Busacca: „Nem vagyok Isten, hibázhatok”

Vágólapra másolva!
2010.06.09. 10:51
null
Piros vagy sárga? – a hasonló szituációkat szeretné elkerülni a vb-n mindegyik játékvezető, így Busacca is <br />(fotó: Action Images)
Carlos Amarilla &eacute;s Mohamed Benuza hi&aacute;ba k&eacute;sz&uuml;lt t&ouml;bb &eacute;ven &aacute;t arra, hogy ott lehessen a d&eacute;l-afrikai labdar&uacute;g&oacute;-vil&aacute;gbajnoks&aacute;gon, a paraguayi &eacute;s az alg&eacute;riai j&aacute;t&eacute;kvezető csak a telev&iacute;zi&oacute;b&oacute;l szeml&eacute;lheti majd az esem&eacute;nyeket, mert asszisztenseik az utols&oacute; fizikai teszten elbuktak. &Eacute;let&uuml;k egyik nagy lehetős&eacute;g&eacute;től estek el.

A szurkolók joggal tartják, hogy a játékvezetőkről feltehetőleg csak egy-egy nagy esemény előtt jó beszélni, alatta és utána semmiképp sem, hiszen csak a hibákról esik szó. A topjátékvezetők is hasonlóan vélekednek, így mi is annak reményében vettük számba őket, hogy a világbajnokság ideje alatt nem kell sokat írnunk róluk.

TÍZMILLIÓ FORINT
– SOK VAGY KEVÉS?

A The Independent című angol lap egyik cikkében arról ír, hogy 2002-höz képest gyakorlatilag megháromszorozódott a vb-játékvezetők javadalmazása, azaz egy játékvezető a torna ideje alatt 30 000 fontot (mintegy 10 millió forintot) is kereshet, amely – teszi hozzá a forrás – még nyugat-európai szinten is tisztességes javadalmazás. Hát ha még a magyar területi másodosztályú 7300 forint plusz áfás összeghez vagy az átlagkeresethez viszonyítjuk.

A The Independent azonban emlékeztet arra, hogy Robert Hoyzer a 2005-ös bundabotrány során ennek mintegy kétszeresét, 57 300 fontot tett zsebre az őt csalásra sikeresen rávevő maffiától. A FIFA-nak tehát elemi érdeke a díjak emelése, hogy ezzel is biztosítsa a mérkőzések tisztaságát.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy még a topjátékvezetők fizetése is jócskán elmarad a labdarúgókétól. Egy átlagos Premier League-labdarúgó keresete 15-30 000 font körülire becsülhető – hetente.

Carlos Amarilláról és Mohamed Benuzáról bizton állíthatjuk, hogy negatív szövegkörnyezetben nem fog elhangozni a következő egy hónapban a nevük, a már a bevezetőben is említett két sporttárs asszisztense ugyanis nem tudta teljesíteni a FIFA előírta követelményeket a fizikai teszten, így – akárcsak négy éve a görög Kirosz Vaszarasz – nem lehet ott a vb-n.

De lássuk, kik azok, akik Dél-Afrikában is jelentős feladatokat kaphatnak! Az előzetes információk szerint a 29 játékvezető-trióból 24 kap feladatot a seregszemlén. A négy évvel ezelőtti vb-hez képest olyan markáns játékvezető-egyéniségek vonultak vissza, mint a német Markus Merk, a szlovák Lubos Michel vagy az akkor – eddig egyedülálló módon – a nyitó mérkőzést és a döntőt is levezénylő argentin Horacio Elizondo. Nem találkozunk már Graham Poll és Valentin Ivanov nevével sem, igaz, erre a németországi vb-n vezetett mérkőzésük után nem is lehetett pénzt tenni a fogadóirodáknál, az angol játékvezető neve Josip Simunic három sárga lapjával, míg az oroszé a „nürnbergi csataként” elhíresült portugál–holland ütközettel fonódott össze.

A brazil Carlos Simon és a kolumbiai Óscar Ruiz immár harmadik világbajnokságára készül. Előbbi a játékvezetői keret doyenje. A 45 éves felső korhatárba még éppen beférő temperamentumos játékvezetőnek egyébként egy tavalyi Flamengo-mérkőzés, illetve az azt követő eltiltás miatt nincs túl jó sajtója, ami bizonyára érzékenyen érinti, hiszen újságíró az eredeti foglalkozása…

12 KILOMÉTER
– SOK VAGY KEVÉS?

Manapság a legjobb sípmestereknek már nem elég kiválóan tudni a szabályokat: ha a legmagasabb szinten akarnak működni, állóképességük a labdarúgókéval kell vetekedjen – még 40 év fölött is.

Aki követi a nemzetközi labdarúgást, minden bizonnyal tisztában van vele, hogy a Cooper-tesztek időszakának már a bíróknál is vége. (Apropó, bírók – általános nézet a sporttársak körében, hogy velük csak az igazságszolgáltatásban találkozhatunk. De a szóismétlés szabálya az újságírói szakmában is nagy úr…) A FIFA-játékvezetőktől elvárt „gyorsasági” követelmény: 6.2 másodperc alatt kell teljesíteni a 40 méteres távot, hatszor egymás után (másfél perces időkülönbséggel). Állóképességüket magas intenzitású futással tesztelik: a feltételek szerint 150 métert futva 30, 50 métert gyalogolva 35 szekundum alatt kell teljesíteni, ezt hússzor egymás után.

Nyilvánvaló, hogy mindezek teljesítésére – kiegészítve az elméleti tesztekkel – csak a maximálisan felkészült játékvezetők, illetve asszisztenseik (nekik a játékvezetőkhöz képest némileg „lazább” a feltételrendszer) képesek. Nem véletlenül nyilatkozta Brian Hall, korábbi amerikai vb-játékvezető, hogy szinte „rettegett” a felmérők előtt. „Minden alkalommal, amikor teljesítettem a tesztet, előtte való éjszaka nem tudtam rendesen aludni. Aggódtam a sérülés miatt, féltem az időjárástól, ami meghatározhatja a teljesítőképességet, s minden apró tényezőtől, ami negatívan befolyásolhat.”

A 2002-es vb-n is közreműködő Hall – aki jelenleg az amerikai játékvezetők képzéséért felelős – azt mondja, az MLS-ben átlagosan 12 kilométer felett teljesítenek 90 perc alatt a játékvezetők, nemegyszer előfordul, hogy négy-öt kilométerrel többet futnak, mint egyes játékosok. Hall szerint volt, hogy mérkőzés közben a természeteshez képest duplájára emelkedett a pulzusa. Szerinte a FIFA-nak érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy jelen feltételek mellett a játékvezetők számára is lehetséges legyen a csere.

Simonnak egyébként azért sem jöhetett jól a „kényszerpihenő”, mert az angol Howard Webb és a japán Nisimura Juicsi mellett ő vallhatja magát profinak a játékvezetők közül, mindenki más egyéb elfoglaltsága mellett, szabadidejében műveli a „játékos-terelgetést”.

Amint a foglalkozások számbavételénél kiderült, a játékvezetők „slágerszakmája” a pedagógusi hivatás – a dolgozatjavítás bizonyára könnyen összeegyeztethető a hétvégi mérkőzésekkel, máskülönben mivel magyarázható, hogy heten is ezt a pályát választották. A foglalkozások listáján végignézve egyébként is találkozunk érdekességekkel, a salvadori Joel Aguilar FIFA-adatlapján nemes egyszerűséggel az szerepel, hogy professzor, de az is érdekes, miként lesz egy szociológusból (Alberto Undiano Mallenco) játékvezető.

A guatemalai természettudós (nem tréfa, több forrás is így említi), Carlos Batres valószínűleg duplán is profitál a dél-afrikai zöld területek közelségéből, örömmel teheti, hiszen nyolc év után jutott el ismét a vb-re, négy éve sérülés miatt lemaradt a németországi tornáról.

A legjobb dolga alighanem mégis Stéphane Lannoynak van. A francia spori videojátékok forgalmazásával keresi a kenyerét, így nem meglepő, hogy 40 évesen is hobbija a joystick gyakori rángatása. Könnyen lehet, hogy számára a játékvezetés csak ürügy, s a játékosok közeli tanulmányozásával jövőre új játékkal jön ki a piacra, alaposan feladva a konkurenciának a leckét.

A keretből a mexikói Archundia játékvezető – akit Mexikóban mindenki csak Armandóként ismer, a FIFA-kiadványokon viszont tendenciózusan Benitóként emlegetnek… – a legrégebb óta FIFA-kerettag, az új-zélandi tengerésztiszt, Michael Hester pedig mindössze három éve kapott nemzetközi minősítést. Érdekesség, hogy mindkét sporttársnak egy honfitársa is ott van a vb-n – mellettük még Uruguayból van két játékvezető.

A másik mexikói sporinak, Marco Rodrígueznek van a legijesztőbb beceneve („Chiquidrácula"), amit egy tv-sorozatból kölcsönöztek, míg az argentin Héctor Baldassit Nyuszinak csúfolja a közönség (a spanyol szó nőnemű megfelelőjével). Míg Jorge Larrionda csodálkozva tapasztalta, hogy külföldről érkező e-mailek címzésében Jorge F. Larrionda néven szerepel, mígnem beleolvasva a levelekbe, hamar rájött, hogy egy amerikaiaknak vezetett mérkőzés után a Team USA szurkolói kiegészítették a nevét a leggyakrabban használt angol szitokszó rövidítésével.

De térjünk vissza komoly témákhoz! Az már biztos, hogy a nyitó mérkőzésen az üzbég Ravsan Irmatov működik közre. A rendkívül tehetséges ázsiai bíró jelölése abból a szempontból mindenképp meglepő, hogy ő a vb-keret „Benjáminja” a maga 32 évével, így a pályán várhatóan több olyan játékost is meg kell majd fegyelmeznie – mint például Cuauhtémoc Blancót –, aki idősebb nála.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki a legjobb vb-játékvezető?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Arra alighanem a négy évvel ezelőttinél jóval kisebb az esély, hogy a döntőt is a legfiatalabb FIFA-jelvényes kapja meg, de mi, magyarok alighanem nagyon örülnénk a második a legfiatalabbnak (lásd keretes írásunkat lejjebb). S hogy mégis kik lehetnek esélyesek a finálé levezénylésére?

Dél-Amerikából a fentebb említett Simon mellett az uruguayi Jorge Larrionda bír nagy respekttel, ő négy éve vezetett már elődöntőt (Francaiország–Portugália). Afrika reménykedik egy döntős szereplésben, de lehet, hogy csak egy játékvezető delegálásával lehet majd kiengesztelni (ha így vesszük, a Seychelles-szigeteki Eddy Maillet sem esélytelen), de meglepő lenne, ha nem valamelyik európai országból kerülne ki az utolsó találkozó sípmestere.

Wolfgang Stark, Roberto Rosetti és Howard Webb is alkalmas a döntő levezénylésére  – őket könnyen lehet, hogy válogatottjuk akadályozza meg e szép feladat megoldásában. A fogadóirodáknál egyelőre Massimo Busacca a nyerő. A svájci játékvezető a keretben egyik legjobb fizikumú, megfelelő tapasztalat (UEFA-kupa-, BL-döntő, Eb-elődöntő) áll mögötte, játékospárti felfogása és hanyagnak tűnő stílusa mellett gyakorlatilag nagyobb botrány nélkül sípolta végig az elmúlt éveket.

Jó, ez így nem teljesen fedi a valóságot, mert tavaly ősszel bemutatott a Young Boys szurkolóinak, akik gyakorlatilag már a kezdő sípszó előtt keresetlen szavakkal illették – ám végül a találkozón balhé nem történt., a derék helvét pedig utólag elismerte, hagyta magát provokálni, és tette „érthető emberi reakció volt”.

„Nem vagyok Isten, hibázhatok…” – ez már Busacca egyik későbbi, több helyütt is idézett mondata. Dicséretes önkritika, ami alighanem elengedhetetlen a jó működéshez. S nem árt megjegyezni, a 2006-os vb előtt sokan Graham Pollt tartották előzetesen az egyik legesélyesebbnek a finálé levezénylésére.

KASSAI VIKTORÉK NAGY ELŐDÖK NYOMDOKAIN

Kassai Viktor két éve még csak tartalék volt az Európa-bajnokságon, a pekingi olimpiai finálé levezetése óta azonban a szűk elitbe tartozik, s életkora alapján – 34 évével Irmatov mögött a második legfiatalabb vb-kerettag – még fényes jövő előtt áll.

A magyar játékvezető nem egyedüli magyar reprezentáns Dél-Afrikában, hiszen munkáját asszisztensként Erős Gábor és Vámos Tibor segíti – már az első fordulóban, a Brazília–Észak-Korea meccsen is. A FIFA a 2002-es botrányok után arra az elhatározásra jutott, hogy lehetőleg egy országból érkező játékvezetők és asszisztensek működjenek közre a mérkőzéseken, Dél-Afrikában az európai hármasok mindegyikére igaz ez, de a többi földrészről érkezőknél is érvényesül a területi elv. Kassai e sorok írójának egy korábbi beszélgetésben leszögezte, a hibát nem lehet ezzel kiküszöbölni, mert „az automatikusan benne van a feladatkörben”, viszont egy nagyobb torna során fontos lehet, hogy olyan emberekkel alkot egy csapatot, akiknek társaságában oldottabb a légkör.

Kassai előtt 1998-ban vehetett részt magyar játékvezető vb-n Vágner László személyében, igaz, Székely Ferenc 2002-ben asszisztensként kapott megbízást (kevéssé ismert, de ő volt Byron Moreno egyik asszisztense a Dél-Korea–Olaszország találkozón). Puhl Sándor 1994-es vb-döntőjéről mindenki hallott már, arról viszont kevesebben tudnak, hogy 1934-ben és 1974-ben is volt magyar szereplője a finálénak. Előbbiben Ivancsics Mihály akkori szóval élve partjelzőként segítette a svéd Ivan Eklindet, míg az NSZK-beli torna döntőjében Palotai Károly volt a negyedik játékvezető. Palotai egyébként háromszor fújhatott világbajnoki tornán (1974, 1978, 1982), 78-ban ő vezette az Argentína–Brazília középdöntőt. Palotaihoz hasonlóan Zsolt István is három vb-n szerepelt (1954, 1958, 1966), 58-ban elődöntőt (Svédország–NSZK), 66-ban a nyitó mérkőzést (Anglia–Uruguay) dirigálta. Rajtuk kívül Hertzka Pál (1938), Dorogi Andor (1962), Emsberger Gyula (1970, partjelzőként), Németh Lajos (1986) és Márton Sándor (1994, asszisztensként) lehetett részese világbajnokságnak.

VB 2010, JÁTÉKVEZETŐI KERET
Név Nemzetiség Kor FIFA-kerettag Foglalkozás
ÁZSIA        
Halil el-Gamdi  szaúd-arábiai 39 2003 tanár
Ravsan Irmatov  üzbég 32 2003 tanár
Subkhiddin Mohd Salleh malajziai 43 2000 tanár
Nisimura Juicsi  japán 38 2004
AFRIKA        
Koman Coulibaly mali 39 1999 pénzügyi felügyelő
Jerome Damon  dél-afrikai 38 2000 angol tanár
Eddy Maillet  Seychelles-szigeteki 42 2001 játékvezető-koordinátor
CONCACAF-ZÓNA        
Armando Archundia* mexikói 44 1993 ügyvéd, közgazdász
Marco Antonio Rodríguez* mexikói 36 1999 testnevelő tanár
Joel Aguilar  salvadori 34 2001 egyetemi tanár
Carlos Batres* guatemalai 42 1996 kutató
DÉL-AMERIKA        
Héctor Baldassi  argentin 44 2000 üzletember
Jorge Larrionda* uruguayi 42 1998 hivatalnok
Martín Vázquez  uruguayi 41 2001 alkalmazott
Pablo Pozo**
chilei 37 1999 könyvvizsgáló
Óscar Ruiz* kolumbiai 40 1995 ügyvéd, egyetemi tanár
Carlos Simon*
brazil 44 1997
(korábban újságíró)
ÓCEÁNIA        
Michael Hester  új-zélandi 38 2007 tengerésztiszt
Peter O’Leary  új-zélandi 38 2003 tanár
EURÓPA        
Olegário Benquerenca  portugál 40 2001 biztosítási ügynök
Massimo Busacca*
svájci 41 1999 vállalkozó
Frank De Bleeckere*
belga 43 1998 PR-menedzser
Martin Hansson  svéd 39 2001 tűzoltó
Kassai Viktor  magyar 34 2003 értékesítési vezető
Stéphane Lannoy francia 40 2006 videojáték-forgalmazó
Roberto Rosetti*
olasz 42 2002 kórházigazgató
Wolfgang Stark  német 40 1999 banki alkalmazott
Alberto Undiano Mallenco  spanyol 36 2004 szociológus
Howard Webb angol 38 2005 – (rendőrtiszt)
 * A csillaggal jelöltek már szerepeltek világbajnokságon.
 ** Pablo Pozo megsérült, a FIFA kedden jelentette be, hogy nem vehet részt a vb-n.
FOGADÁSI ODDSOK A DÖNTŐ JÁTÉKVEZETŐJÉRE
Massimo Busacca (svájci) 9:4
Jorge Larrionda (uruguayi) 11:4
Frank de Bleeckere (belga) 10:3
Roberto Rosetti (olasz) 7:1
Wolfgang Stark (német) 8:1
Howard Webb (angol) 10:1
…Kassai Viktor (magyar) 33:1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik