Tenisz: Djokovics és stábja is gratulált Fucsovics bravúrjához

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2021.07.05. 19:42
null
Djokovics és stábja is gratulált Fucsovics bravúrjához (Fotó: AFP)
A Nemzeti Sport megkereste Fucsovics Márton Wimbledonban tartózkodó két edzőjét, Jancsó Miklóst és Nagy Zoltánt, hogy értékeljék a legjobb magyar teniszező negyeddöntőbe jutását.

 

– Mi kellett ehhez a bravúros győzelemhez?
Jancsó Miklós: – A hit! Bár Marci ebben az évben többször is kikapott Rubljovtól, a rotterdami döntő és a dubai első játszma is nagyon szoros volt. Tudtuk, Marci játékának fekszik a fű, és az önbizalmával sem volt baj három szép győzelem után.

Három szoros szett után látták jönni a 6:0-t?
Jancsó: – Pont arról beszéltünk Zolival a harmadikat követően, hogy csak minimális kihagyás miatt került előnybe Rubljov, ám az alapvonaljátékban Marci képes irányítani. A meccs előtti taktikai értekezleten is azt mondtuk neki, hogy az eredménytől függetlenül pontról pontra koncentráljon, mert az orosznak is lesz hullámvölgye, és bár Halléban döntős volt, nincs jelentős füves pályás tapasztalata. Marci a negyedik játszmában brutális sebességre kapcsolt, laposan és gyorsan játszott, nagyon szépen variálta az ütéseit.

– Hogyan lehet Fucsovics türelmét erősíteni ennyi napon keresztül a buborékban?
Nagy Zoltán: – Tavaly augusztusban kezdtük, hozzá vagyunk szokva ezekhez a körülményekhez. Nyilván nehézkes, mert a hivatalos szállodából például legalább egy óra buszút a pálya, egy helyen van mindenki, viszont Wimbledonban lehetnek nézők, ami sokat jelent, mert feltöltik energiával a játékosokat.

– Wimbledon előtt minden egykori és jelenlegi teniszező azt mondta, nem nagyon látják, ki győzheti le Novak Djokovicsot. Mit gondol, hogyan lehetne ez a valaki Fucsovics Márton?
Jancsó: – Fantasztikus sportélmény lesz neki és nekünk is a Djokovics elleni meccs a wimbledoni centerpályán. Nyilván sokszor láttuk játszani, ő a világ legjobb teniszezője, de nekünk azért kell dolgoznunk, hogy Marci kihozza magából a legtöbbet. Szerencsére ő nagy pályán, sok ember előtt, klasszisok ellen is szeret játszani, nem ijed meg a lehetőségtől. A meccs után egyébként épp ott volt Novak és a stábja a levezető szobában, mind odajöttek gratulálni nekünk.

– Négy találkozó alapján egyre jobb Fucsovics, vagy ugyanazon a szinten teljesít, ami nagyon magasan van?
Nagy: – Szerintem az utóbbi. Nagyon magas színvonalon teniszezik, a játék minden elemében kiemelkedő. Persze, akadtak hullámvölgyek, ám ezeket remekül kezelte, az önbizalma a helyén, és fizikailag is bírja a terhelést.

– Tehát nem fog nagyon fájni a kedd reggel?
Nagy: – Megvan a menetrendünk, eddig nagyon jól tudott regenerálódni, ezért nem változtatunk semmin. A Grand Slam előnye, hogy ha nincs rossz időjárás, minden másnap játszik az ember, azaz van egy nap pihenő. Kedden Marci szokás szerint az egyórányi átmozgató, ütögető edzés mellett relaxál, és készül a következő feladatára.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (35 016 000 font, füves pálya)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ

Fucsovics Márton–Andrej Rubljov (orosz, 5.) 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3

Bővebben a mérkőzésről itt olvashat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik