Labdarúgás: fiatalok az NB I-es játékpercek hullámvasútján

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.01. 09:47
Címkék
A labdarúgó NB I 7. fordulójában öt csapatban hat 21 éven aluli játékos 298 percet töltött a pályán, a 90 percet csak a zalaegerszegi Bolla Bendegúz játszotta végig, viszont a kispesti Banó-Szabó Bence megszerezte első gólját az élvonalban.

Az elmúlt hetekben jelentősen ingadoznak a 21 éven aluli fiatalok játékpercei az NB I-es labdarúgócsapatoknál. Az 5. fordulóban az idény legalacsonyabb számát produkálták, miután öt csapatban, hat játékos csak 195 percet töltött a pályán. Ezek után a 6. fordulóban hat csapatban hét 21 év alatti játékos 383 percet futballozott, majd a Magyar Kupában 14 fiatal játszott 688 percet. Azt lehetett sejteni, hogy a kupaforduló után újabb visszaesés következik, de miután többen is jó teljesítményt nyújtottak a kupában, gólt is szereztek, az is benne volt a pakliban, hogy néhányan megragadnak a kezdőcsapatokban a bajnokságban is. Nem így történt...

A kispesti Banó-Szabó Bence (piros-feketében) a Mezőkövesd ellen megszerezte első NB I-es gólját Fotó: honvedfc.hu
A kispesti Banó-Szabó Bence (piros-feketében) a Mezőkövesd ellen megszerezte első NB I-es gólját Fotó: honvedfc.hu

A kispesti Banó-Szabó Bence (piros-feketében) a Mezőkövesd ellen megszerezte első NB I-es gólját  •  Fotó: honvedfc.hu

Az NB I 7. fordulójában csak olyanok kaptak szerepet, akik már korábban is játszottak a bajnokságban, de közülük sem mindenki. Így például az El-selejtezőben csapata mind a négy találkozóján szerepelt, a bajnokságban öt meccsből négyszer kezdő, az ötből hármat végig is játszó Kusnyír Erik (19 éves) a 7. fordulóban nem játszott a DVSC-ben, ahogy egyetlen másik 21 év alatti játékos sem, a debreceniek 2–1-re kikaptak a Puskás Akadémiától. A felcsútiaknál Kiss Tamás (18) csereként beállva 20 percet kapott, viszont például az első négy fordulóban kezdő Radics Márton azóta kapott lehetőséget, hogy a Ferencváros ellen már a 23. percben lecserélte Hornyák Zsolt vezetőedző. Márpedig ha azok a fiatalok nem kapnak szerepet, akik legalább néhány alakalommal már játszottak, nincs, aki a helyükre lépjen. Így fordulhatott elő, hogy a 7. fordulóban az eddigi második legkevesebb percet kapták a fiatalok, öt csapatban, hatan, 298 percet.

A Honvédban a legutóbbi bajnokihoz és a Dunaharaszti elleni kupameccshez hasonlóan ismét kezdő volt Banó-Szabó Bence, aki kezdőként 59 percet töltött a pályán a Mezőkövesd ellen, idegenben 2–1-re megnyert mérkőzésen, és ahogy a kupában, a bajnokságban is gólt lőtt, ő szerzett vezetést csapatának az első félidőben, ez volt a 20 éves középpályás első gólja az NB I-ben. Rajta kívül a Honvédban nyolc percre Cipf Dominik is beállt Mezőkövesden.

A ZTE-ben a Paks elleni találkozót ezúttal is végigjátszotta a jobbhátvéd Bolla Bendegúz, míg a Kisvárdában a Fradi otthonában is kezdett a korábban a Ferencvárosban is nevelkedett Kovácsréti Márk.A ferencvárosi legenda, Ebedli Zoltán unokája 87 percet játszott az Üllői úton az FTC ellen 1–0-ra elveszített meccsen. A felsoroltakon kívül a diósgyőri Korbély Kristóf állt még be a Kaposváron 2–0-s vereséget szenvedett DVTK-ba.

A 21 ÉV ALATTI FIATALOK JÁTÉKPERCEI AZ NB I-BEN
7.FORDULÓ
A csapatok sorrendje
(A 2000. január 1. után születettek játékpercei duplán számítanak.)
Kisvárda: 86x2=172
ZTE: 90 perc
Bp. Honvéd: 8x2+59=75
DVTK: 35x2=70
Puskás Akadémia: 20x2=40
A játékosok sorrendje
Bolla Bendegúz 90 perc
Kovácsréti Márk 86
Banó-Szabó Bence: 59 perc (gólt szerzett)
Korbély Kristóf 35
Kiss Tamás 20
Cipf Dominik: 8

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik