MTI/H. D. 2021.05.04 17:14 Frissítve: 2021.05.04 18:43

Tekvondó: hat magyar indul a szófiai olimpiai selejtezőn

Négy magyar tekvondós a nyári tokiói olimpiára, kettő pedig a paralimpiára szerezhet kvótát, ha sikerrel veszi az európai kvalifikációs viadalt, amelynek – a koronavírus-járvány miatti többször halasztás után – a hét végén ad otthont a bolgár főváros – írja az MTI.

 

Patakfalvy Miklós, a hazai szövetség első embere bizakodva várja a péntektől vasárnapig tartó viadalt, amelyen fiatal magyar csapat indul, soraiban az április elején, ugyancsak Szófiában rendezett Európa-bajnokságon aranyérmes, 18 éves Salim Omarral és az ott bronzérmes, 20 esztendős Patakfalvy Lucával.

Az esélyekkel kapcsolatban – a szövetség honlapján nyilatkozva – úgy fogalmazott, jóval nehezebb dolguk lesz, mint az Eb-n, de ettől függetlenül nem rosszak a kilátások.

„A megszokott nyolc-nyolc súlycsoporthoz képest az olimpián csak négy-négy súlycsoport lesz, így csak az úgynevezett olimpiai súlycsoportokban lehet kvótát szerezni. Ez annyit tesz, hogy sokkal sűrűbb lesz a mezőny, hiszen három kategóriából kerülhetnek versenyzők egy adott olimpiai súlycsoportba. Mind a négy indulónak jók az esélyei. Egy kvóta egyáltalán nem irreális, de ha minden jól sikerül, akár kettő is összejöhet” – mondta Patakfalvy Miklós, aki szerint Salim Omar favoritnak számít, de a 22 éves Füredi Rebeka és Patakfalvy Luca is ott van a világ legjobbjai között, miként a 2019-ben Európa-bajnoki harmadik, 19 esztendős Józsa Levente is döntőbe verekedheti magát. Kategóriánként az első két helyezett jut ki Tokióba.

„Paracsapatunk két fővel indul a kvalifikációs tornán. Közülük D. Kiss Zoltán korábban volt már Eb-bronzérmes, de a paralimpiai indulás jogának megszerzéséhez súlycsoportjában nyernie kell Szófiában. Másik indulónk, Fülöp Attila is okozhat kellemes meglepetést” – jelentette ki az elnök.

A MAGYAR MENETREND:
Péntek: Füredi Rebeka (67 kg), Salim Omar (58 kg)
Szombat: Patakfalvy Luca (57 kg), Józsa Levente (68 kg)
Vasárnap: D. Kiss Zoltán (K44, +75 kg), Fülöp Attila (K44, 75 kg)

(MTI)

2021.04.14 11:41:32

Tokió 2020 BÁLINT MÁTYÁS, KOHÁN GERGELY, KOVÁCS ERIKA, SZŰCS ANDRÁS

100 NAP TOKIÓIG. Milák Kristóf trénere többször újraírta az edzéstervet, Lőrincz Tamás az átállás miatt aggódik.