Törékeny illuzionista – ha megküzd árcímkéje súlyával, Joao Félix klasszissá érhet

Vágólapra másolva!
2022.03.14. 15:40
null
Joao Félix még nem kápráztatta el a La Liga híveit, csak felvillanásai voltak, ám képességei alapján minden adott ahhoz, hogy sztárcsatárrá váljon (Fotó: AFP)
Mázsás teherként nehezedik Joao Félixre 127.2 millió eurós átigazolási díja. A rekordösszegért szerződtetett portugál futballista egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de 22 évesen továbbra is minden esélye megvan rá, hogy a világ legjobb csatárai közé emelkedjen.

 

NÉVJEGY: JOAO FÉLIX SEQUEIRA
Született: 1999. november 10., Viseu
Állampolgársága: portugál
Sportága: labdarúgás      
Posztja: csatár
Klubjai: Benfica (2018–2019), Atlético Madrid (2019–)
Válogatottsága/góljai: 20/3
Kiemelkedő eredményei: Nemzetek Ligája-győztes (2019), portugál bajnok (2019), spanyol bajnok (2021), Golden Boy-díjas (2019)

Ugorjunk vissza az időben 2019 nyaráig. Amikor az Atlético Madrid klubrekordot jelentő 127.2 millió euróért szerződtette a Benficától a portugál Joao Félixet, a spanyol lapok és a La Liga képviselői a bajnokság megmentőjét, a következő nagy sztárt látták benne. Cristiano Ronaldo egy éve távozott a Real Madridtól, hatalmas űrt hagyva maga után, Lionel Messi sem titkolta már, hogy elvágyódik a Barcelonától, a ligának szüksége volt egy közönségvonzó bálványra, a médiának egy címlapra kívánkozó új arcra. Hogy mekkora terhet jelentett az őrült elvárás a mindössze 19 éves portugál tininek, senkit sem érdekelt. Hatalmas csinnadratta közepette bemutatták, majd magára hagyták – és várták, hogy varázsoljon, mint Messi vagy Ronaldo…

Ráadásul az Atléticóban is egy Eb-ezüstérmes, világbajnok csatárt kellett pótolnia, az FC Barcelonához szerződő korábbi közönségkedvenc Antoine Griezmannt, s folyamatosan az orra alá dörgölték: Kylian Mbappé mögött ő a világ második legdrágább tinédzsere, minden idők negyedik legdrágább futballistája… Nem csoda, hogy a vékonydongájú, egyébként is befelé forduló, a közszereplést nemigen kedvelő srác összeroppant a nyomás alatt, egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a csapatán belül sem tudott huzamosabb ideig húzóemberré válni. Ezen a szinten pedig az alkalmazkodásra, a tempó felvételére nincs sok idő.

Hogy ő mit érez? Természetesen azt mondja, amit elvárnak: hogy próbál nem foglalkozni vele. Amit nehéz elhinni. Hiszen tudjuk, gyerekként annyira visszahúzódó volt, hogy csaknem feladta az álmát, hogy profi futballista legyen. Hat és tizenhárom éves kora között naponta 250 kilométert utazott Viseuból az FC Porto sportkomplexumáig, majd amikor az ingázás már nem volt tovább tartható, s beköltözött a klub akadémiájára, végigsírta a napokat.

A BENFICA TÖRTÉNETÉNEK LEGDRÁGÁBBAN ELADOTT FUTBALLISTÁI
NÉV ÁTIGAZOLÁSI DÍJ
HONNAN MIKOR
1. Joao Félix 127.2 millió euró Atlético Madrid 2019
2. Rúben Dias 68 millió euró Manchester City 2020
3. Ederson 40 millió euró Manchester City 2017
3. Axel Witsel 40 millió euró Zenit 2012
4. Raúl Jiménez 38 millió euró Wolverhampton 2019
5. Nélson Semedo 35.7 millió euró FC Barcelona 2017
Forrás: transfermarkt


„Kiszálltunk a kocsiból, bementünk a leendő szobámba, leültem az ágyra, és elkezdtem sírni
– idézte őt a Players Tribune. – Azt mondtam az édesapámnak, hogy nem tudom ezt végigcsinálni, haza akarok menni. Ő körbenézett, nagy levegőt vett, majd azt javasolta, maradjak egy napot, aztán ha másnap is így érzem még, hazavisz és nem hoz vissza többé. A szüleim azt mesélték, előbb tudtam cselezni, mint járni. Ez persze nem igaz, bár ki tudja. De az biztos, hogy gyerekként is akkor voltam a legboldogabb, ha labda volt nálam és futballozhattam. A Porto utánpótlásában azonban sokszor előfordult, hogy boldogtalan voltam. Ott nem hittek bennem annyira, amennyire én hittem magamban, gyakran kritizáltak az alkatom miatt, és kevés lehetőséget kaptam. Aztán később, amikor a Benficához kerültem, minden megváltozott, ismét élveztem a játékot.”

Nyilván már az FC Porto illetékesei is megbánták, hogy nem bíztak benne, mindenesetre Joao Félix 2015-ben került a rivális Benficához, a lisszaboni klubnál vált belőle olyan csillogó tudású profi futballista, aki felhívta magára az európai topklubok figyelmét. 2016 szeptemberében a klub valaha volt legfiatalabb játékosaként kapott lehetőséget a B-csapatban, majd két évvel később a felnőttegyüttesben is bemutatkozott. Pályafutása második bajnokiján betalált a Sporting ellen 1–1-re végződő rangadón – minden idők legfiatalabb futballistájaként, 18 évesen szerzett gólt a lisszaboni derbin. E mozzanatot azóta is pályafutása legszebb emlékeként őrzi, bár az egyenlítés utáni euforikus pillanatokra csak homályosan emlékszik. Európai szinten akkor figyeltek fel rá, amikor 2019 áprilisában triplázott az Eintracht Frankfurt elleni El-mérkőzésen – a sorozat valaha volt legfiatalabb futballistájaként szerzett három gólt. Húsz góllal és 11 gólpasszal zárta az idényt, és ez elég is volt ahhoz, hogy 127.2 millió eurót se sajnáljon érte az Atlético Madrid. Tegyük hozzá, korábban ő is abszurdnak nevezte, hogy 19 évesen 120 millió euró a kivásárlási ára. De mint mondta, ez nem az ő dolga, hanem az ügynököké és a klubelnököké – ő csak játszani szeretne.

Az Atlético Madrid ifjú mágusa (Fotó: Adidas)
Az Atlético Madrid ifjú mágusa (Fotó: Adidas)


„Néhány ember veleszületett tehetsége már egészen fiatalon megmutatkozik, s nyilvánvalóvá válik mindenkinek
– mondta Joao Félix szerződtetése után Enrique Cerezo, az Atlético Madrid elnöke. – Igaz ez a művészekre, írókra, festőkre, szobrászokra és a sportolókra is. Azt hiszem, Joao Félixet is ezzel a két szóval jellemezhetjük leginkább: született tehetség. Nagyon örülök, hogy minket választott, hatalmas karrier áll előtte.”

A legjobb 21 éven aluli Európában játszó futballistának járó Golden Boy-díjat már a spanyol egyesület játékosaként kapta meg 2019-ben, Jadon Sanchót és Kai Havertzet megelőzve. Bár eddig nem tudott meghatározó teljesítményt nyújtani az Atléticóban, egyre többször bizonyítja, miért gondolják róla, hogy az évtized egyik klasszisa lehet, ha elkerülik a sérülések. Az első idényében kilenc, a másodikban tíz gólt szerzett, a most futó évadban nyolcat. A Betis elleni rangadón nem csak duplázott, de csapata legjobbja volt, és ha így folytatja, a jelenlegi lehet az első igazán jó idénye Spanyolországban. Persze eddig is voltak felvillanásai: amikor 2020 tavaszán a Liverpool elleni BL-nyolcaddöntő idegenbeli visszavágójának hosszabbításában 0–2-es hátrányból 3–2-re fordítottak a spanyolok, kiejtve a címvédőt, az Atleti első góljánál ő adta a gólpasszt Marcos Llorentének.

AZ ATLÉTICO MADRID TÖRTÉNETÉNEK LEGDRÁGÁBB IGAZOLÁSAI
NÉV ÁTIGAZOLÁSI DÍJ
HONNAN
MIKOR
1. Joao Félix 127.2 millió euró Benfica 2019
2. Thomas Lemar 72 millió euró Monaco 2018
3. Diego Costa 60 millió euró Chelsea 2018
4. Antoine Griezmann 54 millió euró Real Sociedad 2014
5. Radamel Falcao 40 millió euró FC Porto 2011
Forrás: transfermarkt


Védelmében meg kell említeni azt is, hogy Joao Félix improvizatív, csillogó tehetségéhez kevéssé illik Diego Simeone vezetőedző taktikai fegyelemre és szigorú védekezésre építő stílusa, talán jobban ki tudna bontakozni, mondjuk, egy olyan kreatív csapatban, mint Josep Guardiola Manchester Cityje. Ő úgy látja, nagyon sokat fejlődött az Atlético Madridnál: „Olyasmit tanultam meg itt, amelyre más kluboknál nem lett volna lehetőségem. Főleg védekezésben fejlődtem sokat, illetve a labdás mozgásban, a gyors irányváltásokban. Ez fontos, mert nagy céljaim vannak: szeretném megnyerni a Bajnokok Ligáját, az Aranylabdát, a válogatottal a világbajnokságot vagy az Európa-bajnokságot.”

Ami a portugál válogatottat illeti, 2019 nyarán a Svájc elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen húzhatta fel először a címeres mezt, eddigi 20 fellépésén három gólt és egy gólpasszt jegyez. A tavaly nyári Eb-n a Belgium elleni nyolcaddöntőben kapott jó félórányi lehetőséget. Joao Félix büszke rá, hogy Cristiano Ronaldo mindig támogatta és rengeteg tanáccsal látta el, amelyek közül a legfontosabb, hogy maradjon nyugodt, és játsszon a saját stílusában. Többször elmondta, hogy a példaképe Kaká, akire nemcsak a játékstílusa, a külseje is hasonlít. Nos, a zseniális brazil középpályás begyűjtötte a világbajnokság, a Bajnokok Ligája és az Aranylabda trófeáját is – kíváncsian várjuk, ebben is követi-e majd a példáját Joao Félix.

Példaképe Kaká, akire nemcsak a játékstílusa, a külseje is hasonlít. (Fotó: Adidas)
Példaképe Kaká, akire nemcsak a játékstílusa, a külseje is hasonlít. (Fotó: Adidas)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. március 12-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik