Valamiért Ismerős Arcok 29. rész: Jonás Gutiérrez

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2015.06.02. 11:06
A Pókember. A jobb- és baloldali védő. A jobb- és baloldali szélső.  A szűrő középpályás. A csupaszív játékos, aki nagy csaták részese...

A Pókember. A jobb- és baloldali védő. A jobb- és baloldali szélső. A szűrő középpályás. A csupaszív játékos, aki nagy csaták részese volt Newcastle mezben, de az élete legnagyobb csatáját a pályán kívül vívta meg. Egy (ahogyan magáról mondta) adoptált geordie. Egy játékos, akinek megadatott, hogy az utolsó meccsén a híres Gallowgate End előtti kapuba gólt lőjön, és igazi Hősként vonuljon be a Newcastle történelmébe. Habár ez már csak az utolsó szezonja miatt is megvalósult, azért az utolsó mérkőzésén nyújtott teljesítményével tette fel a végső pontot az i-re. Ő Jonas Gutierrez.adoptált geordie. Egy játékos, akinek megadatott, hogy az utolsó meccsén a híres Gallowgate End előtti kapuba gólt lőjön, és igazi Hősként vonuljon be a Newcastle történelmébe. Habár ez már csak az utolsó szezonja miatt is megvalósult, azért az utolsó mérkőzésén nyújtott teljesítményével tette fel a végső pontot az i-re. Ő Jonas Gutierrez.

A következő bejegyzésben tőle búcsúzunk, felelevenítve a pályafutását, kiváltképpen azt a hét évet, amit a Newcastle-ben töltött. Buenos Aires egyik kerületéből indult, megjárta a 2010-es Világbajnokságot, közben pedig meghódította Angliát. Volt magasan és nagyon mélyen, most pedig ismét fontos fordulóponthoz érkezett az élete.

Jonás Manuel Gutiérrez 1983. július 5-én született Saenz Pena-ban, Buenos Aires-ben. 16 éves korától játszott a Velez Sársfield ificsapatában, majd 18 évesen, 2001-ben profi szerződést kapott. Négy évet játszott a felnőtt csapatban, 104 mérkőzésen 2 gólt szerzett. Tagja volt a 2004/2005-ös bajnokságot megnyerő csapatnak. Ezután a Real Mallorca-ba igazolt, ahol szintén 104 mérkőzést játszott, és 5 gólt szerzett.

2008 júliusában Jonas, augusztusában pedig Coloccini érkezett

2008. július 1-én aztán Jonas Angliába költözött, és Kevin Keegan hívó szavára a Newcastle játékosa lett. A FIFA szabályzatának 17. pontjára, a Webster szabályra hivatkozva jött létre az üzlet. Ennek értelmében a szerződésének utolsó évében lévő játékos az éves bére értékéért kivásárolhatja magát. A Mallorca a FIFA törvényszékhez fordult, és 15 millió euró kompenzációt kért, amit nyilvánvalóan nem kapott meg. Az első szezon nem sikerülhetett jól, már csak azért sem, mert májusban kiesett a csapat. Jonas 33 mérkőzésen lépett pályára, gólt nem szerzett. Gyors volt, jól cselezett, de ahogy közeledett a kapuhoz, úgy múlt el a magabiztossága, és jött a "toporzékolás" a labda körül. Valami hiányzott a játékából, és félő volt, hogy a Championship hentesei között nem tud majd kiteljesedni.

Ehhez képest pont fordítva sült el a dolog. A Championship-ben vette fel az angol ritmust, ami később a Premier League-ben is kitartott. 41 mérkőzést vállalt a szezonban, és 4 gólt szerzett, azaz előkerült a Pókember maszk is. Ezt a gólörömöt még a Mallorca-ban alkalmazta először. Egyik találata ezekből egy gyönyörű szóló után született a Peterborough ellen, és a forduló gólja lett. Sőt, egész éves teljesítménye alapján Diego Maradona behívta a 2010-es VB-re utazó Argentin válogatott keretébe is. A gaucho-knál egyébként 2007 és 2011 között 22 mérkőzésen szerepelt és 1 gólt szerzett.

A PL visszajutást követően aztán három szezonon keresztül volt alapember a csapatban. Az újonc Newcastle-ben 39 mérkőzésen 3 gólt szerzett, míg a bravúros, kupaindulást érő 2011/2012-es évadban 40 meccsen lépett pályára, szintén 3 gólt szerezve. A következő évben az EL-ben 6 meccsen szerepelt, és emellett 34 bajnokin is szóhoz jutott. Ezek közül az utolsón, egy 2013 májusában rendezett Arsenal elleni mérkőzésen ütközött Bacary Sagna-val, aminek következtében az ágyékára kapott egy rúgást. Egész nyáron nem múltak a fájdalmai, és ősszel diagnosztizálták a daganatot a heréjében. 2013 októberében operálták, miközben a nyilvánosság teljesen ki volt zárva. Alan Pardew-n és egy szűk körön (olyan közeli barátok, mint Gabriel Heinze, Ezequiel Lavezzi, Martin Demichelis és Fabricio Coloccini) kívül senki nem tudta mi a valós helyzet.

Ment a felkészülés, de Jonas sehol nem volt. Elkezdődött a bajnokság ám, ősszel összesen 2 mérkőzésen lépett pályára. Valljuk be, nem is igazán hiányzott. Ben Arfa, Gouffran, Sammy Ameobi, Marveaux vagy éppen Sissoko bejátszotta a széleket, így aztán elkönyveltük, hogy Jonas ideje lejárt a klubnál. A téli átigazolási időszakban aztán Chris Hughton hívta a Norwich City-hez.

Alan Pardew elengedte, sőt mint fél év múlva kiderült ő maga javasolta Jonas-nak, hogy keressen új csapatot. Elvileg tehát egy sikeres tavasz után végleg a Kanárik játékosa lehetett volna, azonban Hughton-t hamarosan menesztették, Jonas pedig összesen 4 mérkőzésen tudott pályára lépni. A szezon végén fájdalmat érzett veséjében. Papíron megint a Newcastle-vel készült viszont gyakorlatilag körülbelül ekkor tudta meg, hogy a műtét önmagában nem volt elegendő, szüksége lesz kemoterápiás kezelésekre is. 2014. szeptemberében aztán sokkot kaptunk. A kihullott hajú, szakáll nélküli baseball sapkás Jonas egy TV interjúban mesélte el az elmúlt másfél évét. A sportot szeretők támogató jókívánságai pedig a világ minden tájáról jöttek.

A Hull és a Swansea üzenetei

Valamint jókívánságok a világ minden tájáról

2014 november 3-án minden vizsgálati eredménye negatív lett, a focivilág pedig együtt ünnepelte a gyógyulását. Jonas viszont ennél többet akart. Ő még a PL-ben akart játszani. Elmondása szerint ennek érdekében az első nap 2 percet futott, a második napon 4 percet, és így tovább. 2015 február 28-án az Aston Villa ellen már a padon ült, 2015. március 4-én pedig pályára is lépett a Manchester United ellen. A szezon végéig összesen 10 mérkőzésen lépett pályára és egy gólt szerzett. Az utolsó bajnokin, az utolsó meccsén, a St. James' Parkban, több mint 52 ezer szurkolója előtt.

Olyan hollywoodi, meseszerű befejezése volt ez a newcastle-i karrierjének, hogy egy közepes forgatókönyvíró az utóbbi évek legjobb sportfilmjét tudná megírni Jonas életének utolsó 7 évéből. Az argentin srác Európába megy. Angliában aztán minden megesik vele. Kiesik, bajnokként visszajut, BL-re tör, bár végül Európai Kupában indul. Megbetegszik, meggyógyul, visszatér, és hősként távozik.

A távozása időszerű, és logikus, viszont az is igaz, hogy a mód, ahogyan intézték, elég faramuci volt. Persze Jonas számíthatott erre, hiszen nemrég közölte a twitteren, hogy a betegsége két dologra tanította meg: az egyik, hogy hogyan lehet támogatni egy játékost (szurkolók), a másik, hogy hogyan lehet magára hagyni (tulajdonos). Valószínűleg erre volt a (tuskó) válasz, hogy John Carver amikor Ryan Taylor-ral közölte, hogy nem kap új szerződést megemlítette, hogy esetleg Ryan közölhetné Jonas-szal, hogy vele ugyanez a helyzet.

Akárhogyan is, de búcsúzunk Jonas Gutierrezz-től, még egy két rá jellemző képpel:

Mindent Köszönünk Pókember! Bármerre is visz az utad, sok siker, és jó egészséget kívánunk!

HAJRÁ JONÁS GUTIÉRREZ!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik