Óriási küzdelemben elődöntősök női pólósaink a vizes vb-n

HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2019.07.22. 11:20
null
Olaszországot legyűrve elődöntősök női vízilabdázóink (Fotó: Derencsényi István)
A magyar női vízilabda-válogatott 7–6-ra legyőzte Olaszországot a dél-koreai vizes világbajnokság negyeddöntőjében, így bejutott a legjobb négy közé, ahol az Eb-győztes Hollandiát búcsúztató Spanyolország vár rá.

 

FINA VIZES VB, NŐI VÍZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ

OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 6–7 (2–4, 2–1, 1–1, 1–1)
Kvangdzsu,
200 néző. Vezette: Margeta (szlovén), Putnikovics (szerb)
OLASZORSZÁG: GORLERO – Tabani 1, Bianconi, Chiappini 1, Palmieri, Garibotti, Queirolo 1. Csere: Avegno 1, EMMOLO 1, Aiello, Viacava, Picozzi 1
Szövetségi kapitány: Fabio Conti
MAGYARORSZÁG: GANGL – Szilágyi D. 1, Tóth-Csabai, ILLÉS 1, Parkes, Vályi V., KESZTHELYI 1. Csere: Rybanska, Leimeter 2, GURISATTI 2, Gyöngyössy, Horváth B.
Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 12/5, ill. 11/3
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Bianconi (28. p.), Szilágyi D. (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Fabio Conti: –
Elismerésem a magyaroknak, hiszen remekül játszottak, irányították a mérkőzést, mi pedig sok hibát követtünk el támadásban. Általában pedig jól lövünk, de most elrontottunk három-négy helyzetet. Sajnálom, hogy a játékvezető két esetben az ötméteres helyett emberelőnyt ítélt, ám hát ilyen a vízilabda, szóval a januári Európa-bajnokságra kell koncentrálnunk.

Bíró Attila értékelését és további nyilatkozatokat IDE KATTINTVA olvashatnak.

További negyeddöntők
Egyesült Államok–Görögország 15–5(4–0, 4–2, 2–2, 5–1)
Ausztrália–Oroszország 9–7(2–1, 2–0, 2–3, 3–3)
Spanyolország–Hollandia 12–8 (6–1, 2–3, 2–1, 2–3)

Az elődöntőben
Július 24., szerda:

10.00: Egyesült Államok–Ausztrália
11.30: Spanyolország–MAGYARORSZÁG

ÖSSZEFOGLALÓ

Majdnem napra pontosan egy éve negyeddöntőt játszott Olaszország és Magyarország, akkor, a barcelonai Európa-bajnokságon Keszthelyi Rita utolsó negyedbeli varázslatos góljának és Gangl Edina ötösvédésének köszönhetően a magyar női vízilabdázók jutottak az elődöntőbe.

Megismétli magát a történelem a kvangdzsui világbajnokságon?

Szerencsére – ellentétben az oroszok elleni csoportdöntővel – a csapat roppant élesen kezdte a negyeddöntőt, és úgy vezetett 4–2-re az első negyed után, hogy egy-két kimaradt helyzet miatt még csóválhattuk is a fejünket. Feszesen, jól védekezett a társaság, elöl pedig tökéletesen élt az emberelőnyökkel: Illés Anna, Leimeter Dóra és a falból Gurisatti Gréta is fórból bombázott. Keszthelyi Rita pedig csak a miheztartás végett akcióból köszönt be, pedig nem volt könnyű dolga, az olaszok közül egy játékos általában behúzódott „védeni” a kapuba.

A játékvezetők mindkét oldalon sorra fújták a labda nélküli kiállításokat, míg a magyar centerek a kontrákkal álltak hadilábon. Bíró Attila szövetségi kapitány a nagy fel-le úszkálásban, a második negyed derekán időt kért, hogy kicsit rendezze a sorokat. Az első játékrész utolsó perce óta tartó magyar gólcsendet Szilágyi Dorottya törte meg, a lövése szépen talált utat a hosszú alsóba. Az a baj, hogy kicsivel később, Giulia Emmolo annyira azért nem életerős megoldása is, a másik oldalon. A magyar csapat egyébként szépen kapcsolta ki a játékból Arianna Garibottit és Roberta Bianconit, vezetett is a félidőben (5–4).

A harmadik felvonásban egy perc alatt kapta meg a második kiállítását a két válogatott egy-egy motorja, Bianconi és Keszthelyi, a nagyobb baj, hogy a magyar kapitány kiküldése után Chiara Tabani egyenlített. Szilágyi ezúttal nem lőtt túl hatékonyan, ám szépen harcolt ki ötöst, amelyet Gurisatti értékesített (6–5).

A kisebb szünet utáni első percben az olasz kapitány, Elisa Queirolo messziről betalált, kicsivel később viszont Bianconi cserével kipontozódott, Leimeter meg vagányul élt az előnnyel. Hosszan sorolhatnánk, mi mindent történt, de a listába nem kerülne olasz gól, így a magyar válogatott elődöntős a vb-n!

Megismételte magát a történelem!

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Az olaszok a kapust is előre vitték, hét a hat ellen támadnak. Garibotti lő, de a kapu mellé száll a labda! Hat másodperc maradt, Bíró Attila időt kért! Véget ért a meccs, 7–6-ra nyertünk, ott vagyunk a legjobb négy között!

32. perc: Miénk a labda, egy perc maradt! 36 másodperc maradt, de kontrát fújtak a bírók, jöhetnek az olaszok. Vályi majdnem megszerezte a labdát, csak szabaddobást kapnak az olaszok. Nyolc másodpercük maradt, időt kért az olasz kapitány.

31. perc: Keszthelyi lövése után Gorleróról pattant szögletre a labda, tovább támadhatunk. Illés lövése elakadt a blokkban, majd Csabai is megpróbálkozott egy csavarral, sajnos sikertelenül.

30. perc: Gangl-védés! Chiappini kapáslövése után a kapu fölé nyomta a labdát a magyar kapus. Kiállítást, Szilágyi kipontozódott. Újabb bravúr! Gangl Avegno távoli lövését is védte, végül Leimeter fogta meg a labdát.

29. perc: A másik oldalon Chiappini próbálkozott, de nem találta el a kaput. Sajnos Csabai is csúnyán a kapu fölé durrantja a labdát.

29. perc: Leimeter próbálkozott meg egy ejtéssel, de a kapufa megmentette az olaszokat.

28. perc: Leimetert állították ki, Garibotti viszont a kapu fölé durrantotta a labdát.

28. perc: Úgy is van! Leimeter néhány lövőcsel után kilövi a bal felsőt, ismét vezetünk. 6–7

27. perc: Ezúttal kontrát fújtak, Gyöngyössyt látták szabálytalannak a bírók. Ezt megúsztuk, Bianconi lövése lejött a kapufáról. Sőt, visszaúszás közben ki is állították Bianconit, aki ezzel ki is pontozódott.

26. perc: Megint nem sikerült góllal befejezni a támadást, de az olaszok sem tudtak semmivel előállni, az utolsó másodperces ejtést Gangl oldalra nyomta.

25. perc: Ez viszont gól, Queirolo pattintott lövése a kapunkban kötött ki. Megint egyenlő: 6–6.

25. perc: Negyedszer is megvan a labda, ezúttal is Vályi nyerte a ráúszást. Gyöngyössyről állították ki Palmierit, Szilágyi lövése azonban elszállt a kapu fölött.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Leimetert állították ki, neki is ez a második. Chiappini közeli lövésébe Vályi kapott bele, a kezéről pedig a kapu fölé pattant a labda.Leperegtek az utolsó másodpercek, véget ért a harmadik negyed, 6–5-re vezetünk.

23. perc: Vályi hátul javít, a remek blokkja után a miénk a labda. Sajnos ez sincs bent, egy ügyes labdajáratás végén Gurisatti kezéből esett ki a labda.

23. perc: Lejárt volna a támadóidőnk, de Parkesról kiállították Garibottit. Sajnos nincs bent, Vályi a kapu fölé pattintotta a labdát.

22. perc: Szilágyit állították ki, ez neki is a második hibája. Ezt gyorsan visszakaptuk, kontrát fújtak a bírók.

21. perc: Gangl hárított könnyedén egy ejtést, majd emberelőnybe kerültünk. Büntetőt is kaptunk, Szilágyit nem hagyták a labdához érni. Bent van! Gurisatti kilőtte a kapu jobb oldalát. 5–6

21. perc: Leimeter bejátszása nem volt jó, de sikerült visszaszerezni a labdát. Hiába, Gorlero mutatott be egy újabb védést.

20. perc: Nem sikerült megtalálni a centerünket, ítéletet pedig nem kaptunk. Garibottinak szerencsére nem megy, ezúttal sem találta el a kapunkat.

19. perc: Gyöngyössy harcolt ki kiállítást, Bianconi úszik ki. Keszthelyi lövése gyenge, Gorlero védett. Ráadásul Keszthelyit másodszor is kiállítják, az olaszok pedig egyenlítenek: egy bepassz után Tabani közelről a kapunkba húzta kapásból a labdát. 5–5

18. perc: Emberelőnybe kerültek, majd időt kértek az olaszok.Ljárt volna az olaszok támadóideje, Tabani lőtt, Gangl pedig biztosan védett.

18. perc: Gangl védett, de már amúgy is belesípoltak a bírók az olasz lövésbe. Szilágyinak lőnie kellett, lejárt volna a támadóidőnk.

17. perc: Harmadszorra is megvan a labda, ismét Vályi nyerte a ráúszást. Parkes lövése után a kapust és a kapufát is érte a labda, de ez a lövés nem csorgott be.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Illés passza után Szilágyi próbálkozott, de Gorlero hárított. Ezzel véget ért a második negyed, a szünetben 5–4-re vezet a magyar válogatott.

16. perc: Gurisattira fújtak egy kontrát a bírók. Elképesztő, ez is becsúszott. Emmolo lövése után úgy nézett ki, Ganglnek megvan a labda, de végül becsorgott labda a kapunkba. 4–5

15. perc: Rossz volt a centernek szánt passz az olaszoknál, Gangl szerezte meg a labdát.

15. perc: Bent van! Szilágyi jól megnézte magának a bal alsó sarkot, majd két blokk és a kapus kezei mellett is előtte a labdát, amely ki is kötött a kapuban. 3–5

15. perc: Sokáig nem járattuk a labdát, végül Horváth lőtt, Gorlero azonban védett. Kis híján megszereztük a labdát, de szerencsére ezúttal nem kaptunk gólt, Gangl védte Tabani közeli lövését.

14. perc: Chiappini durrantotta a kapu fölé a labdát, majd az olaszokra fújtak egy kiállítást visszaúszás közben. Bíró Attila időt kért.

13. perc: Ezúttal mi kerültünk emberelőnybe, Csabai kapott remek labdát, de hiába lőtt közelről, Gorlero nagy bravúrral védett.

12. perc: Elvették a labdát támadásban a mieinktől, érdekes ítélet. Támadhattak az olaszok, Garibotti lövésénél azonban védett a kapufa.

11. perc: Lőni sem tudtunk emberelőnyben, ráadásul letelt a támadóidőnk. Sőt, visszaúszás közben emberhátrányba kerültünk, de végül elvették a labdát az olaszoktól.

10. perc: Parkest látták szabálytalannak a játékvezetők, majd Keszthelyit küldik ki az olasz támadás elején. Becsorog…Chiappini lövése után a kapufát és Gangl kezét is érintette a labda, amely végül áthaladt a képzeletbeli gólvonalon. 3–4

9. perc: Vályi másodszor is elhozta a ráúszást. Csabai távoli lövése nem okozott gondot Gorlerónak. A másik oldalon Garibotti durrantotta csúnyán a kapu mellé a labdát.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Ezzel véget is ért az első negyed, 4–2-re vezetünk.

8. perc: Emberelőnybe kerültünk, Keszthelyi remek bejátszása után pedig Gurisatti közelről a kapuba húzta a labdát. 2–4

8. perc: Illés lövése után a blokkról a jobb oldali kapufára pattant a labda, majd a másik oldalon Picozzi lövése után dobta ki a labdát a bal oldali kapufa.

7. perc: Rybanskát állították ki, majd hiába blokkoltunk egy lövést és szereztük meg szinte a labdát, egy meg nem értés után tovább támadhattak az olaszok, Picozzi pedig ki is lőtte a jobb alsót. 2–3

6. perc: Remek, ez is bent van! Keszthelyi emberrel a nyakán a léc alá pattintja a labdát. 1–3

6. perc: Az olaszok is emberelőnybe kerültek, Gurisattit állították ki. Sokat nem szórakoznak az olaszok, Avegno szépített egy életerős lövéssel. 1–2

6. perc: … szépen megjárattuk a labdát, majd Rybanska lövését Gorlero védte. A sarokból jöhettünk, maradt még néhány másodpercnyi előnyünk, ezt pedig ki is használtuk: Leimeter kissé jobbról nagy erővel a kapuba lőtte a labdát, amelybe Gorlero csak belekapni tudott. 0–2

5. perc: Újabb jó védekezés után Rybanska harcolt ki kiállítást…

5. perc: Labdát szereztünk, megúsztunk, de egy bepassz után Rybanska nem tudta megfogni a labdát nagy helyzetben.

4. perc: Remekül védekeztünk, letelt az olaszok támadóideje. A másik oldalon Parkesra fújtak egy kontrát.

3. perc: Parkes harcol ki kiállítást, majd egy gyors keresztpassz után Illés közelről a bal felső sarokba bombázza a labdát. Vezetünk: 0–1

3. perc: Visszaúszás közben Csabait állították ki, Gangl azonban emberhátrányban is bemutatott egy védést.

2. perc: Tabani lövése után a labda lelassult Gangl kezében, majd a kapufa is besegített. Szilágyi próbálkozott megint, de Gorlero védett.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, Vályi hozta el a labdát az első ráúszás után. Szilágyi lövését blokkolták az olaszok. Chiappini lövése sem volt pontos.

Fehér sapkában az olaszok, kékben a mieink.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Olaszország–Magyarország mérkőzés a vizes világbajnokság női vízilabdatornájának negyeddöntőjéből.Tartsanak velünk!

Helyosztók
A 15. helyért
Dél-Korea–Kuba 0–30
A 13. helyért
Dél-Afrika–Japán 2–21
A 9–12. helyért
Kanada–Kína 10–10 – ötméteresekkel: 7–6
Új-Zéland–Kazahsztán 10–10 – ötméteresekkel: 2–4

ELŐZMÉNYEK

A magyar női válogatott csoportmásodikként rájátszásra kényszerült a negyeddöntőért, Új-Zélandot viszont könnyedén elintézte Bíró Attila csapata, amely így Olaszországgal találkozik a legjobb nyolc között.

„Talán azért győzzük le őket mostanában, mert megtanultuk kezelni a hisztizős játékukat – fejtegette Gurisatti Gréta a szünnapi konditermi edzés és videózás után. – Ha felháborító kiállítást is ítélnek ellenünk, összeszorítjuk a fogunkat, és hajtunk tovább, senkinek sem terelheti el a figyelmét a korábbi szituáció. Sem a kapitánynak, sem nekünk, játékosoknak nem érdemes bosszankodnunk vagy reklamálnunk, nem tudunk jól kijönni egy ilyen helyzetből.”

A világbajnoki negyeddöntő szempontjából talán az egy évvel ezelőtti összecsapás a legkedvesebb emlék. Barcelonában Keszthelyi Rita varázslatos hajrábeli góljának és Gangl Edina ötösvédésének is köszönhetően bejutott az Európa-bajnoki elődöntőbe válogatottunk.

„Sokkal erősebbnek érzem most az olaszokat – folytatta Gurisatti. – Nagyon jól játszottak a világligadöntőben, ráadásul itt, Kvangdzsuban is magabiztosan nyerték meg a csoportjukat. Nekünk akkor lehet sanszunk, ha rögtön az elején annyira határozottan és fegyelmezetten játszunk, hogy elbizonytalanítjuk őket.”

Szilágyi Dorottya elmondta, a két nagy lövőt, Roberta Bianconit és Arianna Garibottit kell kivenni a játékból, és egyetért ezzel Gurisatti is. „Ha őket semlegesítjük, a többiek már nem olyan erősek, hogy megnyerjék a meccset.”

A magyar válogatott eddigi mérkőzései a vb-n:
Csoportmérkőzések

MAGYARORSZÁG–Dél-Korea64–0
Kanada–MAGYARORSZÁG 14–15
MAGYARORSZÁG–Oroszország 12–17
A negyeddöntőbe jutásért
Új-Zéland–MAGYARORSZÁG 6–17

A NŐI VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Honvéd/POLO SC)
Mezőnyjátékosok:
Csabai Dóra (FTC), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik