Úszás: Molnáré a második magyar arany, Mészáros ezüstérmes az ifi vb-n

Munkatársunktól utanpotlassport.huMunkatársunktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.09.01. 09:01
Címkék
Lemásolta a második napon a keddi szereplését a magyar válogatott a limai ifjúsági úszó-világbajnokságon: a Molnár Dóra 100 háton nyert arany- és Mészáros Dániel 200 gyorson szerzett ezüstérmével bővült kollekció pillanatnyilag második helyet ér az éremtáblázaton.

Előkelő pozícióban jutottak be a magyar a fiatalok a perui idő szerint szerda esti döntőkbe az ifjúsági úszó-világbajnokságon, vagyis reménykedhettünk abban, hogy ismét szép magyar sikerekre ébredünk.ismét szép magyar sikerekre ébredünk.

Molnár Dóra lett a magyar csapat első egyéni világbajnoka Peruban Forrás: FINA
Molnár Dóra lett a magyar csapat első egyéni világbajnoka Peruban Forrás: FINA

Molnár Dóra lett a magyar csapat első egyéni világbajnoka Peruban  •  Forrás: FINA

Nem kellett csalódnunk: Molnár Dóra, aki már a 4x200-as váltó fölényes aranyérmében is részes volt ezúttal óriásit csatázott a győzelemért a japán Nagaokával. A borzasztó nehéz nyár végén, ki tudja honnan, de még volt ereje a hajrára és egy századmásodperccel lenyúlta ázsiai riválisát (1:01.44).

Szintén odaért érmes pozícióba 200 m gyorson a bukaresti ifi Európa-bajnokságon az egyéni dobogóról lemaradó Mészáros Dániel. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy kihozta a maximumot a futamból, hiszen csak a szám világklasszisa, a román Popovici előzte meg, így második lett (1:48.98).

Mészáros Dániel és a 200 m gyorson nyert ezüstérem Forrás: FTC Úszók
Mészáros Dániel és a 200 m gyorson nyert ezüstérem Forrás: FTC Úszók

Mészáros Dániel és a 200 m gyorson nyert ezüstérem  •  Forrás: FTC Úszók

Közel járt a top háromhoz 100 m háton Székely Áron is, de a harmadik legjobb eredménnyel döntőbe jutó magyar versenyző 55.25-ös ideje ezúttal a negyedik helyre volt elég. És kiharcolt magának még egy döntőt, ezúttal 200 m pillangón a csapat legfiatalabb tagja, Jackl Vivien, remek teljesítményének hatodik hely lett a jutalma (2:16.16). Finalista volt a mix 4x100 m vegyesváltó (Székely Áron, Barna Bianka, Magda Boldizsár, Pádár Nikolett) is, de a magyar egységet a második váltáskor kizárták.

A középdöntőkben is volt minek örülni, 100 m gyorson Pádár Nikolett az első, Gyurinovics Lili szétúszást követően pedig a nyolcadik idővel lett döntős.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar küldöttség két nap után két arany- és két ezüstéremmel a lengyelek mögött a második helyen áll az éremtáblázaton.

Hiányzó úszónemzetek
A világbajnoki eredmények értékelése mellé fontos adalék, hogy – bár remekelnek és minden dicséretet megérdemelnek a magyar fiatalok – nem utazott el Peruba a legszűkebb elitbe tartozó amerikai, az ausztrál, a kanadai és a kínai válogatott sem. Fontos így értékelni az eredményeket, tekintve, hogy az idei budapesti felnőtt-vb éremtáblázatán az említett négy nemzet a legjobb ötben szerepelt. Persze, ettől függetlenül a mieink két nap után elfoglalt második pozíciója több mint bravúros produkció.

Ifjúsági úszó-világbajnokság, Lima (Peru)
2. nap (a magyarok döntős szereplései)
Fiúk. 200 m gyors: 2. Mészáros Dániel 1:48.98. 100 m hát: 4. Székely Áron 55.25
Leányok. 100 m hát: 1. Molnár Dóra 1:01.44
Mix. 4x100 m vegyes: Magyarország (Székely Áron, Barna Bianka, Magda Boldizsár, Pádár Nikolett) – kizárták

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik