H. B. utanpotlassport.hu 2021.11.19 18:12 Frissítve: 2021.11.19 18:13

Kosárlabda: Toman Réka három fronton bizonyít a Csatában

A Csata DSE 15 éves kosárlabdázója, Toman Réka nemcsak a saját korosztályában, a kadétok mezőnyében, hanem a juniorbajnokságban is szórja a pontokat. Eközben a korosztályos válogatott hátvéd már a felnőtt másodvonalban is debütálhatott, mi több a második meccsén már 21 ponttal zárt.

Parádésan kezdte a bajnokságot a 15 éves Toman Réka, ugyanis a kadét kosarasok között a vezérletével a Csata DSE százszázalékos mérleggel az első helyen áll az A csoportban az alapszakaszban. A fiatal kiválóság a bajnokság egyik legjobb pontszerzőjeként 19,3 pontot dob meccsenként.

„Számítottam rá, hogy az U16-ban vezérszerepet kell majd vállalnom, és örültem, hogy ennek rögtön a bajnokság elején sikerült megfelelnem. Egyáltalán nem teher, sőt jó érzés, hogy a csapattársaim számítanak rám, kvázi én mutathatom nekik az utat, és igyekszem nemcsak a pontokban, hanem a játék minden területén segíteni a csapatot" – fogalmazott Toman az Utánpótlássportnak.

Toman Réka (15) a kadétok és a juniorok között is remekel, valamint már az NB I/B piros csoportban is rendszeresen szóhoz jut Forrás: csatadse.com

Toman Réka (15) a kadétok és a juniorok között is remekel, valamint már az NB I/B piros csoportban is rendszeresen szóhoz jut  •  Forrás: csatadse.com

A hátvéd poszton bevethető tehetség a saját korosztálya mellett a juniorban is remekel: az alapszakasz első négy fordulójában 16,8 pontot átlagolt, ezzel pedig ott is az együttese legeredményesebbje. A Csata az U18-ban is veretlenül vezeti csoportját.

„Nagyon fontos, hogy a saját korosztályomban rendre kiegyensúlyozott, jó teljesítmény nyújtsak. Ott hárul rám a legnagyobb felelősség, és ott várom én is magamtól a legtöbbet. De a kadéthoz hasonlóan a juniorban is bizonyítani szeretnék, hiszen az idősebbek között nagyobb a konkurencia, többet lehet fejlődni, eközben pedig a válogatott szempontjából is lényeges, hiszen be tudom bizonyítani, hogy lehet rám számítani többféle szerepben is – mondta Réka, majd a felnőtt másodosztályban való bemutatkozására is kitért. – A piros csoportban szerepelni egy újabb lépcsőfok a számomra, és jó visszaigazolása annak, hogy a sok munkával a nagyok közé be lehet kerülni, és úgy érzem, eddig megállom a helyemet ott is. Nyilván, az idősebbek fizikailag még előrébb tartanak nálam, de igyekszem minél többet tanulni tőlük. Meccsről meccsre egyre jobban hozzászokok a tempóhoz – bízom benne, idővel ott is nagyobb szerepet tudok kiharcolni" – nyilatkozta a reménység, aki a a BEAC elleni második meccsén már is 21 ponttal jelentkezett az NB I/B piros csoportban.

Ám az ideális bajnoki rajt után az elmúlt hetekben némileg visszaesett a dobóhatékonysága.

Toman Réka (balon) nemcsak nézi, hanem kiváló játékkal segíti is csapattársait Forrás: csatadse.com

Toman Réka (balon) nemcsak nézi, hanem kiváló játékkal segíti is csapattársait  •  Forrás: csatadse.com

„Sajnos a remek szezonkezdet után kisebb hullámvölgybe kerültem, fizikailag és lelkileg egyaránt, emiatt az utóbbi néhány meccsen nem ment olyan jól a játék, mint ahogy elvárnám magamtól, de azon dolgozok, hogy újra visszanyerjem az önbizalmamat és vele együtt az idény eleji formámat. A gyengeségeimen próbálok minden edzésen javítani, ezáltal is bizonyítani az edzőimnek, illetve saját magamnak is, hogy képes vagyok a rosszabb meccseken is túllendülni. Ugyanakkor szerintem már jövök ki ebből a rosszabb szériából."

A klubja mellett az U16-os válogatottra is fókuszál. A Mészárosné Kovács Andrea vezette nemzeti csapattal elsősorban a jövő évi korosztályos Európa-bajnokságra készül, de mindezt megelőzi idén decemberben egy spanyolországi felkészülési torna, majd a katowicei Olimpiai Reménységek Versenye. Ám a fiatal reméli, a 2022-es debreceni U17-es világbajnokságra készülő magyar keretbe is lesz esélye beverekedni magát. Utóbbiban nővérével, Toman Petrával játszhatna együtt.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.