Kosárlabda: jól debütált Debrecenben az ifjúsági BL-sorozat

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.10. 17:06
null
Hivatalos formában első alkalommal Debrecenben rendezték meg az Ifjúsági Bajnokok Ligáját, amelyen többek között az U18-as fiú kosárlabda-válogatott is ott szerepelt a mezőnyben. Becsky Istvánt, a rangos esemény szervezőbizottságának elnökét kérdeztük a látottakról.

Mint arról beszámoltunk, a Pethő Ákos vezette U18-as válogatott a záró napon simán verte a görög AEK Athén csapatát, így a hatnapos torna végén a Team Debrecen néven szereplő magyar csapat a kilencedik helyet szerezte a meg a debreceni Ifjúsági Bajnokok Ligájában. A viadalt végül a litván Rytas Vilnius nyerte meg, miután a döntőben magabiztosan felülmúlta a török Galatasarayt.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) legújabb kezdeményezéseként útjára indult Ifjúsági Bajnokok Ligája a tavalyi törökországi „próbaverzió” után hivatalosan most Debrecenben mutatkozott be először. A torna értékelésére Becsky Istvánt, a szervezőbizottság elnökét, a hazai sportági szövetség (MKOSZ) elnökségi tagját kértük fel.

A torna ötlete onnét indult, hogy más sportágakhoz hasonlóan a FIBA is ráeszmélt arra, hogy a válogatottak mellett klubszinten is szükség van arra, hogy a nemzetközi utánpótlás legjobbjai összemérjék a tudásukat – mondta Becsky István az Utánpótlássportnak. – Óriási érdeklődés övezte a viadalt, ami nagy boldogsággal tölt el minket. Amikor hivatalossá vált, hogy megrendezésre kerül a torna, rengeteg olyan csapat jelentkezett be, hogy szeretne részt venni rajta, amely nem kapott meghívást. Éppen ezért azt hiszem, hogy jövőre még ennél is nagyobb és erősebb mezőny gyűlhet össze. Nagyon bízunk benne, hogy ez a sorozat folytatódni fog, és Debrecen akár jövőre is házigazdája lehet az eseménynek. Ezt illetően még zajlanak az egyeztetések a nemzetközi szövetséggel, de annyi biztos, a csapatok örömmel jönnének vissza hozzánk, csakis pozitív visszajelzéseket kaptunk a rendezés kapcsán.”

Becsky István Forrás: haon.hu

Hozzátette, a magyar fiatalok is sokat profitálhatnak az itt szerzett tapasztalatokból.

Ezáltal más kosárlabda-kultúrákkal találkozhatnak, mindez pedig elengedhetetlen a sportág itthoni fejlődése szempontjából.”

A tornán induló csapatok névsora:
Rytas Vilnius, Galatasaray, Tofas Bursa, Igokea Mtel, BA Nymburk, BK Opava, Baskets Oldenburg, Porsche BBA Ludwigsburg, AEK Athén, Promitheasz Patrasz, Hapoel Jeruzsálem, Lenovo Tenerife, Team Debrecen

„A meccsek mellett egyébként még rangos nemzetközi játékvezető-képzés is zajlott a helyszínen. Ezen az egyik vezető előadó például az amerikai Joey Crawford volt, aki háromezernél is több NBA-meccset vezetett, illetve ötvenkét NBA-nagydöntős meccsen fújta a sípot, szóval a személyében egy igazi legendás játékvezetőt sikerült ide csábítanunk a tengerentúlról. Azt hiszem, a minőségi játék mellett ez is csak emelte az esemény szakmai presztízsét.”

Mint fentebb is írtuk, az U18-as válogatott végül a kilencedik helyen zárta a tornát, miután a csoportkörben kikapott a Vilniustól (66–77) és Tenerifétől (50–64), majd legyőzte a Patraszt (83–44). Az alsóházi helyosztókon a mieink a Ludwigsburgot (93–69) és az AEK Athént (84–41) is simán verték.

A Team Debrecen néven induló U18-as válogatott kilencedik lett az ifjúsági BL-ben Forrás: FIBA

„Sajnos a magyar csapatnak nem volt szerencséje a sorsolással, mert a legnehezebb csoportba került, és a későbbi győztes Vilnius ellen kellett megkezdenie a tornát – azokkal a litvánokkal, akik a legvégén a döntőben a Galatasarayt is magabiztosan győzték le. Ráadásul nálunk egy válogatottról beszélünk, míg az összes többi rivális klubcsapat, így az összeszokottság terén nyilván nagy a különbség az ellenfelekhez képest.

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik