Válogatott: Bolla és Nagy Zsolt is visszatér – kerethirdetés

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.03. 12:48
null
Nagy Zsolt behívót kapott (Fotó: Török Attila, archív)
Marco Rossi szövetségi kapitány kedden kihirdette a magyar labdarúgó-válogatott októberi keretét a szerbek elleni hazai és a litvánok elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőre. Amennyiben nemzeti csapatunk mindkét mérkőzését megnyeri, úgy két fordulóval a vége előtt bebiztosítja kijutását a 2024-es kontinenstornára.

Bolla Bendegúz és Nagy Zsolt is behívót kapott – ők ketten nem voltak a keret tagjai a legutóbbi válogatott szünetben. Kedvező fejlemény, hogy rendeződött a helyzete a legutóbbi keretből még kimaradó Bollának, aki a svájci Servette-hez került kölcsönbe, melyben öt tétmeccsen játszott már, adott egy gólpasszt is a legutóbbi fordulóban.

A szerbek elleni hazai Eb-selejtező előtt a védelem megfelelő összeállítása jelentheti a legnagyobb kihívást a szakmai stáb számára. Azt ugye már a csehek elleni, 1–1-es felkészülési meccs óta tudjuk, hogy Willi Orbán (RB Leipzig) sérülés miatt nem lesz bevethető. Olvasóinknak szavazásra is bocsátottuk, hogy ki pótolja Orbánt és múlt heti cikkünkben ki is veséztük részletesen a szóba jöhető lehetőségeket. Olvasóinknál és elemzésünkben is az jött ki, hogy jó eséllyel Lang Ádám kerül a védelem közepére, Orbán pozíciójába, és a tavaly óta állandósult Lang, Orbán, Szalai Attila hármashoz képest Lang helyére, jobb oldali belső védőnek kerül be a csapatba egy „új” ember, jó eséllyel Fiola Attila vagy esetleg Botka Endre.

A középpályássorban az elmúlt egy hónap talán legfontosabb fejleménye Szoboszlai Dominikhoz fűződik, aki a Liverpoolban az eddigi két gólján túl azt is megmutatta, hogy a Lipcsében betöltött feladatához képest jóval mélyebben, védekezőbb szerepben is képes kimagasló teljesítményre. Ennek a válogatott szempontjából azért lehet jelentősége, mert a belső középpályásainkat vagy sérülések sújtják (Schäfer András), vagy játékhiánytól szenvednek (Kleinheisler László, Nagy Ádám, Vécsei Bálint).

A keret jövő hétfőn találkozik Telkiben. Mivel az első mérkőzés ezúttal csak szombaton lesz, így a csapatnak a szeptemberi összetartáshoz képest két nappal több ideje lesz felkészülni az Eb-selejtező csoportban szintén 10 ponttal mögöttünk álló Szerbia ellen.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár FC), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Le Havre AC – Franciaország), Callum Styles (Barnsley – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

„Ezúttal nem hívtunk meg egy újoncot sem – mondta Marco Rossi az mlsz.hu-nak.Úgy gondoltuk, hogy ezen a két sorsdöntő mérkőzésen hasznosabb, ha csak olyanok kapnak meghívót, akik már otthonosan mozognak a válogatott közegében, és esetleg már nemzetközi tapasztalattal is rendelkeznek, még akkor is, ha ebben a szezonban nincs olyan sok meccs a lábukban, tehát egyelőre nincsenek csúcsformában.”

„Nagyon jól tudjuk mindannyian, hogy Szerbiának rengeteg topjátékosa van– fogalmazott a szövetségi kapitány. – Biztosak vagyunk benne, hogy a szerb válogatott változtatni fog néhány dolgon a belgrádi mérkőzéshez képest. Az szinte borítékolható, hogy elöl Milinkovics-Szavics játszani fog Tadiccsal és Mitroviccsal együtt, Gudelj játéka viszont egyelőre kérdés számunkra. Nagyon jól ismerjük a szerb csapatot, és ők is nagyon jól ismernek minket, egy ilyen mérkőzésen pedig bármi előfordulhat. Mi mindenesetre már biztosan telt ház előtt játszhatunk majd a saját szurkolóink előtt, akik mindig szívet melengetően támogatnak minket a mérkőzéseken. Nagyon bízunk benne, hogy hihetetlen buzdításuk mellett sikerül ezúttal is jó eredményt elérnünk. Ugyanakkor fontos elmondani, hogy a Litvánia elleni idegenbeli mérkőzés sem lesz könnyű, még akkor sem, ha a csoport állása alapján annak tűnhet. A litván válogatott kétszer is döntetlent ért el hazai pályán a mostani selejtező sorozatban Bulgária és Montenegró ellen, ezeken a mérkőzéseken is látszott, hogy veszélyesek lesznek. Mindeközben pedig számunkra kötelező a győzelem, ha ki szeretnénk jutni az Európa-bajnokságra.”

Bolla Bendegúz az M1 aktuális csatornának kiemelte: legutóbb nem kapott meghívót, mivel épp a kerethirdetés napján dőlt el, hogy a Servette-nél folytatja, ám keményen dolgozott, hogy újra a keretbe kerüljön.

„Remek visszajelzés arról, hogy jó úton járok, és ez boldoggá tesz. Biztos vagyok benne, hogy mind a két meccsen a három pontért fogunk harcolni, egyelőre azonban csak a szerbekre koncentrálunk, mert alighanem vissza akarnak majd vágni Budapesten. Ezt viszont nem hagyhatjuk” – jelentette ki.

Az október 14-i, Szerbia elleni mérkőzést követően két nappal utazik a válogatott Kaunasba, ahol október 17-én Litvánia legjobbjaival mérkőzik meg a három pontért. A litvániai mérkőzésre már több mint ezer jegy elkelt.

A SZERB LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT BŐ KERETE
KAPUSOK: Vanja Milinkovics-Szavics
(Torino), Predrag Rajkovics (Real Mallorca), Djordje Petrovics (Chelsea), Borisz Radunovics (Cagliari)
Védők: Nikola Milenkovics (Fiorentina), Sztrahinja Erakovics (Zenit), Nemanja Gudelj (Sevilla), Milos Veljkovics (Werder Bremen), Erhan Masovics (VfL Bochum), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg), Srdjan Babics (Szpartak Moszkva), Aleksza Terzics (Red Bull Salzburg), Mihajlo Ilics (Partizan), Mihajlo Risztics (Celta)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Andrija Zsivkovics (PAOK), Uros Racsics (Sassuolo), Filip Mladenovics (Panathianiokosz), Mijat Gacsinovics (AEK Athén), Szasa Lukics (Fulham), Nemanja Radonjics (Torino), Nemanja Makszimovics (Getafe), Ivan Ilics (Torino), Marko Grujics (FC Porto), Filip Kosztics (Juventus), Dusan Tadics (Fenerbahce), Lazar Szamardzics (Udinese), Sztefan Mitrovics (Crvena zvezda), Szergej Milinkovics-Szavics (al-Hilal), Filip Djuricsics (Panathinaikosz), Darko Lazovics (Verona)
CSATÁROK: Alekszandar Mitrovics (al-Hilal), Dusan Vlahovics (Juventus), Luka Jovics (Milan), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg)

A szűkített keretet a szerb kapitány október 6-án teszi majd közzé.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9–4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3–8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
18.00: Bulgária–Litvánia
20.45: Magyarország–Szerbia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik