Még több debreceni BL-bevétel

311127 311127311127 311127
Vágólapra másolva!
2009.08.22. 08:08
Előző írásomban azt vizsgáltam, mennyit kereshet a DVSC-TEVA a Bajnokok Ligájában. Azóta szófiai győzelmével a Loki még közelebb került a...

Előző írásomban azt vizsgáltam, mennyit kereshet a DVSC-TEVA a Bajnokok Ligájában. Azóta szófiai győzelmével a Loki még közelebb került a főtáblához, nézzük hát meg közelebbről is a kérdést. Már csak azért is, mert ahhoz az anyaghoz több érdekes kérdés, hozzászólás is érkezett.Előző írásomban azt vizsgáltam, mennyit kereshet a DVSC-TEVA a Bajnokok Ligájában. Azóta szófiai győzelmével a Loki még közelebb került a főtáblához, nézzük hát meg közelebbről is a kérdést. Már csak azért is, mert ahhoz az anyaghoz több érdekes kérdés, hozzászólás is érkezett.

Az volt tehát a végső megállapításom, hogy az UEFA-tól kapott 7.1 millió euró (vagyis mintegy kétmilliárd forint) mellett újabb forint százmilliókkal, akár félmilliárddal gazdagodhat a Debrecen a saját bevételi forrásaiból, azaz a hazai mérkőzések jegyeladásából, a kereskedelmi bevételekből (pl. a nagyobb mezszponzorációs összegekből) és a játékosállomány értéknövekedéséből.

Az egyik olvasó felvetette, hogy mi a helyzet a televíziós bevételekkel. Valóban, ez kimaradt a debreceni számításból – ez a summa szintén az UEFA-tól érkezik, a fix teljesítménydíjak mellett a közvetítési jogok eladásából (az úgynevezett market poolból) is részesednek a klubok. (Mindenesetre amikor azt írtam, hogy a csoportkörön túljutó klubok megduplázzák a szövetségtől kapott juttatásukat, akkor abba ezeket a tv-díjakat is beleértettem.)

Az egyes országok médiapiaci értéke alapján minden UEFA-tagállamhoz rendelnek egy értéket, amelyet az adott ország BL-résztvevői között az előző évi bajnoki eredmények és a BL-ben játszott meccsek száma alapján osztanak el. A DVSC-nél persze nem kell számolgatni, hiszen rajtuk kívül biztosan nem lesz magyar csapat a főtáblán, így övék a teljes magyar illetmény… Hogy ez pontosan mennyi, az a szezon végén derül ki, de a tavalyi összegek (amelyek ebben a dokumentumban részletesen megtalálhatóak) jó iránymutatásul szolgálnak. A hozzánk hasonló perifériaországok közül a két román csapat (Kolozsvár és Steaua) 2485000 eurót, a két ukrán (Sahtar Doneck és Dinamo Kijev) 1029000 eurót, a ciprusi Famaguszta 652ezret, a fehérorosz BATE pedig 42 ezret tehetett zsebre ebből a forrásból (nehéz követni benne a logikát, az például külön tanulmányt is megérne, hogy a románok miért érik az amúgy kétszer annyi lakost felmutató ukránok dupláját). Ez alapján a Debrecen (és a magyar piac) 100 és 500 ezer euró közötti összeget jelenthet, inkább közelebb az utóbbihoz, azaz mintegy 100 millió forintra tehető az ebből jövő apanázs, ennyivel nőhet meg tehát az előző írásban említett pluszbevétel.

A hazai (azaz a Puskás Ferenc-stadionban vívandó meccsekből eredő) jegybevételnél a három csoportmeccsen átlagban húszezer nézővel számoltam – több hozzászóló szerint ez kevés, egyesek azt prognosztizálták, hogy három teltházat produkál a Loki. Ezt – sajnos – nehezen tudom elképzelni. Csak egy példa: Debrecen–Manchester United BL-selejtező 2005-ben, szintén a Puskásban – 28 ezer nézővel. Lehet persze magyarázgatni (eldőlt az első meccsen, azon a nyáron itt volt a Real Madrid és Argentína, három évvel azelőtt pedig a Zalaegerszeg elleni már játszott itt az MU stb.), de a számok akkor sem hazudnak.

Az UEFA-együtthatók által kialakított (és a sorsolás alapjául szolgáló) lista szerint szinte biztosan lesz legalább egy olyan igazi sztárcsapat a csoportban, amelyik hozhat teltházat (41 500 nézőt), sőt, némi szerencsével akár kettő is, hiszen többek közt a Real és az Inter is a második kalapban van, viszont az elsőben található pl. a Sevilla is. Viszont a második és a harmadik kalapból is érkezhet nem túl közönségvonzó együttes (Alkmaar, Besiktas stb.). Rengeteg múlhat hát sorsoláson, és persze nagyon sok minden máson – nagy kérdés például, hogy mikor, milyen „ütemben” érkezik Budapestre a csoport favoritja, hiszen nem mindegy, hogy egy-két magyar bravúr vagy éppen – ne adj’ isten – zakó után. Ha nem legjobb/legrosszabb, hanem „középutas” verziót számítunk, akkor számomra továbbra is a 60-70 ezer néző a realitás, amelybe belefér egy teltház is, de valószínűleg belecsúszik legalább egy 10 ezres publikum is. Gyorsan hozzáteszem: én leszek az egyik legboldogabb, ha a Loki rám cáfol, és háromszor is megtölti a Puskás-stadiont!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik