Kovács I., Sváb, Antal, Ladányi - cseréből kulcsember?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2013.03.04. 12:17
null
Kovács István (labdával) a Honvéd elleni meccsen ismét bizonyította, lehet rá számítani (Fotó: Czerkl Gábor)
Kovács István, Sváb Dániel, Miroszlav Grumics, Antal Botond. Néhány játékos, aki ősszel vagy nem számított alapembernek a klubjában, vagy a teljesítménye maradt el a várttól, de az első tavaszi fordulóban bizonyították, lehet rájuk számítani. A hétvége tapasztalatai alapján megvizsgáljuk, kik azok, akik ha tartják formájukat, meghatározó játékossá válhatnak csapatukban, illetve kitérünk a hazánkba télen érkező légiósokra, a velük kapcsolatban leszűrhető első benyomásra.

„KIS KOKÓ” NAGY LEHETŐSÉGE

Kezdjük a tegnapi meccsekkel, illetve a Honvéd ellen remeklő, a Videotonban immár igazi vezérnek bizonyuló 20 éves Kovács Istvánnal, vagy ahogy Fehérváron mindenki nevezi, „kis Kokóval”. Az eddig sem volt titok, hogy a fehérvári csapat, sőt talán az egész magyar futball egyik nagy ígérete, nem véletlenül szerződtették egy évvel ezelőtt félmillió euróért a Haladástól. A fokozatosság elvét figyelembe véve azonban eddig inkább számított 12. embernek a fehérvári csapatban, mint kihagyhatatlan kulcsjátékosnak.

Sándor György téli távozásával azonban megváltozott a szerepe – erről beszélt tegnap José Gomes vezetőedző is a Sport Tv Harmadik félidő című műsorában –, a bármikor bevethető cseréből alapemberré nőheti ki magát a tavaszi szezonban. Ráadásul mivel Sándornál támadóbb stílusú játékos, az ő futballjával a Videoton támadójátéka is megélénkülhet. Jó teljesítményét nagyban elősegítheti, ha folyamatosan kezdőként kap lehetőséget, mert ezzel nőhet az önbizalma, megjöhet a lövőkedve, és akkor várhatóan egyre gyakrabban láthatunk majd olyan nagy gólokat tőle, mint a Honvéd ellen, és nemcsak a gólszerzésben, hanem a játék szervezésében is nagy erőssége lehet a Videotonnak.

A fehérváriaknál az új játékosok közül a csereként pályára lépő Arturo Álvarez, Vítor Gomes kettős még keveset játszott ahhoz, hogy megítélhessük a játékukat, viszont a nyáron igazolt, de korábban csak három meccset kapó brazil Paraíba először bizonyította, hogy érdemes számolni vele. A transfermarkt.de adatai szerint 400 ezer euróért (118.5 millió forint) szerződtetett 21 éves csatár már a téli felkészülési időszakban is jó teljesítményt nyújtott, hét gólt szerzett, tegnap pedig tevékeny szerepe volt a fehérváriak második góljában, de amellett is több jó megmozdulása volt. Tavasszal Kovácshoz hasonlóan ő is fontos tagjává válhat a Videotonnak.

KOVÁCS GÓLJA 2:40-NÉL

SVÁB DÁNIEL „VISSZAVÁG”

18 UTÁNPÓTLÁSKORÚ JÁTÉKOS BIZONYÍTHATOTT

Az első idei bajnoki fordulóban összesen 18 utánpótláskorú, vagyis 1992-es, vagy későbbi születésű labdarúgó kapott lehetőséget a nyolc bajnoki összecsapáson, közülük kilencen kezdőként, kilencen csereként szerepeltek együttesükben – olvasható a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapján, az mlsz.hu-n megjelent összeállításban. – A legbátrabban az MTK nyúlt a fiatalokhoz, az 1992-es születésű Kelemen Dávid és az 1993-as Vass Patrik kezdőként lépett pályára, míg az 1994-es Bese Barnabás csereként állt be a pécsi összecsapáson. A kék-fehérektől alig maradt el a Haladás, amely Radó András személyében egy utánpótláskorú futballistával állt fel a Siófok ellen, csereként viszont Gyurján Bence és a 18. életévében járó Németh Márió is bizonyíthatott.
A 18. fordulóban lehetőséget kapó utánpótláskorú labdarúgók:
MTK: Kelemen Dávid, Vass Patrik, Bese Barnabás
Haladás: Radó András, Németh Márió, Gyurján Bence
KTE-Phoenix Mecano: Pekár László, Patvaros Zsolt
Bp. Honvéd: Vécsei Bálint, Vernes Richárd
Ferencváros: Jova Levente, Csilus Tamás
Videoton FC: Kovács István
Lombard Pápa: Szolga Máté
Siófok: Windecker József
DVSC-Teva: Szécsi Márk
DVTK: Bacsa Patrik
PMFC: Márkvárt Dávid

Részletesebben itt olvashat a témáról!

A Ferencváros tegnapi, Pápa elleni kezdőcsapatában a kívülállóknak meglepetést jelenthetett Sváb Dániel szereplése, hiszen ősszel az ő bizonytalanságai után érkezett a 32 éves német Philipp Bönig, aki a 14. fordulótól kirobbanthatatlan volt a Ferencváros védelméből. A téli felkészülési időszakban azonban fokozatosan egyre több lehetőséget kapott Sváb (ebbe Bönig sérülése is belejátszott), aki jó teljesítményének köszönhetően Pápán is kezdett, végig is játszotta a meccset (miközben a már felépült Bönig a kispadról nézte végig a találkozót) , és ezúttal sem vallott szégyent. A 22 éves, saját nevelésű futballista tökéletesen ellátta feladatait a védelemben, és a támadásokhoz is felért, a második gól előtt az ő remek beadásának is köszönhetően alakult ki helyzet.

Sváb és az NB I-ben tegnap (csereként) bemutatkozó Csilus Tamás példája bizonyítja, Ricardo Moniz vezetőedző valóban odafigyel a magyar tehetségekre is, és ha bizonyítják alkalmasságukat, lehetőséget ad nekik.

Ami az újakat illeti: a belga-ghánai Stanley Aborah védekező középpályásként gólt szerzett, ennél jobb bemutatkozásra aligha számíthatott, míg a holland Quenten Martinus gólpasszt adott (éppen Aborahnak), és több jó megindulása is volt a szélen, ha így folytatja, jó eséllyel hosszú távon kiszorítja a csapatból a brazil Somáliát.

ANTAL A KEZDŐBEN, KINK MÁRIS BIZONYÍTOTT, RUDOLF MÉG KEVÉSBÉ

A szombati találkozók közül kiemelnénk a kecskeméti kapust, a DVSC-Teva ellen több védést is bemutató Antal Botondot. A 21 éves játékos ebben a szezonban a szombati meccsig kétszer védett, mióta a Pápa ellen szeptemberben kiállították, egyszer sem. A téli szünetben az is szóba került, hogy elcserélik a Győrrel. Ezek után a tavaszi nyitányon kezdett a DVSC ellen, és a kecskeméti szurkolók szerint (a klubhonlapon rendezett szavazás alapján) ő volt a csapat legjobbja. Ezek után nem lepődnénk meg, ha Borszéki Csabát végleg megelőzve a rangsorban első számú kapussá válna.

Az újonnan érkező külföldi játékosok közül két győri futballista érdemel még említést. A szlovák Marián Had a védelemben nyújtott megbízható produkciót, míg Tarmo Kink gólpasszal és győztes góllal tette emlékezetessé NB I-es visszatérését.

A pénteki találkozók közül az Eger–DVTK (0–1) összecsapáson a diósgyőriek már az ősszel a korábbi sérülése miatt még kevesebbet játszó Rudolf Gergelyre próbálták építeni a támadójátékukat, ő azonban egyelőre nem tudott igazi vezérré válni, de tavasszal erre még lesz lehetősége.

GRUMICS KISZORÍTHATJA SIMONT, LADÁNYIÉK ESÉLYE

A PMFC–MTK (2–1) találkozón mindkét csapatban szerepet kaptak olyan játékosok, akik az őszi idénnyel ellentétben tavasszal meghatározók lehetnek együttesükben. A pécsieknél ebbe a kategóriába sorolható a Supka Attilánál ősszel mellőzött, az NB I-ben augusztus 25. után az MTK ellen ismét lehetőséget kapó Horváth Zsolt, illetve a szerb csatár Miroszlav Grumics. Utóbbi már az őszt is végigjátszotta, de korátnsem volt annyira eredményes, mint korábban Kaposváron, hiszen 16 meccsen csak két gólt szerzett, és sokszor nem is centerként, hanem amolyan árnyékékként játszott. Bajzát Péter távozásával azonban első számú csatár lett, a téli felkészülés alatt kilencszer talált a kapuba, és az MTK ellen is gólt szerzett, illetve volt több kimaradt lehetősége is. Érdekes a szituáció, mert ha Grumics így tud gólhelyzetbe kerülni a folytatásban is, éppen Simon Attilát szoríthatja ki, aki éppen a több játéklehetőség reményében igazolt Paksról Pécsre.

Az MTK-nál a középpályás, Pölöskei Zsolt ősszel két meccsen összesen két percet játszott, a Pécs ellen azonban rögtön kilencvenet, és ráadásul a kék-fehérek legjobbjai közé tartozott, jó eséllyel a folytatásban is szerepet kap majd. A kék-fehéreknél jelenleg kulcskérdés, hogy kik lesznek a szélsők – Könyves Norbert távozása és Csiki Norbert sérülése után. Ezért is kerülhetett képbe Ladányi Tibor szerepeltetése, aki ősszel nem sokat játszott, arról is lehetett hallani, hogy esetleg távozik, ám a Pécs ellen szerzett egy szép gólt, és a csapat egyik legveszélyesebb játékosának bizonyult a bal szélen, vagyis megérte maradnia. A másik oldalon, vagyis a jobb szélen Vass Patrik és a 18 esztendős Bese Barnabás is esélyt kaphat rá, hogy helyet követeljen magának a csapatban.

LADÁNYI TALÁLATA 2:40-NÉL

NB I, 19. FORDULÓ – PROGRAM
Március 8., péntek 17.00 MVM Paks–Bp. Honvéd (Tv: Sport 1)
19.00 Kaposvár–KTE-Phoenix Mecano (Duna Tv)
Március 9., szombat 14.00 DVTK–Haladás (Duna Tv)
16.00 Eger–Videoton (Sport 1)
16.00 MTK–Lombard Pápa (Sport 2)
18.30 Győri ETO–Siófok (Sport 1)
Március 10., vasárnap 16.30 Ferencváros–Újpest (M1)
18.30 DVSC-Teva–PMFC (Sport 2)
AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO FC
18 12 5 1 37–16 +21 41
2. MTK Budapest 18 9 5 4 29–20 +9 32
3. Debreceni VSC-Teva 18 9 2 7 24–18 +6 29
4. Videoton FC 18 8 5 5 25–15 +10 29
5. Ferencváros 18 7 7 4 29–23 +6 28
6. Diósgyőri VTK 18 7 6 5 18–19 –1 27
7. MVM Paks 18 6 8 4 30–19 +11 26
8. Budapest Honvéd 18 7 4 7 27–29 –2 25
9. Haladás 18 6 6 6 24–19 +5 24
10. Kaposvári Rákóczi 18 6 5 7 18–22 –4 23
11. Újpest FC 18 5 7 6 25–28 –3 22
12. Pécsi MFC 18 5 7 6 19–22 –3 22
13. KTE-Phoenix Mecano 18 5 6 7 21–26 –5 21
14. Lombard Pápa FC 18 5 5 8 16–28 –12 20
15. Egri FC 18 2 5 11 15–31 –16 11
16. Siófok 18 2 3 13 16–38 –22 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik