Bundesliga: Kalou betalált, Dárdai Herthája győzelemmel nyitott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.15. 17:27
null
Salomon Kalou (jobbra) megszakította a góltalansági sorozatát, 3 ponthoz segítette a Herthát (Fotó: AFP)
A Hertha BSC Salomon Kalou tizenegyesből elért góljával győzött Augsburgban a Bundesliga-nyitányon – Dárdai Pál csapata három ponttal kezdte a 2015–2016-os bajnoki labdarúgóidényt. A Leverkusen 0–1-ről fordított a Hoffenheim ellen – Szalai Ádám a meccskeretbe sem került be a vendégeknél –, a Schalke simán diadalmaskodott Brémában, míg az újoncok közül az Ingolstadt nyert, a Darmstadt ikszelt.

A Hertha az előző szezon meglepetéscsapatához, az Augsburghoz látogatott, és az első veszélyes akciójából majdnem betalált, de Salomon Kalou lövésénél a kapufa kisegítette a hazaiakat. Dárdai Pál csapata is barátságot kötött a léccel, a 41. percben Hong Dzsong Ho talált kis híján a berlini kapuba. Az első félidő végén aztán Raúl Bobadilla felelőtlensége esélyt adott a Herthának, a támadó egy buta szabálytalanságért megkapta a második sárga lapját – ő lett az első kiállítottja a 2015–2016-os Bundesliga-idénynek. Mellesleg Bobadilla előző szezonját ugyancsak egy piros lap zárta le...

A hazaiak helyzete romlott még egy kicsit a fordulás után: a Hertha tizenegyeshez jutott, amelyet Kalou értékesített is, megszerezve február óta első bajnoki gólját. Akkor is az Augsburgnak talált be, három ponthoz segítve a berlinieket.

És most is: a létszám a 66. percben kiegyenlítődött, miután Roy Beerens is megkapta a második sárgáját, de az eredmény nem – a Hertha (több Kraft-védéssel és némi szerencsével) megtartotta az előnyét, megszakítva négymeccses idegenbeli nyeretlenségi sorozatát, és három ponttal kezdte az új idényt.

A Leverkusen–Hoffenheim mérkőzésen a Bundesliga két legjobb aktív gólszerzője (Stefan Kiessling – 135 találat, Kevin Kuranyi – 111) nézett szembe, és a vendégkispadon Mark Uth ült a csatárok közül, így biztossá vált, hogy magyar légiós nem lép pályára az 1. fordulóban – Stieber Zoltán után ugyanis Szalai Ádám is kimaradt a meccskeretből. A Hoffenheim szezonbeli első kapura lövése beakadt – Steven Zuber gólja után a vendégek a 45. percig tartották az előnyt, de ekkor lecsapott Kiessling és egyenlített. Kiessling egymás után a negyedik szezonban talált be az 1. fordulóban! A mérkőzést aztán Julian Brandt gólja döntötte el – a Leverkusen javára.

A Werder Bremen–Schalke meccs balszerencsésen kezdődött a vendégek számára, Matija Nasztaszics korán megsérült és le is kellett cserélni. Azért a gelsenkircheniek élvezték Fortuna támogatását is, a 34. percben Theodor Gebre Selassie mentés helyett bizarr mozdulattal a saját kapujába talált, Felix Wiedwald kapus meg frusztrációját levezetendő összebalhézott Klaas-Jan Huntelaarral. A hajrára összecsuklott a Werder, a második félidő második felében kapott még két gólt, így sima vereséget szenvedett.

A Darmstadt 33 év után jutott vissza a Bundesligába, a drukkerek pedig egy óriási koreográfiával készültek – a Bundesliga-szinten avíttnak számító (de nagyon hangulatos) Merck-Stadion am Böllenfalltor régimódi voltára utalva az „Itt még az órák is másképp ketyegnek!” feliratot tették ki az ultrakanyarba. Az újonc a 31. percben vezetést szerzett a Hannover ellen Marcel Heller góljával – ez volt 1982 májusa óta az első darmstadti találat az élvonalban.

A mérkőzésen volt egy abszolút elsőség is: a Bundesligában ebben a szezonban bevezetett Hawk-Eye „gólbírórendszert” először kellett használni egy helyzet elbírálásához. A második félidő elején a Hannover Charlison Benschop révén gyorsan egyenlített, de a Darmstadt nem esett kétségbe: Heller góljával ismét visszavette a vezetést, ráadásul a hazai drukkerek nagy örömére Mevlüt Erdinc kihagyott egy büntetőt. Marcelo így is kiegyenlített – győzelem helyett iksznek tapsolhattak a darmstadti szurkolók.

A Mainz az abszolút újonc Ingolstadttal mérkőzött meg, és a 66. percben meglepetésre hátrányba került – Lukas Hinterseer szerezte meg a vezetést a vendégeknek, akik meg is nyerték az első Bundesliga-meccsüket.

NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ

Augsburg–Hertha BSC 0–1 (S. Kalou 48. – 11-esből)
Bayer Leverkusen–Hoffenheim 2–1 (Kiessling 45., Brandt 71., ill. Zuber 5.)
Darmstadt–Hannover 2–2 (Heller 31., 54., ill. Benschop 48., Marcelo 62.)
Mainz–Ingolstadt 0–1 (Hinterseer 66.)
Werder Bremen–Schalke 0–3 (Gebre Selassie 34. – öngól, Choupo-Moting 68., Huntelaar 85.)
KÉSŐBB
Borussia Dortmund–Borussia Mönchengladbach 4–0 (Reus 15., Aubameyang 21., Mhitarjan 33., 50.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik