Új-Zéland nem jelentett gondot, nyolc közé jutott a női pólóválogatott

HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)HATÁR DÁVID (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2019.07.20. 08:20
null
Új-Zéland nem jelentett problémát a magyar női vízilabda-válogatottnak (Fotó: Derencsényi István)
A magyar női vízilabda-válogatott a negyeddöntőbe jutásért 17–6-ra legyőzte Új-Zélandot a kvangdzsui vizes világbajnokságon, így bejutott a legjobb nyolc közé, ahol hétfőn 11.30 órától Olaszországgal találkozik.

FINA VIZES VB, NŐI VÍZILABDA
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT

MAGYARORSZÁG–ÚJ-ZÉLAND 17–6 (4–2, 4–1, 4–1, 5–2)
Kvangdzsu, 600
néző. V: Florestano (brazil), Menéndez Betancourt (kubai)
MAGYARORSZÁG: GANGL – Szilágyi D. 2, KESZTHELYI 4, Illés 1, PARKES 1, Vályi V. 2, LEIMETER 3. Csere: Magyari (kapus), Gyöngyössy, Rybanska 1, Horváth B., Tóth-Csabai 1, Gurisatti 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
ÚJ-ZÉLAND: Milicich – Houghton 2, Doyle 1, McDowell 2, NICHOLSON, Lemon, McKenty. Csere: Layburn (kapus), Enoka, Carrington, Tobin, Howarth 1, Alsemgeest. Szövetségi kapitány: Angie Winstanley-Smith
Gól – emberelőnyből: 11/6, ill. 12/2
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: – ill. 2/1
Kipontozódott: Houghton (23. p.), Rybanska (28. p.), McKenthy (30. p.), Horváth B. (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Angie Winstanley-Smith: – Fizikailag nagyon kemény mérkőzést vívtunk az egyik éremre esélyes csapat ellen. Azt kaptuk, amire számítottunk, erősek, gyorsak voltak, meg kellett küzdeni a lehetőségekért.

ÖSSZEFOGLALÓ

Kezdett felértékelődni a Kanadának a csoportkörben lőtt 15 gól, látva, ahogyan az Európa-bajnok Hollandia megszenvedett ellene a negyeddöntőbe jutásért. Kissé hitetlenkedve pislogtunk, amikor a negyedik negyedben csak 5–4-et mutatott az eredményjelző, ráadásul az állás a percek lepergésével végeredménnyé vált – hiába, a hollandok nem találták az ellenszerét a „dupla kapusnak”, azaz hogy az egyik védő szinte mindig a kapuba húzódott.

A magyar női válogatott persze nem szenvedett meg ennyire a Kanadánál jóval gyengébb Új-Zéland ellen. Míg a csoportkör zárásán az oroszok kezdtek ellenünk 4–0-val, ezúttal mi indítottunk 3–0-val. A szakadó esőben Szilágyi Dorottya ejtett szépen, aztán az új-zélandi születésű, honosított Parkes Rebecca is beköszönt, sőt a világeseményen újonc Rybanska Natasa is eredményes volt emberelőnyből, még szép, hogy a negyed végén vezetett a csapat (4–2).

A szünet után Keszthelyi Rita mutatta meg ismét, mennyire megéri ejteni az új-zélandi csapatkapitány Jessica Milicichnek. Később a közönség már amiatt emelte a hangját, amikor a magyar cséká lövésre lóbált, ám előnyben lepasszolta a labdát Vályi Vandának, aki nem rontott, így már néggyel vezetett a csapat (6–2). Lett öt és hat is az előny, de Bernadette Doyle megmentette az új-zélandiakat a gól nélküli negyedtől (8–3).

A térfélcsere után Leimeter Dóra váltott gólra két emberelőnyt a rosszkéz-oldalról. Az új-zélandiak egyre jobban elfáradtak, egyre kevésbé tudták szabályosan megállítani a magyarokat, akik éltek a fórokkal. Egyre pontatlanabbul támadtak, a rossz passzok egyikére Keszthelyi csapott le (12–4). A negyedik negyedben maximum azért kellett szurkolni, hogy a férfiválogatottal ellentétben ne legyen történjen sérülés (Varga Dénes az Új-Zéland elleni nyitányon törte el az ujját).

A sikerrel negyeddöntőbe jutott a válogatott, amely hétfőn közép-európai idő szerint 11.30-tól Olaszország ellen száll vízbe az elődöntőbe kerülésért.

EREDMÉNYEK

A negyeddöntőbe jutásért
Hollandia–Kanada 5–4
Új-Zéland–Magyarország 6–17
Görögország–Kína 12–8
Ausztrália–Kazahsztán 13–3

Helyosztók
Dél-Afrika–Dél-Korea 26–3
Japán–Kuba 21–9

JÚLIUS 22., HÉTFŐ
Helyosztók
A 15. helyért
1.00: Dél-Korea–Kuba
A 13. helyért
2.30: Dél-Afrika–Japán
A 9–12. helyért
4.00: Kanada–Kína
5.30: Új-Zéland–Kazahsztán
Negyeddöntő

7.00: Egyesült Államok–Görögország
8.30: Oroszország–Ausztrália
10.00: Spanyolország–Hollandia
11.30: Olaszország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)

PERCRŐL PERCRE

ÚJ-ZÉLAND–MAGYARORSZÁG 6–17 (2–4, 1–4, 1–4, 2–5)

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Gurisatti csavarása nem volt jó, majd Magyari még bemutatott egy védést. Ez a vége, a magyar válogatott 17–6-ra legyőzte Új-Zélandot, így készülhet az olaszok elleni hétfői negyeddöntőre.

32. perc: Gurisatti a támadóidő lejártának pillanatában lőtt a kapuba, nem is adták meg a gólt. Ez érvényes, McDowall úszott meg, és lőtt közelről gólt egy szép csel után. 6–17

31. perc: Horváthot állították ki, időt kértek az új-zélandiak. Nem sikerült kihasználniuk az emberfórt, McDowall lövése erőtlen volt.

31. perc: A sarokdobás után Szilágyi megtalálta Gurisattit, aki centerből már nem is hibázott. 5–17

30. perc: Gurisatti harcolt ki kiállítást, majd Layburn védte Csabai lövését.

30. perc: Ötméterest kaptak az új-zélandiak. Tobin büntetője után a labda a kapufán csattant, a kipattanót pedig megszereztük.

30. perc: Az új-zélandiak a kapufát találták el, Csabai lövése azonban utat talál a kapuba a másik oldalon. 5–16

29. perc: Illés lövése után Layburn nyomta a kapu fölé a labdát.

28. perc: Rybanska kipontozódott, az emberelőnyt pedig Howarth váltotta gólra. 5–15

27. perc: Vályi bepassza után az üresen érkező Keszthelyi egy lövőcsel után a kapu bal oldalába lőtte a labdát. 4–15

27. perc: Újabb új-zélandi kontra, kicsit elfogytak fizikailag. Az új-zélandi cserekapus, Layburn is bemutatott egy védést.

26. perc: Vályit állították ki, de megúsztuk az emberhátrányt.

25. perc: Új-zélandi kontra, Illés megindult, majd ziccerben átejtette a kapust. 4–14

25. perc: Negyedszer is elhoztuk a labdát, Leimeter pedig ezúttal a kapu jobb oldalát lőtte ki néhány lövőcsel után. 4–13

Az utolsó negyedre Magyari Alda váltja Gangl Edinát a magyar kapuban.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Nem sikerült a bejátszás, és a bírók sem fújtakl semmit. Véget ért a harmadik negyed.

23. perc: Emberelőnybe kerültünk, Houghton ki is pontozódott. Bíró Attila időt kért. Keszthelyi bejátszása után Csabai lőtt, a kapus védett.

22. perc: Lejárt az új-zélandiak támadóideje.Ismét labdát szereztünk, Keszthelyi megúszása végén lőtt, a ziccerébe belekapott a kapus, de a labda végül átcsorgott a képzeletbeli gólvonalon. 4–12

21. perc: Gangl szerezte meg a labdát, de a bírók visszaadták új-zélandiaknak. Leimetert nyomták a víz alá, kontra. Emberelőnybe kerültünk, Horváth lövése azonban kijött a bal oldali kapufáról.

20. perc: Vályi bejátszása nem volt jó. A másik oldalon Gangl védte McDowall lövését. Ez már bent van, Illés passza után Vályi lőtte a kapu jobb oldalába a labdát. 4–11

19. perc: Büntetőt kaptak az új-zélandiak, Houghton lövése után a labda a jobb oldali kapufáról a kapunkba pattant. 4–10

19. perc: Emberelőnyben ismét Leimeter kapott labdát, ballal pedig a kapu bal oldalába lőtte a labdát. 3–10

18. perc: Gangl fogott meg könnyedén egy ejtést. A másik oldalon Keszthelyi lövése után a jobb oldali kapufán csattant a labda.

17. perc: Elhoztuk a labdát, emberelőnybe kerültünk, végül Leimeter tüzelt, a labda pedig a kapussal együtt a kapuban kötött ki. 3–9

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Csabai lövése után a kapufáról pattant ki a labda. Keszthelyit állították ki, de ezt az emberfórt nem váltották gólra. Véget ért a második negyedik, a nagyszünetben 8–3-ra vezetünk.

16. perc: Emberelőnybe kerültek az új-zélandiak, Doyle kapáslövése pedig ezúttal utat talált a kapunkba. 3–8

15. perc: Rybanskát szerelték centerben, a bírók nem láttak szabálytalanságot.

14. perc: Ezúttal Vályit állították ki, sőt Horváthot is kiküldték. Az első kiállítás letelt, majd Doyle küldte a kapu fölé a labdát.

14. perc: Szilágyi remekül lőtt kapásból, de a keresztléc ezúttal megmentette az új-zélandiakat.

13. perc: Gurisattit másodszor állították ki, de ezzel az emberfórral sem tudtak élni az új-zélandiak.

13. perc: Óriási gól! Keszthelyi két lövőcsel után védhetetlenül lőtte a labdát a bal felső sarokba. 2–8

12. perc: McDowall kényszerből lőtt, Gangl védett. Megúsztunk, Szilágyi pedig egy ügyes pattintással megszerezte a hetedik gólunkat. 2–7

11. perc: Gurisattit állították ki, időt kért az új-zélandi kapitány.

11. perc: Enoka távoli lövése nem okozott gondot Ganglnek. Gurisatti közeli lövését védte Milicich.

10. perc: Páros kiállítás, tőlünk Parkes úszott ki. Még egy új-zélandi kiállítás, így emberelőnyben könnyedén, Keszthelyi passza után Vályi értékesítette a ziccert. 2–6

10. perc: Csabait küldik ki, Gangl azonban védte a Houghton félmagas lövését.

9. perc: Váliy másodszor is elhozta a labdát. Egymás után két védést is bemutatott Milicich. Vályi passza után Keszthelyi ejtette remekül a labdát a kapu bal oldalába. 2–5

ELSŐ NEGYED

8. perc: Gyöngyössy harcolt ki kiállítást, de eladtuk a labdát. Doyle lövése veszélytelen, ezzel véget is ért az első negyed.

8. perc: Gangl védése után kötelet ért a labda, így a sarokból jöhetnek az új-zélandiak. Gangl jött ki ügyesen a kapuból, labdát is szerzett.

7. perc: Előbb nekünk, majd az új-zélandiaknak is kontrát fújtak a bírók. Csabai ejtése gyenge volt.

7. perc: McDowall maradt üresen, meg is találták, a center pedig nem is hibázott. 2–4

6. perc: Emberelőnybe kerültünk, Gurisatti pedig azonnal ki is használta: öt méterről kilőtte a jobb felső sarkot. 1–4

6. perc: Gyöngyössyre fújtak támadót, majd Gangl szerezte meg a labdát egy hosszú új-zélandi indítás után.

5. perc: Keszthelyi úszott meg, de nem tudta értékesíteni a ziccert. A másik oldalon Rybanskát állították ki. Ez már bent van, Houghton pattintotta a kapunkba a labdát. 1–3

4. perc: Felúszás közben emberelőnybe kerültünk, Rybanska pedig nagyon közelről a léc alá bombázta a labdát. 0–3

4. perc: Leimeter passza után Parkes zúdította a bal felső sarokba a labdát. 0–2

3. perc: Emberelőnybe kerültek az új-zélandiak, sőt jött egy újabb kiállítás. Sima emberfórban McDowall tüzelt, Gangl azonban a kapufára nyomta a labdát.

2. perc: Vályi lövését nyomta a kapu fölé a kapus. Ismét Vályi próbálkozott, de a blokkról a kapu fölé pattant a labda.

2. perc: Szilágyi második lövése már jó, több lövőcsel után könnyedén ejtett a kapu bal oldalába. 0–1

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, Vályi hozta el a labdát. Szilágyi lövése nem volt jó, jöhetnek az új-zélandiak, de a bejátszásuk nagyon pontatlan.

A mieink kék, az új-zélandiak fehér sapkában szállnak vízbe.

Elhangzott a két himnusz, hamarosan kezdődik a mérkőzés.

Az idő nem túl kegyes, szakad az eső Kvangdzsuban.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Új-Zéland női vízilabda-mérkőzés a világbajnoki negyeddöntőbe jutásért. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A magyar női válogatott csoportmásodikként rájátszásra kényszerült a negyeddöntőért, ha sikerül legyőznie Új-Zélandot, Olaszország lesz az ellenfél a legjobb nyolc között.

A B-CSOPORT MÉRKŐZÉSEI
Július 14., vasárnap
Oroszország–Kanada 18–10
MAGYARORSZÁG–Dél-Korea64–0
Július 16., kedd
Dél-Korea–Oroszország1–30
Kanada–MAGYARORSZÁG 14–15
Július 18., csütörtök
Kanada–Dél-Korea 22–2
MAGYARORSZÁG–Oroszország 12–17

A NŐI VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Honvéd/POLO SC)
Mezőnyjátékosok:
Csabai Dóra (FTC), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (fotó), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik