Fucsovics legyőzte Schwartzmant, 16 közé jutott Wimbledonban!

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.07.02. 15:13
null
Fucsovics Márton a wimbledoni torna 4. fordulójába jutott (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton négy játszmában, 6:3, 6:3, 6:7, 6:4-re legyőzte a kilencedik kiemelt argentin Diego Schwartzmant a wimbledoni teniszbajnokság harmadik fordulójában, ezzel életében először bejutott a legjobb 16 közé a füves pályás Grand Slam-tornán. A találkozó 3 óra 19 percig tartott. A magyar versenyző a nyolcaddöntőben az orosz Andrej Rubljovval csap össze, aki szintén most először maradt talpon Wimbledonban az első hét után. A két játékos idén negyedszer játszhat egymással.

A két teniszező mindössze másodszor találkozott egymással – legutóbbi összecsapásukat, még a 2019-es Roland Garroson az argentin nagy csatában, öt szettben tudta megnyerni. Szemben a salakkal, a füves borítás Fucsovics Mártonnak feküdt jobban. Pedig az összecsapást Schwartzman várhatta esélyesebbként a világranglista 11., a torna kiemelési sorának 9. helyezettjeként.

Az első játszma kulcsjátéka a hatodik volt, mert miután addig mindkét játékos hozta az adogatását, a világranglistán 48. Fucsovics ebben 0:30-ról megfordította az állást, és az első bréklabdáját értékesítve 4:2-re elhúzott. A magyar teniszező a folytatásban is jól szervált, magabiztosan tartotta előnyét, s 37 perc alatt szettelőnybe került (6:3) – foglalta össze a történéseket a Magyar Távirati Iroda.

Amíg a nyitó játszmában mindössze egy bréket láthatott a közönség, addig a második felvonás öttel indult, a sorozatot Fucsovics törte meg, újra a hatodik gémben, ezzel ismét 4:2-es előnybe került. Innentől kezdve mindketten hozták az adogatójátékukat, 5:3-nál azonban a füves pályás Grand Slam-torna korábbi magyar juniorbajnoka három bréklabdához jutott, és a harmadikat szerencsével ugyan, de kihasználta. A röptéje után a labda a háló tetején végiggurulva sokáig „gondolkodott”, hogy melyik oldalra essen le, de végül Schwartzmanét „választotta” úgy, hogy az argentinnak esélye sem volt visszaadnia (6:3, 6:3).

Az ellenfelénél sokkal több nyerőt ütő magyar játékos a harmadik játszmában is irányított, 4:3-nál elvette a dél-amerikai adogatójátékát, így közel két óra játék után már a meccsért adogathatott. Nem tudta azonban kiszerválni a mérkőzést, Schwartzman egyenlített, 6:6 után pedig következhetett a rövidítés, amely szorosan alakult, és a végén a rivális örülhetett (6:3, 6:3, 6:7).

Az argentin szépítése nem szegte a 29 éves nyíregyházi játékos kedvét, a negyedik szettet rögtön brékkel indította, s bár 3:1 után Schwartzman egyenlített, 5:3-nál ismét karnyújtásnyi közelségbe került a nyolcaddöntő. Ezúttal Fucsovics fogadott, de az ellenfél nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon, így a magyar ismét szerválhatott a továbbjutásért. Ezúttal viszont – 15:40-ről fordítva – sikerrel járt, így 3 óra 24 perc után győzelmet ünnepelhetett (6:3, 6:3, 6:7, 6:4).

„Az volt a taktika, hogy jó előkészítéssel próbáljak nyerőket ütni és kergessem a labdát a pont végéig. Úgy érzem, le is zavartam egy maratont a mai meccsen” – nyilatkozta a találkozó után az MTI-nek Fucsovics.

Elmondta, végig koncentrált és mentálisan erős volt, így hamar túltette magát az elveszített harmadik szetten, nem engedte, hogy bármi eltérítse a céljától.

„A végén lehet, hogy kintről úgy tűnt, izgulok, de egy majdnem top tizes játékos állt a pálya másik végén, így nem történhet mindig az, amit én szeretnék. Ő is nagy küzdő és egy-két játékosnak már kiénekelte a sajtot a szájából. Sajnálom, hogy kiesett, ahogy küzdött minden pontért, ő is megérdemelte volna a továbbjutást” – fogalmazott az MTI-nek a Davis-kupa-válogatott játékos.

Fucsovics Mártonra a nyolcaddöntőben a világranglista 9. helyén álló Andrej Rubljov vár, akivel idén negyedszer csaphatnak össze (emellett Fucsovics egy találkozótól visszalépett). A magyar teniszező karrierje során először jutott el a második hétig a wimbledoni tornán – emelte ki a sikerrel kapcsolatban az ATP Twitter-oldala.

A játéknap további eredményeiről, köztük Novak Djokovics sikeréről ide kattintva olvashat.

Összefoglaló


ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (35 016 000 font, füves pálya)
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ

Fucsovics Márton–Diego Schwartzman (argentin, 9.) 6:3, 6:3, 6:7 (6–8), 6:4

A közvetítés betöltése néhány másodpercet igénybe vehet!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik