Röplabda: Kiss Gréta a kevés játéklehetőség ellenére is fejlődik Potsdamban

Vágólapra másolva!
2023.12.20. 19:03
null
Kiss Gréta szerint minden körülöttük forog Potsdamban (Fotó: Kovács Péter)
Kiss Gréta válogatott röplabdázó ugyan több játéklehetőségben bízott klubjánál, a német Potsdamnál, de a jelenlegi helyzetből is igyekszik tanulni, mentálisan pedig elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy aranyérmekhez segítse együttesét.

A 25 éves ütőjátékos nyáron szerződött a francia Terville-től Potsdamba, ahol egy remekül szervezett klubba került.

„Minden körülöttünk forog, profi körülmények vannak. A játéklehetőséget illetően egy kicsit talán többre számítottam annál, mint amit egyelőre kaptam, de az edzéseken érzem, hogy versenyben vagyok. Sok találkozón ha csak pár pontra is, de fontos helyzetekben kaptam bizalmat, máskor pedig majdnem egész meccseken bizonyíthattam, így nem vagyok elégedetlen” – mondta az MTI-nek adott interjújában Kiss.

A 24-szeres magyar válogatott röplabdázó úgy vágott bele a németországi kalandba, hogy egy, a franciánál erősebb bajnokságba kerül, és bár az élmezőny csapatai „felfelé kilógnak” a Bundesligából, Franciaországban szerinte több volt a meglepetés, egyik ellenéllel szemben sem mehettek biztosra.

Kissnek az olasz Riccardo Boieri személyében olyan vezetőedzője van, aki korábban statisztikusként és másodedzőként dolgozott, és ez az első szezonja egy csapat élén. Ennek kapcsán az ütőjátékos megjegyezte: a szakember múltja miatt „minden le van szabályozva”, minden meccsen pontosan meg van mondva, mit kell blokkolniuk, vagy hol kell védekezniük. Az előző szezonban, Terville-ben sokkal inkább a saját játékolvasásukra voltak utalva.

„Számomra az ideális állapot valahol a kettő között van. Itt Potsdamban nagyon komolyan ki van elemezve minden ellenfél minden játékosa, ami abból a szempontból jó, hogy mindenki ellen más taktika a nyerő. Az előző szezonban egy játékrendszerünk volt, abban kellett boldogulnunk, és bár megvoltak az ütés- vagy blokk-királyok, sokat tudtam profitálni a játékolvasási képességemből” – tekintett vissza Kiss Gréta, aki szerint ő az a fajta röplabdázó, akit egy kicsit „hagyni kell játszani”.

Boierivel kapcsolatban arról is beszélt, néha még érződik a tréneren, hogy új neki a vezetőedzői szerepkör, néha elviszik az érzelmek, de az edzésmunkára és a mérkőzésekre való felkészítésre egyetlen rossz szót sem tud mondani.

„Emellett nyitott mindenre, ha valamivel nem értesz egyet, meghallgat, igyekszik sokat kommunikálni velünk” – világított rá a szakemberrel kapcsolatban tapasztalt pozitívumokra Kiss.

A válogatott röplabdázó kiemelte, azok után, hogy az előző két idényben – Balatonfüreden, illetve Terville-ben – stabil kezdőjátékosnak számított, nem volt könnyű az új helyzetbe beleszoknia, ugyanakkor most még jobban előtérbe kerül az, hogy milyen mentális állapotban van.

„Ha egy pontra megyek be, akkor azt kell tökéletesen megcsinálnom, de úgy állok hozzá, hogy ebből is tanulok. A cseresarokból tanulmányozom meccs közben az ellenfeleket, próbálok segíteni a lányoknak és mindig nézem, miben tudok fejlődni” – mondta szerepéről Kiss, aki az idény eddigi részével annak ellenére is elégedett, hogy az utóbbi időben becsúszott pár nem várt vereség.

„Jól indultunk, és amíg teljes volt a keretünk, jól is mentünk, az utóbbi hetekben azonban rengeteget utaztunk, voltak sérültjeink is, így volt egy-két nem várt pontvesztés. Iszonyatosan fárasztó időszakon vagyunk túl, és mi is emberek vagyunk, nem tudunk mindig csúcsformában játszani. Ennek ellenére minden meccsbe beletettük, ami bennünk volt, ott vagyunk a kupadöntőben, a BL-ben van esélyünk továbbjutni és a bajnokság is szoros” – nyilatkozta az eddigiekről Kiss.

A szezon végén - mint mondta - azzal „nyilván elégedett lenne, ha mindent megnyernének”, és mivel komplett csapatuk van, erre lát is esélyt. A Német Kupában „szeretnék feltenni az i-re a pontot" - a Stuttgart elleni finálé március 3-án lesz Mannheimben -, a bajnokságban pedig érmet mindenképpen szeretnének nyerni, de "igazán jó az lenne, ha ott is döntőbe jutnának”.

„A keretünk kiegyensúlyozott, minden poszton ponterős játékosaink vannak, jól fogadunk, gyorsan játszunk, bízom magunkban” – zárta a válogatott röplabdázó.

A Potsdam – amely az előző idényt az azóta Olaszországban játszó Németh Anettel a soraiban két ezüstéremmel zárta – a bajnokságban tíz forduló után 6/4-es győzelmi mutatóval, húsz ponttal a negyedik helyen áll, míg a Bajnokok Ligája C csoportjában 2/2-es mérleggel, öt ponttal harmadik, de amennyiben a január 10-i következő fordulóban hazai pályán legyőzi a lengyel Budowlani Lódzot, jó eséllyel a második, továbbjutást érő helyen zár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik