont, 10 pattanó, 9 gólpassz), de 9 eladott labdájával teljesen lenullázta teljesítményét. Összesen 18-szor szórták el a játékszert a vendégek, ebből húsz pontot szerzett az Atlanta, így eléggé megkönnyítették Millsapék dolgát – emellett mezőnyből is gyengén céloztak, 79 dobott ponttal nem lehet meccset nyerni. A Hawks ezzel a győzelemmel zsinórban nyolcadik sikerét aratta, ilyen hosszú sorozatot 17 éve produkált utoljára az együttes.

A Hawks legjobb dobói: Korver 17/15, Millsap 17/3, Carroll 14/6
A 76ers legjobb dobói: Sved 13, Grant 10, McDaniels 10/3

Chicago Bulls–Brooklyn Nets 105–80

A nagyszünet után kipukkadt a sérült Brooklyn. Az első negyedet megnyerték a vendégek, de félidőben is egálra álltak még a felek. Aztán innentől csavart egyet a védekezésén a Chicago és a maradék két negyed alatt összesen 11 (!!) kosarat engedtek a Nets számára, akik ez idő alatt 26 százalékkal dobtak mezőnyből és mindössze 29 pontot értek el – hiányzott Lopez, Johnson és Teletovics. A harmadik játékrészben egy 17–3-as futással meglógtak a hazaiak, majd az utolsó etapban produkáltak egy 15–0-t, amivel végérvényesen eldöntötték a meccset – végül sima, 25 pontos győzelmet arattak.

Rose elöl, Gibson hátul, Gasol elöl-hátul. Derrick Rose nem erőltette túl magát (mindössze 24 percet volt parketten), de ez idő alatt rendkívül agresszív volt, 23 pontot rámolt be 8/15-ös mezőnymutatóval, közte három triplával, nem volt rá válasza a vendégeknek. A dupla duplázó Taj Gibson hat blokkal jelentkezett védőoldalon, Pau Gasol pedig mindenhol ott volt, 16 pontja mellé 16 lepattanót és négy sapkát jegyzett – a Lopez helyén kezdő Plumlee-t hatszor takarták be.

A Bulls legjobb dobói: Rose 23/9, Butler 18, Gasol 16
A Nets legjobb dobói: D. Williams 17/3, Garnett 13, Anderson 12/6

Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 90–82

Csodát tett a kórházválogatott. Négy kulcsjátékosa nélkül aratott győzelmet a hazai alakulat, mely elsősorban a védő oldalon teljesített messze önmagán felül. Még a 40 százalékot sem érte el a mezőnybeli hatékonyság náluk, a triplák terén pedig 1/12-vel zártak. De a dupla duplázó Wiggins (9/16 mezőny, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és a sokoldalú Brewer (10/10 büntető, 8 lepattanó, 5-5 gólpassz és szerzett labda) vezetésével 33 alkalommal állhattak a játékosok a büntetővonalra, 25 sikeres kísérlettel. A negyedik negyedben a vendégcsapat hiába zárkózott fel 4 pontra a tetemes hátrányból, Wiggins sorozatban dobott hat pontja az ő együttese javára döntötte el a mérkőzést.

Hibák, hibák mindenhol. Rosszul kezdte a Portland a mérkőzést, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy Aldridge 2008 után először hozott le egy komplett első félidőt pont nélkül, 0/6-tal kezdett mezőnyből. A vendégek vesszőfutása a fordulás után sem ért véget, a harmadik negyed első hét percében 5 eladott labdát vétettek, ekkor már 20 ponttal vezetett a Minnesota. Vereségükhöz leginkább az elvesztett lepattanópárharc (38–56) és az eladott labdák magas számra járult hozzá (20) a 39 százalékos mezőnymutató mellett.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 23, Brewer 19/3, Young 13
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/6, Matthews 18/12, Aldridge 13/3

Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 112–107

Ellis gyorsan felállt a padlóról. A tegnap esti, 2006 óta nem látott negatív estét (2 pont) maga mögött tudó hátvéd hamar saját kezébe vette sorsát. Csapata élére állt (11/19 mezőnyből, 2/2 tipla, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és az utolsó négy és fél percben 13 pontot írt az eredményjelzőre, ezzel megnyerte a mérkőzést a hazai alakulatnak. Persze a sikerhez kellett az is, hogy további három játékos jusson el húsz pontig hazai oldalon, mindezt csapatszinten hatékony, mégsem átlagon felüli 53 százalékos mezőny-, és 43 százalékos triplamutatóval. Parsons (8/13 mezőny, 3/6 tripla), Nowitzki és padról érkező Harris (25 perc, 8/13 mezőny) testvériesen elosztva, 20-20 egységet tettek a közösbe.

A négyek felülkerekedtek a duón. A statisztikát böngészve kisebbfajta csoda, hogy a Pelicans szoros összecsapásra késztette a Dallast. Egyetlen játékos jutott tíz pont fölé (Anderson) a vendégeket vezető kettősön felül. Davist sem a beszedett apróbb sérülések, sem a kevés pihenő nem hátráltatta (11/20 mezőnyből, 11 lepattanó, 2 blokk), társul azonban csak a szezonbeli legponterősebb játékát hozó Jrue Holiday (12/22 mezőnyből, 10 gólpassz, 3 szerzett labda) ért fel mellé. A lepattanózásbeli főlényével (45–29) nem tudott élni a Pelicans, pedig nagyságrendekkel nem dobtak rosszabbul, mint a Dallas. Leegyszerűsítve sikerük azért hiúsult meg, mert nem tudták tartani Ellist a végjátékban, valamint hagyták, hogy a 28–12-es második negyedbeli rohanásuk lélektani előnyét eltüntesse a Mavericks.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 26/6, Parsons, Harris 20/9-20/9, Nowitzki 20
A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Holiday 30/15, Anderson 13

San Antonio Spurs–New York Knicks 109–95

Folytatódó mélyrepülés. Egy félidőn át hihettek abban a New York drukkerei, hogy megszakad csapatuk rossz sorozata és talán győzelemmel jöhetnek ki egy mérkőzésből végre. Viszont fájdalmas volt az ébredés, ahogy az a tény is, hogy Hardaway Jr. (9/18 mezőny, 4/7 tripla) mellé senki nem ért fel a társak közül, talán csak Jason Smith (5/10 mezőnyből), pedig Shumpert, Stoudemire és Prigioni is előhúzhatott volna többet tudásából. A Knicks 17 eladott labdát vétett, valamint 30 alkalommal küldte a hazai játékosokat a büntetővonalra.

Popovich rendszerének hatékonysága. Négy nagyon fontos játékosa, Parker, Duncan, Ginóbili és Leonard nélkül lépett parkettre a bajnok a back-to-back második mérkőzésén. Igaz, a vendégeknél is hiányzott Anthony, valamint JR Smith. Az első félidő még kiegyenlített játékot hozott, de a harmadik negyedben a Spurs a parkettbe gyalulta a sorozatban tizedik vereségét begyűjtő New Yorkot. A tíz pályára lépő hazai játékos közül Splitter kivételével mindenki eljutott legalább kilenc pontig, de a brazil magasember sem tétlenkedett, a harmadik negyedbeli örömjátékból ő is kivette a részét. A tegnapi vereség után ma újra ültek a Spurs triplái (10/19) és a hiányzók ellenére is jól működött a csapatjáték, ennyit jelent egy olyan rendszer, melyben a 15. játékos is bármikor hatékonyan tud beszállni.

A Spurs legjobb dobói: Belinelli 22/9, Green 13/3, Diaw 12/6
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 23/12, Smith 14, Aldrich 10

Golden State Warriors–Houston Rockets 109–95

A Rockets kipukkadt a végére. Tisztességesen helytállt a Dwight Howard mellett rengeteg fontos emberét nélkülöző Houston: James Harden jó százalékkal dobva termelt 30 felett, a kezdőötös 88 pontot szórt be – a kispadról viszont csak 5 egység érkezett. Ezt egy ideig lehetett menedzselni, a végjátékra viszont fejben elfáradt a csapat: a Warriors egy 11–0-s futással zárta le a meccs érdemi részét.

Munka után buli. A Rockets védekezése nem először okozott gondot idén az ellenfeleknek, az egyébként parádésan támadó GSW is megszenvedett ellene. Klay Thompson nem dobott jól kintről (1/8, a csapat összességében 8/23), és Draymond Greennek is csendes nap jutott (11 pont). 89-89 után viszont megrázta magát a hazai csapat, Green, Barnes, Thompson és Curry kosaraival, védőoldalon két blokkal és egy labdalopással 2 és fél perc alatt kivégezték ellenfelüket.

Rekordok. A Warriors zsinórban 14. sikerét aratta, tovább javítva ezzel a franchise-rekordot, egyúttal a vezetőedző Steve Kerrt is hozzásegítve egy 65 éves NBA-csúcs megdöntéséhez: soha egyetlen újonc vezetőedzőnek sem sikerült első 21 meccséből 19-et megnyernie. 1949-ben a legendás Al Cervi 18/20-nál állt meg.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/3, Curry, Barnes 20/9-20/9.
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/9, Ariza 18/12, Motiejunas 18.

Denver Nuggets–Miami Heat 102–82

Gyilkos 3. negyed. Eljátszadoztak a csapatok az első félidőben, 48–48 volt az állás a nagyszünetben. A hazaiaknál Afflalo és Chandler 25 pontja, a vendégeknél a kiegyensúlyozott csapatmunka volt említésre méltó. Teljesen váratlanul jött a Denver óriási rohanása fordulás után, egyszerűen átfutottak a megszeppent Miamin, és 17 pontos előnyt építettek ki – közte a fiatal kisember, Erick Green buzzer hármasával. A negyedik negyedet egy 14–4-es vágtával kezdte a Faried húzta Nuggets, pillanatnyi kétséget sem hagyva a győztes kilétét illetően.

Összeomlás. A második félidő rémálom volt a Heat számára, az összes húzóember besült, végül alig 36 százalékos mezőnymutatót szenvedtek össze. Nagyon hiányzott a csapatból Josh McRoberts, aki kisebb térdsérülése miatt pihent – nélküle megint nagy lyukak tátongtak a négyes poszton. A palánk alatti védekezést sem Hamilton, sem Haslem, sem Williams nem tudta megoldani, Chris Bosh pedig mindössze 2 lepattanóig jutott – 33 perc alatt...

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 17/3, Afflalo 16/3, Faried 13.
A Heat legjobb dobói: Bosh 14/3, Deng 12, Chalmers 11/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets
–Boston Celtics 96–87
Indiana Pacers–Los Angeles Clippers 96–103
Orlando Magic–Washington Wizards 89–91
Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 95–79
Chicago Bulls–Brooklyn Nets 105–80
Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 112–107
Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 90–82
San Antonio Spurs–New York Knicks 109–95
Denver Nuggets–Miami Heat 102–82
Golden State Warriors–Houston Rockets 105–93

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik