Abramovics magánrepülőre fanyalodott

Vágólapra másolva!
2010.06.23. 08:00
null
Abramovics jachtja hibátlannak tűnik, de az orosz milliárdosnak vannak kifogásai
Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgócsapatának dúsgazdag orosz tulajdonosa megrendelte a világ legnagyobb jachtját, ám mivel az nem készült el igényeinek megfelelő minőségben még a labdarúgó-világbajnokság előtt, az üzletember kénytelen volt magánrepülőjével utazni Dél-Afrikába, ahol – mint ahogy arról már korábban beszámoltunk – a 2018-as orosz vb-rendezésért kampányolt.

Roman Abramovics eredetileg vadonatúj jachtjáról szerette volna figyelni a világbajnokság történéseit, amellyel a dél-afrikai partokhoz közel tartózkodott volna. A 162.5 méter hosszú Eclipse nevű hajón, amely a világ legnagyobb magánkézben lévő motoros jachtja, 11 vendégkabin, két medence, mozi, edzőterem, fodrászat, és két helikopter-leszálló is megtalálható.

Abramovics új tulajdonához, amely a német Bild szerint 6000 négyzetméter, tengeralattjáró és mini rakétaelhárító-rendszer is csatlakoztatható, valamint fel van szerelve lesifotósokat jelző rendszerrel is. Ez lézer segítségével használhatatlanul homályossá teszi a fényképeket.

A jacht fedélzetén 70-80 fős személyzet dolgozik egyszerre, becsült ára pedig 329 millió font, tulajdonosának ablakai golyóálló üveggel rendelkeznek.

Az Eclipset egy évvel ezelőtt bocsátották először vízre, azóta több próbautat tett meg. Természetesen ekkor még nem pompázott úgy, mint ahogy Abramovics azt elvárja, az orosz mágnásnak ugyanis rengeteg extra kívánsága volt.

Talán éppen ezért is fordulhatott elő, hogy az Eclipse még mindig Hamburgban vesztegel, pedig a gyártónak már hat hónapja át kellett volna adnia a megrendelőnek.

Abramovics – akinek vagyonát 7.6 milliárd fontra becsülik – követeli a gyártól, hogy javítsa ki a hiányosságokat, ami több tízmillió fontos költséget jelent. A problémák közé tartozik, hogy egy óriási tükör az egyik Északi-tengeri próbaút során berepedt, valamint az osztrák kristálypoharak túlzottan csörögnek, amikor a hajó motorja a működés során berezonál.

Az is vita tárgyát képezi, hogy ki fizesse a helikopter-leszállók áthelyezésének költségeit, a Chelsea tulajdonosának ugyanis nem felel meg jelenlegi elhelyezkedésük. Ezenkívül gond van a francia tervezésű navigációs rendszerrel, és az egyik szinten lepattogzott a festék is. Német források szerint a gyártó nem kötött megfelelő szerződést a finoman szólva is tehetős vevővel, mivel nem határozták meg, hogy pontosan milyen színűre és milyen típusú festékkel kell lefesteni a jachtot.

Roman Abramovics az említett okokból kifolyólag hajó híján magánrepülőjével utazott Dél-Afrikába, hogy Andrej Arsavinnal kampányoljon a 2018-as orosz vb-rendezésért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik