Real Madrid: mesebeli Afrika? Vagy inkább kifogták Dél-Amerikát?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.07.11. 16:56
null
<a href="https://twitter.com/marca/status/1541181977310756866">A Marca nagy port kavaró címlapja</a>, sokan rasszizmust kiáltottak<br />
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Sohasem látott árak, sohasem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Nézzük, mit adott mára nekünk a nemzetközi piac és a nemzetközi szaksajtó! Az angolok, az olaszok, a németek és a franciák után a szokásoknak megfelelően Spanyolországban zárjuk az első kört.

 

Néha a hátrányból képes az ember előnyt kovácsolni, és rájön arra, hogy amit hátránynak gondolt, az nem is az volt – ezt a nagyon alapszintű bölcsességet igazolja vissza a REAL MADRID előző idénye. A La Ligára is lecsapó viszonylagos anyagi gondözön az adósságokban, de lehetőségekben sem szűkölködő madridi klubot is elérte. Ciklikusan: két csöndesebb év után érkezett 2018-ban Vinícius Júnior, Thibaut Courtois, Álvaro Odriozola, Mariano Díaz, Brahim Díaz, Andrij Lunyin, Omar Mascarell és Lucas Torró összesen 165 millió euróért (és felkerült a saját utánpótlásból Luca Zidane, Raúl de Tomás, Federico Valverde, Sergio Reguilón és Óscar Rodríguez), egy évre rá aláírási és ügynöki pénzekkel együtt bőven 400 millió eurón felüli összegért Eden Hazard, Luka Jovics, Éder Militao, Ferland Mendy, Rodrygo, Reinier, Alberto Soro, Kubo Takefusza (és profi szerződést kapott a Transfermarkt adatbázisa szerint a Jorge de Frutos, Javi Sánchez, Dani Gómez trió).

2020-ban senkit sem igazolt a Real, de százmillió eurón felüli bevételre tett szert, zömében az Asraf Hakimi, Sergio Reguilón, Óscar Rodríguez hármas eladásán, az előző idényben Eduardo Camavinga és David Alaba öltözött fehérbe, nem is sokkal kevesebbért, mint amennyit Raphaël Varane-ért és Martin Ödegaardért kaptak a fehérek.

Karim Benzemán áll vagy bukik a Real sikeressége, mert rajta kívül nincs klasszikus 9-ese, vérbeli gólvágója a csapatnak, és a keretben pár kulcsembernek nincs megfelelő helyettese – írtuk a csapatról korábban. Benzemán nem múlott a siker, a francia gólvadász 46 mérkőzésén 44-szer volt eredményes az előző idényben, és adott 15 gólpasszt is. Vinícius Júnior kiegyensúlyozatlan olykor, de 52 fellépésén 42 kanadai pontot szerzett, Rodrygo a Bajnokok Ligája megnyerésében játszott főszerepet, és összességében 19 kanadai pontig jutott – hanem a 63 millió euróért és tekintélyes járandóságokért leigazolt Jovics 19 mérkőzésen egy gólt és három asszisztot szorgoskodott csak össze, a 2017-ben nyolcmillió euróért eladott, egy évre rá 21.5 millió euróért visszavásárolt Mariano Díaz egy gólt és egy gólpasszt íratott a neve mögé a statisztikusokkal.


Jovicsot most ingyen adták oda a Fiorentinának,
pontosabban két évig állják a fizetésének a felét, és a szerb azért nem jár rosszul, mert Olaszországban a bruttójának nem a 45.5 százalékát vonják le, hanem két éven át csak a 24 százalékát. Addig a firenzeiek 6.5 milliót fizetnek neki bruttóban, utána emelnek az összegen. Jovics szerződése a Reallal 2025-ig szólt, az új egy évvel tovább tart. A szerb évi tízmilliót kapott Madridban, potens érdeklődő híján ezért adták oda ingyen, és Jovics következő vételárának a fele a Realé, fele a Fiorentináé lesz.

Mariano Díaz a Realban összesen 15 kanadai pontot szerzett, Gareth Bale 258 találkozón 173-at, közülük pár legendás lett – mindazonáltal ő volt a világ legjobban fizetett amatőr golfozója, mert éves szinten 34 milliójába került a klubnak, bónuszok nélkül. A 2020–2021-es idényben a walesit kölcsönadták korábbi csapatának, a Tottenhamnek, ahol 34-szer lépett pályára, és 19 kanadai ponttal járult hozzá a „közöshöz”, az előző kiírásban hétszer lépett csak pályára Realban szűk 300 perc erejéig, és ezeket vessük össze azzal, hogy őt 2013-ban 101 millió euróért vették meg, és 2019 eleje óta nem volt húzóember.

Bale nemsokára 33 éves, az előző idényben összesen 407 percet játszó Isco harminc, ő sem maradt, a 34 éves Marcelót pedig érdemei elismerése mellett búcsúztatták el, a 22 esztendős Víctor Chustot egymillió euróért eladták a Cádiznak, de a játékjog fele a Realé maradt.

Bale 24-szer kevesebbet keres majd Los Angelesben, de fejlődőképességét mutatja, hogy új csapatának drukkereit spanyolul köszöntötte...

Eden Hazard 115 millió euróért és legalább harmadennyi aláírási és ügynöki költségért került Madridba, eleddig 66 mérkőzés és 16 kanadai pont a „hozomány”, az előző idényben 1000 percet sem játszott, de 23 részletben, ehhez képest nem is rossz az egy gól és a két gólpassz. Csak a 30 millió eurós bruttó fizetéshez képest az...

Visszakerült ezen a nyáron kölcsönből a japán szélső, a 21 éves Kubo Takefusza, akinek nagyon nem ment kölcsönben a Mallorcában (sem), nem érvényesítette húszmillió eurós vételi opcióját a Roma Borja Mayoral ügyében, ami nem csoda, mert januárban a náluk kölcsönben lévő éket az olaszok kölcsönadták a Getafének.

„Néha az agyamra mennek ezek az átigazolások” – mondta még tavasszal Mayoral, az ötödik kölcsönadása után, de még mindig bízik abban, hogy ha megkapja a lehetőséget, megragad a Realban.

2020 elején 30 millió euróért, és hárommilliós aláírási pénzért (plusz az ügynöke is ennyit kapott) jött a brazil karmester, az „új Kaká”, Reinier, aki két éven át Dortmundban erősödött. Főleg a tréningeken, a profik között ugyanis 800 percet sem futballozott. A jövő azonban az övé, még csak húszéves, a szerződése 2026-ig szól. Ha már kontraktusok: jövőre Karim Benzema (34 esztendős), Luka Modric (36), Toni Kroos (32), Nacho (32), Mariano Díaz (28), Marco Asensio (26), Borja Mayoral (25) és Dani Ceballos (25) távozhat szabadon, bár nyilván ehhez lesz egy-két szava addig az illetékes ügynököknek és Florentino Pérez elnöknek.

Nagy kérdés, mi lesz az anno nagyon sok pénzért megszerzett jobb oldali védővel, Álvaro Odriozolával, aki nem rossz játékos, négyszeres válogatott, a Bayern Münchenben és a Fiorentinában sem okozott csalódást – de nem is igazolta, hogy helye lenne a Real kezdőjében. 2018-ban igazolták le, azóta 43-szor szerepelt a Madridban.

Reiniert a Benfica, a Roma és a Real Valladolid, Kubót a Real Sociedad, a Valladolid, a Mallorca és a Lille, Marco Asensiót az újgazdag Newcastle United mellett a Milan, Juventus, Liverpool, Arsenal, Manchester United ötös, a cserekapus Lunyint a Villarreal, Mariano Díazt a Fenerbahce, Nachót a Roma, Mayoralt a Monza, Jesús Vallejót az Espanyol csábítja, korábban tett még állítólag egy kósza lépést Hazard felé a Dortmund.

Asensio új ügynöke Jorge Mendes, az átigazolások barátai tudják, mit jelent ez...

Eddig „jól áll” a nyári transzferpiacon a klub, ingyen megszerezte a Chelsea-től a középső védő Antonio Rüdigert – a 29 éves német játszott Angliában, a Bundesligában, a Serie A-ban, és 53-szoros válogatott. A középen és a jobb oldalon is bevethető Rüdiger 2026-ig írt alá, a nyolcadik legértékesebb játékos, aki a Bosman-szabály alapján ingyen váltott klubot, játékjoga a Transfermarkt szerint 40 millió eurót ér.

Az ingyentranszfer sohasem olcsó, lásd David Alaba megszerzését, az osztrákot ingyen engedte el a Bayern München, de a Real a hátvédnek 17.7 millió eurós aláíráspénzt adott, ügynöke, Pini Zahavi 5.2 milliót, az édesapja, George Alaba pedig 6.3 milliót kasszírozott; Rüdiger beérte 8 milliós aláírási pénzzel és évi 9 millió eurós fizetéssel, nettóban, az ügynöksége potom 15 millió eurót kért nélkülözhetetlen tevékenységéért. A Bayern Münchent, a Barcelonát és a Chelsea-t kellett túllicitálni.

A 21 éves spanyol védőért, Mario Giláért hatmillió eurót áldozna a Lazio, sokkal többet, mint amennyit a Getafe, a Real ragaszkodik az ő esetében is a játékjog feléhez, és kikötne egy visszavételi opciót is.

Kincskeresésből jeles!


A 22 esztendős francia védekező középpályás, Aurélien Tchouaméni nem a jövő, hanem a jelen embere már,
ezért is adott első és sokadik blikkre is elképesztő összeget, 80 millió eurót érte a Monacónak a Real. A bónusz még húszmillió euró, két éve közel ennyiért vette meg az ASM a Bordeaux-tól, méghozzá a Bayern és az Internazionale orra elől. 2021 őszén kezdte el a tárgyalásokat a Real és a Monaco Tchouaméni ügyében (Casemiro cseréjét keresi a Real, írták a spanyol lapok), de már korábban is szemmel tartották a megfigyelők. A Juventust, a Liverpoolt és a Chelsea-t kellett legyőzni most a pénztárnál, a hercegségbeliek annak köszönhetik ezt a transzfert, hogy Kylian Mbappé maradt Párizsban, hogy történelmet írjon (az aláírási díjával és az éves alapfizetésével mindenképpen).

Jellemző a francia középpályás tehetségére, hogy nála többet csak az Eden Hazard, Gareth Bale, Cristiano Ronaldo hármas tagjaiért fizetett a Madrid, igaz, a Zinédine Zidane-ért 2001-ben átutalt 77.5 millió euró az inflációt is beleszámolva sokkal tetemesebb summa. Zidane játékosként a Realban picit kevesebbet keresett, mint most a honfitársa.

Ha már itt tartunk!

Jó hír a madridiaknak, hogy Rüdiger bevallotta, a Real érdeklődése minden más ajánlatot azonnal a sutba dobatott vele, és az alkudozások során engedett 22 millió eurót az igényeiből (...), Tchouaméninek a PSG havi egymillió eurót ajánlott nettóban (!), a Realban feleekkora az alapbére, ehhez maximum évi egymillió euró jöhet, írja a Marca. Rodrygo a hosszabbítás után évi 4-7 millió között kap, a teljesítményétől függően, ha érdemes lesz az Aranylabdára, a fizetése azonnal évi nyolcmillióra emelkedik.

Nem meglepő módon az olasz sajtó azonnal híresztelni kezdte, hogy Casemiro a Juventusban köthet ki, a brazil télen már 31 esztendős lesz. A COPE rádió szerint Asensio nem kap új szerződést, 25-30 millió euróért vihető a nyáron (az As 50 millióra esküszik); Ceballos 10-12 millióért távozhat (ezt a Betis sokallja, a bruttó hétmillió eurós bért pláne), más újságok szerint két évvel készek meghosszabbítani a középpályás szerződését Ancelotti kedvéért.

 

A jó szemű megfigyelő, Juni Calafat Vinícius Júnior, Rodrygo és Federico Valverde után újabb csiszolatlan gyémántot talált: a Botafogo 18 éves középcsatárját, szélsőjét, Matheus Nascimentót. Elsőre 50 millió eurót kértek érte, de sokat kell még tárgyalni, hogy a „kis Cavani” az „új Benzema” legyen... Nem mellékesen a játékjogán a klub (60 százalék), a játékos maga (30%) és nevelőegyesülete (10%) osztozik, ami nem a könnyű megoldások kulcsa. Hogy még izgalmasabb legyen: Matheus profi szerződése jövőre lejár, így aranybánya nyílik a 30 százaléknak – a 70 százalék nagy bánatára...

Kubo és Renier távozása fontos helyeket nyit meg a keretben: két nem EU-s játékost lehet a helyükre igazolni vagy nevezni (bár vannak kiskapuk, lásd Renier esetét). Éder Militao, Rodrygo és Vinícius Júnior még az idén megkaphatja a spanyol állampolgárságot, ez megnyithatja az utat a brazil jobb oldali védő, Vinícius Tobias előtt. 2022 elején hatmillióért vette őt a Sahtar Doneck az Internacionaltól, a jövő nyárig vette kölcsön a Real, 17-18 milliós vételi opcióval.

Szakértő


Érdekes, hogy Toni Kroos nem tárgyal az új szerződéséről, az őt jól ismerő újságírók szerint a kora nyári, 2024 nyaráig szóló ajánlatot nem az anyagiak miatt utasította vissza. Ugyanakkor a télen krisztusi korba lép...

„Innen akarok visszavonulni. Érzésem szerint harminchét-harmincnyolc évesen már nem fogok játszani. A szerződésemről majd a megfelelő időben döntök” – nyilatkozta a minap maga a német karmester.

A Marca szerint már folynak a hosszabbítási tárgyalások Lunyin és Nacho menedzsmentjével. Sergio Arribasért mindössze a Sporting CP, a Braga, az Anderlecht, az FC Bruges, az Almería, a Girona és Sporting Gijón jelentkezett be, a legmagasabb ajánlat nyolcmillió euró, a játékjog feléért, de a vezetők marasztalják a húszéves spanyol támadót. Ferland Mendy kevesli éves 4.5 milliós nettó bérét, új szerződést akar, ugyanakkor egyes újságírók szerint megingott a helye a kezdőben, mert Rüdiger érkezése után Alaba visszatér eredeti posztjára, a védelem bal oldalára.

Az As szerint Mendy egyenesen eladó, a helyére pedig visszahívják a tavaly kétmillió euróért eladott Fran Garcíát a Rayo Vallecanótól (már tavaly is a fele játékjog visszatartásával engedte el a fiatalokat Pérez, hárommilliót kereshet most rajta a Rayo). Miguel Gutiérrez kölcsönbe kerülhet ez esetben, de el nem adják, Fran Garcíának jól ment az előző idényben, de azért messze van még unokatestvére, Koke szintjétől.

A Football Espana összesítése szerint Pérez elnöksége alatt közel 400 millió euró folyt be a saját nevelésű játékosok értékesítéséből, és a következő idényben lesz a klubnak C-csapata is, a helyi RSC Internacionallal történt megállapodás alapján.

Lazítás


Kiszemelt erre a nyárra Madridban a müncheni Serge Gnabry, míg Paul Pogba és Paulo Dybala már „nem téma” Madridban, miközben sokak bosszúságára Jorge Mendes felajánlotta Cristiano Ronaldo szolgálatait a Barcelonának (is). Reece James, Christopher Nkunku, a 17 éves argentin karmester, Gonzalo Sosa (Racing Club), a Reims fiatal csatárja, Hugo Ekitike, kollégája, Amine Gouiri (Nice) is kiszemelt a nemzetközi média szerint, de Ancelotti inkább a meglévő keretből építkezhet, ha nem lesznek nagyobb számban távozók.

A 16 éves brazil karmestert, Luis Guilhermét a Palmeiras U20-asai között szúrták ki a megfigyelők, klubja 60 millió eurós kivásárlási záradékkal próbál operálni.

Egyesek szerint ennek egyik nagy nyertese Eden Hazard lesz, akire az olasz mester középcsatárként fog számítani!


A Marca sok vihart kavaró címlapja szerint afrikai energiára, afrikai erőforrásokra, afrikai lehetőségeket kihasználva épül az új Real, de ez csak részben igaz, ugyanis Alaba nigériai (és félig Fülöp-szigeteki) származású, de Bécsben született, osztrák válogatott; Rüdiger Berlinben látott napvilágot (édesanyja Sierra Leone-i) és német válogatott, Ferland Mendy szenegáli származású, de francia válogatott (Meulan-en-Yvelines-ben született), Tchouaméni kameruni szülők gyermeke, de szintén a Les Bleus erőssége, és Rouen-ban született. Eduardo Camavinga az angolai Cabindában, egy menekülttáborban, a Kongói Köztársaságból érkező szülőktől, és csak 2019 óta francia állampolgár, de azóta francia válogatott, kétéves kora óta él az országban a családjával.

Forrás: Marca
Forrás: Marca

Benzema lyoni, a szülei algériaiak, azonban a francia válogatottat választotta. „Algéria a szüleim hazája, és mindig is nagyon fogom szeretni ezt az országot, de futballokokból mindenképpen a francia válogatottat választom” – indokolta meg, hogy miért mondott nemet 2006-ban az algériai szövetség hívására.

Ferland Mendy unokatestvére, a Chelsea kapusa, Édouard Mendy szenegáli válogatott, Rüdiger féltestvére pedig az őt képviselő ügynökség egyik tulajdonosa, Sahr Senesie.

Világfalu, miért éppen a Real lenne a kivétel?

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

UD ALMERÍA
Érkezett:
Marko Milovanovics (Partizan Beograd, 3500000 euró), Gui Guedes (Vitória Guimaraes, 3000000 euró), Alejandro Pozo (Sevilla, kölcsön után végleg, 3000 000), Szrdjan Babics (Crvena zvezda, kölcsön után végleg, 1100000), Martin Svidersky (Manchester United U23, ingyen), Houboulang Mendes (Lorient, i.)
Kölcsönből vissza: Cristian Olivera (Rayo Vallecano), Dragan Roszics (Albacete), Jonathan Silva (Botafogo)
Távozott: Giorgi Makaridze (Ponferradina, ingyen), Aitor Bunuel (szerződése lejárt), Daniel Carrico (szerződése lejárt)
Kölcsönbe: Cristian Olivera (Boston River)
Kölcsönből vissza: Nélson Monte (SZK Dnipro-1)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Gorka Guruzeta (Amorebieta, i.), Nico Serrano (Bilbao B)
Kölcsönből vissza: Peru Nolaskoain (Amorebieta), Jon Morcillo (Real Valladolid), Inigo Córdoba (Go Ahead Eagles), Imanol García de Albéniz (Mirandés), Inigo Vicente (Mirandés)
Távozott: Jokin Ezkieta (Racing Santander, i.), Unai López (Rayo Vallecano, kölcsön után végleg), Inigo Córdoba (szl.), Ander Capa (szl.), Inigo Vicente (Racing Santander, i.), Unai Núnez (Celta Vigo)
Kölcsönbe: Juan Artola (Burgos), Benat Prados (Mirandés), Imanol García de Albéniz (Eibar)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Samuel Lino (Gil Vicente, 6500 000), Axel Witsel (Dortmund, i.), Giuliano Simeone (Atlético Madrid B)
Kölcsönből vissza: Nehuén Pérez (Udinese), Sergio Camello (Mirandés), Saúl Níguez (Chelsea), Víctor Mollejo (Tenerife), Álvaro Morata (Juventus), Rodrigo Riquelme (Mirandés), Santiago Arias (Granada), Marcos Paulo (Famalicao), Ivo Grbic (Lille), Manu Sánchez (Osasuna), Borja Garcés (Leganés), Vitolo (Getafe)
Távozott: Sime Vrsaljko (Olympiakosz, i.), Héctor Herrera (Houston Dynamo, i.), Luis Suárez (szl.)
Kölcsönbe: Giuliano Simeone (Real Zaragoza)
Kölcsönből vissza: Benjamin Lecomte (Monaco)

FC BARCELONA
Érkezett:
Franck Kessié (Milan, ingyen), Andreas Christensen (Chelsea, i.), Pablo Torre (Racing Santander, 5000000), Raphinha (Leeds United, 58 000 000)
Kölcsönből vissza: Francisco Trincao (Wolverhampton), Rey Manaj (Spezia), Miralem Pjanic (Besiktas), Álex Collado (Granada), Inaki Pena (Galatasaray)
Távozott: Philippe Coutinho (Aston Villa, kölcsön után végleg, 20000000 euró), Dani Alves (szerződése lejárt), Ferran Jutgla (FC Bruges, 5000000), Francisco Trincao (Sporting CP, 3 000 000), Rey Manaj (Watford, 2 500 000)
Kölcsönbe: Clément Lenglet (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Luuk de Jong (Sevilla), Adama Traoré (Wolverhampton)

REAL BETIS
Érkezett:
Willian José (Real Sociedad, kv., 10000 000), Luiz Henrique (Fluminense, 8000 000), Luiz Felipe (Lazio, i.)
Kölcsönből vissza: Dani Martín (Málaga), Loren Morón (Espanyol), Rober González (Las Palmas)
Távozott: Joel Robles (szl.), Cristian Tello (szl.)
Kölcsönbe: Raúl García (Mirandés)
Kölcsönből vissza: Héctor Bellerín (Arsenal)

CÁDIZ CF
Érkezett:
Víctor Chust (Real Madrid, kölcsön után végleg, 1000 000), Rubén Alcaraz (Real Valladolid, kv., 1000 000), Awer Mabil (Midtjylland, i.), Ivan Chapela (Cádiz B)
Kölcsönből vissza: Milutin Oszmajics (Bandirmaspor), Álvaro Jiménez (Ibiza), Martín Calderón (Mirandés), Jorge Pombo (Real Oviedo), Nano Mesa (Real Zaragoza), Álvaro Giménez (Real Zaragoza)
Távozott: Jens Jönsson (AEK Athén, i.), Salvi Sánchez (Rayo Vallecano, i.), Varazdat Harojan (Anorthosis, i.)
Kölcsönből vissza: Usszama Idrisszi (Sevilla), Fede San Emeterio (Real Valladolid), Florin Andone (Brighton)

CELTA VIGO
Érkezett:
Williot Swedberg (Hammarby, 5000 000), Luca de la Torre (Heracles Almelo, 2000 000)
Kölcsönbe: Óscar Rodríguez (Sevilla), Unai Núnez (Athletic Bilbao)
Kölcsönből vissza: Okay Yokuslu (Getafe), Miguel Baeza (Ponferradina), Iván Villar (Leganés), Sergio Carreira (Mirandés)
Távozott: Brais Méndez (Real Sociedad, 14000 000), Néstor Araújo (CF América, 3000 000), Emre Mor (Karagümrük, kölcsön után végleg, i.), Okay Yokuslu (szl.), Nolito (szl.)
Kölcsönbe: José Fontán (Go Ahead Eagles), Orbelín Pineda (AEK Athén)
Kölcsönből vissza: Matías Dituro (Universidad Católica), Jeison Murillo (Sampdoria), Thiago Galhardo (Porto Alegre)

FC ELCHE
Érkezett:
Ezequiel Ponce (Szpartak Moszkva, kv., 4000000)
Kölcsönből vissza: Manu Justo (Racing Santander), Josema (Real Valladolid), Axel Werner (Arsenal)
Távozott: Manu Justo (Racing Ferrol, i.), Pablo Piatti (Estudiantes, i.), Antonio Barragán (szl.), Guido Carrillo (szl.), Iván Marcone (Independiente, 1800000)
Kölcsönből vissza: Kiko Casilla (Leeds United), Lucas Olaza (Real Valladolid), Kike Pérez (Real Valladolid)

ESPANYOL
Érkezett:
Brian Oliván (Mallorca, i.), Joselu (Alavés, i.), Tonny Vilhena (FK Krasznodar, 2 500 000)
Kölcsönbe: Vinicius Souza (Lommel), Benjamin Lecomte (Monaco)
Kölcsönből vissza: Álvaro Vadillo (Málaga), Pol Lozano (Girona), Matías Vargas (Adana Demirspor), Víctor Gómez (Málaga)
Távozott: Diego López (Rayo Vallecano, i.), David López (szl.), Dídac Vila (szl.), Oier Olazábal (szl.), Óscar Melendo (szl.), Fran Mérida (szl.)
Kölcsönbe: Víctor Gómez (Braga), Miguelón (Real Oviedo)
Kölcsönből vissza: Yangel Herrera (Manchester City), Tonny Vilhena (FK Krasznodar), Loren Morón (Betis), Manu Morlanes (Villarreal)

FC GETAFE
Érkezett:
Jaime Seoane (Huesca, i.), Fabrizio Angileri (River Plate, i.), Domingos Duarte (Granada, 1 000 000)
Kölcsönbe: Portu (Real Sociedad)
Kölcsönből vissza: Darío Poveda (Huesca), Chema Rodríguez (Eibar), Miguel Rubio (Burgos), Jack Harper (Racing Santander), Ignasi Miquel (Huesca)
Távozott: Mathías Olivera (Napoli, 11000000), Hugo Duro (Valencia, kölcsön után végleg, 4000000), Rubén Yánez (Málaga, i.)
Kölcsönbe: Darío Poveda (Ibiza)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Roma), Gastón Álvarez (Boston River), Okay Yokuslu (Celta Vigo), Óscar Rodríguez (Sevilla), Vitolo (Atlético Madrid), Gonzalo Villar (Roma), Florentino (Benfica), Jorge Cuenca (Villarreal), Sandro Ramírez (Huesca)

FC GIRONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Álex Gallar (Cartagena), Jonathan Dubasin (Logronés), Jordi Calavera (Sporting Gijón)
Távozott: Jairo Izquierdo (Cartagena, i.), David Junca (szl.), Jordi Calavera (Lugo, i.), Álex Gallar (Málaga, i.)
Kölcsönből vissza: Nahuel Bustos (Manchester City), Darío Sarmiento (Manchester City U23), Álex Baena (Villarreal), Pol Lozano (Espanyol), Pablo Moreno (Manchester City U23)

RCD MALLORCA
Érkezett:
Pablo Maffeo (VfB Stuttgart, kv., 3000 000), José Copete (Ponferradina, i.)
Kölcsönből vissza: Jordi Mboula (Estoril Praia), Lago Júnior (Huesca), Braian Cufré (Málaga), José Copete (Ponferradina)
Távozott: Joan Sastre (PAOK, kv., 400000), Aleix Febas (Málaga, kv., i.), Alekszandar Szedlar (Alavés, i.), Brian Oliván (Espanyol, i.), Salva Sevilla (Alavés, i.), Manolo Reina (Málaga, i.)
Kölcsönből vissza: Vedat Muriqi (Lazio), Sergio Rico (PSG), Fer Nino (Villarreal), Rodrigo Battaglia (Sporting CP), Kubo Takefusza (Real Madrid)

CA OSASUNA
Érkezett
: Rubén Pena (Villarreal, i.), Aitor Fernández (Levante, i.)
Kölcsönből vissza: Marc Cardona (Go Ahead Eagles), Rober Ibánez (Leganés)
Távozott: Oier Sanjurjo (AEK Larnaka, i.), Marc Cardona (Las Palmas, i.), Inigo Pérez (visszavonult), Jonás Ramalho (szl.)
Kölcsönből vissza: Manu Sánchez (Atlético Madrid)

REAL MADRID
Érkezett:
Aurélien Tchouameni (Monaco, 80000000 euró), Antonio Rüdiger (Chelsea, ingyen)
Kölcsönből vissza: Reinier (Borussia Dortmund), Borja Mayoral (Roma), Kubo Takefusza (Mallorca), Álvaro Odriozola (Fiorentina)
Távozott: Víctor Chust (Cádiz, kölcsön után végleg, 1000000 euró), Gareth Bale (Los Angeles FC, i.), Luka Jovics (Fiorentina, i.), Isco (szerződése lejárt), Marcelo (szl.)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Brais Méndez (Celta Vigo, 14000 000), Mohamed-Ali Cho (Angers, 11000 000), Jon Pacheco (Real Sociedad B)
Kölcsönből vissza: Martín Merquelanz (Rayo Vallecano), Modibo Sagnan (Tondela), Jon Bautista (Leganés), Kévin Rodrigues (Rayo Vallecano)
Távozott: Willian José (Betis, kv., 10000000), Kévin Rodrigues (Adana Demirspor, i.), Nacho Monreal (szl.), Adnan Januzaj (szl.), Jon Guridi (Alavés, i.), Joseba Zaldua (Cádiz, i.)
Kölcsönbe: Roberto López (Mirandés), Portu (Getafe), Peter Pokorny (MOL Fehérvár), Modibo Sagnan (Utrecht)
Kölcsönből vissza: Rafinha (PSG), Alexander Sörloth (RB Leipzig), Germán Valera (Atlético Madrid B)

FC SEVILLA
Érkezett:
Marcao (Galatasaray, 12000 000)
Kölcsönből vissza: Juan Berrocal (Sporting Gijón), Rony Lopes (Olympiakosz), Luuk de Jong (Barcelona), Óscar Rodríguez (Getafe), Usszama Idrisszi (Cádiz)
Távozott: Diego Carlos (Aston Villa, 31000 000), Alejandro Pozo (Almería, kv., 3000000), Luuk de Jong (PSV, 3000 000), Javi Díaz (Tenerife, i.), Ludwig Augustinsson (Aston Villa, 500 000), Juan Berrocal (Eibar, i.)
Kölcsönbe: Óscar Rodríguez (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Anthony Martial (Manchester United)

FC VALENCIA
Érkezett:
Hugo Duro (Getafe, 4000 000), Samu Castillejo (Milan, i.)
Kölcsönből vissza: Jorge Sáenz (Mirandés), Manu Vallejo (Deportivo Alavés)
Távozott: Gyenisz Cserisev (szl.)
Kölcsönbe: Jorge Sáenz (Leganés)
Kölcsönből vissza: Omar Alderete (Hertha), Hélder Costa (Leeds United), Ilaix Moriba (RB Leipzig), Bryan Gil (Tottenham)

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Salvi Sánchez (Cádiz, i.), Diego López (Espanyol, i.), Unai López (Bilbao)
Kölcsönből vissza: Lass Bangoura (PASZ Lamia), Andrés Martín (Tenerife), José Pozo (al-Ahli SZC), Jorge Moreno (Leonesa), Miguel Ángel Morro (Fuenlabrada)
Távozott: Luca Zidane (szl.)
Kölcsönbe: Jorge Moreno (Córdoba)
Kölcsönből vissza: Mamadou Sylla (Alavés), Sergi Guardiola (Real Valladolid), Nikola Marasz (Almería), Unai López (Bilbao), Kévin Rodrigues (Real Sociedad), Martín Merquelanz (Real Sociedad)

FC VILLARREAL
Érkezett:
José Luis Morales (Levante, i.), Pepe Reina (Lazio, i.)
Kölcsönből vissza: Xavi Quintilla (Leganés), Manu Morlanes (Espanyol), Fer Nino (Mallorca), Álex Baena (Girona), Jorge Cuenca (Getafe), Javi Ontiveros (Fuenlabrada)
Távozott: Rubén Pena (Osasuna, i.), Sergio Asenjo (Real Valladolid, i.), Xavi Quintilla (Santa Clara), Serge Aurier (szl.)
Kölcsönbe: Álex Millán (Famalicao)
Kölcsönből vissza: Giovani Lo Celso (Tottenham)

REAL VALLADOLID
Érkezett:
Monchu (Granada, kv., 1200 000), Iván Sánchez (Birmingham City, kv., 100 000), Sergio Asenjo (Villarreal, i.), Sergio Escudero (Granada, i.), Gonzalo Plata (Sporting CP, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Kike Pérez (Elche), Lucas Olaza (Elche), Diego Alende (Lugo), Fede San Emeterio (Cádiz), Sergi Guardiola (Rayo Vallecano), Sekou Gassama (Málaga)
Távozott: Rubén Alcaraz (Cádiz, kv., 1000 000), Nacho Martínez (Tenerife, i.), Kiko Olivas (szl.), Pablo Hervías (szl.), Raúl Carnero (Deportivo La Coruna, i.), Diego Alende (FC Andorra, i.), José Antonio Caro (Burgos, i.)
Kölcsönbe: Saidy Janko (Bochum), Paulo Vitor (Rio Ave)
Kölcsönből vissza: Josema (Elche), Jon Morcillo (Bilbao), Gonzalo Plata (Sporting CP), Cristo González (Udinese)

Vastaggal az elmúlt két hét átigazolásai, lezárva szombaton reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik