Kiharcolta a győzelmet az ETO Kaposváron

Vágólapra másolva!
2013.03.02. 18:25
null
A listavezető győriekre kemény feladat várt az első tavaszi meccsen (Fotó: Tumbász Hédi)
A labdarúgó NB I első tavaszi fordulójában a listavezető Győri ETO Kaposvárra látogatott, és három ponttal tért haza. Kihasználta tehát üldözői botlását Pintér Attila egyesülete.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

„Amikor csak pályára lép az ETO, a maximumot akarja nyújtani. Ahogy eddig, ezután is csak magunkra figyelünk – majd elválik, ez mire lesz elég” – vezette fel az első számú bajnokesélyes, a Győri ETO mestere, Pintér Attila a Kaposvári Rákóczi elleni bajnokit, de a heves vérmérsékletű szakember minden bizonnyal a három pontért utazott el csapatával.

Bizony, a Győr az eltiltott Rok Kronaveter, Michal Svec kettős, valamint a két sérült, Dudás Ádám és Lazar Sztanisics nélkül is egyértelmű esélyesnek számított; ellenben a hazaiak mestere, Prukner László azt hangsúlyozta a mérkőzés előtt, hogy a Győr ellen is győzelemre törnek, hiszen az állandóság csapata mellett szól.

Bár Pintér rendre azt hangoztatja, hogy csak magukkal törődnek, a vendég zöld-fehérek harci kedvét minden bizonnyal tovább tüzelte, hogy két üldözője közül a második MTK kikapott, a harmadik Debrecen pedig csak döntetlent játszott.

Ezt a mérkőzést a hazaiak kezdték jobban: motiváltan, sokat futva játszottak, türelmesen passzolgattak, labdavesztés után már a felezővonalnál letámadtak, és ez bizony nem volt a Győr ínyére.

A vendégek csak nem akartak felpörögni, a Rákóczi pedig nem tudta labdabirtoklási fölényét helyzetekre váltani, így szép csöndesen csordogált a mérkőzés – amelyen az első ziccer Koltai Tamásé volt, de közeli fejese elzúgott a kapu bal oldala mellett.

A másik oldalon Oláh Lóránt szerezhetett volna gólt, de Haruna Jammeh centerezését hat méterről is a kapus öléhez tudta rúgni. Bojan Pavlovics már sokkal jobban célzott, 15-ről nem sokkal talált a jobb alsó mellé (pontosabban Lipták Zoltán blokkolta oda a labdát). Érezte a gondokat Pintér is, lépnie kell, ezért a 4–5–1-es hadrendről átállt a 4–3–3-asra, de a 36. percben újra egy remek Lipták-közbelépésre volt szüksége a Győrnek, hogy ne kerüljön hátrányba.

Az átlagosnál jobb iram, tudatosan futballozó Kaposvár, veszélyesen kontrázó Győr – foglaltuk össze az első félidőt.

A fordulás után nem sokkal beküldte mestere Tarmo Kinket a „láthatatlan” Marek Strestík helyére – az észt egy borzalmas passzal mutatkozott be, ellenben Szasa Sztevanovics élményszámba menő módon kaparta ki a jobb alsó elől Nikola Safaric jól eltalált szabadrúgását. Az első óra felé közeledve Koltait Nemanja Andrics váltotta, és nem ezért, de innentől kezdve mindkét csapat egyre többet vagdalkozott, két-három akkora gyertyát is rúgtak a játékosok, hogy azok mellett az Eger esti bajnokit rendezhetett volna…

Nem viccelünk, de egy göröngy rángatta ki a gödör aljáról a mérkőzést: a 65. percben Kink adott be jobbról, a hazaiak kapusa, Lubos Hajdúch, és védője, Bank István nem a legjobban mozdult a keresztlabdára, amely ráadásul egy fűcsomón megpattanva „túlugrotta” a kivetődő kapus kezét, Nemanja Andricsnak pedig öt méterről már csak az üres kapuba kellett betalálnia. 0–1

A kapott gól megzavarta a Rákóczit, két remek mentése után Lipták egy fejes góllal tehette volna fel a koronát teljesítményére, de célt tévesztett, majd a másik oldalon kollégáját, Marián Hadot Haruna előzte meg, de kitekert testhelyzetből a léc fölé csúsztatott.

A hajrára fordulva ismét Oláh Lóránt keveredett gólhelyzetbe, de addig vacakolt a lövéssel az ötösön, hogy a visszaérő Takács Ákos becsúszva szerelte – a 76. percben aztán Takács rosszul lépett ki Jammeh passzára a 16-os előtt, a magyar támadó harmadik ziccerét pedig már nem hibázta el. 1–1.

A hajrában az egyik hazai csereember, Bojan Vrucina is gólt lőhetett volna, de lövése elzúgott a kapu fölött, Prukner pedig annyira nem elégedett meg az egy ponttal, hogy a középpályás Balázs Benjámin helyére a középcsatár Waltner Róbertet küldte be.

Amikor már elkönyveltük a döntetlent, megfogalmaztuk az „ETO költségvetésének negyedéből gazdálkodó Rákóczi a mérkőzés nagy részében stílusosan, motiváltan és igen tudatosan futballozott, kis híján meglepte az éllovast” kitételt, amikor egy előrevágott labdával megiramodott Tarmo Kink, és higgadtan a hálóba emelt a fölöslegesen kifutó kapus fölött: 1–2!

Csereemberei vezérletével kihasználta tehát üldözői botlását Pintér Attila egyesülete, de meg kell dicsérnünk szervezett és lelkes játéka miatt a Rákóczit is.

Összefoglaló

Lipták Zoltán, a Győri ETO futballistája szerint megérdemelték a győzelmet a Kaposvár otthonában. Az ok egyszerű: kettőből kettő helyzetet kihasználtak.
„Nem számítottunk erre, a Kaposvár az első félidőben nagyon nyomott, a szünetben rendbe tettük a dolgokat, és a második félidőre úgy jöttünk ki, hogy megpróbáltunk fölénybe kerülni. Kettőből kettő helyzetet berúgtunk, úgyhogy megérdemeltük a győzelmet” – mondta a találkozót közvetítő Sport Tv-nek Lipták Zoltán, a Győr futballistája.
„Az első félidő végén rendszert váltottunk, ennek is köszönhető, hogy jobb lett a játékunk. A cserék is hozzátettek a játékhoz, mint az elmúlt meccseken.”
Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője érthetően csalódott volt, a tréner elsősorban a hajrában szerzett Tarmo Kink-találattal nem tud mit kezdeni – szakmailag.
„Amatőr hibák miatt kaptunk ki, persze gratulálunk a Győrnek. Úgy látszik, ebben a szezonban ezt osztotta nekünk a gép, hogy a Győr ellen mindig jó mérkőzést játszunk, de mindig vesztesen hagyjuk el a pályát. Nem tudok érdemlegeset mondani. A Győr kihasználta a hibáinkat, az a csapat, amelyik bajnokságot akar nyerni, annak taktikusan kell játszania, és minden helyzetét be kell lőnie. A Győr ma három lehetőségéből kettőt berúgott” – mondta Prukner László a találkozót közvetítő Sport Tv-nek.
„Kellő higgadtságra intettem a csapatot, de a középpályán egy olyan labdavesztésünk volt, amikor ide-oda pattogott a labda. A hosszabbításban nem lehet ilyen figyelmetlenséget elkövetni, faultolni kell. Ha egy szép kontratámadása lett volna a Győrnek, és azt verik be, akkor azt mondom, oké, rendben van, de ezzel így nem tudok mit kezdeni szakmailag. Mentálisan, fizikailag is felkészültünk. Remélem, ezt kívülről is így látják, csak éppen ezért nem osztanak pontot. Ez még veszélyes is lehet.”
Pintér Attila, a Győr vezetőedzője végig bízott csapata kaposvári sikerében. Bár a külső szemlélő azt is gondolhatta volna, hogy az első félidőben fölényben játszott Prukner László együttese, s hogy a szerencsésebb csapat nyert, Pintér tudatos taktikai változtatásokról és elkerülhető hazai gólról beszélt.
„Kaposváron nem sok csapatnak termett babér, hiszen otthon nagyon jók. Láttuk az összeállításukat, tudtuk, hogy milyen rendszerben fognak futballozni, megpróbáltuk a saját játékunkat játszani. Tolódásban problémáink voltak, s az első tizenöt-húszperc után – de ezt előre meg is beszéltük, hogy milyen rendszerre váltunk – változtattunk, és gondoltuk, hogy így egy az egyben fel tudjuk őrölni a hátsó hármasukat. Ez be is jött, több lehetőségünk volt, amit gólra kellett volna váltanunk” – mondta Pintér Attila.
„Mi is elkerülhető gólt kaptunk, kértük, hogy mivel egy az egyben vagyunk elöl, s gyors játékosaink vannak, próbáljuk meg bejátszani vagy beejteni eléjük a labdát, és pont egy ilyen labdát passzoltunk el, amivel szerencsével egyenlített a Kaposvár. De még ekkor is bíztam, hogy adódik lehetőség, amit kihasználunk. Kalapot kell emelni a játékosaim előtt, mert mindent elkövettek, hogy ezt a mérkőzést megnyerjék. Még a kilencvenegyedik percben is.”

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!


LABDARÚGÓ NB I
18. FORDULÓ
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–GYŐRI ETO 1–2 (Oláh 76., ill. Andrics 65., Kink 90.)

NB I, 18. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
Március 1., péntek 17.00 PMFC–MTK 2–1 Solymosi Péter
19.00 Eger–Diósgyőri VTK 0–1 Kassai Viktor
Március 2., szombat 14.00 KTE-Phoenix Mecano–DVSC-Teva 0–0 Vad II István
16.00 Haladás–Siófok 21
Oláh Gábor
16.00 Újpest–MVM Paks 06 Becséri Dániel
18.30 Kaposvár–Győri ETO 1–2 Szabó Zsolt
Március 3., vasárnap 16.30 Lombard Pápa–Ferencváros (Tv: M1) Farkas Ádám
18.30 Bp. Honvéd–Videoton (Tv: Sport2) Andó-Szabó Sándor
AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO 18 12 5 1 37–16 +21 41
2. MTK Budapest 18 9 5 4 29–20 +9 32
3. DVSC-Teva 18 9 2 7 24–18 +6 29
4. Diósgyőri VTK 18 7 6 5 18–19 –1 27
5. Videoton FC 17 7 5 5 21–15 +6 26
6. MVM Paks 18 6 8 4 30–19 +11 26
7. Budapest Honvéd 17 7 4 6 27–25 +2 25
8. Ferencváros 17 6 7 4 26–23 +3 25
9. Haladás 18 6 6 6 24–19 +5 24
10. Kaposvári Rákóczi 18 6 5 7 18–22 –4 23
11. Újpest FC 18 5 7 6 25–28 –3 22
12. Pécsi MFC 18 5 7 6 19–22 –3 22
13. KTE-Phoenix Mecano 18 5 6 7 21–26 –5 21
14. Lombard Pápa FC 17 5 5 7 16–25 –9 20
15. Egri FC 18 2 5 11 15–31 –16 11
16. Siófok 18 2 3 13 16–38 –22 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik