„Domenech csak kijelöli a csapatot, aztán hadd szóljon!"

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2010.04.14. 17:41
null
Raymond Domenech csak civilben blazírt, a harcmezőn mindent megtesz csapatáért (Fotó: Action Images)
Csupán két válogatottról mondható el, hogy a legutóbbi három labdarúgó-világbajnokságból kettőn döntőt játszott: a brazilról és a franciáról. Mindkettejük mérlege egy arany- és egy ezüstérem a három tornán. A nagy hagyományokkal bíró két futballnemzet a sikerein túl híres a hozzáértő és rendkívül kritikus szaksajtójáról, valamint az igencsak kényes ízlésű szurkolóseregéről, ám e tágas holdudvarból érkező „üzenetek” nem mindig könnyítik meg a futballisták életét, ez esetben konkrétan a világbajnoki felkészülést. A nyári labdarúgó-vb-t felvezető sorozatunkkal ezúttal Franciaországba látogatunk, és mélyére nézünk e „szakma–közvélemény háborúnak”, amely a spanyoloktól március elején, hazai pályán elszenvedett megalázó vereség (0–2) óta különösen intenzív, és nem sok jóval kecsegtet a nyári dél-afrikai torna előtt. Igaz, Raymond Domenech szövetségi kapitány sokat ostorozott különcsége még jól is jöhet a problémák megoldásában.

A perpatvart a következő, tulajdonképpen kritikus és kritizált által egyaránt elismert ellentmondás tartja izzásban: „Tele vagyunk kiváló futballistákkal, mégis rossz a csapatunk. Hogyan lehetséges ez?" Könnyebb elfogadni az első mondat két állítását, mint választ találni a másodikban megfogalmazott kérdésre…

Könnyű belátni azt is, hogy nem juthat fel a csúcsra mindegyik futballcsapat, amely technikai, taktikai és lélektani értelemben egyaránt jó passzban van. Ehhez egész egyszerűen kevés a hely a csúcson, valamint keskeny az odavezető ösvény. Ellenben feltehető – sőt Raymond Domenech francia szövetségi kapitány vb-döntőt illető reményei miatt kötelezően felteendő – a kérdés ekképp is: feljuthat-e a csúcsra egy olyan csapat, amelyiknek soraiban általános meggyőződés szerint valami nem stimmel?

Mint annyi mindenre, erre is az idő szolgál majd válasszal, mi most – kétkedésünket azért borítékolva – ragadjunk le itt: a francia válogatott pillanatnyilag kissé zilált közösség benyomását kelti, és mintha légüres térben, sőt inkább ellenséges közegben mozogna, ami bénítóan hat a futballistákra.

Az okok megértéséhez tanácsos visszaforgatni az idő kerekét 2008. június 17-ig: emlékezetes, a két évvel korábbi vb-ezüstérem idején még udvariasan megtapsolt Domenech kapitány a korai Eb-kiesés után az első gyorsértékelést részben arra használta fel, hogy a televízió nyilvánossága előtt megkérje barátnője kezét, amit a szakmai magyarázatra váró, felzaklatott közvélemény megbocsáthatatlan nyegleségnek tartott.

A kudarc feldolgozatlansága – és a közvélemény által követelt kapitányváltás elmaradása – miatt a „kékek" ily módon lelki teherrel kezdték a világbajnoki selejtezőket. Mivel azokon többnyire gyengén játszottak, képtelenek voltak maguk mellé állítani a publikumot, mindennek tetejébe a kijutásukat biztossá tévő gólhoz szükségeltetett Thierry Henry kezezése. Szinte sorsszerűen sikeredett szégyellnivalóra a végjáték, amely miatt barátságtalan fogadtatás várható a vb-nyitányon – több sem kell egy kissé hitét vesztett, kételkedő társaságnak.

Néhány héttel ezelőtt a legtekintélyesebb francia futballszaklap, az Aranylabdát alapító France Football érdekes összeállítást közölt. A szerkesztők bekopogtattak egy francia amatőrcsapat, a hatodik ligás La Roche Vendée Football öltözőjébe, és arra kérték a játékosokat, fejtsék ki véleményüket a válogatottról.

A többségi álláspont nagyjából a következőképpen foglalható össze. Raymond Domenech szövetségi kapitány „nem egy Capello", „nem méltó a posztra", „nem szeretik a játékosai, többeket valósággal elüldözött", „rosszul kommunikál", ezen a poszton „nem szerencsés, ha valaki konfliktuskereső alkat, mint ő", továbbá „a legdurvább az, hogy meg fogja dönteni Michel Hidalgo meccsrekordját".

AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEK FRANCIA SZÖVETSÉGI KAPITÁNYAI 
MICHEL HIDALGO (1976–1984) 75 41 16 18 139–72 65.3%
Európa-bajnok (1984), vb-4. (1982), vb-résztvevő (1978)
HENRI MICHEL (19841988) 36 16 12 8 46–27 61.1%
Vb-bronzérmes (1986)
MICHEL PLATINI (19881992) 29 16 8 5 53–28 68.9%
Eb-résztvevő (1992)
GÉRARD HOULLIER (19921993) 12 7 1 4 20–13 62.5%
AIMÉ JACQUET (19941998) 53 34 16 3 93–27 79.2%
Világbajnok (1998), Eb-bronzérmes (1996)
ROGER LEMERRE (1998-2002) 53 34 11 8 106–43 74.5%
Európa-bajnok (2000), Konföderációs Kupa-győztes (2001), vb-résztvevő (2002)
JACQUES SANTINI (20022004) 28 22 4 2   69–13) 85.7%
Konföderációs Kupa-győztes (2003), Eb-negyeddöntős (2004)
RAYMOND DOMENECH (2004) 73 40 22 11 106–48 69.8%
Vb-ezüstérmes (2006), Eb-résztvevő (2008)

Ami a taktikát illeti, „nehezen felismerhető", „a két pitbullos középpályát meghaladta az idő", ráadásul – szemben a hadrendet valósággal kicentiző Aimé Jacquet-val – Domenech „csak kijelöli a csapatot, aztán hadd szóljon!". Tetejébe a játékosok láthatóan nem elég lelkesek, kishitűek, „bármennyire is az ellenkezőjét állítja Domenech és baráti köre".

Fontos hangsúlyozni: e mini közvélemény-kutatást még ama bizonyos spanyolok elleni, Nicolas Anelka által a minap megalázónak minősített mérkőzés előtt végezték. A meccs után a France Football már „saját erőből", maró gúnnyal átitatott szerkesztőségi cikkben szögezte le: a szurkolók úgy általában szeretik a francia válogatottat, ám ezt a csapatot és ezt a kapitányt nem nagyon.

Néhány részlet, érzékeltetendő „a Stade de France magas jegyáraitól sem visszariadó, a csapatot szeretni próbáló, de ebbéli szándékával kudarcot valló közönségnek" címzett nyílt levél hangnemét:

„Kedves szurkolók, önök képtelenek értékelni Raymond Domenech taktikai zsenialitását és azt, milyen kiválóan kezeli az emberi konfliktusokat… Tudniuk kell, hogy sem ő, sem a labdarúgó-szövetség nincs megelégedve önökkel… Hiszen szurkolásukkal nem segítették a csapatot, azaz nem végezték el a munkájukat! Erre nincs bocsánat… Mivel a vezetők egy pillanatig sem nyugtalankodnak, és szerintük önök júniusban kipirult arccal tapsolnak majd a csapatnak, nem tehetnek mást, mint támogatják politikájukat. Ők masíroznak majd elöl, önök és mi egy emberként mögöttük, és a kékek még a napot is elhomályosítják!"

Szó se róla, a légkör egyelőre nem valami inspiráló, mintha minden megszólalás, fejlemény tovább mérgezné… Egyre többet hallatják hangjukat az egykori világ- és Európa-bajnokok, Laurent Blanc, Zinedine Zidane, Bixente Lizarazu is – utóbbi egyenesen a válogatott irányításának teljes megreformálását, a kluboknál bevált menedzseri rendszer bevezetését szorgalmazza.

A FRANCIÁK PROGRAMJA 
FELKÉSZÜLÉSI MECCSEK
Május 27., Lens: Costa Rica
Május 30., Radesz: Tunézia
Június 4., Saint-Pierre: Kína
VILÁGBAJNOKSÁG
Június 11., Fokváros: Uruguay
Mérleg: 5 m., 1 gy., 2 d., 2 v.
Június 17., Polokwane: Mexikó
Mérleg: 6 m., 5 gy., 1 d., 0 v.
Június 22., Bloemfontein: Dél-Afrika
Mérleg: 3 m., 2 gy., 1 d., 0 v.

Vajon ki lehet-e keveredni ebből az örvényből? Nyilvánvalóan számtalan szakmai összetevőtől függ egy csapat szereplése, és Domenechnek valószínűleg ma még nem látható (például sérülések jelentette) kihívásokra is választ kell majd találnia, ám a sikeresség szempontjából alapvető fontosságú, hogy a kereten belül összhang teremtődjék, és a hangadók magukénak érezzék a csapatot.

Ebből a szempontból mindenképpen kedvező, hogy a világbajnokságot Franciaországtól nagyon távol rendezik meg. Alighanem a külvilág nem kívánatos zajainak kiszűrését célozza, hogy a „kékek" odahaza már csak egyszer lépnek pályára a vb-ig, két további felkészülési meccsüket Tunéziában és – ha francia felségterületen is, de biztonságos távolságban – Réunion szigetén vívják meg.

S tulajdonképpen az eredményes vb-szereplést szolgálhatja az is, hogy köztudott: a vb után Domenech távozik posztjáról. Hat évvel ezelőtt, a 2004-es Európa-bajnokságon megfeküdte a franciák gyomrát, hogy Jacques Santini távozása már a torna előtt biztossá vált, ám akkor más volt a helyzet. A kapitány szívesen maradt volna, csakhogy a szövetség a torna után szándékozott tárgyalni a hosszabbításról, ő ezért aláírt a Tottenhamnek – és közben kicsúszott a kezéből a csapat…

Domenech más alkat. Sorsával megbékélt, az nem függ a vb-szerepléstől, s nem hallani arról, hogy a kapitány máris a jövőjével foglalkozna. Kellően öntörvényű, magabiztos emberről van szó, aki – alkalmasint megedzette őt az elmúlt két esztendő – minden bizonnyal képes lesz kizárni gondolataiból a külvilágot. Magától értetődőn az utódlása sem foglalkoztatja különösebben:

„Engem egyvalami érdekel: hogy július 11-én döntőt játsszon a csapat, és hogy a siker érdekében minden támogatást megkapjunk a szövetségtől a felkészülés során" – mondta a minap. A közvéleménnyel ellentétben neki egyszer sem kellett csalatkoznia a szövetségben.

Itt már csak ő okozhat csalódást. Ha lebőg a csapattal, akkor a francia futball elöljáróinak – ha megküzd az ellenszéllel, és a 2006-os tornához hasonlóan újra a döntőbe juttatja a csapatot, akkor a nagyérdeműnek. Ez utóbbi lenne talán az első bocsánatos „bűne".

A FELKÉSZÜLÉS FONTOS SZAKMAI KÉRDÉSEI 
• Felgyógyul-e sérüléséből William Gallas, a védelem oszlopa, akinek jelenléte az öltözői hangulat szempontjából is kulcsfontosságú?
• Megoldódik-e a Vieira-rejtély? A 107-szeres csapatkapitány sérülés miatt végigkispadozta a 2008-as Eb-t, azóta mindössze kétszer játszott a válogatottban, és néha úgy fest, Domenech nemcsak ismétlődő sérülései miatt, hanem dacból mellőzi. 
• Visszanyeri-e formáját az ősszel nagyszerűen, a tavasszal viszont csapnivalóan játszó bordeaux-i játékmester, Yoann Gourcuff?
• Vajon az idény közbeni sérülések, illetve a szokásosnál kisebb igénybevétel ugyanúgy „bejön-e" Franck Ribéry esetében, mint 2006-ban Zinedine Zidane-nál? Vagy éppen ellenkezőleg, a meccshiány gondot okoz majd a Bayern München karmesterénél éppúgy, mint esetleg a Barcelonában sokat kispadozó Thierry Henrynak?
• Képes lesz-e hatékonyan ellátni feladatát a pályán és a sok ambicióval „fűtött" öltözőben a kapitányi teendőkre kiszemelt hármas, Thierry Henry, Franck Ribéry és Éric Abidal?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik