Ne etessük az éhező oroszlánt: Tottenham-Chelsea

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2010.12.10. 16:12
Bizony, hagyjuk inkább döglődni. Nagyon rossz passzban van a kék nagymacska - és ha sarokba szorítjuk akkor két lehetőség van: vagy agyonverjük...

Bizony, hagyjuk inkább döglődni. Nagyon rossz passzban van a kék nagymacska - és ha sarokba szorítjuk akkor két lehetőség van: vagy agyonverjük egy tompa buzogánnyal vagy felbátorítjuk és kiharapja magát a bajból. Nem tudom az olvasók többsége hogy van ezzel, de nekem a Chelsea-vel van a legkevesebb bajom a big4 tagjai közül. Ezt nehezen tudom megmagyarázni - elvégre egy néplopó maffiózó hobbicsapatáról van szó. Mégis, a Chelsea sosem volt kifejezetten sikeres csapat - és így van egy pici újdonság íze az előretörésüknek. (Kicsit olyanok nekem, mint a Loki itthon - de ez vegytiszta szubjektivitás.)Bizony, hagyjuk inkább döglődni. Nagyon rossz passzban van a kék nagymacska - és ha sarokba szorítjuk akkor két lehetőség van: vagy agyonverjük egy tompa buzogánnyal vagy felbátorítjuk és kiharapja magát a bajból. Nem tudom az olvasók többsége hogy van ezzel, de nekem a Chelsea-vel van a legkevesebb bajom a big4 tagjai közül. Ezt nehezen tudom megmagyarázni - elvégre egy néplopó maffiózó hobbicsapatáról van szó. Mégis, a Chelsea sosem volt kifejezetten sikeres csapat - és így van egy pici újdonság íze az előretörésüknek. (Kicsit olyanok nekem, mint a Loki itthon - de ez vegytiszta szubjektivitás.)

Persze a Premier League-éra első öt hatodára az volt jellemző, hogy a 80-as évek végén még kórusban sziszegő nyugat-londoniak masszívan dominálták a Tottenham elleni meccseket (még a Lane-en is - nem hiába csúfolták a kékek Three Point Lane-nek a pályánkat). A 2005-06-os szezonban nyertünk ellenük először ki tudja hány év után. De ezzel együtt az is igaz, hogy Mourinho, Grant, Hiddink és Ancelotti idején is győztük már le őket. (Csak Scolari maradt ellenünk veretlen az Abramovics-időszak edzői közül.)

Az egyik legfontosabb londoni derby ez a párosítás - a helyi szurkerek között komoly unszimpátia fortyog. (Éppen ezért nem is reklámozom a személyes Chelsea-neutralitásomat, ha londoni Spurs-drukkerekkel találkozok.) A legutóbbi olajbárós időkig minden trófea tekintetében jobbak voltunk - Abra előtt egy bajnokság, négy FA-Kupa és két nemzetközi kupagyőzelem jött össze nekik. Azóta viszont tejjel-mézzel folyó kánaán a Stamford Bridge - csak a BL-siker kerülte el eddig a csapatot, de szerintem ez sem várat sokat magára, bár idén még azért mi visszük el.

CSAPATHÍREK

King, Woody, Hudd, JJ, O'Hara, Kranjcar, Kaboul, vdV - ők biztosan nem állnak rendelkezésünkre. Dawson viszont egy felkészülési meccset már végigjátszott az MK Dons ellen, és simán bírta a 90 percet. Kíváncsi leszek, hogy Gallas kap-e egy kis pihenőt, vagy Harry megnézi, hogy másik londoni ex-csapatát is képes-e olyan klasszis teljesítménnyel nyomorítani Billy mint azt a Zemirates-ben láttuk tőle. Charlie nem csinált túl sok hülyeséget Hollandiában - viszont most nem győzött meg arról, hogy Huttonénál magabiztosabb lenne a védőmunkája. Előrefelé meg a skót is jól megy - gyorsaság tekintetében pedig a horvát sajnos sosem volt ellenfél senki számára. Szóval kinéz egy megszokott

Gomes - Hutton, Gallas, Bassong, BAE

alkotta védelem. Dawson kezdőbe állítását biztosra venném, ha nem a Chelsea lenne az ellenfél - így lehet, hogy Harry inkább a játékban lévő hátvédekre voksol.

A középpályára visszatérhet Modders - Hiddink Chelsea-jét épp az ő kapásgóljával vertük 1-0-ra. Akkor Lennon adta neki a gólpasszt, az a Lennon aki 2006-ban 17 éves suhancként Mourinho Chelsea-je ellen szerzett győztes gólt, miután Keane seggre ültette Boulahruzt (azon a meccsen Dawson is fejelt egy szépet). Az a Keane aki a 4-4-es meccsen az utolsó percben egyenlített bombagóllal. Egyébként Berbatov az utolsó utáni percben még meg is nyerhette volna nekünk azt a meccset - csak hát Carlo akkor még a rossz oldalon állt. Szóval Lennon és Modric adott a középpályán - ott lesz még Bale is, akiről a legszebb és legutóbbi Chelsea-témájú emlék ez, ni: magic. A negyedik középpályás alighanem Palacios lesz - a hondureño eddig csak a Hull ellen szerzett gólt, ez még nem akadályozna meg abban, hogy betegyek egy videót "Hull~Chelsea"-link alatt, csak nem találtam sehol a neten.

A Lennon - Pala - Modders - Bale kvartett tehát szintén több mint valószínű.

Legelől minden bizonnyal a Defoe-Crouch freak-show fog kezdeni - melléjük/helyettük jöhet Keane/Pavlju ha baj van/ha már minden nagyon jó. A középpályán sok cserelehetőség nincs, Sandro még nincs kész, a többiek pedig sérültek. Talán Bentley, esetleg a két Szent Jani egy személyben.

Ahogy már fentebb említettük, Mourinho utolsó évétől kezdve eléggé jól alakultak a kékek elleni hazai meccseink. Bajnokin azóta nem vesztettünk a Lane-en, sőt iksz is csak egy csúszott be. Jó lenne fönntartani ezt a gyönyerő sorozatot. Lehetőleg újabb három ponttal.

A Chelsea borzalmas formában van - és immár nemcsak a saját maguk által támasztott mércét tekintve. Ha csak az utóbbi öt forduló eredményeit nézzük, akkor a tizenhatodik(!) helyen állnak a tabellán... Könnyen ki lehet matekozni, hogy a Chelsea lassan gyógyuló kerete és Ancelotti rakoncátlan szemöldöke előbb-utóbb úgy megfordítja ezt a szopóágas tendenciát, hogy attól jobbra-balra kódulnak majd az ellenfelek. Remélhetjük, hogy nem ellenünk fog minden fogaskerék a helyére biccenni.

Azért is reménykedhetünk a sikerben, mert legutóbbi két győzelmünk alkalmával eléggé komoly lendületben érkezett hozzánk Nyugat-London marginálisan nagyobbacska csapata. Hiddink nálunk szenvedte el első (és emlékeim szerint egyetlen) vereségét Abramovics szolgálatában. Ancelotti pedig közel hibátlan tavaszi hadjáratának egyetlen komoly csatavesztését könyvelhette el miközben szíves vendéglátásunkat élvezte.

Saját bajnoki formánk a Chelsea produkciójának szöges ellentéte: iksz a Sunderland, győzelem a Blackburn, Arse, Pool és újabb iksz a Birmingham ellenében. Ötmeccses veretlenség - ami valójában hét, ha a BL-t is ide számoljuk. Talán éppen ez a "baljósan" reménytkeltő előjelegyüttes az, ami aggodalomra adhat okot... Ez eléggé hülyén hangzik, elismerem. De van abban valami, hogy vágta közben lehet a legnagyobbat esni a lóról.

Egyébként is derby-ről van szó. Tehát a forma elvileg nem nyom sokat a latban - bár annyira azért nem igaz ez mint "A Derby" esetében. (Természetesen nem a nyugat-londoni slumber party-ra gondolok.) Összegezve: sebzett vad érkezik - méghozzá olyan állattal van dolgunk, amelynek rusnya állkapcsát még rusnyább metsző- ill. szemfogak csúfítják. Nem szabad azt hinnünk, hogy elfelejtette volna miként is kell marcangolni. Elvégre nincs az a védelem akire ne hozná a hidegrázást Drogba - és olyan játékost sem tudok elképzelni, aki ne csodálná áhítattal Essien teherbírását és hozzáállását. Cech-et pedig annak ellenére nagyon jó kapusnak tartom, hogy már fél évtizede próbálom az ellenkezőjét hinni róla. (Na meg kábé a világon mindenki szerint top3-ban van az európai mezőnyben.)

Tipp? Az utóbbi négy hazai Chelsea-meccsünk eredményei: 2-1, 4-4, 1-0, 2-1 - na és volt még egy 2-1 a Wembley-ben is, ugye. Szóval most engedek a statisztika tonnás nyomásának - nyerünk most is 2-1-re! Defoe és Bale, a változatosság kedvéért.

YID ARMEH!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik