Ralikrossz Eb: príma szervezés, szép magyar eredmények

Vágólapra másolva!
2023.04.30. 19:42
null
A lett Janis Baumanis nyerte a ralikrossz Eb-idénynyitót Nyirádon (Fotók: STom Fotó)
Ragyogóan sikerült a nyirádi Vörös Katlanban a ralikrossz Eb-szezonnyitó, ahol a kiváló szervezés mellett parádés versenyeket láthattak a nézők. A vasárnapi döntőkbe összesen hat magyar pilóta kvalifikálta magát, és végül egy dobogós hely is összejött, ami a mezőny erejét figyelembe véve kifejezetten szép eredménynek mondható.

 

Szíjj Zsolt nem tévedett, vasárnap igazi húsdarálót láthatott a nyirádi Vörös Katlan közönsége, a ralikrossz Európa-bajnokság nyitóversenyének második napján ugyanis hamisítatlan, késhegyre menő küzdelem zajlott egész nap a pályán.

A délelőtti bemelegítés után még három kvalifikációs futam várt az RX3 és az RX1 mezőnyére, köztük tíz magyar pilótára. A délutáni elődöntőkre aztán mindkét kategóriában három-három magyar pilóta készülhetett: az RX3-asoknál az első futamban Körmöczi Balázs (VW Polo) és Szíjj Zsolt (Audi A1), a másodikban Ficza Ferenc (Suzuki Swift) állhatott rajthoz, míg az RX1-eseknél Benyó Máté (Peugeot 208) az első futamban volt érdekelt, Kárai Tamás (Audi S1) és Kiss László (Peugeot 208) pedig a másodikban.

Az első RX3-as elődöntő szenzációs magyar sikert hozott, ugyanis Körmöczi Balázs nyert a norvég Espen Isaksaetre (Audi A1) előtt, Szíjj Zsolt viszont csak a negyedik lett, így nem jutott be a döntőbe. A második elődöntőn is örülhettek a magyar szurkolók, miután Ficza Ferencet a második helyen intették le, azaz a hat pilótát felvonultató döntőben két honfitársunkért is lehetett szorítani.

Az RX1-ben is jól indultak az elődöntők, Benyó Máté a harmadik helyet megcsípve készülhetett a döntőre. Sajnos a második futamban induló Kiss László csak a negyedik, Kárai Tamás pedig a hatodik helyen végzett, így ők kiestek.

A hétvége legjobb magyar eredményét Körmöczi Balázs szállította
A hétvége legjobb magyar eredményét Körmöczi Balázs szállította

 

Először az RX3-asok döntőjére került sor, amelyben óriási küzdelemben Damian Litwinowicz (Audi A1) és Isaksaetre mögött Körmöczi Balázs végül a harmadik helyre jött be. Ficza Ferenc feladni kényszerült a finálét, így hatodikként zárta az idénynyitót.

„A döntőben jó rajtban bíztam, ami sikerült is, harmadikként tudtunk eljönni, és ugyan a végén nagyon szorongattak a negyedik helyről, nem jártak sikerrel. Ragyogó érzés dobogóval bemutatkozni, és mivel egész évben versenyben leszünk, a jó folytatásért igyekszünk minél többet tesztelni – fogalmazott a hétvége legjobb magyar eredményét produkáló Körmöczi Balázs, de Ficza Ferenc sem itatta az egereket: – Az utolsó előfutamban volt egy falérintésem, a döntőben pedig a jobb első futóműnél a lengőkar kiszakadt és utas voltam. De így is ragyogó érzés volt: megálltam, kiszálltam, a nézők pedig megtapsoltak. Boldog vagyok.”

Az RX3-asok mezőnyében Körmöczi Balázs (jobbra) a dobogó harmadik fokára állhatott
Az RX3-asok mezőnyében Körmöczi Balázs (jobbra) a dobogó harmadik fokára állhatott

 

Az RX1-eseknél is gigászi küzdelmet vívott a döntőbe jutó hat pilóta, végül Janis Baumanis (Peugeot 208) nyert a címvédő Anton Marklund (Ford Fiesta) előtt, Benyó Máté pedig az ötödik helyen végzett.

„Életem első Eb-futamán beverekedtem magam a döntőbe, ami hatalmas szó, és úgy álltam neki, hogy itt bármi történhet, én már győztes vagyok, bizonyítottam magamnak – nyilatkozta a kategória legjobb magyar pilótája, Benyó Máté. – A döntőben nem kockáztattam, a rajt sem sikerült jól, de szerencsére nem volt sem balesetünk, sem taktikai gondunk. Arra alapoztam, hogy ha előttem lesz valamilyen csörte, abból profitálhatok. Ez elmaradt, elsősorban azért, mert nagyon rutinos pilóták haladtak előttem. Az ötödik hely jutott, amivel maximálisan elégedettek lehetünk.”

Élete első ralikrossz Eb-futamán Benyó Máté az előkelő ötödik helyen végzett
Élete első ralikrossz Eb-futamán Benyó Máté az előkelő ötödik helyen végzett

 

A kiváló rendezést és szép magyar eredményeket hozó nyirádi verseny után a portugáliai Montalegrében folytatódik majd a ralikrossz Európa-bajnokság június 3-án és 4-én, és ott már a világbajnoki küzdelmek is elkezdődnek.

RALIKROSSZ EURÓPA-BAJNOKSÁG, 1. VERSENY, NYIRÁD – VÉGEREDMÉNYEK
RX1:
1. Janis Baumanis (lett, Peugeot 208), 2. Anton Marklund (svéd, Ford Fiesta), 3. Patrick O'Donovan (brit, Peugeot 208), 4. Enzo Ide (belga, Audi S1), 5. Benyó Máté (magyar, Peugeot 208), 6. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1), 7. René Münnich (német, Seat Ibiza), 8. Kiss László (magyar, Peugeot 208), 9. Ales Fucik (cseh, VW Polo), 10. Ulrik Linnemann (dán, Ford Fiesta), 11. Kárai Tamás (magyar, Audi S1), 12. Hans Joran Ostreng (norvég, Hyundai i20), 13. Mózer Attila (magyar, Ford Fiesta), 14. Mózer Márk (magyar, Ford Fiesta), 15. Oliver O'Donovan (ír, Proton Iriz), 16. Mandie August (német, Seat Ibiza), 17. Silvert Svardal (norvég, VW Polo), 18. Koncseg Zoltán (magyar, Audi A1), 19. Paulius Pleskovas (litván, Ford Fiesta)

RX3: 1. Damian Litwinowicz (lengyel, Audi A1), 2. Espen Isaksaetre (norvég, Audi A1), 3. Körmöczi Balázs (magyar, VW Polo), 4. Jens Hvaal (norvég, Skoda Fabia), 5. Jan Cerny (cseh, Skoda Citigo), 6. Ficza Ferenc (magyar, Suzuki Swit), 7. Szíjj Zsolt (magyar, Audi A1), 8. Dominik Senegacnik (osztrák, Skoda Fabia), 9. Nils Volland (német, Audi A1), 10. Marcel Suchy (cseh, Skoda Fabia), 11. David Bouet (francia, Renault Clio), 12. Joao Ribeiro (portugál, Audi A1), 13. Répási Róbert (magyar, Skoda Fabia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik