Peking 2022: megérkezett a láng a házigazdákhoz

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2021.10.19. 13:43
null
A lánggyújtó ceremónia helyszíne (Fotó: Getty Images)
Egy nappal a jövő évi, pekingi téli olimpia lángjának fellobbanása után kedden ünnepélyes keretek között átadták azt a kínai házigazdáknak. Eközben kisebb ellenállásba ütközött az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának (USOPC) döntése, miszerint az amerikai olimpikonoknak kötelező felvenni a koronavírus elleni védőoltást.


A lánggyújtó ceremóniára az első modernkori játékoknak otthont adó, márványból készült Panathinaikó Stadionban került sor, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül, csupán néhány meghívott vendég jelenlétében. A görög állami televízió élőben sugározta az ünnepséget.

A játékok egyik jelképének számító lángot hétfőn gyújtották meg Olümpiában, a pandémia miatt azonban hosszabb váltófutásra nem kerülhetett sor, ehelyett éjszaka Athénban, az Akropoliszon őrizték, mielőtt a házigazdákhoz került.

A téli ötkarikás játékokra 2022. február 4. és 20. között kerül sor, a 2008-ban házigazda Peking lesz az első olyan város, amely téli és nyári olimpiát is rendezhet.

Mindeközben kisebb ellenállásba ütközött az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának (USOPC) döntése, miszerint az amerikai olimpikonoknak kötelező felvenni a koronavírus elleni védőoltást.

Jonathan Finnoff, a USOPC főorvosa szerint sokan támogatják a szervezet álláspontját az oltási kötelezettségről, viszont egy kisebb csoport ellenzi a vakcina felvételét.

A USOPC múlt hónapban bejelentette, hogy legkésőbb december 1-ig minden sportolónak, alkalmazottnak, vállalkozónak és stábtagnak kötelező beoltatnia magát.

Néhány nappal az amerikai szervezet döntése után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közölte, hogy szigorítani fog a téli olimpia egészségügyi szabályzatán. Ezek az intézkedések várhatóan felülírják az amerikai irányelveket, így például a USOPC nem fogadhatja el az úgynevezett „vallási felmentést”.

Minden olyan sportolónak, aki rendelkezik egészségügyi felmentéssel a vakcina alól, 21 napos karanténba kell vonulnia Pekingben, mielőtt megkezdhetné az edzéseket és a versenyt.

„Ez egy kihívást jelentő időszak, de a koronavírus elleni intézkedések célja részünkről és a kínaiak részéről is, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék a játékokat” – mondta Finnoff.

A téli ötkarikás játékokra 2022. február 4. és 20. között kerül sor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik