Xavi: Mourinho nem ír történelmet, Guardiola igen

Vágólapra másolva!
2010.12.21. 10:50
null
Xavi szerint Guardiola jobb, mint Mourinho (Fotó: Action Images)
Xavi, a Barcelona középpályása úgy nyilatkozott, véleménye szerint a jelenleg a Real Madridot irányító José Mourinho nem írta be magát a futball történelmébe, mert – bár fontos trófeákat nyert – nem hozott új szemléletet a labdarúgásba.

Xavi szerint a labdarúgással foglalkozó emberek nem az Inter Bajnokok Ligája-sikeréről, hanem a Barcelona nagyszerű játékáról beszélnek.

„Mourinho nem írta be magát a történelembe, mivel nem hozott semmi újat a labdarúgásba, míg Guardiola igen. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a sportág históriájába, új dolgokat kell tennie. Guardiola megújította a futballt, ezért örökre emlékezni fognak rá" – mondta Xavi a GQ-nak adott interjújában.

„Sacchi, Ferguson és Cruyff is újat hozott a labdarúgásba. Mourinho számos trófeát nyert, de nem adott újdonságot a játéknak. Nagyszerűen motiválja a játékosait, ám az emberek nem az Inter BL-győzelméről beszélnek, hanem arról, hogy mennyire jól játszik a Barcelona" – tette hozzá a középpályás, aki nem tartja fontosnak, hogy miket nyilatkozik a portugál szakember.

Xavi az Aranylabdáról is beszélt: az irányító Lionel Messit tartja a legjobb futballistának, viszont örülne, ha spanyol labdarúgó vehetné át az elismerést.

„Az Aranylabda igazságtalan elismerés. Posztonként kellene kiosztani, mivel nem lehet eldönteni, hogy például Casillas jobb-e vagy Villa. Örülnék, ha egy spanyol kapná meg az idei díjat. Ennek ellenére Messit tartom a legjobbnak, minden tekintetben kiemelkedik. Az utóbbi harminc évben nem volt jobb nála, és a következő harmincban sem lesz. Tudom, hogy fontos vagyok a csapatomnak, de nem voltak nagyszerű egyéni megmozdulásaim, mint amilyet Messi, Cristiano Ronaldo vagy Villa be szokott mutatni. Ilyen szempontból igazságtalan lenne, ha én kapnám az Aranylabdát" – mondta szerényen Xavi, aki elárulta, 18-19 éves korában megkereste a Milan, ő azonban nem akart távozni az olasz klub kedvező ajánlata ellenére sem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik