Kosárlabda: Maronka Zsombor sikeresen bemutatkozott az NBA-csapatoknak

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.31. 20:50
Címkék
A Joventut Badalona 18 éves kosarasa, Maronka Zsombor nemrégiben több mint egy hónapot töltött Amerikában, ahol NBA-csapatoknál járt próbajátékon. A tehetség az idei drafton végül visszavonta a jelentkezését, ám a következő évre hasznos tapasztalatokat gyűjtött.

Ahogy arról korábban beszámoltunk már, a 18 éves kosárlabdázó, Maronka Zsomborjelentkezett az idei NBA-draftra. A játékosbörzéről– amelyet most csütörtökön tartottak– a Joventut Badalona magyar játékosa időközben visszalépett, de ezt megelőzően közel öt hetet töltött Amerikában. Erről a kalandról kérdeztük a tehetséget.Ahogy arról korábban beszámoltunk már, a 18 éves kosárlabdázó, Maronka Zsomborjelentkezett az idei NBA-draftra. A játékosbörzéről– amelyet most csütörtökön tartottak– a Joventut Badalona magyar játékosa időközben visszalépett, de ezt megelőzően közel öt hetet töltött Amerikában. Erről a kalandról kérdeztük a tehetséget.

„Előzetesen úgy nézett ki a terv, hogy egy bő hónapot leszek kint Amerikában, főként Dallasban, ahol az ügynökségem edzőközpontja található, illetve egy chicagói megálló is szerepelt a programban. Az engem képviselő You First menedzseriroda által szervezett egy hetes, dallasi egyéni edzések után mentünk át a második hétre Chicagóba, a Pro Day-re. Ez egy időben zajlott az NBA-draft combine-jával (szerk: fizikai felmérő és egyéni bemutató). Itt minden ügynökség tizenkét játékost mutathatott be a csapatoknak, rengeteg klub játékosmegfigyelője és szakvezetője volt jelen a helyszínen, és ez a bemutatkozás remekült sikerült nekem”– nyilatkozta a fiatal játékos az Utánpótlássportnak.

Forrás: Tandem Sports Management
Forrás: Tandem Sports Management

 •  Forrás: Tandem Sports Management

A kiváló debütálás így további kapukat nyitott meg.

„Ez a chicagói produkcióm váratlanul jól zárult, magam és az ügynökeim is meglepődtek, hiszen ezt követően több csapat is megkeresett, hogy személyesen is megnéznének. Így először a Memphis Grizzlies-hez utaztam, ahol egy igencsak munkás, kemény edzésen igyekezték megtudni mire vagyok képes. Sokat kellett futni, ezzel próbálták kideríteni, hogyan teljesítek, ha már alig bírom szusszal. Az edzés után nem volt sok idő pihenni, egyből mentem a reptérre, és Los Angeles felé vettem az irányt, a Clippershez.”

A Csendes-óceán partján a Clippers jelenlegi kosarasaival is találkozott, emellett a liga korábbi, legendás játékosainak egyikével is válthatott pár szót.

A Clippersnél sokkal családiasabban fogadtak, mivel velük évközben, a bajnokság alatt már tartottuk a kapcsolatot. A csapat egyik európai scoutja többször látott már személyesen a Badalonában, ezáltal ők tisztában voltak mire számíthatnak tőlem. Los Angelesben összességében több időm tölthettem, az első nap végén a szakmai stáb néhány tagjával együtt is vacsorázhattam, abszolút barátságosan fogadtak. Azonban a második napon újabb embert próbáló edzés következett, a többi fiatal tehetséggel gyakorlatilag „vérre menő” harcot vívtunk a különböző feladatokban – meséli Zsombor. –A tréning után találkozhattam néhány NBA-sztárral: összefutottam Jerry Westtel (szerk: 83 éves, korábbi legendás játékos, az NBA logóját is róla mintázták, a Clippers vezetőségének tagja), ami hatalmas élmény volt, emellett találkoztam néhány aktív játékossal, köztük Paul George-al és Ivica Zubaccal is.”

Forrás: Tandem Sports Management
Forrás: Tandem Sports Management

 •  Forrás: Tandem Sports Management

A kaliforniai hőség után ismét mediterrán környezet következett, ezúttal Floridában.

„Ezt követően visszautaztam Dallasba, és az újabb megkereséseket vártam. Közben a Phoenix Suns is szeretett volna személyesen megnézni, de az általuk felkínált időpont ütközött a Grizzlies és a Clippers programjával, így azt ki kellett hagynom. Amikor visszaértem Dallasba, a Toronto Raptors is bejelentkezett. Ekkor megörültem, hogy Kanadába is átutazunk, viszont a pandémia miatt az ő – ideiglenes – székhelyük jelenleg Tampában található, így Florida következett.”

Maronka elmondása szerint ez próbajáték zárult a legjobban, és a torontói együttes NBA-bajnok vezetőedzőjével, Nick Nurse-el is megismerkedett.

„Érdekes helyzettel szembesültem náluk, mivel az edzőterem és a kosárpályák is a hotelen belül kerültek kiépítésre az átmeneti helyükön. A fura környezet ellenére itt ment nagyon jól ment a játék, kiválóan sikerült bemutatkozni, és abszolút pozitív visszajelzéseket kaptam.Otthonosan éreztem magam ott, a három állomás közül egyértelműenez maradt meg a legszebb élményként."

Forrás: Tandem Sports Management
Forrás: Tandem Sports Management

 •  Forrás: Tandem Sports Management

A bedobó-erőcsatár poszton bevethető fiatal ezúttal még visszalépett az NBA-drafttól, viszont ígéri jövőre bizonyosan ott lesz a neve listán. Addig pedig a spanyol felnőttélvonalban (ACB)bizonyítanaminél többet.

„Ez az év leginkább a bemutatkozásról szólt, hogy megismerjék a nevemet. Ez mindenképpen sikerült, és sokat tanultam az Amerikában töltött időszakból, szembesültem azzal, hogy miben kell még leginkább fejlődnöm. Azt kaptam vissza több helyről, hogy a dobásom és a játékintelligenciám kimagasló, akár már most megüti az NBA színvonalát, viszont fizikailag még rengeteget kell előrelépnem, meg kell tanulnom jobban használni a testemet, illetve magamra kell szednem pár kiló izmot is. Addig is a Pratban (szerk: spanyol másodosztályban szereplő fiókcsapat)szeretnék sokat játszani és vezéregyéniséggé válni, illetve a Joventutban stabil rotáció tagként komoly perceket játszani."

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik