Hajnallal a kezdőben negyedik Szuperkupájára vadászik a Dortmund

Vágólapra másolva!
2008.07.23. 16:05
1996 után éled újra a német labdarúgó Szuperkupa, köszönhetően az Európa-bajnokság miatt túlzsúfolt nyári menetrendnek. Legutóbb még „aranycsapatával” nyerte meg a Borussia Dortmund a trófeát, most a BVB negyedszer hódíthatja el a serleget – a kezdőcsapatban Hajnal Tamással. A Bayern München szintén negyedik alkalommal nyerheti el a Szuperkupát. A legjobb Szuperkupa-döntőt 1989-ben e két csapat vívta: egy 4–3-as mérkőzéssel alighanem ma is mindenki kiegyezne, persze a vesztes kivételével…
Figyel az új főnök: Jürgen Klinsmann játékosai keddi edzését nézi
Fotó: Reuters
Figyel az új főnök: Jürgen Klinsmann játékosai keddi edzését nézi
Figyel az új főnök: Jürgen Klinsmann játékosai keddi edzését nézi
Fotó: Reuters
Figyel az új főnök: Jürgen Klinsmann játékosai keddi edzését nézi

A SZUPERKUPA EDDIGI GYŐZTESEI

1977 Borussia Mönchengladbach
1982 Bayern München
1987 Bayern München
1988 Werder Bremen
1989 Borussia Dortmund
1990 Bayern München
1991 1. FC Kaiserslautern
1992 VfB Stuttgart
1993 Werder Bremen
1994 Werder Bremen
1995 Borussia Dortmund
1996 Borussia Dortmund
Legutóbb, tizenkét éve még az Andy Möller és Matthias Sammer vezette Borussia Dortmund hódította el a német labdarúgó Szuperkupát, de a BVB történetének legjobb csapata azóta már csak emlék, a sárga-feketék hatalmas szurkolótábora pedig mindhiába várja az új „aranycsapatot”.

Az új nagycsapat felépítése a korábbi állomáshelyén, Mainzban félistenként tisztelt Jürgen Klopp feladata, aki tétmeccsen szerda este debütál a Dortmund kispadján, csakúgy, mint a másik oldalon a Bayern Münchent vezénylő Jürgen Klinsmann.

„Ez nem egyszerű felkészülési mérkőzés, hiszen óriási a rivalizálás a két csapat között” – nyilatkozta Klopp, aki a nyári igazolások közül Hajnal Tamást és a 19 éves, rendkívüli tehetségnek tartott Neven Suboticot is beveti a kezdőben.

„Elsőrangú produkcióra készülünk. A teljes keretet elviszem Dortmundba, és majd ott döntök, hogy ki lép pályára. Fontos ez a meccs, hisz ez lesz az első valódi megméretésünk a szezonban. Ennél jobb erőfelmérőt nehéz lenne elképzelni, most kiderül, hogy valójában hol is tartunk. Nagyon kemény debütálás lesz” – mondta Jürgen Klinsmann, a Bayern trénere.

A két csapat a német Szuperkupa történetének legjobb összecsapását produkálta 1989-ben, amikor Kaiserslauternben a Dortmund fantasztikus meccsen győzött 4–3-ra. A Bayern a skót McInally, majd Grahammer góljaival kétszer is előnybe került, de Breitzke mindkétszer egyenlített. Wegmann találatával már a sárga-feketéknél volt az előny a 63. percben, erre Mihailovic válaszolt. A kupa sorsa a 88. percben dőlt el, amikor Andreas Möller betalált, így a BVB hódította el a trófeát.

1996-ban a Dortmund a Kaiserslautern legyőzésével nyerte meg a serleget, amely aztán „hosszú szabadságra ment” a Ligakupa elindításának köszönhetően. Tizenkét évvel később most ismét itt a lehetőség a Szuperkupa elnyerésére – a mérkőzés alighanem a két debütáló szakvezetőnek a legfontosabb…

LEGENDÁK ADJÁK ÁT A TRÓFEÁT

A Szuperkupát a két csapat egy-egy legendája adja át: a dortmundi Siegfried Held, illetve a Bayern történetének legjobb gólvágója, Gerd Müller.

NÉMET SZUPERKUPA

Borussia Dortmund–Bayern München
Dortmund, 20.30
A várható kezdőcsapatok:
Borussia Dortmund: Weidenfeller – Rukavina, R. Kovac, Subotic, Dedé – Kehl – Blaszczykowski, Kringe – Hajnal – Klimowicz, Petric
Bayern München: Rensing –Lell, Lúcio, Demichelis, Lahm – Van Bommel, Borowski – Hamit Altintop, Schweinsteiger – Klose, Podolski
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik