Versenyló, kék haj, kolbász, szalonna, bor… – a 40 éves Dárdai aranyköpései

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.16. 14:25
null
Dárdai tudja, hogyan kell ünnepelni (Fotó: Twitter)
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Bundesliga 3. helyén álló Hertha BSC vezetőedzője szerdán ünnepli a 40. születésnapját, ennek apropóján a legjobb nyilatkozataiból válogatva készítettünk összeállítást.

ÍGY ÜNNEPEL A MAGYAR

Kezdjük rögvest a legfrissebb élménnyel, a Hertha hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Schalkét, tízéves rossz szériát megszakítva. Az együttes újabb lépést tett a harmadik hely – és nem mellesleg a BL-indulás – megszerzése felé, de a meccs után nem a nemzetközi kupa járt a magyar tréner fejében.

Mit lát a tükörben a divatosan duzzadt Dárdai Pál? Sör vagy bor? Bajor csülök vagy marhapörkölt? Van-e visszaút a szövetségi kapitány posztjáig? Ezekre és még sok más érdekes kérdésre válaszol a szerdán megjelenő Nemzeti Sportban Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője, aki március 16-án ünnepli negyvenedik születésnapját.

„A pénteki mérkőzést követő sajtótájékoztatón elárultam, meglátogatott az édesapám meg a nagybátyám, és mert a kocsit megpakolták egy fél disznóval, kiélvezzük az estét. Tartottam is a szavam, kolbászt, szalámit és szalonnát is ettünk a bor mellé. Hiába, így ünnepel a magyar.”

OLYAN EZ, MINT A GYEREKEKNÉL

A rangadó előtt az együttes gyenge játékkal kikapott a Hamburgtól, a magyar szakember pedig a kisiskolásokkal vont párhuzamot.

„A Hamburg elleni mérkőzésünket gyorsan el kell felejtenünk, messze a legrosszabb teljesítményt nyújtottuk az idényben. Nem lehet belőle pozitívumokat kiemelni, mert nincs mit. A szezonban végig a maximum határértéken játszottunk, ezúttal a minimumon. Olyan ez, mint a gyerekeknél. Amikor mindig a legjobb osztályzatokat kapja, egyszer becsúszhat egy rosszabb jegy. Csak arra kell figyelni, hogy ebből ne legyen rendszer.”

A Valentin-nap a nőké
A Valentin-nap a nőké

EZER ÉVE NEM LÁTTAM OLYAN ROSSZ FUTBALLT, A NÍVÓ MÉLTATLAN VOLT A BUNDESLIGÁHOZ

A Frankfurt elleni első félidővel finoman szólva sem volt elégedett, a Nemzeti Sportnak adott interjújában őszintén elmondta a véleményét az első játékrészről. A meccset amúgy a Hertha 2–0-ra megnyerte.

„Ha legalább döcögött volna… – mondta csapata játékával kapcsolatban. – Ezer éve nem láttam olyan rossz futballt, mint abban a negyvenöt percben, bárcsak kitörölhetném az emlékezetemből. A nívó méltatlan volt a Bundesligához. Amit tudunk, amit gyakoroltunk, abból semmi sem köszönt vissza, amit csináltunk, egyenlő volt a nullával.”

VALENTIN-NAPI INTELMEK

A Hertha nem kezdte fényesen a 2016-os évet a Bundesligában, három döntetlen után a Stuttgart elleni vereség következett. Büntetés azonban nem volt a csapatnál, mert másnapra esett február 14.

„Valentin-napon a feleségeknél, barátnőknél kell jó pontokat szerezni, de a következő hétvége, a Wolfsburg elleni meccs már más tészta. Ott a Herthának kell a pont, méghozzá mind a három!” – egyértelműsítette elvárásait a magyar szakvezető.

A csapat amúgy azóta öt találkozójából csak egyet vesztett el, és tíz pontot szerzett.

GULYÁSLEVESSEL A DORTMUND ELLEN

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya január 23-a óta követhető a közösségi oldalon, amelyen ismét megragadta az alkalmat, hogy megosszon egy bejegyzést a rajongóival.

„Kemény edzés, sajtótájékoztató, gulyás a csapattal – Borussia Dortmund, készen állunk!” – írta Dárdai a Twitteren.



A TISZTESSÉGES MELÓ KIFIZETŐDIK

Az őszi szezon zárásaként a Hertha 2–0-ra legyőzte a Mainzot, ezzel az előző idényben bennmaradásért küzdő berliniek a harmadik helyen teleltek.

A válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, amihez én is hozzátettem a magamét. Miután eldőlt, hogy nem maradhatok szövetségi kapitány, azt tanácsoltam, hogy Bernd Storck folytassa az általam elkezdett munkát. Örülök, hogy az elmúlt hetekben nem azzal kellett foglalkozni, mi lett volna, ha én maradok… Vissza lehet nézni, amit kapitányként az első sajtótájékoztatón elmondtam, úgy is lett. Berlinben szintúgy. Senki nem vádolhat meg azzal, hogy hazudtam. Amikor februárban átvettem a kieső helyen álló gárdát, mindenkitől azt kértem, kívánjon nekünk szerencsét, mert anélkül nem maradunk bent. Nyáron már azzal álltam az újságírók elé, hogy mostantól minden úgy lesz, ahogyan én szeretném. Sokan csodálkoztak ezen – nem értettem, miért. Aki tisztességgel melózik, bízhat abban, hogy valaki odafent díjazza a szorgalmát. Lehet, hogy utóbb, mint előbb, de díjazza, az biztos.

Még a meccs előtt azért már a karácsonyra is kitért.

„Ismét a futballról lesz szó… A nagypapa már megérkezett, szenteste eszünk, iszunk és mulatunk. De először is vár még rám egy fontos találkozó a Mainz ellen.”


Hat fordulót követően az 5. helyen állt a csapat, az elismerést korán megkapta ennek köszönhetően.

Játékosként sem ismert megalkuvást a válogatott korábbi kapitánya
Játékosként sem ismert megalkuvást a válogatott korábbi kapitánya

„Olyan jó [az országon belüli visszhang], hogy a Kicker csütörtökön egy gyönyörű cikket írt rólunk. Holott nem szokása… Úgy fest, mások is díjazzák, hogy melózunk, nem nyafogunk. Senki nem nyavalyog mifelénk, még akkor sem, ha nem adnak meg nekünk egy tizenegyest. Sőt, még akkor sem, ha hármat nem adnak meg. A legutóbbi két bajnokin ugyanis három büntető maradt el. Nem alibit kerestünk, mentünk tovább. Nyertünk is a Köln ellen.”

Aki pedig alibizik, nem számíthat jóra nála… Jens Hegeler is megkapta a magáét, a középpályás a földön maradt egy fejpárbajt követően, majd az oldalvonal mellett ápolták, így a berlinieknek emberhátrányban kellett védekezniük

„Odaszóltam neki: »azonnal állj fel, és vissza a pályára!« A gól [ezt rögtön az incidens után, a 26. percben kapta a Hertha – a szerk.] nem az ő hibája volt, de az első félidejét el kell felejtenie. A szünetben összekapta magát, és a második félidőben jó teljesítményt nyújtott. Tiszteletre méltó, ahogy összeszedte magát, ez volt a helyes reakció!”

Akadt viszont olyan is, hogy „tigrisként” állt ki ápolandó játékosa mellett. Az Augsburg ellen 1–0-ra megnyert mérkőzésen az első félidő hajrájában Fabian Lustenberger hatalmasat kapott Bobadillától, aki emiatt megkapta a második sárga lapját is. Dárdai éles szóváltásba keveredett Stefan Reuterrel, miután az Augsburg klubmenedzsere hevesen kikelt az ápolásra szoruló berlini játékos ellen – a Kicker úgy számol be az esetről, hogy csak a cserejátékosok miatt nem estek egymásnak a felek.

„Csináltam egy kis színházat” – mondta az esettel kapcsolatban Dárdai.

A Hertha mestere már játékosként is csak a kemény munkában hitt.

„Amikor annak idején Berlinbe szerződtem, Magyarországon sokan kinevettek. Eleinte nem sokat játszottam, de kitartó voltam, rendesen edzettem, és bekerültem az együttesbe. Azonban a kedvezőtlen tapasztalataik miatt a nyugati klubok szívesebben szerződtetnek román, horvát vagy szerb játékosokat ebből a régióból. Ők nem adják fel a harcot, megküzdenek a csapatba kerülésért.

A magyar futballisták – tisztelet a kivételnek – túl kényelmesek, mert a nagyon gyenge itthoni bajnokságban tizedannyi munkával is jól lehet keresni. Ebből a pénzből pedig futja szép autóra, lakásra, és sokaknak ez is elég” – nyilatkozta még anno.

„Olyan vagyok, mint egy versenyló”
„Olyan vagyok, mint egy versenyló”

VERSENYLÓ VAGYOK

A tavaszi szezon előtt beszélt a kezdeti berlini nehézségekről is.

„Versenyló vagyok, aki nehezen viseli el a vereséget. Az első hat hónapom során a kiesés elől menekültünk, sok pontot veszítettünk. Kis híján megtörtem, nem ehhez szoktam hozzá. Az ősz viszont olyan volt, mint korábban az ificsapatommal, szinte mindig nyertünk.”

KÉKRE FESTETI A HAJÁT, HA…


…az együttes megnyeri a Német Kupát. Ezt még decemberben fogadta meg a magyar szakember, azóta egy újabb akadályt gyűrt le a csapat.

„Megígérem, ha megnyerjük a Német Kupát, kékre festetem a hajam. De ön mit tesz, ha nem?” – tette fel a kérdést Dárdai a riporternőnek, aki erre válaszul megígérte, az egyik meccsen ő lesz Herthino, a berliniek kabalafigurája.

HA VAN JOBB ÖTLETE, HALLGATOM! – NEM EGYSZER TORKOLTA LE A KÉRDEZŐT

A Bayern München nem a legerősebb összeállításában játszva is 2–0-ra nyert a berliniek ellen az ősszel. Az egyik újságíró felvetette, hogy az együttes túlságosan is a védekezésre összpontosított.

„Látta a mérkőzést? – kérdezett vissza Dárdai. – Mert amikor támadni próbáltunk, és így óhatatlanul területet nyitottunk előttük, meglehetősen nehéz volt megállítani őket. De ha van valami jobb ötlete arra, hogyan kell játszani a Bayern München ellen, szívesen meghallgatom. Mindig nyitott vagyok az újra.”

Dárdai nyomatékosította: szerinte játékosai nagyon jó munkát végeztek, egységes csapatként küzdöttek, mindent megpróbáltak, szóval nincs miért szégyenkezniük – majd némi malíciával hozzátette:

„Ha arra számított, hogy idejövünk örömfutballt játszani, és megkockáztatjuk, hogy kapunk tőlük nyolc gólt, nos, akkor meglehetősen képben van…”

Nem ez volt az első alkalom, amikor érzelemdúsan reagált egy kérdésre. A Bild tudósítása szerint Anne van Eickels, a WDR riportere a Dortmund elleni 3–1-es vereséggel végződő mérkőzés után megkérdezte Dárdait: „Lehet, hogy a csapatának nagyobb kockázatot kellett volna vállalnia? Hiszen nagyon hosszú ideig kitartott a védekező hadrend mellett.”

Anne van Eickelsnek szemüvegcserét javasolt  (Fotó: Bild)
Anne van Eickelsnek szemüvegcserét javasolt  (Fotó: Bild)
„Nem tudom, milyen hiányzó kockáztatásra gondol idézte a Bild a magyar szakvezető válaszát. – Mi már két százszázalékos gólhelyzetnél tartottunk, amikor a Dortmundnak még egy sem volt. Talán rossz meccset nézett vagy ki kellene cserélnie a szemüvegét.”


Az előző szezonban is elszakadt már a cérna, amikor a riporter folyamatosan ugyanazt a kérdést tette fel.

„Miként állnak hozzá a következő mérkőzéshez? Pozitívan, nagyobb önbizalommal? A biztató jelek ellenére ismét vereséget szenvedtek” – hangzott az RBB (Berlin-Brandenburg állami adója) riporterének kérdése a vereség ellenére optimista Dárdai Pálhoz.

„Így játszani Wolfsburgban nem kudarc, úgy gondolom. Már másodszor tér vissza erre a témára, másodszor válaszolok, ha provokálni akar, akkor fogalma sincs a futballról. Erre a teljesítményre építhet a csapat, a teljesítmény jó volt – ha ezt Ön nem látta, sajnálom, akkor is szükségtelen ilyen kérdéseket feltenni. Megfogalmazom másként: ma vereséget szenvedtünk, de ezt elfogadjuk, és erre a teljesítményre építhetünk” – felelt a Hertha magyar edzője (a válasz 1:33-tól itt).

INKÁBB SAKK, MINT FUTBALL – A SZAKADÓ HÓBAN

„A nézők számára aligha volt ez szép meccs, sokkal inkább hasonlított sakkra, mint futballra” – fogalmazott Dárdai Pál a Hoffenheim elleni 1–0-t követő hétfői edzésen.

Életkép a Hertha–Hoffenheimről, viszonylag sok hóval (Fotó: AFP)
Életkép a Hertha–Hoffenheimről, viszonylag sok hóval (Fotó: AFP)



PÓTSELEJTEZŐS KÉSZÜLÉS

Amikor kiderült, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Norvégiát kapta az Európa-bajnoki pótselejtezőn, a Hertha két norvégjának alternatív edzésprogramot vetett fel.

„Nyilvánvaló, mi fog történni. Pernek mostantól napi háromszor vezényelek edzést, Rune pedig homokzsákokkal a hátán végzi majd a kapusedzéseket, szóval mindketten kikészülnek a playoffra, a magyar válogatott pedig továbbjut – ígérte Dárdai Pál, majd egy mosoly kíséretében hozzátette: – Na jó, csak viccelek.

Mint ismert, a magyar válogatottnak sokáig még arra is volt esélye, hogy legjobb csoportharmadikként kijusson az Eb-re. Akkor Dárdai így vélekedett az esetleges kijutásról.

„Egy kis álom, akkor a munkám nem menne a szemétbe – tette hozzá a Hertha mestere. – Nagyszerű lenne kijutni Franciaországba, önmagában azonban a kijutás még nem változtatná meg alapjaiban a magyar labdarúgást.”

A legjobb csoportharmadik hely nem lett meg, de a norvégok elleni kettős győzelem így is Eb-szereplést ért a mieinknek.

OLYAN EZ, MINT A HÁZASSÁG – VAGY MINTHA A PATIKÁBA MENNÉNK?

A magyar tréner edzésein rendre meglepetéssel szolgál játékosainak, csapatépítő és hangulatfokozó jelleggel. Utóbbinak döntő szerepe van a megszerzett pontokban, de azért nem árt egy kis tervezett rásegítés sem.

„Ez olyan, mint a házasság – nyilatkozta tréfásan a Kuriernak. – Amikor virágot viszek haza, vagy elmegyünk vacsorázni. Nem lehet mindig ugyanazokat a dolgokat csinálni, a jó hangulat megőrzéséhez kell a változatosság, a meglepetés is. Szeretnék egész évben ennek szellemében dolgozni a csapattal, mert a jó teljesítményhez és a jó futballhoz erre szükség van.”

Nem ez volt az egyetlen találó hasonlata, a Stuttgart elleni siker után nem volt teljesen elégedett a látottakkal.

„Miután megszereztük a vezetést, reflexből beálltunk védekezni. Ez egy betegség, amely az előző szezonból »ragadt át« a mostani idényre.
Olyan ez, mintha a patikába járnánk, az ilyen sikerek pedig receptet adnak, így a gyógyulás útjára léphetünk.”

Dárdai Pál aranyköpései



JOBBAN VÉDEKEZÜNK MAJD, MINT A REAL

Még az előző szezonban a gárda Schalke elleni meccse előtt Dárdai azt mondta, hogy a berliniek jobban védekeznek majd, mint a Real Madrid tette. A gelsenkircheniek a BL-ben 4–3-ra nyertek a spanyol fővárosban, bár a továbbjutáshoz ez sem volt elég.

„ Öt hét alatt rengeteget javult a védekezésünk, és már sokkal dinamikusabban futballozunk
– mondta Dárdai Pál a morgenpost.de-nek. – Ilyen rövid idő alatt azonban nem tudunk kontrázó csapatból labdabirtoklásra épülővé válni.”

A Hertha-retesz valóban jobban zárt a Realénál
A Hertha-retesz valóban jobban zárt a Realénál

„A Schalke kiválóan szerepelt Madridban, de mi jobban védekezünk majd, mint a Real. Biztos vagyok benne, hogy nem kapunk négy gólt szombaton.

A meccsen a Schalke a 90. percben szerzett góllal mentett pontot Berlinben (2–2).

A JÓISTEN NEM AKARTA, HOGY PONTOT SZEREZZÜNK

Tavaly februárban a nagyszerű formában lévő Wolfsburg ellen nem sokon múlt az együttes pontszerzése, talán csak egy kis égi segítségen.

„A Jóisten nem akarta, hogy itt pontot szerezzünk. A Wolfsburg természetesen erősebb csapat. Ennek ellenére azt kell, hogy mondjam, a taktika megvalósítását, a harci szellemet, a futómennyiséget tekintve minden rendben volt. A csapatnak volt tartása. A Wolfsburg jelenleg a legjobb csapat a Bundesligában, ők játsszák a legszebb futballt” – idézte a Kicker Dárdait.

NE AZÉRT LEGYEN VALAKI EDZŐ, MERT KÉT FILLÉRT KAP ÉRTE

„Az utánpótlásedző ne azért legyen edző, mert kap érte két fillért, hogy csak legyen. A különböző korosztályoknak megvannak a maguk sajátosságai, az edzőknek más-más kritériumoknak kell megfelelniük a különböző korú gyerekeknél. A klub filozófiája szerint kell haladni a munkában, de a megvalósítás, a filozófia elsajátítása már az edzőn múlik. Én először figyelek, analizálok, majd akkor szólok, amikor kell” – beszélt a hitvallásáról még 2014 októberében.

AKI MENTÁLISAN GYENGE, MIT KERES A VÁLOGATOTTBAN?

Még a válogatottbeli kinevezése (2014. szeptember 18.) előtt nyilatkozatot adott a Nemzeti Sportnak, és szóba jött az északírek elleni itthoni vereséget követően a játékosokon lévő nyomás kérdése.

„Miféle nyomás?! Könyörgöm, a futballt élvezni kell!”
„Miféle nyomás?! Könyörgöm, a futballt élvezni kell!”

Miféle nyomás?! Könyörgöm, a futballt élvezni kell! Tudja, kik nem bírják elviselni a tétmérkőzésekkel járó nyomást? A képzetlenek. Akik attól félnek, hogy elpattan tőlük a labda. De akkor most megint csak előhozakodom a költői kérdéssel: aki mentálisan gyenge, mit keres a válogatottban?” a teljes akkori interjú itt!

NEM MINDIG GONDOLTA ÚGY, HOGY KÉSZEN ÁLL A KAPITÁNYI POSZTRA

Érdekességként még egy korábbi nyilatkozatot elevenítünk fel. A Nemzeti Sport 2013 októberében is megszólaltatta a trénert, és már akkor szóba jött a kapitányi poszt.

– Nem akar szövetségi kapitány lenni?
– Én?!

– Maga hát! Egyre többen verik az asztalt, hogy „…legyen Dárdai Pali a kapitány, mert őt nem fertőzte meg a magyar közeg, ráadásul Németországban tanulta a szakmát”.
– Egy: nem tanulta, hanem tanulja. Kettő: hogy én vegyem át a válogatottat, az – már bocsánat – baromság. Legalábbis most. Akárcsak futballistaként, edzőként is próbálom felépíteni magam. Fokról fokra haladok, nem ugrálok összevissza. Mások mellett olyan szakemberekkel dolgozhattam, mint Jürgen Röber, Hans Meyer, Huub Stevens, Lucien Favre, volt szerencsém egyszer-kétszer az irodájukban ülni, és olyasmit látni, hallani, ami egyetlen tanfolyamon sem a tananyag része. Nevezett uraknak köszönhetően olyan tudásra tettem szert, amit nem lehet megvenni.

A TELJES INTERJÚ ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik