NB I-es erősítések a Szparinál; Kovács Zoltán az Újpest legjobb igazolása?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.21. 13:27
null
Kovács Zoltán és Nebojsa Vignjevics lehet a kulcs az újpesti sikerekhez? (Fotó: Szabó Miklós)
Ahogy azt már olvasóink megszokhatták, ezúttal is négyrészes sorozatban vezetjük fel a labdarúgó NB I előttünk álló idényét. Az első részben a két újonccal, a Nyíregyházával és a Dunaújvárossal, illetve az előző idényben 14. helyen végző Puskás Akadémiával és a 13. helyen záró Újpesttel foglalkozunk.

 

KOVÁCS ZOLTÁN VOLT A NYÁR LEGJOBB IGAZOLÁSA? – ÚJPEST

Immár egy jelentős serleg is bekerült az újpesti múzeumba azóta, hogy Roderick Duchatelet irányítja a bajnoki szereplést illetően szebb napokat is megélt lila-fehér klubot. Sőt nemrég ugye még egy trófea érkezett az előző idény végén begyűjtött Magyar Kupa-elsőség mellé. Nebojsa Vignjevics tanítványai a Szuperkupát is hazavihették a DVSC ellen 0–0-s rendes játékidőt követő megnyert tizenegyespárbajnak köszönhetően. Az előző idény kiváló kupaszereplésénél azonban csak egy dolognak örülnének jobban a Megyeri úti drukkerek: ha kedvenc egyesületük az NB I-ben is régi fényében csillogna. Az Újpest legjobb bajnoki helyezése az előző három idényt vizsgálva egy 9. hely, ezenkívül két 13. pozícióval büszkélkedhet...

A bajnokságban megcsorbult hírnév visszaállítása érdekében jelentős változásoknak lehettünk tanú Újpesten. Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, a lila-fehérek legnagyobb nyári húzása Kovács Zoltán visszahozatala volt Diósgyőrből. A korábbi újpesti támadó kinevezése előtt ugyanis hosszú ideje betöltetlenül állt a sportigazgatói munkakör, Kovács pedig az előző idényben nagyban hozzájárult munkájával a DVTK Ligakupa-győzelméhez, illetve nemzetközi kupaindulásához.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben az Újpest?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A keretben is volt „némi" változás. A szezon végeztével mintegy 15 újpesti labdarúgó távozott kölcsönszerződése lejártával, vagy kereshetett magának új kenyéradót. Az érkezők oldalán viszont kellemes meglepetésként érhet sokakat, hogy az utóbbi átigazolási időszakokkal ellentétben ezúttal nem csak idegenlégiósok neveit olvashatjuk. Kovács Zoltánék Forró Gyulával (KTE), Holdampf Gergővel (ZTE), Nagy Gáborral (Haladás) és Vadász Viktorral (DVTK) növelték a keret magyar egységének létszámát. További erősítés jelent, hogy sikerült ismét kölcsönvenni Nebojsa Koszovicsot, aki a tavasszal nyolc bajnokin kapott lehetőséget Vignjevics mestertől. A 19 éves Berat Ahmeti, a 20 esztendős Aristote Mbome és a 24. életévében járó Jérémy Serwy is Újpesten folytatja karrierjét. Kovács Zoltán nemrég elmondta, továbbra is dolgoznak a lehetséges erősítéseken, terveik szerint elsősorban csatárt keresnek, a hangsúly pedig a minőségen van.

A rövid nyári szünetben nem sok felkészülési meccsen szerepeltek az újpestiek, összesen 270 percnyi játék jutott Simon Krisztiánéknak – ha a Szuperkupa-találkozót nem számítjuk. Játékpercnél pedig csak sikerélmény jutott kevesebb az újpestieknek – ismét, ha a Debrecen elleni diadalt nem vesszük figyelembe, mivel az tétmeccs volt. A lila-fehérek a belga Mechelen ellen 1–1-et, a német negyedosztályú Carl Zeiss Jena ellen 0–0-t, a spanyol második ligás Alcorcón ellen 0–1-et játszottak – utóbbi két találkozó egy-egy 45 perces játékrészből állt. Utolsó felkészülési találkozóján az Újpest 1–1-re végzett a Videoton otthonában, ami azért a bajnokságban sem számítana rossz eredménynek.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők: Berat Ahmeti (albán, KF Pristina), Forró Gyula (KTE), Holdampf Gergő (ZTE), Nebojsa Koszovics (montenegrói, Standard Liege – Belgium, kölcsönbe), Aristote Mboma (kongói-finn, FC Honka – Finnország), Nagy Gábor (Haladás), Jérémy Serwy (belga, Borussia Dortmund II), Vadász Viktor (DVTK)
Távozott/távozhat: Jarmo Ahjupera (észt, Nömme Kalju – Észtország), José María Antón (spanyol, ?), Henri Eninful (togói, KTE – kölcsön után végleg), Juanan (spanyol, ?), Nebojsa Koszovics (montenegrói, Standard Liege – Belgium, kölcsönből vissza), Lázár Bence (Nyíregyháza Spartacus – kölcsönbe), Simon Ligot (belga, Standard Liege – Belgium, kölcsönből vissza), Jean-Marc Makusu Mundele (kongói, Zulte-Waregem – Belgium?), Bojan Mihajlovics (szerb, ?), Pierre-Yves Ngawa (belga, Standard Liege – Belgium, kölcsönből vissza, majd onnan Lierse – Belgium), Nikolas Proesmans (belga,?), Lansana Sagna (szenegáli, ?), Hisham Abdallah Said (kenyai, ?), El Hadji Badiane Sidibe (szenegáli, ?), Zamostny Balázs (Haladás – kölcsönbe)
Kiszemeltek: Georges Griffiths (elefántcsontparti, SV Ried – Ausztria, legutóbb Lombard Pápa), Guzmics Richárd (Haladás), Obeida Hattab (izraeli, legutóbb Hakoah Ramat Gan – Izrael), Németh Márió (Haladás), Szenes Bence (szabadon igazolható, legutóbb Mönchengladbach II – Németország)

 

A FELCSÚTIAKNÁL SENKI SEM JÁTSZOTT TÖBB FELKÉSZÜLÉSI MECCSET – PUSKÁS AKADÉMIA

Bennmaradást ünnepelhetett a felcsúti Puskás Akadémia története első élvonalbeli idénye végén, Benczés Miklósék csapatánál pedig jó eséllyel most is előre aláírnák ezt a végkifejletet – bár hivatalosan nincs kitűzve elérni kívánt helyezés a felcsútiaknál.

Nagy volt a játékosmozgás a Puskás Akadémiánál. Rutinos futballisták távoztak (Szekeres Adrián, Tóth II Balázs) vagy épp visszavonultak (Francisco Gallardo). Helyükre több kölcsönből visszatérő akadémista, illetve néhány rutinosnak mondható erősítés érkezett. Érdekesség, hogy az új igazolások között egyetlen külföldit sem találunk, a már említett visszatérő akadémistákon kívül Gohér Gergőt (DVTK) és Harsányi Zoltánt (Mezőkövesd) szerződtették, illetve kölcsön után sikerült végleg megszerezni a gólfelelős Lencse Lászlót a Videotontól.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a PAFC?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A felkészülési program is meglehetősen zsúfoltra sikeredett Felcsúton – ami persze akár előnyt is jelenthet a formába lendülést illetően. Az NB I-es egyesületek közül a Puskás Akadémia játszotta a legtöbb nyári felkészülési, tehát nem tétre menő mérkőzést – kilencet. A mérleg pedig 3–4–2 ezen találkozókon – már, ha a Haladás ellen 2–2-es rendes játékidőt követően 11-esekkel elvesztett Király-kupa-finálét iksznek vesszük. Benczés Miklós szerint a nyári meccseken visszaköszöntek az edzéseken gyakorolt elemek, különösen jól sikerült az ausztriai edzőtábor, ahol mindkét mérkőzését megnyerte a Puskás Akadémia – úgy, hogy gólt sem kapott szerb, illetve romániai ellenfelétől. A felkészülési meccsek alapján Benczés Miklósnak kellemes fejtörést okozhat, melyik csatárának (netán mindkettőnek egyszerre?) szavazzon hosszú távon bizalmat, hisz Tischler Patrik és Lencse László is 3-3 góllal zárta a felkészülést.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők: Baracskai Roland (Videoton II – kölcsönből vissza), Barcsay Márk (Videoton II – kölcsönből vissza, onnan Csákvár – kölcsönbe), Gajdos Zsolt (Békéscsaba – kölcsönből vissza, onnan Csákvár – kölcsönbe), Gohér Gergő (DVTK), Harsányi Zoltán (Mezőkövesd-Zsóry – kölcsönbe), Hudák Martin (Videoton – kölcsönből vissza), Károly Bálint (Békéscsaba – kölcsönből vissza), Lencse László (Videoton, kölcsön után végleg), Molnár Tibor (Videoton II – kölcsönből vissza, onnan Csákvár – kölcsönbe), Papp Máté (Videoton – kölcsönből vissza), Tar Zsolt (Videoton – kölcsönből vissza), Vachtler Csaba (Balmazújváros – kölcsönből vissza)
Távozott/távozhat: Vaszilisz Aposztolopulosz (görög, Videoton – kölcsönből vissza?), Baracskai Roland (Mezőkövesd?), Berki István (Siófok), Bertus Lajos (Paks), Farkas Norbert (ZTE), Francisco Gallardo (spanyol, visszavonul), Károly Bálint (Zalaegerszeg?), Nagy Zsolt (Videoton – kölcsönbe), Orbán Gáspár (visszavonult), Somodi Bence (Kaposvár?), Szekeres Adrián (Videoton – kölcsönből vissza), Tóth I Balázs (?), Tóth II Balázs (Videoton – kölcsönből vissza), Vaskó Tamás (?)
Kiszemeltek: Braniszlav Danilovics (szerb, Rad Beograd – Szerbia), Farkas András (Kecskeméti TE, próbajáték)

 

PÉCSI HÁZI GÓLKIRÁLLYAL ÉS VOLT DIÓSGYŐRIVEL IS ERŐSÍTETTEK – NYÍREGYHÁZA SPARTACUS

A legutóbbi csapat, amely egycsoportos másodosztályból bajnokként jutott fel az NB I-be, remekül szerepelt az élvonalban. Emlékezhetünk, a Tatabánya 2005-ben aranyérmet szerzett az NB II-ben, majd a következő szezonban hatodik helyen végzett az élvonalban. Ezek alapján optimisták lehetnek a nyíregyháziak az előttünk álló szezont illetően – még akkor is, ha a kispadon személyi változás történt a nyáron. A Szparit bajnoki címre vezető Lucsánszky Tamás immár a klubigazgatói munkakört látja el, helyét Csábi József vette át, aki játékosként és edzőként is volt már a klub alkalmazottja, korábban pedig Egervári Sándor segítőjeként a magyar válogatottnál dolgozott, egy alkalommal pedig megbízott szövetségi kapitányként ült nemzeti együttesünk kispadján.

A keretben is jelentős változások történtek, eddig nyolc új játékos szerződtetését jelentette be a Szpari. Érdekesség, hogy mind a nyolc új igazolás NB I-es együttestől jött, így tehát számukra nem lesz újdonság a magyar élvonal ritmusa. Bár a rutinnal eddig sem állt hadilábon a Szpari, Bajzát Péterék mellé el kellett a megfelelő erősítés. Csábi Józsefék csupán egy külföldit igazoltak (eddig) a kameruni Mohamadou Abdouraman személyében, aki az elmúlt négy évben a Diósgyőr többnyire meghatározó játékosa volt. A középpályásnak bizonyára különös érzés lesz immár a DVTK ősi riválisának számító Nyíregyháza mezében szerepelni korábbi klubja ellen a keleti rangadón.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Nyíregyháza?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Szintén komoly erősítést jelenthet a PMFC-től elküldött, így szabadon igazolható játékosként megszerzett Koller Krisztián, aki a mögöttünk hagyott futballévadban 12 találattal a pécsiek házi gólkirálya volt a bajnokságban. Szintén Pécsről jött a 23 esztendős Fodor Ferenc a védelem megerősítésére. A Szparinak továbbá sikerült három fiatal, de az NB I-ben már több mérkőzésen is bevetett játékost megszereznie. Lázár Bence (23) Újpestről, Szécsi Márk (20) Debrecenből, Pekár László (21) Kecskemétről érkezett, előbbi kettő kölcsönbe. Póti Krisztián és Spitzmüller István pedig a védekezésért felelős egységekben nyújthat segítséget Csábi Józsefnek.

Bár az erősítések terén jó nyarat zárt a Nyíregyháza, a felkészülési meccsekről ugyanez nem mondható el. A Szparinak egy nyári találkozót sem sikerült megnyernie – igaz, vereséget is csak egyszer, az élvonalból kieső Mezőkövesdtől szenvedett el még június 28-án, amikor a keret közel sem hasonlított mai összetételéhez. Két román és két ukrán csapattal viszont egyaránt ikszeltek a nyíregyháziak, a PMFC-t 3–0-ra megverő Pandurii Targi Jiuval például 0–0-s döntetlent játszottak.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Mohamadou Abdouraman (kameruni, DVTK), Fodor Ferenc (PMFC), Koller Krisztián (szabadon igazolható, PMFC), Lázár Bence (Újpest – kölcsönbe), Pekár László (KTE), Póti Krisztián (KTE), Spitzmüller István (DVSC), Szécsi Márk (DVSC – kölcsönbe)
Távozott/távozhat: Dajka László (Kisvárda?), Máté János (Szolnok – kölcsönből vissza), Kákonyi Dániel (Gyirmót), Kis Róbert (Balmazújváros), Paku Roland (Győri ETO – kölcsönből vissza, onnan Gyirmót), Polényi Gábor (?), Reznek Donát (Balmazújváros – kölcsönbe), Szilágyi Péter (Békéscsaba), Ulvicki Mihály (?), Fabu Márton, Lipcsei Márk, Szathmári Sándor, Sándor Dávid (mind Nyírbátor – kölcsönben)
Kiszemeltek:Szepessy Róbert (Szolnok)


NEM AKARNAK AZ EGER SORSÁRA JUTNI – DUNAÚJVÁROS PASE

Meggyőző teljesítménnyel, a Nyíregyháza mögött másodikként harcolta ki az élvonalbeli tagságot a két éve még harmadosztályú Dunaújváros a 2013–2014-es idényben az NB II-ben. A dunaújvárosiak gyors felemelkedése nem a véletlen műve, mint mondják, a tudatos építkezés, a tudatos munka gyümölcse. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az eddigi sikerkovács, Dobos Barna felel továbbra is a szakmai munkáért – immár szakmai igazgatóként, az edzői stábba pedig a pro licences Csongrádi Ferenc is bekerült.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Dunaújváros PASE?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Emlékezhetünk, két évvel ezelőtt az Eger is hasonlóan gyorsan került az NB III-ból az élvonalba, ám NB I-es bajnokijait nem tudta saját stadionjában rendezni annak hiányosságai miatt, illetve anyagi nehézségek is hátráltatták az egrieket a szezon során, végül pedig búcsúztak az első osztálytól. Dunaújvárosban viszont igyekeznek mindent megtenni, hogy az Egerben látottak itt ne forduljanak elő. A tervek szerint a stadion világításának kiépítése szeptember közepére elkészül, addig biztosan nem lép pályára otthonában az újvárosi gárda.

A tudatosság égisze alatt a Fejér megyeiek nem igazoltak egy kezdőcsapatra való új labdarúgót, cikkünk elkészültééig mindössze hat név szerepel az érkezők listáján, ami magyar viszonylatban egyáltalán nem sok – pláne egy újoncnál. Közülük szinte biztosan erősítést jelent a Videotontól kölcsönbe érkező Szekeres Adrián, akinek kellő élvonalbeli rutinja van. Szintén a fehérváriaktól érkezett kölcsönbe a jelenleg az U19-es Európa-bajnokságon szereplő Zsótér Donát, akinek élvonalbeli tapasztalata ugyan még nincs, de tudása alapján nagy tehetségként tartják számon a szakértők. Érkezett még Nagy Gergely, a korábban a Győri ETO-ban szereplő korosztályos válogatott kapus is, illetve három légiós – a horvát Dino Gavric, a máltai Rowen Muscat és a spanyol Bruno Pascua. A 25 éves horvát védő megjárta már hazája első osztályát és a lengyel élvonalat, illetve a ciprusi másodosztályt is. A 24 esztendős spanyol középpályás eddig viszont alacsonyabb osztályú spanyol együtteseknél szerepelt. A 24. életévében járó Muscat az idén a DVTK-val is megmérkőző Birkirkarától jött, nyolcszor szerepelt már a máltai válogatottban. Hogy hármuk közül ki jelent majd tényleges erősítést, azt előre nehéz megjósolni.

A PASE nyári felkészülése során NB I-es , NB II-es és külföldi együttesekkel is megmérkőzött, illetve egy ausztriai edzőtábort is beiktattak Dobos Barnáék a programba. A Dunaújváros a felkészülés során egyetlen első osztályú klubot sem tudott legyőzni – igaz, a Ferencváros elleni 1–1 és a horvát Zadar elleni iksz (1–1) bizakodásra adhat okot, mint ahogy az NB II-esek (Csákvár, Siófok, Cegléd) elleni magabiztos diadalok is.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DUNAÚJVÁROSNÁL
Érkezők: Dino Gavric (horvát, Paralimni – Ciprus), Rowen Muscat (máltai, Birkirkara – Málta), Nagy Gergely (Győri ETO), Bruno Pascua (spanyol, Gimnástica de Torrelavega – Spanyolország), Szekeres Adrián (Videoton – kölcsönbe), Zsótér Donát (Videoton – kölcsönbe)
Távozott/távozhat: Bartus Balázs (?), Goran Beleuc (szerb, ?), Urbán Gábor (?), David Perovics (szerb, ?), Szauter István (?)
Kiszemeltek: Dominik Fotyik (Mezőkövesd), Harsányi Zoltán (Mezőkövesd-Zsóry), Papp Máté (Videoton), Milan Perics (Videoton)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik