Motorsport: szezonrajtra készek Stefano Favaro csapatának fiataljai

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.05.02. 19:22
Címkék
Május közepén indulnak a Northern Talent Cup és a Ohvale Coppa Italia versenyei, amelyeken a korábban Talmácsi Gábort is menedzselő Stefano Favaro által vezetett Fairium Next Generation Riders Team motorosai is rajthoz állnak. Az olasz szakember osztotta meg velünk gondolatait a felkészülés időszakáról, a tesztelésről és a szezonbéli céljaikról.

A Fairium Next Generation Riders Team esetében már a csapat neve is jelzi: a magyar motorsport következő generációjának meghatározó tagjai kerülhetnek ki a Stefano Favaro vezetésével működő csapatból. A fiatalok szezonja május közepén indul, a munka viszont már jó ideje elkezdődött.Stefano Favaro vezetésével működő csapatból. A fiatalok szezonja május közepén indul, a munka viszont már jó ideje elkezdődött.

„Az utóbbi hónapokban komoly felkészülést hajtottunk végre, nagyon keményen dolgoztak a gyerekek a téli hónapok alatt is; úgy gondolom, hogy készen állunk a szezonra. Mind a két verseny hivatalos tesztjén túl vagyunk már, ezeket az akadályokat is sikerrel vették a fiatalok. A munka ettől függetlenül folytatódik tovább, hiszen hosszú bajnokságok elé nézünk.”

A 13 éves Rossi Moor a Northern Talent és a Coppa Italia tesztjén is a mezőny leggyorsabbja volt kategóriájában, az oscherslebeni pályán ráadásul a pályarekordot is sikerült megjavítania.

Rossi Moor teszteli a gépet. Forrás: p1race.hu
Rossi Moor teszteli a gépet. Forrás: p1race.hu

Rossi Moor teszteli a gépét.  •  Forrás: p1race.hu

„Számítottam arra, hogy gyors lesz és sikerül az elsők között végeznie, arra viszont senki, hogy ekkora különbséggel veri meg a mezőnyt. A szervezők is jelezték felénk, mennyire impresszív produkció volt az övé. Tudtam, hogy erős lesz, de azt nem, hogy ennyire.”

Rengeteget tanult a tesztekből az istálló, a megfelelő beállításokon túl viszont a versenyzők mentális állapota is rendkívül fontos.

„Nem szabad elfelejteni, hogy tizenkét-tizenhárom éves gyerekekről beszélünk, fejben is sokat kell még fejlődniük. Pár év múlva óriási különbségek lesznek a mostani állapotokhoz képest, ilyenkor kis túlzással minden hónap számít. Technikai szempontból mi most a motorokat fedezzük fel, hiszen soha nem dolgoztunk velük, nincsenek tapasztalataink. Emiatt is volt kiemelt fontosságú a két teszt: rámutattak azokra a dolgokra, amiken még módosítani kell a mérnökökkel, szerelőkkel, hogy a gyerekeknek könnyebb dolguk legyen a gépen.”

A szezon kezdetének eredeti, májusi eleji időpontjai a hónap közepére lettek tolva, ennek pozitív és negatív hozadékai is voltak a csapat szempontjából.

„Ami jó, hogy a motorok módosításainak kipróbálására így több időnk volt, jövő héten is fogjuk még őket tesztelni – a beállítások vélhetően jobbak lesznek május közepére. A versenynaptár változásai azonban logisztikai problémákat hoznak majd magukkal, ez az utazáson és a költségvetésen is változtatni fog esetünkben.”

Bár eredménykényszer nincs a fiatalokon, a képességeiknek megfelelően az élmezőnyt célozza meg a csapat.

„Próbáljuk a maximumot kihozni magunkból, illetve a lehető legprofibban hozzáállni a versenysorozathoz. Nem titok, hogy több versenyzőnket is a pódiumra várjuk: Rossi teszteredményei és Matteo Masili korábbigyőzelmei mind bizakodásra adnak okot a jövőt illetően. Ugyancsak kiemelném a nemzetközi eredményekkel rendelkező Farkas Kevint, az esőben is kiváló Lukács Tomit, vagy Lőrinc Lászlót, akiről a technikája alapján senki sem mondaná, hogy mindössze fél éve váltott gokartról motorra. Az összes versenyzőnk kimondottan tehetséges, bármi lehet belőlük a sportágban.”

A szezon kezdetéig a teszteken kívül is lesz még kiemelt esemény a csapat életében.

„Csapatbemutatót és nyilvános edzést tartunk május hatodikán Seregélyesen, a kész dizájnt pedig a versenyzőkkel együtt fogjuk prezentálni. Az érdeklődők online regisztráció után vehetnek részt az eseményen, amelyre várunk szeretettel mindenkit; bővebb információt a közösségi oldalainkon lehet találni!”

További korosztályos híreinkMOTORSPORTBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik