Staudacher meglepő és biztos sikere szuper-óriásban

Vágólapra másolva!
2007.02.06. 13:29
Három napos csúszás után végre megrendezhették az első számpt a svédországi Areban az alpesi sí világbajnokságon, s a férfiak szuper-óirásműlesikló futamát meglepetésre az olasz Patrick Staudacher nyerte. A 26 éves vb-újonc mögött Fritz Strobl és Bruno Kernen, vagyis két tapasztalt klasszis végzett dobogós helyen. Staudacher tizenkettedikként rajtolt, s végül 32 századdal előzte meg az osztrák csapatba csak az utolsó pillanatban bekerült, korábbi lesikló-világbajnok Stroblt. A meglepetés mértékét jól mutatja, hogy az olasz fiatalember korábban nem hogy dobogós, de top 5-ös eredményét sem ért el Világkupa-viadalon.
Az amatőr rockzenész vb-újoncként indult kedden, s biztosan nyert
Reuters
Az amatőr rockzenész vb-újoncként indult kedden, s biztosan nyert
Az amatőr rockzenész vb-újoncként indult kedden, s biztosan nyert
Reuters
Az amatőr rockzenész vb-újoncként indult kedden, s biztosan nyert

„Megvalósult az álmom. Őrült jól érzem magam” – mondta röviden a befutó után Staudacher, majd hozzátette: - Ma tökéletesen kedveztek számomra a körülmények. Bátran támadhattam a kapukat, kockázatot is vállalhattam, szóval agresszíven síelhettem. Hagytam, hogy szabadon menjenek a léceim”.

Patrick Staudacher
Reuters
Patrick Staudacher
A mostani szezonban produkálta élete legjobb Vk-eredményét, hatodik lett a bormiói lesiklóversenyen, míg szuper-óriásműlesiklásban decemberben ért a „csúcsra”, nyolcadik volt Hinterstoderben.

A 26 éves friss világbajnok egyébként rendőrtisztként dolgozik, szabadidejében pedig tagja egy Red Hot Chilli Peppers tribute-zenekarnak, a Rockomonnak.

Olaszország egyébként 1997 óta várt világbajnoki éremre a férfiak valamelyik gyorsasági számában: egy évtizeddel ezelőtt Kristian Ghedina lesiklásban volt harmadik.

A keddi, napsütéses időben lebonyolított futam egyik legnagyobb esélyese, a címvédőként rajtoló amerikai Bode Miller rendkívül agresszíven síelt, sokat kockáztatott, de többször hibázott, így végül még a legjobb húsz közé sem került.

A tavalyi torinói olimpián ezüstérmes osztrák Hermann Maier csak hetedik lett, míg az összetett Vk-ban éllovas norvég Aksel Lund Svindal a top 10 mögött zárt.

ALPESI SÍ VILÁGBAJNOKSÁG, FÉRFI SZUPER-ÓRIÁSMŰLESIKLÁS

1. Patrick Staudacher (olasz) 1:14.30
2. Fritz Strobl (osztrák) 1:14.62
3. Bruno Kernen (svájci) 1:14.92
4. Christoph Gruber (osztrák) 1:14.93
4. Didier Cuche (svájci) 1:14.93
6. Erik Guay (Can) 1:14.95
7. Hermann Maier (osztrák) 1:14.96
7. Jan Hudec (kanadai) 1:14.96
9. Francois Bourque (kanadai) 1:14.97
10. Marco Buechel (liechtensteini) 1:14.99
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik