Labdarúgás: Baranyai Nimród rutint szerezne az élvonalban

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.21. 09:07
null
A labdarúgó NB I tavaszi szezonjában eddig a Debrecen adta a legtöbb lehetőséget az utánpótláskorú játékosoknak. A hajdúsági fiatalok közül is kiemelkedik a 20 éves Baranyai Nimród, aki az elmúlt tizenegy mérkőzésen tíz alkalommal kezdett, egyszer pedig csereként állt be. A DVSC védője az Utánpótlássportnak beszélt a terveiről, az élvonalbeli céljairól, valamint a vezetőedzőtől kapott bizalomról, amivel élni tudott.

 A tavaszi idényben a Debrecen gyűjtötte legtöbb „fiatalpercet” az NB I-ben. Szrdjan Blagojevics vezetőedző a korábbinál jobban bízik a fiatalokban, vagy mostanra értetek el arra a szintre, hogy beépülhettetek a felnőttcsapatba?

Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy Kusnyír Erik sajnálatos sérülése is közrejátszott abban, hogy az elmúlt tizenegy fordulóban ennyi lehetőséget kaptam. Viszont azt is hozzáteszem, hogy megháláltam az edző bizalmát, és mérkőzésről mérkőzésre igyekszem azt nyújtani, amit a mester megkíván – vagy még annál is többet. A legfontosabb, hogy mielőbb rutint szerezzek az első osztályban, ezt pedig csak folyamatos játékkal érthetem el.

A húsz éves Vajda Botond és a tizenkilenc éves Tuboly Máté időről időre szintén pályára lép a Debrecenben. Segítette a beilleszkedést, illetve az élvonalbeli ritmus felvételét az, hogy nem egyedüli fiatalként kellett megbirkóznod ezzel a feladattal?

Hármunk viszonya nagyon jó, mindenképpen segítség, hogy ott vagyunk egymásnak és amiben csak tudjuk segítjük egymást. Ez akkor a mutatkozik meg leginkább, amikor valamelyikünk mentálisan kicsit rosszabb állapotban van egy rosszabbul sikerült edzés vagy meccs miatt.

Debreceni nevelésű játékosként, gondolom, egyértelmű célod volt, hogy egyszer a nagycsapatban szerepelhess.

Emlékeszem tizenkét-tizenhárom évesen a FourFourTwo-nak adtam interjút, amiben elmondtam, hogy a távlati célom bemutatkozni a Debrecen felnőttcsapatában. Az előző évadban Mezőkövesden voltam kölcsönben, az a fél év nem úgy jött össze, ahogyan szerettem volna. A több játéklehetőség reményében mentem oda, de sajnos csak három mérkőzésen álltam be, azonban megismertem egy másik öltözőt, egy másik NB I-es közeget. Miután visszatértem Debrecenbe abban az időszakban is nagyon keményen készültem, amikor még nem kaptam annyi lehetőséget. Ebben a szezonban viszont minden meccsen játszom, szeretnék továbbra is bizonyítani, gólokkal, gólpasszokkal segíteni a csapatot.

Tervezed, hogy néhány éven belül külföldre igazolj?

Szerintem minden futballista álma, hogy olyan külföldi csapathoz tudjon szerződni, amelyik magasabban rangsorolt, de egyelőre kizárólag a debreceni karrieremre koncentrálok. Még erősödnöm kell több szempontból, például taktikailag, úgyhogy még itthon szeretném megmutatni, mit tudok.

Magabiztosabbnak érzed magad a tizenegy fordulóval ezelőtti pályára lépésed óta?

Nem volt egyszerű csereként beállni az Újpest ellen, amikor megsérült Kusnyír. Azt gondolom, hogy jó állapotban voltam és jó mentalitással vetettem bele magam a munkába, azóta otthonosabban mozgok a pályán. Az elején persze mindenki meg van szeppenve, de próbálok minden meccsen száz százalékot teljesíteni, mert az élvonalban kiegyensúlyozott játékra van szükség.

Ahogyan sok együttesben, a Debrecenben is van számos külföldi labdarúgó, de több nagyon rutinos magyar csapattárssal játszol együtt – gondolok itt Megyeri Balázsra, Dzsudzsák Balázsra vagy éppen Ferenczi Jánosra. Ők mennyit segítenek Nektek, fiataloknak?

Említhetjük még Bódi Ádámot vagy Szécsi Márkot is. Mindannyiukra – és a külföldiekre is – igaz, hogy nyitottan és segítőkészen állnak hozzánk. Edzésen gyakran fogalmaznak meg építő jellegű kritikát, illetve jó tanácsokkal látnak el bennünket.

Az NB I középmezőnye rendkívül sűrű ebben az évadban. Melyik helyezéssel lennél elégedett a bajnokság végén?

Azt szoktam mondani, hogy a legjobb négyben szeretnénk végezni. Erre minden esélyünk megvan, jó a csapatunk és mindenki bele fog adni mindent. Nehéz ellenfelek várnak ránk az utolsó fordulókban, arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb meccsről hozzuk el a három pontot.

A klubcsapat mellett nyilvánvalóan foglalkoztat a válogatottság is. Szerinted milyen út vezethet az elmúlt években remeklő felnőttválogatottba?

Egyelőre az U21-es válogatottban szeretnék minél több lehetőséghez jutni, boldog vagyok amiatt, hogy már tavasszal bemutatkozhattam a csapatban. A jelenlegi felnőttválogatottsághoz egészen kiemelkedő szintű játékra van szükség, hiszen látjuk, milyen eredményeket ér el az együttes. Már várom az Európa-bajnokságot, bízom abban, hogy nagyon jól fognak szerepelni Németországban, de a debütálás még odébb van számomra, rengeteg munkát kell addig elvégeznem.

(Kiemelt képünk forrása: dvsc.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik