Női vízi világliga: két újonccal kétgólos siker Hollandia ellen

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 20:26
null
A magyar válogatottal 11–9-re legyőzte Hollandiát (Fotó: Dömötör Csaba)
Női pólóválogatottunk a világliga európai selejtezőjében játszott először az olimpia óta itthon: Bíró Attila csapata a szurkolók által teremtett ünnepi hangulatban, két újoncot avatva 11–9-re nyert a Tüskeuszodában – számolt be a hazai szövetség hivatalos oldala, a waterpolo.hu.

 

Az olimpia után először játszott hazai medencében a női válogatott, a közönség pedig nagy szeretettel és fanatikus szurkolással köszöntötte az olimpiai bronzérmes pólósokat – ez most éppen a vízben hét játékost, plusz a lelátón ülő, pihenőt kapó Parkes Rebeccát jelentette. Merthogy Bíró Attila szövetségi kapitány kísérletezésre is használja a világligát, ennek megfelelően forgatja a csapatát, és ismét avatott két újoncot, közülük elsőként a honosított center, Mahieu Geraldine ugrott a medencébe. A hollandok három újonc játékost és egy újonc edzőt avattak: az U20-as válogatottat irányító Bas de Jong meccselt, Evangelosz Dudakisz kapitány ugyanis éppen koronavírusos, és el sem utazott Budapestre.

Az első gólt a hollandok lőtték, a mieink ráadásul négy percen keresztül csak rossz bejátszásokkal jelentkeztek, aztán viszont beindult a gépezet. Gurisatti Gréta gyorsan vágott egymás után két gólt, és az a ritka bravúr is sikerült, hogy a holland emberelőnyökből többször is a magyar válogatott talált a kapuba. Közben egy labdaszerzés után hárman indultak meg a holland kapu felé, aztán miután ketten látták, hogy a védők a fasorban sincsenek, megálltak, mondván Vályi Vanda megoldja ezt egyedül is. Megoldotta. A második válogatott meccsén játszó Dömsödi Dalma bravúros centergólja után már 5–1-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző, amikor a hollandok magukra találtak.

Mondjuk, eléggé.

Hirtelen azt vettük észre, hogy 5–4-nél az egyenlítésért támadnak a vendégek, de ez még ötméteresből sem jött össze nekik, két gyors magyar gól pedig lehűtötte a kedélyeket. A harmadik szakasz végén két, egyaránt kipontozódás szélére sodródott játékos talált a kapuba, Simone van de Kraats góljára Rybanska Natasa válaszolt, így a záró negyed előtt 8–5-re vezettek a mieink.

A másodszor betaláló, vagányan játszó Dömsödi gyorsan visszaállította az addigi legnagyobb négygólos különbséget. A hollandok persze ekkor sem adták fel, de az újabb fellángolásuk gyorsan kihunyt. A végére még a kapus Neszmély Boglárka is beállt, így még egy újoncot avatott a kapitány.

A magyar válogatott egy rövid periódust leszámítva végig irányított, és összességében magabiztos játékkal 11–9-re győzött – az más kérdés, hogy az eredménytől függetlenül mindneképpen ott lesz a világliga európai döntőjében április 22–24-én Spanyolországban.

NŐI VÍZILABDA VILÁGLIGA
EURÓPAI SELEJTEZŐ

MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 11–9 (2–1, 3–2, 3–2, 3–4)
Tüske uszoda, 800 néző. V: Dreval (orosz), Rakovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – GURISATTI 3, Keszthelyi-Nagy, Máté Zs., Rybanska 1, Vályi V. 1, Leimeter. Csere: Neszmély (kapus), Garda 1, Mahieu, FARAGÓ K. 2, Horváth B. 1, DÖMSÖDI 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
HOLLANDIA: Aarts – Ten Broek, SLEEKING 3, Schaap, Wolves 2, VAN DE KRAATS 4, Sevenich. Csere: Koolhaas, Van Der Weijden, Koopman, Rogge, Bosveld. Megbízott szövetségi kapitány: Bas de Jong
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 10/3
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila: – A holland válogatottat megverni mindig nagy eredmény, bárhol játszunk velük, az rangadót jelent. Az utóbbi időben többször jöttünk ki jól ezekből a mérkőzésekből, de ez nem mindig lesz így. Bízom benne, hogy tudunk még fejlődni, és a világbajnokságon is bebizonyítjuk, hogy jobbak vagyunk a hollandoknál.
Bas de Jong: – Jól kezdtünk, majd elkövettünk néhány hibát, és máris négygólos hátrányba kerültünk. Örülök, hogy képesek voltunk ellenállást mutatni, és visszajöttünk a meccsbe. A harmadik negyed legvégén dőlt el a mérkőzés. Összességében elégedett vagyok, három újonccal is jó meccset tudtunk játszani Budapesten.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik