Báty és öcs, apa és fiú, após és vő - együtt a közös célért a vb-n

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2010.06.10. 11:46
null
A Touré testvérek, Yaya (balra) és Kolo nemcsak Elefántcsontpartért, egymásért is küzdhetnek a vb-n <br />(fotók: Action Images)
Címkék
Bobby &eacute;s Jack Charlton, Dieter &eacute;s Uli Hoeness, Erwin &eacute;s Ronald Koeman, Michael &eacute;s Brian Laudrup, Frank &eacute;s Ronald de Boer &ndash; a labdar&uacute;g&aacute;s t&ouml;rt&eacute;net&eacute;nek tal&aacute;n legismertebb testv&eacute;rei, &eacute;s hogy egyik&uuml;k tehets&eacute;ge nem a v&eacute;letlennek k&ouml;sz&ouml;nhető, bizony&iacute;tja a m&aacute;sik&eacute;. A v&eacute;r azonban napjainkban sem v&aacute;lik v&iacute;zz&eacute;: k&ouml;rben&eacute;zt&uuml;nk a vb-csapatok h&aacute;za t&aacute;j&aacute;n, &eacute;s nem csal&oacute;dtunk, j&oacute; n&eacute;h&aacute;ny rokoni sz&aacute;lat felfedezt&uuml;nk. A j&aacute;t&eacute;kosok nev&eacute;re kattintva megtekinthetik a labdar&uacute;g&oacute;k profilj&aacute;t statisztik&aacute;kkal &eacute;s karriert&ouml;rt&eacute;nettel az NSO vb-adatbankj&aacute;ban!
Napjainknak is megvannak az ismert testvérpárosai, ám közülük csak keveseknek adatik meg, hogy egymás mellett harcoljanak a világbajnokságon.

 

A KAPITÁNY ÉS FIA

Bár korábban is volt már rá példa, hogy egy szövetségi kapitány a saját fiát is beválogatta egy világbajnokságra – elég, ha csak felidézzük az 1998-as vb-t Cesare és Paolo Maldinivel –, mindenképp érdekes, hogy az idén két fiatal játékos is édesapja döntésének köszönhetően utazhatott Dél-Afrikába.

Bob Bradleyé volt talán könnyebb döntés, hiszen az amerikai kapitány fia, Michael már az előző kapitánynál, Bruce Arenánál bemutatkozott a Team USA-ben, és nemcsak a selejtezőkön, de a Konföderációs Kupán is húzóember volt. A Mönchengladbach középpályása az amerikaiak egyik szellemi vezére Landon Donovan mellett.

A szlovák kapitány, Vladimír Weiss döntése már inkább támadható, mert ugyan az ifjabb Weiss tehetségét senki sem vitatja – nem véletlenül szerződtette még kamaszkorban a Manchester City –, ám játéktapasztalatnak híján van. Az ifjú középpályás mindössze 20 perc felnőttek közötti hivatalos játék után bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben, azóta is szinte többet játszott nemzeti színekben, mint klubcsapatokban.

További érdekesség, hogy a vb-n két olyan játékos is kulcsszerepet kaphat hazája válogatottjában, akinek a főnöke nem más, mint az apósa. Bár Sergio Agüero és Mark van Bommel – mert róluk van szó – beválogatásához sem férhet kétség, ellentétes döntés esetén alighanem mind Diego Maradonának, mind Bert van Marwijknak lett volna egy nem éppen kellemes beszélgetése a vejével – vagy a lányával…

Ha az angolokat vesszük, látható, hogy a Wright-Phillips fivérek közül a féltestvérénél, Bradleynél jelentősebb eredményekkel elérő Shaun végül befért a szűkített keretbe. Anton Ferdinand nem válogatott szintű labdarúgó, de bátyjának, Riónak biztos helye lett volna a kezdőben, ám a csapatkapitány a vb előtti sérüléshullám egyik nagy áldozata. Mindeközben a korábban lemorzsolódó Phil Neville után immár a veterán Gary Neville is kikopott az angol nemzeti tizenegyből.

A spanyoloknál Xabi Alonso alapembere a válogatottnak, testvére, Mikel (Tenerife) csak álmodhat a vb-részvételről. Nála ismertebb név Gabriel Militóé, aki 2006-ban ott volt az argentin válogatottal a vb-n, akkor bátyja kimaradt, most Diegónak szorított helyet Diego Maradona az albicelestében, az öcs azonban hiába reménykedett.

A svájciak ismét „rehabilitálták” Hakan Yakint, akinek a dél-afrikai valószínűleg tényleg az utolsó „utolsó nagy tornája” lesz, a nála két évvel idősebb Murat viszont már négy esztendeje visszavonult a profi labdarúgástól. Mexikóban Javier Aguirre kapitány úgy döntött, hogy Giovani dos Santost magával viszi Afrikába, a barcás Jonathan azonban nem győzte meg a szakvezetőt arról, hogy két játékos is Dos Santos névre hallgasson a 23-as keretből. A két fivér apja Zizinho, ki is borult a kivételezéstől.

Militóékhoz hasonló helyzet alakult ki Kalouéknál is: a báty, Bonaventure négy éve alapember volt az elefántcsontparti csapatban, öccse, a jelenleg már a Chelsea-t, akkor a Feyenoordot erősítő Salomon viszont sokáig nem tudott ellenállni a hollandok csábításának, ám végül két szék között a földre esett.

NSO VB-ADATBANK
Június 11-én a Dél-Afrika–Mexikó nyitó mérkőzéssel megkezdődik a 2010-es labdarúgó-világbajnokság és egy hónapra mindenki a futball legnagyobb seregszemléjére figyel. Tegyék meg Önök is, a Nemzeti Sport Online foci-vb-adatbankja segítségével: csapatprofilok, játékosadatlapok, statisztikák, mezek, stadionok, válogatottbemutatók, beharangozó sorozatok, letölthető szurkolói szoftver – minden, amit a világbajnokságról tudni kell! 

Salomon csalódott a németalföldiekben, azóta az Elefántok elkötelezett harcosa, Bonaventure viszont közben „kiöregedett” a válogatottból. Jó hír az afrikai szertárosnak, hogy a 8-as számú mezen legalább nem kellett változtatni a feliraton.

Ideje hát szót ejteni azokról, akik nem egyedül kell, hogy öregbítsék családjuk hírnevét a 2010-es vb-n! A legismertebb páros szintén Elefántcsontparthoz kötődik: Kolo és Yaya Touré Európában is megbecsült harcosok közé tartozik, és míg Didier Drogba és Salomon Kalou feladata a támadások szervezése lesz a Sven-Göran Eriksson irányította válogatottnál, addig a testvérpár inkább a védekezés stabilitásáért felel majd.

Egy másik afrikai válogatottnál két Ayew vezetéknevű játékos is található, és a hasonlóság nem véletlen: a ghánai Abdul Rahim és André Ayew szintén testvérek, ráadásul nem akármilyen vérből valók, édesapjuk nem más, mint Abedi Pelé, a ghánai labdarúgás ikonja, akit a kilencvenes évek elején egymás után háromszor választottak meg Afrika legjobb labdarúgójának. A fiúk közül Abdul Rahim az idősebb (22 éves), de a ghánaiak különösen Andrétól várnak sokat. Kérdés, hogy a szezonban az Arles-Avignonnal a francia első osztályba feljutó szélsőre – akinek játékjoga amúgy a Marseille tulajdonát képezi – 20 évesen lehet-e ekkora terhet rakni, illetve Milovan Rajevac kapitány egyáltalán megadja-e neki a bizonyítás lehetőségét.

Maradva a ghánaiaknál, a Fekete csillagok keretét felolvasva kétszer is elhangzik a Boateng név, Derek, illetve Kevin-Prince azonban nem áll vérségi rokonságban egymással, utóbbinál mégis
Kevin-Prince a ghánai....
Kevin-Prince a ghánai....
időznünk kell, és ezúttal nem azért, mert Michael Ballack miatta inthetett búcsút vb-jének…


Kevin-Prince német anya és ghánai apa szülötte (anyai ágon rokona Helmut Rahnnak – kell-e mondani? –, az 54-es berni döntő győztes góllövőjének…), és a magát hányattatott berlini gyermekkora miatt „gettókölyöknek” tituláló játékos 14 éves korától, 2001-től 2007-ig folyamatosan tagja volt a német utánpótlás-válogatottaknak. A Tottenham, a Dortmund, majd a Portsmouth játékosaként azonban az elmúlt három évben nem tudta kiharcolni magának a Nationalelf-behívót, így nemrégiben úgy döntött, elfogadja a ghánaiak invitálását.

... a  testvér, Jérome a német 
színekért harcol majd a vb-n
... a testvér, Jérome a német színekért harcol majd a vb-n

Eközben viszont Kevin-Prince öccse, Jérome állandó helyet harcolt ki magának a Hamburg védelmében, ami a napokban Manchester City-szerződéssé, illetve vb-részvétellé „érlelődött” számára – utóbbi megállapítás azonban a német színekre vonatkozik! Milyen a sors, Németország és Ghána épp egy kvartettben szerepel Dél-Afrikában, azaz elképzelhető, hogy a két Boateng testvér nemcsak egymás ellen lép pályára június 23-án (az utolsó csoportkörben) a johannesburgi Soccer City-stadionban, de posztjaikból fakadóan egymás ellen is csatáznak.

A hondurasi válogatottban is van egy testvérpár. Wilson és Johnny Palacios története igencsak megindító, legifjabb fivérüket, az akkor 16 éves Edwin Renét 2007 októberében elrabolták, ám hiába fizetett a család 125 000 fontos váltságdíjat, sohasem látták többé élve az ötödik, legkisebb testvért, 2009 májusában találtak rá a holttestére. Wilson két nappal a temetés után már a válogatottal készült az amerikaiak és a salvadoriak elleni kulcsfontosságú mérkőzésre, az utazó keretbe a Tottenham labdarúgója mellett pedig Johnny is bekerült, ami büszkeséggel töltheti el az otthon maradt két idősebb fivért, Miltont és Jerryt is.

Testvérek mellett unokatestvéreket is felfedezhetünk a nevezési listákon. Érdekesség, hogy a szlovén válogatott első és második számú kapusa is Handanovic. Az Udinese 25 éves hálóőrének, Samir Handanovicnak a helyettese épp kuzinja, a 32 éves, Mantovában védő Jasmin. A kameruni kapitány, Paul Le Guen pedig valószínűleg két Songgal a kezdőben próbálja majd elhúzni az ellenfelek nótáját: az arsenalos Alexandre és unokatestvére, a válogatottsági rekordot tartó Rigobert egyaránt fontos láncszeme lehet a „szelídíthetetlen oroszlánok” játékának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik