Még az Antarktiszon is akadnak vb-szurkolók

Vágólapra másolva!
2010.06.22. 10:00
null
Thaiföldre is eljutott a vb-láz (Fotó: Action Images)
A világbajnokság idején ott is futball-láz dúl, ahol egyébként nincs nagy kultúrája a sportágnak. Ázsiában és Ausztráliában emberek millió követik figyelemmel az eseményeket, de még az Antarktiszon is akadnak szurkolók. A pubok, klubok és fogadóirodák tulajdonosai természetesen rekordösszegű bevételre számítanak.

Már a dél-afrikai torna rajtja előtt több nappal teljes „díszbe" öltöztek Ázsiában a vendéglátóipari egységek: poszterekkel, zászlókkal hirdették, hogy szeretettel várnak minden szurkolót.

„A világbajnokság kezdete óta minden este tele van a hotelunk bárja" – nyilatkozta egy Kuala Lumpur-i szálloda vezetője.

Tokióban – ahol a Japánnal közösen rendezett 2002-es világbajnokság óta különös népszerűségnek örvend a sportág – még a szoros munkarendhez kötött üzletemberek is szünetet tartottak napjukban, és egy versennyel hangoltak a kezdőrúgásra. A verseny lényege a „gól" szó minél hosszabb ideig tartó üvöltése volt. A nyertes 32 másodpercig bírta.

Azok, akik az üvöltés helyett inkább a hagyományos szurkolási módot választják, egy elektronikai vállalat jóvoltából mintegy ötszáz helyszínen, 3D-ben tekinthetik meg a mérkőzéseket.

A bangkoki bárok és pubok tulajdonosai is bíztak benne, a kivetítők sok embert becsábítanak majd a világbajnokság alatt, annak ellenére, hogy az állam rendelkezése tiltja az ötnél több főből álló csoportok nyilvános összejövetelét.

A hatóságok egyébként megnyugtatták a szurkolókat, meccsnézés miatt nem fogják őket letartóztatni, sőt még piros mezt is viselhetnek.

„Az sem probléma, ha piros ingben buzdítják kedvenceiket mindaddig, amíg elő nem kerülnek a fegyverek" – nyilatkozta a thaiföldi hadsereg szóvivője.

Dél-Koreában a szurkolók kedvéért hatalmas kivetítőket állítottak fel a köztereken és sportlétesítményekben, a határ másik oldalán azonban az észak-koreaiak már annak is örülhetnek, ha egyáltalán felvételről láthatják nemzetük válogatottjának mérkőzéseit.

Afganisztánban is nagy a zsúfoltság a televíziók környékén: a különböző országokból érkezett katonák sem szeretnének kimaradni a jóból.

Akadnak azonban olyanok is, akiknek nincs lehetősége rá, hogy nagy társaságban, jó hangulatban, televízión keresztül buzdítsák csapatukat. Az antarktiszi kutatóállomás emberi rádión hallgatják a mérkőzések közvetítését.

„Néhányan elhoztuk magunkkal az ausztrál válogatott mezét. Reméljük, a világbajnokság döntője alatt is ebben szurkolhatunk a csapatnak – nyilatkozta Mark Baker, a kutatóállomás villanyszerelője még a torna előtt.

Míg egyesek óriási bevételekre számítanak a világbajnokság egy hónapja alatt, addig Indonéziában a közfeladatot ellátók körében szankciók bevezetéséhez folyamodnak, ugyanis meccsnézés miatt egyre több ember késik el munkahelyéről.

„Képzeljék csak el, mennyi pénzt vesztünk, ha minden futballrajongó késve veszi fel a munkáját" – nyilatkozta a dzsakartai kormány szóvivője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik