Ralikrossz Eb: készen áll a harcra a nyirádi „Vörös Katlan”

Gy. B.Gy. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.28. 12:43
null
Verseny előtti közönségtalálkozó Tapolcán (Fotó: Sándor Tamás)
Ezen a hétvégén a Nyirád Racing Centerben kezdődik a 2023-as FIA ralikrossz Európa-bajnokság, ahol szenzációs küzdelem várható a korábbi bajnokok, a hazai pilóták és a sportág legfényesebb feltörekvő sztárjai között.

 

A gyors, technikás és nagy szintkülönbségű Nyirád csaknem egy évtized után tavaly tért vissza az Euro RX versenynaptárába. A murvás felületei színe miatt „Vörös Katlannak” is nevezett pálya – amit egy bauxitbányával szomszédos területen építettek – tavaly lenyűgöző szórakozást kínált. A pálya a versenyzők és a nézők körében egyaránt népszerű, olyannyira, hogy az amerikai versenyzőlegenda, Tanner Foust „kedvenc európai pályájának” nevezte.

A „Vörös Katlan” most újfent motorok dübörgésére készül – összesen 32 Euro RX1-es, illetve Euro RX3-as autó robajára...

EURO RX1: A NAGY KALIBERŰ VERSENY

Az Euro RX1 mezőnyének élére kívánkozik a címvédő Anton Marklund, aki idén pályafutása negyedik kontinensbajnoki címét szeretné hozzátenni eddigi eredménysorához. A SET Promotion csapatában versenyző svéd Ford Fiestára cserélte a Hyundai i20-ast. Az autón a nemrégiben alapított 43 Institute matricái lesznek láthatók, melynek az a küldetése, hogy támogassa azokat, akik a kreatív iparágakban építenék karrierjüket a néhai Ken Block emlékére.

Marklund tavaly győzött a Magyarországon rendezett futamon, és a dobogón mellette álló mindkét versenyző – Enzo Ide és Ulrik Linnemann – is visszatér. A kétszeres ralikrossz Európa-bajnok Andreas Bakkerud az utolsó pillanatban jelentette be a nevezését a Kárai Motorsport Sportegyesület által felkészített Audi S1-gyel. A norvég a hazai szurkolók kedvencének, a háromszoros autókrossz Európa-bajnok Kárai Tamásnak a csapattársa lesz, aki egyike az ebbe a kategóriába nevező hat magyarnak.

A hazai tehetségek sorát gyarapítja a korábbi országos bajnok Kiss László, valamint Benyó Máté, aki nemrégiben megnyerte az idei ralikrossz országos bajnokság nyitó futamát Máriapócson.

Az Euro RX1 összetettjében tavaly második Jānis Baumanis egy lett csapattal tér vissza, míg a korábbi futamgyőztes René Münnichnek is lehetnek esélyei a megbízható SEAT Ibizával. A sokra tartott fiatal tehetség, Sivert Svardal tavaly döntős volt Nyirádon, míg a szintén feltörekvő sztár, Patrick O'Donovan – a brit ralikrossz uralkodó bajnoka – ezúttal egy erős, ex-Hansen Motorsportos Peugeot 208 WRX-szel száll harcba. Édesapja – a 2007-es brit bajnok Ollie O'Donovan – az egyedülálló Proton Iriz RX-ben csatlakozik hozzá.

EURO RX3: ÚJ GYŐZTES LESZ

Az Euro RX3-ban a többszörös bajnok Volland Racing négyfős Audi A1 flottát vonultat fel. Az elmúlt évben összetettben második Damian Litwinowicznak, Espen Isaksætre-nek, Nils Vollandnak és Joao Ribeirónak egyaránt esélye van a dobogóra a végelszámolásnál. A hazai pilóta, Szíjj 'Jolly' Zsolt autóját szintén ez a csapat szervizeli.

Noha az Audi az elmúlt néhány szezonban kétségtelenül a legjobb versenygép volt, a Volland Racing vitathatatlanul az eddigi legkeményebb kihívással néz szembe. A cseh ász, Jan Cerny tavaly nagyon közel került a nyirádi győzelemhez, míg a másik Skoda-pilóta, Jens Hvaal nagyszerűen debütált a Nürburgringen.

A korábbi francia junior-ralikrosszbajnok, David Bouet most mutatkozik be a nemzetközi színtéren a Renault Clióval, míg Ficza Ferenc – aki korábban indult az FIA túraautó-világbajnokságán – a közelmúltban sikeresen váltott át az aszfaltról a ralikrosszra, és az elmúlt évben a Super Touring Car 2000 kategóriában megelőzte a többszörös címvédő Roman Castoralt.

Az idei versenyt különösen izgalmassá teszi, hogy akárki is áll a dobogó tetejére ezen a hétvégén, először győz majd az Euro RX3-ban – úgyhogy kezdődhet a küzdelem!

A RALIKROSSZ EB 2023-AS VERSENYNAPTÁRA
Április 29–30.:
Nyirád – Magyarország
Június 3–4.:
Montalegre – Portugália
Június 17–18.: Hell – Norvégia
Július 1–2.:
Höljes – Svédország
Augusztus 5–6.: Mettet – Belgium (csak Euro RX1)
Augusztus 19–20.: Estering – Németország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik