A Vidi csatárt, Bajner csapatot keres; Szalait küldenék, de maradna

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.26. 11:24
null
Tőzsér (jobbra) a Fradival edz, de folytatná a légióskodást (Fotó: Korponai Tamás)
Közeleg az átigazolási hajrá, itt az ideje összefoglalni, hogy miként állnak NB I-es csapataink az átigazolási hadszíntéren, illetve mi várható még a légiósok frontján. Körkép Békéscsabától Székesfehérvárig, Bajner Bálinttól Szalai Ádámon át Tőzsér Dánielig.

 

KLUB NÉLKÜLI VÁLOGATOTTAK, LÉGIÓSOK

Kezdjük az áttekintést azokkal a légiósainkkal, akik még klubot válthatnak a nyáron. A sor elejére kívánkoznak azok a válogatott labdarúgók, akik jelenleg szabadon igazolhatóak, így mindenképpen megoldást kell találniuk jelenlegi helyzetükre. Igaz, őket nem szorítja az augusztus 31-i határidő, hiszen érvényes megállapodás híján bármikor szerződtethetők.

Ebbe a sorba tartozik Tőzsér Dániel, aki legutóbb a Parma kölcsönjátékosaként az angol Watfordnál szerepelt, de az olaszok csődje után szabadon igazolhatóvá vált. Azóta hírbe hozták az izraeli Maccabi Tel-Avivval, de ezt a lehetőséget ügynöke cáfolta. Filipovics Vladan korábban a Nemzeti Sport Online kérdésére elmondta, hogy jó eséllyel az angol másodosztályból kerül ki a középpályás következő klubja, ugyanakkor más országból is van érdeklődés iránta, Görögországban – ahol korábban az AEK Athénban játszott – például a Panathinaikosznál került szóba neve.

Tőzsér a nyáron egy ideig Debrecenben edzett, ezen a héten a Ferencvárosnál tréningezik, de szerződtetéséről egyelőre nincs szó. A Fradi elsősorban nem is az ő posztjára szeretne még igazolni. Tőzsér szerepel Bernd Storck szövetségi kapitány – a románok és az északírek elleni Eb-selejtezőre összeállított – bő keretében, ezért a válogatott szempontjából is fontos lenne, hogy mielőbb csapatot találjon. Több ajánlata is volt már, de még vár a leginkább megfelelőre.

A Tőzsérhez hasonlóan szabadon igazolható, 30 éves Vadócz Krisztián legutóbb a Grasshoppersnél futballozott, de az már korábban eldőlt, hogy távozik a svájciaktól. Az NB I-be nem szeretne hazatérni, több európai csapattal is kapcsolatban áll, de az sem zárható ki, hogy visszatér Ázsiába, ahol tavaly ősszel már futballozott (az indiai Pune Citynél).

Bajner Bálint a Notts Countynak búcsút intett, azóta nincs klubja (Fotó: Notts County Facebook)
Bajner Bálint a Notts Countynak búcsút intett, azóta nincs klubja (Fotó: Notts County Facebook)

Bajner Bálint a felnőtt válogatottba még nem kapott meghívót – viszont 2008-ban bronzérmet nyert az U19-es nemzeti csapattal a csehországi Eb-n –, és ahhoz, hogy erre valaha is esélye legyen, alighanem egy jegyzettebb európai bajnokságba kellene szerződnie. A tavaszi szezonban az angol harmadosztályban szerepelt, de miután a Notts County kiesett, távozott a csapattól. A csatár az előző héten a lengyel élvonalbeli Korona Kielcénél edzett, de elmondása szerint elfogadhatatlan ajánlatot kapott a klubtól.

A szintén korábbi korosztályos válogatott, a tavasszal az ETO kölcsönjátékosaként Pápán futballozó Stieber András két hete a német harmadosztályú Rot-Weiss Erfurtnál tűnt fel, felkészülési meccsen két gólt is szerzett, de azóta nincs hír arról, hogy szerződést kap-e.

A finnek elleni meccset eldöntő Stieber Zoltán még egyetlen percet sem játszott ebben a szezonban (Fotó: Korponai Tamás)
A finnek elleni meccset eldöntő Stieber Zoltán még egyetlen percet sem játszott ebben a szezonban (Fotó: Korponai Tamás)

KEVESET JÁTSZÓ VÁLOGATOTTAK

András bátyja, a júniusi, finnországi Eb-selejtezőn győztes gólt szerző Stieber Zoltán a Hamburgban, míg Szalai Ádám a Hoffenheimben nem játszott eddig egyetlen percet sem a német Bundesliga 2015–2016-os idényében (Szalai legalább a Német Kupában csereként pályára lépett). A helyi sajtó arról írt, hogy klubjuk megválna tőlük, de mindketten azt hangoztatják, hogy nem szeretnének váltatni.

Stiebert a múlt héten a másodosztályú Kaiserslauternnel boronálták össze, mire közösségi oldalán azt üzente, „Csak a HSV!” – tehát Hamburgban képzeli el a jövőt, a HSV híveit szeretné boldoggá tenni. Ezt követően a válogatott középpályás gólt szerzett a Cagliari elleni felkészülési meccsen, amiért edzője, Bruno Labbadia megdicsérte. A szakember hangsúlyozta, ugyanakkora esélye van a csapatba kerülésre, mint társainak. Ezek után a hétvégi bajnokira ismét nem nevezték, a legfrissebb sajtóhírek már arról szólnak, hogy korábbi fürthi edzője, Frank Kramer a Fortuna Düsseldorfhoz viheti.

Szalaival kapcsolatban a Frankfurter Rundschau írt arról, hogy a Hoffenheim szeretne túladni a klubnál a magasabb fizetésű játékosok közé tartozó, de az utóbbi időben létszámfölöttinek számító csatáron. Menedzsere, Lars-Wilhelm Baumgarten a német sajtóban arról beszélt, hogy a magyar csatár megküzdene a helyéért, annak ellenére, hogy a Bundesligából is volt már iránta érdeklődés (korábbi csapata, a Mainz neve jelent meg a sajtóban konkrét kérőként). A Nemzeti Sport Online úgy értesült, hogy az egyik görög klubnál is szóba került a neve. Azt nem tudjuk, pontosan melyik csapatról van szó, de például a PAOK-nál biztosan jól emlékeznek rá, hiszen 2013-ban a Schalke az ő két góljának is köszönhetően búcsúztatta a BL-selejtezőben a görög gárdát.

A magunk részéről nem lennénk meglepve, ha Stieber Zoltán és Szalai Ádám is váltana az augusztus 31-i határidő előtt.

Immár a külföldön keveset játszó válogatott labdarúgók közé tartozik a svájci Sion korábbi alapembere, Vanczák Vilmos is, aki ebben a szezonban bajnokin még nem kapott lehetőséget. Jövőre lejár a szerződése, és több magyar csapat is kereste már (például a DVTK), de eddig nem akarta elengedni a klubja.

A bajban lévő Videoton lehet az egyik legaktívabb szereplő az átigazolási időszak végén (Fotó: Földi D. Attila)
A bajban lévő Videoton lehet az egyik legaktívabb szereplő az átigazolási időszak végén (Fotó: Földi D. Attila)

AZ NB I-BEN MÁR NEM VÁRHATÓ NAGY MOZGÁS, DE A VIDINÉL IGEN

A honi élvonalban a legtöbb csapat kerete teljesnek mondható, egy-két átigazoláson túl nagy mozgás valószínűleg nem lesz.

Több változás a gyengébben rajtoló együtteseknél, így például a Videotonnál várható. A fehérváriak a napokban szerződtették az MTK-t elhagyó középpályást, Pölöskei Zsoltot és az olasz Regginától hazatérő kapust, Kovácsik Ádámot. Érkezhet még csatár, illetve nem lenne meglepő, ha Burcsa Győző klubigazgató távozása után visszatérne az együttessel bajnoki címet nyerő, a nyár óta szabadon igazolható balhátvéd, a zöld-foki-szigeteki Stopira – akit a Vasas is kiszemelt –, de az újpesti Asmir Suljicot is szívesen látnák.

Kérdéses, hogy marad-e a védő Szekeres Adrián, akivel az előző stáb nem számolt, és hasonló a helyzet a szerződéshosszabbítást korábban elutasító, egy év múlva lejáró szerződésű, legutóbb kölcsönben Felcsúton játszó Kleinheisler László esetében. Gyurcsó Ádám helyzete is érdekes lehet, a kulcsembernek számító középpályásnak ugyanis már decemberben lejár a szerződése…

A legutóbb a Haladásban futballozó olasz középpályás, Andrea Mancini továbbra is a Békéscsabával készül, a szerződését a „légiós szabály” miatt azonban csak akkor írja alá, ha a brazil Fábio megkapja a magyar állampolgárságot (az ügyintézés folyamatban van).

A DVTK a múlt héten a Napolitól kölcsönbe érkező Novothny Soma megszerzésével hosszú hajrát nyitott a piacon, a sort kedden a legutóbbi szezont Pécsen töltő kanadai válogatott Manjrekar James folytatta, aki védekező középpályás. Árki Gábor sportigazgató érdeklődésünkre elmondta, nem zárható ki, hogy további változások is lesznek a keretben.

Debrecenben korábban a klub hivatalos honlapja írta, hogy tárgyalások folynak a csapat, illetve az NB I korábbi gólkirályával, a francia Adamo Coulibalyval, de ez hetekkel ezelőtt történt, azóta nagy a csend ebben az ügyben. Ha lesz is mozgás, inkább egy-két játékos elengedése, kölcsönadása várható – azok közül, akik kevesebb szerepet kapnak.

Amint azt jeleztük, a Haladástól is többen kölcsönbe távozhatnak az eddig kevesebbet játszók közül (Devecseri Szilárd már át is igazolt Mezőkövesdre). A Vasashoz a középpályára, illetve a védelembe érkezhet új játékos, a Honvéd csatárt igazolna, és a hírek szerint egy középpályás, Dusan Vasziljevics is érkezhet, a Ferencváros még egy védőt venne (Orosz Pál vezérigazgató elmondása szerint). A Puskás Akadémia FC-nél és az MTK-nál nem kell már feltétlenül új labdarúgóval számolni, viszont a fővárosiaktól még távozhat a nyáron szerződtetett Mervó Bence, amennyiben lesz külföldi ajánlata. Pakson még kérdéses, hogy marad-e a jobbhátvéd Vági András, illetve érkezhet még Péter Antal, ha a csatár szakít a Fradival.

Az átigazolási szezon zárásaként még lehet egy jó dobása a támadót kereső Újpestnek a lilák első számú jelöltje az MTK-tól korábban távozó, azóta is csapatot kereső Csiki Norbert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik