Aus. Open: „Értelmetlen kéthetes zaklatás” – szerb sajtóvisszhangok Djokovics kiutasítására

TŐKE JÁNOS (Szerbia)TŐKE JÁNOS (Szerbia)
Vágólapra másolva!
2022.01.16. 15:38
null
Novak Djokovics arcképe egy belgrádi háztömb oldalán (Fotó: AFP)
Annak ellenére, hogy Szerbiában vasárnap népszavazást tartanak az alkotmánymódosítás kérdéskörében, a referendummal kapcsolatos híreket és információkat továbbra is háttérbe szorítja Novak Djokovics esete: mint arról már korábban beszámoltunk, az ausztrál bíróság döntésének értelmében a világelső teniszezőnek el kell hagynia a kontinenst, s az elveszített bírósági tárgyalás miatti, félmillió dolláros perköltségeket is neki kell kifizetnie. A legfrissebb hírek szerint a világranglista első helyezettje már útban van Dubai felé.

 

„Értelmetlen volt a kéthetes zaklatás” – írta a Blic napilap honlapja, amely Miomir Kecmanovicsot idézte, akivel Djokovicsnak az első fordulóban kellett volna összemérnie az erejét.

„Nagyon sajnálom a történteket, tényleg úgy gondolom, hogy nem voltak korrektek Novakkal szemben. Megadták neki a különegedélyt, és aztán két héten át zaklatták. Nagyon sajnálom. Két évvel ezelőtt segített Ausztráliának, amikor itt erdőtüzek pusztítottak. Objektíven nézve neki akkor azt nem kellett volna megtennie, de olyan, hogy mindenkinek szeretne segíteni. Nem valami szépen köszönték meg. Nem látom az okát ennek a viselkedésnek, ám most már minden kész, nagy sajnálatunkra nem láthatjuk majd Novakot játszani. Mind mögötte állunk, és hiszem, Djokovics megtalálja majd a módját annak, hogy a történtek után még erősebb legyen” – mondta Kecmanovics.

PERKÖLTSÉG? FEDEZZÉK AZ ADOMÁNYOKBÓL!

Carole Bouchard újságíró, aki korábban könyvet írt Djokovicsról, és folyamatosan kíséri is a szerb klasszist, a Twitteren adott hangot felháborodásának a döntés miatt. A bejegyzésében arra is kitért, hogy Djokovicsnak ki kell majd fizetnie a perköltségeket.

„Azt kérik, hogy fizesse ki az ausztrál kormányt képviselő ügyvédeket? Hát, kérem szépen, elvehetik abból a pénzből, amit az erdőtüzek elleni küzdelemre ajándékozott. Akkor nem jelentett veszélyt Ausztráliára...” – írta.

„Djokovics rendőri kísérettel elhagyta Melbourne-t” – emelte ki az N1 Televízió honlapja, amely úgy tudja, hogy a teniszező Dubaion keresztül jön majd vissza Európába, de nem tudni, hogy Szerbiába vagy egy másik európai országba érkezik-e meg.

„Ausztrália nagykövetével közölni kell, hogy nemkívánatos személy Szerbiában Djokovics meghurcoltatása miatt” – idézi a Danas napilap Milos Jovanovicsot, a Szerb Demokrata Párt elnökét, aki szerint nem elég, hogy az ausztrálok mérhetetlen károkat okoztak a világ legjobb sportolójának, emellett Szerbiát és valamennyi szerb állampolgárt is megaláztak.

A Nova S portál kikutatta, melyik volt az a bejegyzés, amelyet a Köztársasági Válságtörzs tagja, dr. Predrag Kon tett közzé 2020 áprilisában, ugyanis Stephen Lloyd, az ausztrál bevándorlási hivatal jogi képviselője azzal a bejegyzéssel támasztotta alá, hogy Novak Djokovics oltásellenes. „Mint Djokovics egyik legnagyobb szurkolója, nagyon örültem volna, ha lehetőségem nyílik arra, hogy az immunizáció jelentőségét részletesen ismertessem és elmagyarázzam hatalmas hozzájárulását az emberek egészségéhez. Ezzel már elkéstem, téves dolgokban hisz és ezen már nem lehet változtatni. Mester, minden jót kívánok neked. A jövőben próbáld meg elkerülni a közvetlen válaszadást a védőoltással kapcsolatos kérdésekre, mert hatalmas hatással bírnak a megnyilvánulásaid” – írta két évvel ezelőtt dr. Kon.

EMLÉKEZTETŐÜL: MI TÖRTÉNT DJOKOVICCSAL AUSZTRÁLIÁBAN
Január 4.: Djokovics bejelentette, annak ellenére hogy nincs beoltva, a szervezők különengedélyével indulhat az Australian Openen – ez óriási felháborodást keltett Ausztráliában.
Január 5.: Djokovics megérkezett Melbourne-be, ám az ausztrál hatóságok hosszas vizsgálatot, majd várakozást követően megtagadták tőle, hogy elhagyja a Tullamarine repülőteret. Utóbb aztán felszólították, hogy haladéktalanul utazzon haza.
Január 6–10.: Djokovics a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelben várakozott.
Január 8.: a játékos ügyvédei azzal védekeztek, hogy a klasszis az előző év végén már átesett a koronavírus-fertőzésen, ezért mentesült az oltás alól. Az interneten korábban megjelent fotókból és hírekből ugyanakkor kiderült, a szerb a pozitív teszt napján, valamint az azt követőn nyilvános eseményen vett részt a hazájában.
Január 10.: az ausztrál bíróság Djokovicsnak adott igazat a tárgyaláson, így a szerb teniszező elhagyhatta a karanténszállodát.
Január 11.: a világelső ügyében egyeztetett Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabics szerb miniszterelnök.
Január 14.: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter úgy döntött, törli a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező vízumát.
Január 16.: A szövetségi bíróság elutasította Djokovics kérelmét a vízumtörlés visszavonására. A szerb klasszis ezt követően bejelentette, feladja a harcot, elhagyja az országot, így biztossá vált, hogy nem vesz részt az Aus. Openen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik