A női pólóválogatott a negyedik helyen zárta a világbajnokságot

HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2019.07.26. 09:50
null
Nem lett meg a bronzérem női pólósainknak (Fotó: Derencsényi István)
A magyar női vízilabda-válogatott 10–9-re kikapott Ausztráliától a bronzmérkőzésen, így a 4. helyen zárta a kvangdzsui vizes világbajnokságot.

 

FINA VIZES VB, NŐI VÍZILABDA
A HARMADIK HELYÉRT

AUSZTRÁLIA–MAGYARORSZÁG 10–9 (3–3, 4–3, 1–1, 2–2)
Kvangdzsu
, 700 néző. V: Deslieres (kanadai), Teixido Bermudez (spanyol)
AUSZTRÁLIA: Palm – ARANCINI 3, BUCKLING 2, Halligan 1, KNOX 2, Webster 1, Gofers. Csere: Bishop, Mihailovic, Ridge 1, Steere, Armit. Szövetségi kapitány: Predrag Mihailovic
MAGYARORSZÁG: Magyari – Keszthelyi 3, Szilágyi D. 1, Rybanska, Gyöngyössy, Vályi V., Leimeter 1. Csere: GANGL (kapus), Gurisatti 2, ILLÉS, Tóth-Csabai 1, Horváth B., PARKES 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 13/4
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Knox (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Predrag Mihailovic:
– A magyarok imádnak és tudnak is támadni, szóval amikor hárommal vezettünk, akkor sem aludhattunk el. Igyekeztünk eredményesek lenni, és eközben próbáltunk erősek maradni védekezésben. A kritikus helyzetekben szereztünk fontos gólokat, talán ez döntött a javunkra.

DÖNTŐ
Egyesült Államok–Spanyolország 11–6 (3–1, 2–2, 4–0, 2–3)

ÖSSZEFOGLALÓ

A fiúkon nem múlik. A magyar férfi vízilabdázók az edzésük előtt ellátogattak a kvangdzsui világbajnokság bronzmérkőzésére, hogy kiszurkolják az érmet a lányoknak Ausztrália ellen. Némileg talán váratlan húzás volt Bíró Attila szövetségi kapitánytól, hogy a 18 éves Magyari Alda kezdett a kapuban, igaz, a hazai felkészülési tornán, a hollandok ellen egyszer már bizonyította, kezdőként képes parádézni.

Mégis, az ellenfél indította jól a meccset, a 3–0-s roham már-már az oroszok elleni pokoli meccskezdést hozta vissza. Ugyanakkor a válogatott jól tartotta magát, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra és Gurisatti Gréta egy-egy találatával egyenlített. A szünet után Tóth-Csabai Dóra fórgólja először juttatta vezetéshez a csapatot, és Parkes Rebecca is besöpört egy kipattanót, ám Zoe Arancini duplája miatt nem szakadt le az elődöntőben az Egyesült Államoktól csúnyán kikapó ellenfél. Hannah Buckling a legrosszabbkor, néhány másodperccel a félidei szünet előtt szerezte meg második gólját, így 7–6-os ausztrál előnnyel fordultak a felek.

A szünetben aztán Magyari melegítette be Gangl Edinát, aki maradt a folytatásra. A válogatott első számú kapusa remekül kezdett, az ausztrálok sokáig nem tudták felavatni, miközben Keszthelyi egy pazar ejtéssel egyenlített. Amy Ridge miatt aztán mégis megint a magyar lányoknak kellett szaladniuk – vagy a közeghez passzolóan: úszniuk – az eredmény után.

Gurisatti Gréta rögtön az utolsó negyed első támadásából egyenlített – volna, mert elvették a gólt, ezt kórusban reklamálta az egész csapat. Ennél is nagyobb baj volt, hogy Bronte Halligan szép gólt ejtett az amúgy nagyszerűen védő Ganglnak. Aztán az ausztrál csapatkapitány, Rowie Webster is bepattintotta a labdát a hosszúba, és öt perccel a vége előtt, háromgólos hátrányban eldőlni látszott a mérkőzés.

Szilágyi Dorottya azonban jól bombázott emberelőnyös helyzetben és Keszthelyi is gólra váltotta a jogosan megítélt ötöst, így az utolsó két percre egygólosra olvadt az ausztrálok előnye. Ráadásul Vályi Vanda ziccerből egyenlíthetett volna, de nem csorgott be a labda a kapusról – Bíró Attila majd szétverte dühében a bírói emelvényt. Ő és Tóth László együttes erővel hajtotta a csapatot, ám elmaradt a csavar, pedig az utolsó percben Keszthelyi újabb kísérlete után is csak centiméterek hiányoztak…

A magyar válogatott 10–9-re kikapott Ausztráliától, így a 4. helyen zárta a világbajnokságot.

A magyar együttes, amely az elődöntőben a spanyolokkal szemben maradt alul, nem szerzett olimpiai indulási jogot. Erre legközelebb a januári, hazai rendezésű Európa-bajnokságon lesz lehetősége, melyen egy kvótát osztanak ki.

Nagy csatában Ausztrália szerezte meg a világbajnoki bronzérmet
Nagy csatában Ausztrália szerezte meg a világbajnoki bronzérmet

 

Korábban
A 7. helyért
Görögország–Hollandia 9–11 (2–1, 1–5, 6–4, 0–1)
Az 5. helyért
Oroszország–Olaszország 10–9 (3–3, 1–2, 5–2, 1–2)

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Négy másodperc maradt, Bíró Attila kikéri az idejét. Kapunk egy szabaddobást, Szilágyi lövése után a kapu mellé száll a labda, így vége a meccsnek, Ausztrália 10–9-re nyer és bronzérmes.

32. perc: Halligan lövését védi Gangl. 59 másodperc maradt. Elképesztő, ez is kimarad! Keszthelyi lövése után a kapufán csattan a labda, majd Gurisattinak nem sikerült közelről a kapuba sodornia a kipattanót.

31. perc: Újabb remek védekezés, Keszthelyi lopja el a labdát Arancini elől. Sajnos Gurisattit is tisztán szerelik.

30. perc: Szilágyi tisztán szerel, megúszunk, Keszthelyi passza után Vályi lő, Palm belekap a labdába, ami átjut rajta, de a képzeletbeli gólvonalon még elcsípi a visszaúszó kapus. Időt kérnek az ausztrálok.

30. perc: Megint emberelőnyben támadhatunk, Knox kipontozódott. Gurisatti lövését védi Palm, de a kipattanónál szabálytalankodnak Parkes ellen, ötméterest kapunk. Gól, Keszthelyi a bal oldali kapufa segítségével a kapuba küldi a labdát. 10–9

29. perc: Parkes-ról jön a kiállítás, Szilágyi gyorsan ki is használnál az emberelőnyt, a lövése azonban elakad a blokkban. A másik oldalon Webster ejtése megy fölé.

28. perc: Lejárt volna a támadóidejük, az ausztrál ejtés pontatlan.

28. perc: Megint emberelőnybe kerülünk, és ezt most ki is használjuk, Szilágyi néhány lövőcsel után a kapu jobb oldalába küldi a labdát. 10–8

27. perc: Ez viszont sajnos bent van, pontos keresztpassz után Webster balról lő, a labda a vízről a léc alá pattan. 10–7

27. perc: Emberelőnybe kerülünk, Gofers úszik ki. Keszthelyi lövése után a blokkról a kapufára, onnan egy ausztrál kézbe pattan a labda.

26. perc: Gangl még egy védést bemutat, de egy szabálytalanság miatt visszaadják a labdát az ausztráloknak… Halligan ejtése jó, a labda a jobb alsó sarokba pottyan. 9–7

25. perc: A másik oldalon Gurisattit ki is állítják, Gangl viszont egy újabb védéssel jelentkezik.

25. perc: Elkezdődött az utolsó negyed, Vályi a negyedik ráúszást is megnyerte. Gurisatti lövése hiába köt ki a kapuban, nem adják meg a gólt a játékvezetők.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Kivédekeztünk egy ausztrál támadást, de támadásban Parkes eladta a labdát. Gofers éles szögből tisztán lőhetett, Gangl azonban jól zárta a rövid oldalt. Ezzel véget ért a négyed, továbbra is egy góllal vezet Ausztrália.

23. perc: Újabb Gangl-védés, ráadásul rögtön emberelőnybe is kerülünk. Bíró Attila időt kér. Körbejárattuk a labdát, Leimeter kezéből azonban kicsúszott a labda.

22. perc: Keszthelyi fordult kapura, de a labda elment a léc fölött. Csabait állítják ki, Arancini lövését Gangl nyomja a kapu fölé.

21. perc: A másik oldalon Gurisattit állítják ki, Ridge ezt ki is használja, középről kilövi a bal alsó sarkot. 8–7

21. perc: Ismét emberelőnybe kerültünk, de Gurisatti lövése után a labda elakadt Palmban.

20. perc: Halligan is megpróbálkozott egy ejtéssel, de nem találta el a kaput.

20. perc: Nincs ítélete, gyorsan visszaszerezzük a labdát. Pazar ejtés, Keszthelyi távolról a kapu bal oldalába küldi a labdát. 7–7

19. perc: Keszthelyiről állítanak ki, Knoxnak is ez a második hibája. Leimeter lövése sajnos nem jó.

18. perc: Gyöngyössyt küldik ki, neki ez a második kiállítása. Keszthelyi mutat be egy remek blokkot emberhátrányban.

17. perc: Gangl érkezett a magyar kapuba, és rögtön bemutatott egy védést.

17. perc: Szakad az eső, elkezdődött a harmadik negyed is. Megnyertük a ráúszást, de gyorsan el is adtuk a labdát.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Hét másodperc maradt, de ez ezúttal semmire sem elég, így a nagyszünetre egygólos ausztrál előnnyel mehetnek a játékosok.

16. perc: Kontrát fújnak a mieinkre, majd Szilágyi szerez labdát védekezésben. Illés nem kap ítéletet, jöhetnek az ausztrálok. Bucklingra nem értünk ki, így könnyedén lőhetett a jobb alsóba. 7–6

15. perc: Az ausztrálok is emberfórban játszhattak, Knox kap bejátszást, kivár, majd a kapu jobb oldalába lövi a labdát az elsüllyedő Magyari mellett. 6–6

15. perc: Ismét emberelőnyben passzolgathattunk, s Gurisatti védhetetlenül lőtt a kapu bal oldalába. 5–6

14. perc: Csabait állítják ki, Illés viszont blokkol egy ausztrál lövést. Eladtuk a labdát támadásban, jönnek az ausztrálok és gólt is szereznek, Arancini a jobbról érkező bejátszás után közelről a kapunkba továbbítja a labdát. 5–5

13. perc: Parkes harcol ki kiállítást, majd Keszthelyi bejátszása után Palm védi Csabai húzását, s a kipattanót közelről az üres kapuba továbbítja Parkes. 4–5

13. perc: Arancini megnézte magának a bal felsőt, és oda is lőtte a labdát. 4–4

12. perc: Leimeter bejátszása után Gyöngyössyről állítanak ki. Egy bejátszás után Gyöngyössy húzta a kapufára a labdát.

11. perc: Gyöngyössy mutat be egy remek blokkot, de visszakapják a labdát az ausztrálok, mivel felúszás közben szabálytalankodunk. Ridge ejtése után a lécről lepattanó labda Szilágyihoz került.

11. perc: Halligan lő óriási kapufát, szerencsére a kipattanó a miénk. Gyöngyössyre fújnak kontrát.

10. perc: Ridge lövése után Magyari véd. Labdát veszítünk támadásban.

9. perc: Elkezdődött a második negyed, ismét megnyertük a ráúszást. Emberelőnybe kerülünk, majd egy keresztpassz után Csabai kissé balról a bal felső sarokba küldi a labdát. 3–4

ELSŐ NEGYED

8. perc: Lejárt az ausztrálok támadóideje, a vezetést is átvehetjük. Rybanskáról állítanak ki, majd Keszthelyi találja el a lécet. A kipattanó a miénk, tovább támadhatunk. Horváth lövését védi Palm, ezzel vége az első negyednek.

7. perc: Lefordulunk, Gurisatti megúszik, majd közelről a kapu bal oldalába pattintja a labdát. 3–3

6. perc: Mind a két oldalon két-két rossz támadást láthattunk.

5. perc: Parkes harcol ki egy újabb kiállítást, sőt, kettős emberelőnybe kerülünk, egy türelmes labdajáratás végén Leimeter lövi ki a jobb felsőt. 3–2

4. perc: Illést állítják ki, de szerencsére ezt az emberhátrányt sikerül kivédekeznünk.

4. perc: Megvan a szépítés, Keszthelyit üresen hagyják, a lövése után a bal felső sarokba pattan a labda. 3–1

3. perc: Parkes harcol ki kiállítást, de Szilágyi lövése sajnos nem csúszik be a kapuba, véd a kapus. Ráadásul emberhátrányba kerülünk, s az ausztrálok könnyedén kihasználják ezt: a bejátszás után az üresen maradt Knox húzza közelről a jobb alsóba a labdát. 3–0

3. perc: Webster harcol ki egy ötméterest, Gyöngyössy szabálytalankodott. A magyar kapuban kezdő Magyari tehetetlen, Arancini a vízre pattint, majd a lécről a képzeletbeli gólvonal mögé esik a labda. 2–0

2. perc: Egymás után másodszor veszítjük el szabálytalanság miatt a labdát támadásban.

1. perc: Vezetést szereznek az ausztrálok, Buckling lövése után a jobb alsó sarokban köt ki a labda. 1–0

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, Vályi könnyedén elhozta a labdát. Keszthelyi bejátszása után Gyöngyössy elől halászták el a labdát.

A mieink kék, az ausztrálok fehér sapkában szálltak vízbe.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Ausztrália–Magyarország összecsapás, a vizes világbajnokság női vízilabdatornájának bronzmérkőzése.Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Bíró Attila: A spanyolok ellen nem jött össze semmi, de éremért jöttünk! A szövetségi kapitány értékelése és várakozásai itt!

A magyar válogatott mérkőzései a vb-n:
Csoportmérkőzések

MAGYARORSZÁG–Dél-Korea64–0
Kanada–MAGYARORSZÁG 14–15
MAGYARORSZÁG–Oroszország 12–17
A negyeddöntőbe jutásért
Új-Zéland–MAGYARORSZÁG 6–17
Negyeddöntő
Olaszország–MAGYARORSZÁG 6–7
Elődöntő
Spanyolország–MAGYARORSZÁG16–10

A NŐI VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Honvéd/POLO SC)
Mezőnyjátékosok:
Csabai Dóra (FTC), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik