Vizes vb: Rengeteget fejlődtünk, jelentős az előrelépés – Bíró Attila

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))
Vágólapra másolva!
2019.07.26. 12:31
null
A női pólóválogatott lemaradt a dobogóról (Fotó: Derencsényi István)
Mint beszámoltunk róla, a magyar női vízilabda-válogatott 10–9-re kikapott Ausztráliától a bronzmérkőzésen, így a 4. helyen zárta a kvangdzsui vizes világbajnokságot. Bíró Attila szövetségi kapitány úgy látja, sokat fejlődött a csapat, és biztos benne, hogy megszerzi az olimpiai kvalifikációt.

– Hogy lehet ezt a vereséget ép ésszel kibírni?
– Úgy, hogy megiszom néhány sört, csak így lehet elviselni, mert a kezünkben volt a lehetőség, a döntetlen mindenképpen – válaszolta Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Semmivel sem voltunk rosszabbak, mint az ausztrálok. Nyilván a meccs bizonyos periódusaiban ők jobbak játszottak, mondjuk az elején, ám aztán végig tartottuk velük a lépést, annak ellenére is, hogy hárommal vezettek. Megteremtettük a lehetőségét annak, hogy ötöspárbajjal fejezzük be. Nem tudom, melyik a jobb, de bíztam benne, hogy akár ötösökkel is nyerhetünk.

VÉLEMÉNYEK
HORVÁTH Brigitta, a magyar vízilabda-válogatott szélsője: „Nem tudom, min múlt az ausztrálok elleni siker. Nem érzem, hogy a spanyolok elleni vereség hagyott nyomot rajtunk, szerintem azon túltettük magunkat. Nem tudom, mi történt, nagyon le vagyunk törve.”
PARKES Rebecca, a magyar vízilabda-válogatott centere: „Nem volt kérdés és nem is volt választás, játszani akartam az ujjsérülés ellenére is. Az első félidőben hagytuk nekik, hogy túl sok gólt szerezzenek, az emberelőnyökben is jobbak voltak.”

– Összességében, ahonnan indult a csapat, jó eredmény a negyedik hely?
– Abszolút. Pláne, hogy ha hozzátesszük, hogy két kezdőjátékos kiesett, pedig amúgy sem acélos még ez a csapat. A legjobb bekkünk, Szűcs Gabriella gerincsérv miatt még a kezdés előtt vált ki a csapatból, Parkes Rebecca pedig az olaszok elleni meccs óta ujjtöréssel játszik. Fantasztikus, hősként pólózott. A hiányuk túl nagy érvágás volt, még akkor is hiányoztak, ha a többiek próbálták pótolni őket.

– A hiányuk ütött vissza?
– Ez is, hiszen Rebeccát kevesebbet tudtam játszatni, így a társaknak többet kellett bent lenniük. Jobban elfáradtak, talán ezért is nem lőttük be a ziccert a végén.

– Hogyhogy a kapuban Magyari Alda kezdett?
– Fantasztikus tehetség, nagyszerű képességekkel. Mivel Edinának nem úgy ment a spanyolok ellen, ahogyan akartuk, jött Alda, aki bizonyította már itt, a világbajnokságon is, hogy jövő tehetsége lehet. Persze neki is fejlődnie kell még.

– Milyen tanulságokkal szolgált a vébé, mit tudott meg akár a csapatáról?
– Rengeteget lehetett tanulni, és sokat megtudtam a válogatottról, egyénileg és csapatszerkezetileg is. Tény, van csapatunk, ott vagyunk a világ négy legjobbja között, előreléptünk. Ugyanakkor nyilván csalódott vagyok, mert több volt ebben a mérkőzésben.

– Hogyan alakul majd az olimpiai kvalifikáció?
– Két lehetőségünk van még, a januári budapesti Európa-bajnokság vagy az olimpiai kvalifikációs torna, az egyiket biztosan kihasználjuk, ez nem is kérdés. Akkor is az lesz a cél, hogy érmekért csatázzunk. Bízom benne, egy év tapasztalat sokat számít majd. Ha azt nézzük, Barcelonában hogy lettünk negyedikek, és most hasonló csapattal is, rengeteget fejlődtünk. Jelentős az előrelépés.

FINA VIZES VB, NŐI VÍZILABDA
A HARMADIK HELYÉRT

AUSZTRÁLIA–MAGYARORSZÁG 10–9 (3–3, 4–3, 1–1, 2–2)
Kvangdzsu,
700 néző. Vezette: Deslieres (kanadai), Teixido Bermudez (spanyol)
AUSZTRÁLIA: Palm – ARANCINI 3, BUCKLING 2, Halligan 1, KNOX 2, Webster 1, Gofers. Csere: Bishop, Mihailovic, Ridge 1, Steere, Armit. Szövetségi kapitány: Predrag Mihailovic
MAGYARORSZÁG: Magyari – Keszthelyi 3, Szilágyi D. 1, Rybanska, Gyöngyössy, Vályi V., Leimeter 1. Csere: GANGL (kapus), Gurisatti 2, ILLÉS, Tóth-Csabai 1, Horváth B., PARKES 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 13/4
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Knox (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Predrag Mihailovic:
– A magyarok imádnak és tudnak is támadni, szóval amikor hárommal vezettünk, akkor sem aludhattunk el. Igyekeztünk eredményesek lenni, és eközben próbáltunk erősek maradni védekezésben. A kritikus helyzetekben szereztünk fontos gólokat, talán ez döntött a javunkra.

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik