Peking 2022: 212 sportoló az oroszok olimpiai csapatában

Vágólapra másolva!
2022.01.25. 19:08
null
Az orosz csapat logója Pekingre (Fotó: AFP)
A jövő pénteken kezdődő pekingi téli olimpián 212 orosz sportoló – 103 nő és 109 férfi – vesz részt az ország olimpiai bizottságának (ROC) keddi bejelentése szerint.

 

A teljes ötkarikás delegációt a hivatalos kísérőkkel – így edzőkkel, sportorvosokkal, gyúrókkal, sportvezetőkkel együtt – 461-en alkotják. Oroszország minden sportágban képviselteti magát a kínai fővárosban.

„A 2021-es szezonban a téli sportok világbajnokságain sportolóink összesen 40 érmet szereztek, ez a harmadik legjobb eredmény a nemzetek nem hivatalos csapatversenyében” – mondta Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes. Hozzáfűzte, hogy a koronavírus-járvány terjedésének minimalizálása érdekében megerősítették a biztonsági intézkedéseket minden oroszországi bázison, ahol a sportolók az olimpiai felkészülés utolsó edzéseit tartják.

Csernisenko elmondta, hogy a versenyzők és a sportszakemberek tesztelése rendszeresen megtörténik. Kiemelte, hogy az ötkarikás válogatottak összes felnőtt sportolója be van oltva Covid-fertőzés ellen.

Az óvintézkedések dacára megbetegedett és kikerült a pekingi küldöttségből Mihail Koljada műkorcsolyázó, miután koronavírus-tesztje pozitív lett. A 26 éves, háromszoros orosz bajnokot, aki a 2018-as olimpián csapatban ezüstérmes, férfi egyéniben pedig az az évi világbajnokságon harmadik lett, a 18 esztendős olimpiai újonc, idén Eb-ötödik Jevgenyij Szemenyenko helyettesíti Pekingben.

Az orosz csapat tagjai hivatalosan nem Oroszország, hanem Orosz Olimpiai Bizottság néven szerepelnek a kínai fővárosban, mivel az országot – a hosszú éveken át államilag irányított doppingolás miatt – eltiltották.

A téli olimpiára február 4. és 20. között kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik