Kanada legyőzésével továbbjutottak a női pólósaink a vb-n

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre), DERENCSÉNYI ISTVÁN (fotó)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre), DERENCSÉNYI ISTVÁN (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.07.16. 02:42
null
Szilágyi egyszer volt eredményes Kanada ellen (Fotó: Derencsényi István)
Csupán egyszer vezetett Kanada, s bár az utolsó negyedben ijesztgetett, a magyar női vízilabda-válogatott a második csoportmeccsét is megnyerte a kvangdzsui világbajnokságon és ezzel biztosan továbbjutott a csoportkörből. A csoport első helyéről az oroszok elleni meccs dönt csütörtökön.

VÍZILABDA
NŐK, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

B-CSOPORT
Magyarország
Kanada 15–14 (3–2, 5–4, 5–3, 2–5)
Kvangdzsu, 800 néző. V: Peris (horvát), Sztavridisz (görög)
MAGYARORSZÁG: Gangl – Szilágyi D. 1, KESZTHELYI 7, Illés, Parkes 1, Vályi V. 1, LEIMETER 1. Csere: Magyari (kapus), Rybanska 1, Horváth B., GYÖNGYÖSSY 2, Tóth-Csabai 1, Gurisatti. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
KANADA: Gaudreault – Eggens 1, McKelvey, FOURNIER 3, LEMAY-LAVOIE 2, E. Wright 3, Christmas 1. Csere: ALOGBO 2, Bekhazi 1, McKee 1, Paul, Crevier. Szövetségi kapitány: David Paradelo
Gól – emberelőnyből: 11/6, ill. 13/6
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. –
Kipontozódott: McKelvey (16. p.), Tóth-Csabai (22. p.), Christmas (24. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Rybanska (30. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

És akkor négy perccel a vége előtt Kvangdzsuban felrobbant a vízilabda-aréna úgy, ahogyan női meccsen még egyszer sem: a 2001-es születésű Kjung Da Szul megszerezte a dél-koreai női válogatott rövidke történetének első gólját. A kispadon többen sírásra görbülő szájjal kaptak az arcukhoz, egymást ölelgették: a hazaiak két hónapja vízilabdázni kezdő, úszókból lett játékosai 64–0-ra kaptak ki a nyitányon a magyaroktól, most azonban megélhették a gólszerzés örömét. Még szép, hogy győztesnek járó ünneplést kaptak a közönségtől, és a lefújás után pityergős örömmel fogadták az egyébként 30–1-es vereséget.

„Elképesztően érzelmes pillanat volt – jegyezte Ryan Hanna Jun, a koreaiak 15 éves játékosa, aki az Egyesült Államokban született, onnan érkezett Dél-Koreába. – Nem vízilabdáztam korábban, nagyjából másfél hónapja kezdtünk el játszani. Az volt a célunk, hogy gólt szerezzünk, és ez a találat mindent jelent nekünk. Egyébként úgy tervezem, úgy tervezzük, hogy a világbajnokság után is folytatjuk a vízilabdát.”

VÉLEMÉNYEK

„Remekül, odafigyelve, koncentráltan kezdtünk, aztán elkövettünk néhány hibát, ezeket ki kell javítani. Elfáradtunk a kemény mérkőzés után, de szerdán pihenőnapunk van, így tudunk készülni az oroszok ellen” – értékelt Gyöngyössy Anikó, a válogatott centere

„Ritkán játszunk ennyire korán, ám ahogyan terveztük, sikerült kellően felpörögnünk. Az első két negyedben nagyon jól játszottunk, előre felé pörgősek, védekezésben pedig kemények voltunk. A harmadik-negyedik negyedben megtört minket a rengeteg labda nélküli kiállítás, védekezésben nem igazán értünk vissza a megfelelő helyekre, és támadni sem tudtunk annyira gyorsan. Emiatt sokkal jobban tudták játszani a zónájukat, azt pedig elég nehéz feltörni. Örülök, hogy a végére kitartott az előny, ám a folytatásban mindenképpen szükség van a harminckét percen át tartó koncentrációra és pörgős játékra” – mondta Leimeter Dóra, a válogatott szélsője.

„Nem tudom, mi történt a negyedik negyedben. Talán elfáradtunk, talán azt hittük, nyertünk, és nem védekeztünk, figyeltünk oda úgy, ahogyan azt megelőzően az egész mérkőzésen, ezen mindenképpen javítani kell. Amikor feljöttek egyre, talán az adott tartást, hogy tudtuk, jók vagyunk, és mindenképpen nyerni akartunk. Hajtottunk akkor is, amikor nem ment úgy, ahogyan akartuk” – ismerte el Rybanska Natasa, a válogatott védője.

A hét gólt szerző Keszthelyi Ritával készült mini interjúnkat ide kattintva olvashatják el!

Érthetően a gólszerző Kjunggal is madarat lehetett volna fogatni. „Próbáltam gólt szerezni, nagyon boldog vagyok, hogy történelmet írtunk, de ez nem sikerült volna a barátok és az edzők segítsége nélkül. Bár nem teljesítünk jól, nagyszerű élmény, hogy a szeretteink és a családunk előtt játszhatunk.”

Nagyon nem is csappant meg a nézőszám a folytatásra, amikor a magyarok a kanadaiak ellen szálltak vízbe. A két csapat legutóbb a világligán találkozott és vívott egymással harmincgólos, a mieink 16–14-es sikerével végződő meccset.

Ezúttal Kanada kezdett jobban, Elyse Lemay-Lavoie szerezte az első gólt, a magyarok pedig pontatlanul lőttek, két fór is kimaradt. Utána viszont a két center, Parkes Rebecca és Gyöngyössy Anikó villant, míg közte Keszthelyi Rita lőtte be a büntetőt, s bár Shae Fournier szép gólt szerzett, maradt a magyar előny, 3–2.

Keszthelyi a kis szusszanás után előbb szélről, majd középről bombázott előnyből, így hárommal lépett meg a csapat. A világligán nem szereplő center, Krystina Alogbo szépített, ám hiába állt sokszor szinte a kapuban egy kanadai védő, Leimeter Dóra így is megtalálta az utat a hálóba.

Jól védekezett a társaság, és a kapuban Gangl Edina is állta a sarat. Gurisatti Gréta a negyed derekán négygólosra növelhette volna az előnyt, ám kimaradt a ziccer, majd Kyra Christmas időkérés utáni fórból szépített. Nem tört meg a lendület, igaz, a negyed vége előtt hasonló helyzetben – időkérés és előny – hiába adogatott plusz négyért a csapat, megint a kanadaiak szereztek gólt, 8–6.

Összességében azonban folyamatosan két-háromgólos előnyben játszott a társaság, és nem is engedte közelebb magához az ellenfelet. Gyöngyössy Anikó csavarta a tizediket, de a találatnál talán szebb volt az azt megelőző megmozdulás, ahogyan lábbal tette kézre a labdát. A mieink gyorsabbak voltak Kanadánál, ötösöket, előnyöket harcoltak ki, a harmadik (Keszthelyi-)büntető már a 13–9-et jelentette.

Az utolsó felvonás kezdetén becsúszott Emma Wright távoli lövése, aztán Keszthelyi valamivel közelebbi kísérlete is, azonban a négygólos távolság sem törte meg az ellenfelet. Sorozatban háromszor talált be, így a negyed közepén Bíró Attila elhasználta a második időkérését is, hogy kicsit megnyugtassa a csapatot. Aztán ki más, Keszthelyi – pedig mindenki tudta, hogy ő lő majd – betett egy előnyt, így visszaállt a kétgólos differencia. Rybanska Natasát végleg cserével elveszítettük, ám a legfontosabb, hogy a csatát 15–14-re megnyerte a csapat.

„SZÓ SZERINT KIIZZADTUK”

– A pólóján is látszik, ahhoz képest, hogy egyszer vezettek a kanadaiak, nem volt könnyű mérkőzés.
– Három, három és fél negyedig tökéletesen játszottunk, ha voltak is hibák, az említett vezetéstől függetlenül végig kezünkben tartottuk a meccset, két-három-négy góllal is elléptünk – kezdte értékelését Bíró Attila. – Nagyon tetszett, hogy a csapat végig reagált arra, ha feljött Kanada. A fontos fórokat belőttük, fontos akciókból találtunk be, és többé-kevésbé helyén volt a védekezés. Aztán a kipontozódások miatt a végén kicsit elfogytunk erőben is, lábban is, mindenben, de a szívünk a helyén volt. Szívvel hoztuk a mérkőzést. Szó szerint kiizzadtuk, de nem is számítottam jobbra.

– Beszéltünk már arról, csapatként kell megoldani a kritikus helyzeteket. Ez sikerült a negyedik negyedben?
– Pontosan. A legjobb példa, amikor Aldát becseréltem – mert éreztem Edinán egy kis hullámvölgyet –, fontos védést mutatott be, amely kellett a végén a sikerhez. A döntetlen sem lett volna rossz eredmény, ám nyilván a győzelem az győzelem.

– A csoportelsőségért szállhatnak vízbe az oroszok ellen.
– Korábban is azt mondtam, két győzelem a csoportban nagyon jó. A harmadik helyezett a Hollandia–Egyesült Államok vesztesével játszik a nyolc közé jutásért. Az elég kemény, ezért mindenképpen szerettük volna elkerülni. Hogy az első vagy második helyen zárunk, majdnem mindegy. Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva egyébként azt gondolom, a csoportelsőnek járó három nap szünet nem is jó annyira nekünk.


A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország
2
2


79–14
4
2. Oroszország
2
2


48–11
4
3. Kanada2


2
24–33
0
4. Dél-Korea
2


2
1–94
0

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük olvasóink figyelmét, a női válogatott csütörtökön a csoport első helyéért játszik az oroszokkal.

4. NEGYED

32. perc: 15... Tartjuk a labdát, 10, 5... vége! Hű, nagyon szoros volt, de megvan a győzelem!

32. perc: 24 másodperc van hátra.

32. perc: Egy kockázatos és rossz passz után 40 másodperce maradt a kanadaiaknak. Kettős fórba kerülnek gyorsan. McKee szépít, 15–14.

31. perc: Rossz kanadai bejátszás középre, 61 másodperc van hátra.

31. perc: Kanadai időkérés.

31. perc: Előnybe kerülünk, Keszthelyi lő középről, véd a kapus.

30. perc: Bunyó centerben, cserével kiszórják Rybanskát. Kapust cseréltünk, Magyari védi a rossz ejtést.

30. perc:Keszthelyi harcolt ki fórt, majd a szélről ő maga értékesítette, 15–13!

29. perc: Eggens passza rossz, támadhatunk!

29. perc: Rybanska lövését blokkolják, Keszthelyi szedi össze, majd előnybe kerülünk, ám Keszthelyi lövését blokkolják.

28. perc: Időkérés nálunk. Bíró Attila nem boldog...

28. perc: Rybanska lő kapufát lő, Eggens pedig egyre csökkenti a különbséget, 14–13.

28. perc: Rossz védekezés után Alogbo talál be, 14–12.

27. perc: Gurisattit állítják ki, Bekhazi használja ki a fórt gyorsan, 14–11. Gyöngyössynek egy rossz bejátszás...

27. perc:Keszthelyi javít: előny végén szépen kijátszott figura lezárásaként válaszol, 14–10

26. perc: Jaj, egy potya...Wright jó 12 méterről lőtt, Gangl hóna alatt becsúszott, 13–10.

25. perc: Eggens lövését védte Gangl.Keszthelyi rég lőtt már kapufát... Most gyorsan pótolta a mulasztást.

25. perc: Megint elhoztuk a labdát, de Parkes centerjátéka nem eredményezett gólt.

3. NEGYED

24. perc: Gangl védésével zárul a negyed.

24. perc: Gurisatti harcolt ki újabb ötöst. Megint jön Keszthelyi. Christmast kiküldték, őt ma már többet nem látjuk. Keszthelyi bepattintja, 13–9.

24. perc: Nagy kapufa Rybanskától, majd Gurisattit küldik ki, s Wright szépít, 12–9.

23. perc: Gurisatti bejátszása után Parkes nem fér a labdához.

23. perc: Hátrányba kerülünk, Csabainak ez most már tényleg a harmadik. Gangl védi Christmas lövését!

22. perc: Gurisatti harcolt ki ötméterest, Keszthelyi bevágja, négy közte, 12–8!

22. perc: Vályi helyrehozza az előzőt egy szép góllal, 11–8! Gangl védi Wright lövését.

21. perc: Vályi megúszik, de beérik a védők, aztán ők úsznak meg, de Gangl fogja a gyenge ejtést.

20. perc: Tóth-Csabai passza után Szilágyi lövését fogta a kapus.

20. perc: Leimetert szórják ki, Wright pedig szép kapáslövéssel szépít, 10–8.

19. perc:Gyöngyössy csavar centerből, remek gól, 10–7.

19. perc: Hasonló nagy bomba Fourniertől, 9–7.

19. perc: Újabb kivédekezett kanadai támadás után Rybanska pattint nagy gólt 8 méterről, 9–6!

18. perc: Jó védekezés után támadhatunk, de rossz a passz Rybanskának.

17. perc: Parkes húzza fölé centerből.

17. perc: Vályi elhozza a ráúszást.

2. NEGYED

16. perc: Gurisatti védett lövésével zárul az első félidő.

16. perc: Gyöngyössy jól blokkol, de Lemay-Lavoie elé kerül a labda, ő meg bevágja, 8–6.

16. perc: Rybanska rontja el a Bíró Attila által kért kettes figurát.

15. perc: Wrightot küldik ki, magyar időkérés.

15. perc: Csabait szórják ki a bírók, ez a második neki, Fournier kihasználja az előnyt, 8–5!

14. perc: Kanadai kontrafault. Szilágyi nem teketóriázik, nagy gólt lő 7 méterről, 8–4!

14. perc: Parkes harcolt ki előnyt, majd kipasszolja Tóth-Csabainak a szabadot, aki a bal alsóba lő, 7–4!

13. perc: Keszthelyi blokkolt lövésével tudunk támadásban előrukkolni, feljöhet egyre Kanada, de Gangl védi a balról érkező lövést.

13. perc: Christmas lövése jobbról, ballal a hosszúban köt ki, 6–4.

12. perc: Emberelőnybe kerül Kanada, rögtön időt is kérnek.

12. perc: Gangl lép ki a kapujából egy pontatlan bejátszásra, támadhatunk, de Horváthra kontrát fújnak. Gurisatti megúszik, de elrontja a ziccert, Gaudreault véd.

11. perc: Zúgó kanadai kapufa után páros kiállítás. Gurisatti és Christmas megy ki.

11. perc: Gangl újabb ejtést fog. Leimeter! Lefordulás után jobbról kilövi a hosszút, 6–3!

10. perc: Tóth-Csabai passza után Szilágyi lövését védi a kapus.

10. perc: Kanada lemásolja a mieink előző akcióját, előnybe kerülnek, és Alogbo gyorsan centerből góllal fejezi be az akciót, 5–3.

10. perc: Jó védekezés után Parkesról előnybe kerülünk, és Keszthelyi ezt is hamar kihasználja, távolról kilövi a bal felsőt, 5–2!

9. perc: Ismét elhoztuk a ráúszást,előnybe kerülünk gyorsan, és Keszthelyi hamar ki is használja, 4–2!

1. NEGYED

8. perc: Illés bejátszása rossz, Keszthelyi elől lekapják. Keszthelyi szereli Christmast, majd Vályi távoli lövésével zárul az első negyed, Gaudreault véd.

7. perc: Gangl húz le egy újabb ejtést, de kontrát fújnak nálunk a bírók, maradnak a kapunk előtt a kanadaiak, végül Fournier szépít előnyből, 3–2.

7. perc: Egy hátrány kivédekezése után támadhatunk ismét, és szép támadás végén Gyöngyössy középről lemásolja Parkes gólját, 3–1!

6. perc: Gangl védi Wright távoli lövést szépen! Gyöngyössy Anikó harcol ki ötöst. Keszthelyi bevágja, vezetünk, 2–1!

5. perc: Parkes centerből egyenlít: kapott egy jó bejátszást és behúzta középről, 1–1!

5. perc: Szilágyi jó védekezése után végül ő lő, ez is súrolta a kapufát.

5. perc: Újabb elrontott kanadai támadás, ismét az egyenlítésért támadhatunk, Keszthelyi lő megint, most mellé...

4. perc: Gangl Edina kap le egy rossz ejtést. Keszthelyi tiszta helyzetből lőhetett, megint kapufa.

3. perc: Horváth Brigitta lövését védték a jól zónázó kanadaiak. Keszthelyi lőtt előnyből kapufát.

2. perc: Most Leimetert szórták ki és ezúttal nem hibáznak, Lemay-Lavoie volt eredményes, 0–1.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a ráúszást elhoztuk, de a kanadaiak jól védekeztek, egy kapufára futotta tőlünk. Tőlük is, miközben Illést állították ki.

A meccs kezdése előtti pillanatokban ért véget a férfiak 10 kilométeres nyílt vízi úszása, Rasovszky Kristóf a negyedik lett, olimpiai kvótát szerzett!

Jó reggelt kívánunk olvasóinknak! Hamarosan kezdődik Kvangdzsuban a magyar női vízilabda-válogatott második világbajnoki mérkőzése.

ELŐZMÉNYEK

A nap első meccsén a házigazda Dél-Korea történelmet írt, megszerezte első világbajnoki gólját: 27–0-s orosz vezetésnél Kjung Da Szul volt eredményes, találata euforikus örömöt okozott a hazai szurkolóknak. A vége 30–1 lett Oroszország javára.

Az első meccsén a magyar válogatott történelmi, 64–0-s győzelmet aratott a házigazda Dél-Korea fölött. Korábban sohasem nyert még csapat ekkora különbséggel hivatalos vízilabdameccset (a rekordot egy 1985-ös, 62–0-s Jugoszlávia–Guatemala férfi universiade-mérkőzés tartotta).

A mai ellenfél, Kanada az első fellépésén nyolc góllal, 18–10-re kikapott Oroszországtól, legjobbjuk a három gólig jutott Kyra Christmas volt.

Az biztos, hogy a mai összecsapás nem lesz olyan sétagalopp, mint az első volt, hiszen a kanadaiak a két évvel ezelőtti budapesti világbajnokságon a 4. helyen végeztek, s a négy közé jutásért éppen a – később az 5. helyen záró – magyar válogatottat múlták felül 6–4-re.

A két csapat legutóbb a budapesti világliga csoportkörében találkozott, akkor gólokban gazdag mérkőzésen 16–14-re nyert a magyar válogatott.

A Dél-Korea ellen tíz gólig jutó Szilágyi Dorottya szerint Kanada ellen kezdődik el igazán a vb a mieink számára. Bővebben Szilágyi várakozásairól itt.

KORÁBBAN
Dél-Korea–Oroszország 1–30 (0–7, 0–9, 0–8, 1–6)

A NŐI VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Honvéd/POLO SC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A NŐI VÍZILABDATORNA CSOPORTJAI
A-csoport: Egyesült Államok, Hollandia, Új-Zéland, Dél-Afrika
B-csoport: Oroszország, Kanada, MAGYARORSZÁG, Dél-Korea
C-csoport: Spanyolország, Görögország, Kuba, Kazahsztán
D-csoport: Ausztrália, Kína, Olaszország, Japán

A B-CSOPORT MENETRENDJE (magyar idő szerint)
Július 14., vasárnap
Kanada–Oroszország 10–18
Magyarország–Dél-Korea 64–0
Július 16., kedd
Dél-Korea–Oroszország 1–30
MagyarországKanada 15–14
Július 18., csütörtök
12.10: Kanada–Dél-Korea
13.30: MAGYARORSZÁG–Oroszország
A mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Kovács Erika, Csurka Gergely, Derencsényi István (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik