Kézilabda: visszafogott utánpótláspercek a férfi NB I élcsapatainál

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.20. 14:57
null
Míg a női kézilabda NB I-ben több utánpótláskorú játékos is fontos szerepben bizonyíthat, addig a férfiélvonal élcsapataiban kevesebb lehetőséget kapnak a fiatalok.

Egy héttel ezelőtt a női kézilabda NB I kapcsán összegyűjtöttük, kik azok az utánpótláskorú (2004-es születésű, vagy annál fiatalabb) sportolók, akik az élcsapatokban rendszeres játéklehetőséget kapnak, meghatározó játékosai az együttesüknek, esetleg az idei évadban robbantak be.

Hogy néhány példát említsünk, a női felnőttválogatottban is bizonyító Simon Petra az FTC-ben, a juniorválogatott alapembereként vb-re készülő Farkas Júlia a Győri ETO-ban kap magas játékpercet, míg a NEKA-s Faragó Lea az első teljes NB I-es idényében nemcsak az utánpótláskorúak között a legeredményesebb, hanem a teljes góllövőlistán is az élmezőnyhöz tartozik.

A férfiélvonalban ezekhez hasonló kiugró teljesítményt nem láthatunk az utánpótláskorúaktól

(szintén a 2004-esek és annál fiatalabbak tartoznak a kategóriába), a bajnoki döntőt játszó Veszprém és Szeged párosában legfeljebb epizódszerepet kaptak eddig az alapszakaszban a magyar fiatalok: előbbiben a 2006-os születésű Barna Dániel emlékezetes módon hét góllal debütált, ezt követően pedig még négyszer került keretbe, mellette Bőti Dominik jutott még szóhoz a korosztályos játékosok közül a bajnokságban. A szegedieknél négy utánpótláskorú kézilabdázót (Balogh Dániel, Fekete Gellért, Gazsó Péter, Juhász Ádám) vetettek be eddig az idényben, közülük Fekete került be legtöbbször a keretbe (8 alkalommal); ő a két „nagy” tegnap esti összecsapásán (a Veszprém 36–27-ra nyert) is ott ült a padon, pályára viszont nem lépett.

Az üldözők esetében a Tatabányában Bacsi Mihály és Nagy Arnold került „tűzközelbe”, de aki ténylegesen bizonyíthatott, az a 2007-es születésű Eklemovic Márkó, aki 18-szor lépett pályára, amelyeken 12 gólt szerzett. A legtöbb percet az első négy együttesből az FTC biztosította a fiataljainak: hét utánpótláskorú játékost (Balogh Ádám, Csörgő Kristóf, Fülöp Péter, Mészáros Márk, Mészáros Máté, Pető Ábel, Szepesi Zsombor) küldött eddig pályára az évadban Pásztor István vezetőedző, közülük a legnagyobb NB I-es rutinnal rendelkező Csörgő kiemelkedik, aki nemrég a századik FTC-s gólját szerezte meg.

Egy évvel ezelőtt a helyzet más képet mutatott, az akkori utánpótláskorúak (2002-esek és fiatalabbak) jóval nagyobb szerepet kaptak a csapataikban, ez viszont betudható annak is, hogy akkor azok a juniorok már másodévesek voltak, míg a jelenlegi 2004-esek még jövőre is a korosztályhoz tartoznak majd, emellett nem szabad elfelejteni, hogy kiemelkedő garnitúráról beszélhetünk a 2002-esek esetében, hiszen az Imre Bence fémjelezte juniorválogatottból többen a felnőtt nemzeti csapatba is beverekedték magukat, páran pedig azóta már külföldi gárdában játszhatnak.

(Kiemelt képünkön: Barna Dániel Fotó: Peka Roland)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik