La Liga: támadásba lendült a Real, nem támogatja az új szerződést

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.08.05. 21:57
null
A Real Madrid felújítás alatt lévő stadionja, a Bernabéu (Fotó: AFP)
Nagyjából egy időben azzal, hogy a Barcelona hivatalosan bejelentette Lionel Messi kényszerűnek minősített távozását, közleményt adott ki a Real Madrid is, egyértelművé téve: ellenzi a Liga és a CVC befektetési alap között létrejött, az indoklás szerint a nehéz pénzügyi helyzetbe került klubok túlélését segítő szerződést.

 

A klub hivatalos honlapjára csütörtök este felkerült közleményben a Real Madrid nehezményezi, hogy tudta és az előkészületekbe való bevonása nélkül kötött a liga évtizedekre szóló megállapodást a befektetővel.

Mint beszámoltunk róla, a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság (La Liga) – a koronavírus-világjárvány okozta pénzügyi nehézségek szorításában – nagyszabású szerződést kötött a CVC nevű befektetési alappal, aminek köszönhetően a ligában szereplő csapatok jelentős pénzösszeghez jutnak.

A liga a befektetővel közösen alapított cégbe viszi kereskedelmi jogait, a CVC abban kap 10 százalékos részesedést mintegy 2.7 milliárd euró ellenében – ez a konstrukció nem tetszik a Real Madridnak.

Az időközben általuk megismert részletek alapján a madridiak úgy látják, hogy a televíziós közvetítési jogok eladásából származó bevételekből az új befektető jogsértő módon és aránytalanul nagy hányadban részesedik, méghozzá évtizedes távlatokban.

„A Real Madrid nem támogathat egy olyan vállalkozást, amely negyvenkét élvonalbeli és másodosztályú klub, továbbá a következő ötven évben a körükbe érkező csapatok jövőjét egy befektetői csoport kezébe adja” – olvasható a közleményben.


A madridi klub küldöttgyűlésen vitatja majd meg az előállt helyzetet, és a spanyol sajtó nem tartja kizártnak, hogy a Real végül pert indít a liga ellen.

Mint ismert, az Európai Szuperliga egyik kezdeményezőjeként a Real Madrid hónapok óta nyíltan csatázik az Európai, valamint a Spanyol Labdarúgó-szövetséggel, és egyértelművé tette, hogy másként képzeli az európai klubfutball jövőjét, mint az európai és a spanyolországi irányító testület.

• FRISSÍTÉS. Csütörtök este a Barcelona is közleményt jelentetett meg, és – a liga bejelentésének alapos tanulmányozása után – szintén fenntartásait fejezte ki. A Barca úgy véli, hogy az előkészítési folyamatba nem vonták be eléggé a televíziós közvetítési jogokat tulajdonló klubokat, ráadásul a futball ma olyan bizonytalan gazdasági környezetben működik, hogy nem időszerű ilyen hosszú távra, negyven-ötven évre szóló megállapodást aláírni.

„A Barcelona megdöbbenve értesült a megállapodásról, amelynek megkötésekor a klubok véleményét, köztük a Barcelonáét, egyáltalán nem vették figyelembe. Hiányoljuk a más pályázóktól érkező ajánlatok ismertetését, azok előnyeinek és hátrányainak tanulmányozását, mert a pandémia utáni időszakban nagyon sok kérdésre kell megtalálnunk a választ” – olvasható a katalánok közleményében.


Néhány órával korábban beszámoltunk róla: pénzügyi okokra hivatkozva a Barcelona bejelentette, hogy nem tud új szerződést kötni ikonikus labdarúgójával – Lionel Messi távozik a klubtól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik